Σχολή : Napoli

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
leftgalan

Σχολή : Napoli

Δημοσίευση από leftgalan » Δευ Ιουν 18, 2012 11:24 pm

Καλησπερα σε ολους,

Το προηγουμενο Σαββατοκυριακο βρεθηκα στην Ναπολη της Ιταλιας και περασα 3 γεματες μερες με γευσεις και αρωματα ....
Σε παλαιοτερη συζητηση με τον κ. Ταλουμη οπου του ειχα αναφερει για το προγραμματισμενο μου ταξιδι , μου ειπε οτι πολυ θα μου αρεσει η Ναπολιτανικη σχολη.
Αφου λοιπον ειμαι στο ξεκινημα αυτης της ομορφης πορειας στην γνωση του καφε ανυπομονουσα για να δοκιμασω το Ναπολιτανικο espresso.

Πρωτη μου εκπληξη οι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΕΣ μηχανες !!
Δεν ειχα ξαναδει μηχανη με μοχλο.
http://img.tapatalk.com/2e670397-d55a-7893.jpg
http://img.tapatalk.com/2e670397-d589-f485.jpg
http://img.tapatalk.com/2e670397-d571-c6b5.jpg
http://img.tapatalk.com/2e670397-d543-c697.jpg

Εντυπωση μου εκαναν τα πραγματικα ΚΑΥΤΑ φλυτζανια . Παρατηρησα σε μεγαλο μπαρ ειχαν κατι σαν σκαφη-μπανερα οπου ετρεχε συνεχεια καυτο νερο και εκει μεσα (πλενοταν ? ζεσταινοταν ) τα φλυτζανια.

Cappucino , Το καπουτσο δεν ελεγε και πολλα , ασε που εχουν και την κακια συνηθεια να το πασπαλιζουν με κακαο .
Το espresso ομως, ιδιως μετα απο καλο απογευματινο υπνο ηταν θεικο .
Ενοιωθες απειλητικα τη γευση του καμμενου λαστιχου :lol: αλλα οχι σε βαθμο που να σε πειραξει . Η ποσοτητα που το σερβιραν ηταν μαλλον ristretto και διαβαζοντας ενα αρθρο (δεν θυμαμαι την πηγη ) ελεγε οτι ο ναπολιτανικος καφες ειναι πικρος και πινεται παραδοσιακα με ΑΣΠΡΗ ζαχαρη.
Προσωπικα ειμαι φαν της μαυρης ακατεργαστης , αλλα παρατηρησα πως σε αυτα τα χαρμανια , οπως και στον portioli που ειναι αρκετα καβουρδισμενος , ταιριαζει η λευκη !

Ενα γνωστο χαρμανι και διαδεδομενο στη Ναπολη ειναι το KIMBO.

Οτι και να λενε παντως οι Αμερικανοι .... η Ιταλια ειναι ΣΧΟΛΗ :worthy:
οπως ειναι και μεγαλη σχολη στο καβουρδισμα .! :respekt:

VIVA NAPOLI ! λοιπον .

fanisfanis

Re: Σχολή : Napoli

Δημοσίευση από fanisfanis » Σάβ Ιουν 23, 2012 2:32 am

Δεν έχω παει Ιταλία ακόμα αλλα είμαι και εγω οπαδός της Ιταλικής σχολής.οσο για τους ναπολιτανους φημίζονται για την μπολικη robusta που βαζουν αφου τους αρεσει η πλουσια κρεμα,αλλα και για το σκούρο καβουρδμα-πιο σκούρο δεν γίνεται(με την κλίμακα απο 1 το πιο ελαφρύ εώς 10 πιο σκούρο το 10 λέγεται ισπανικό η ναπολιτανικο καβουρδισμα !)

άσχετο αλλα izzo έτυχε να πιεις απο πουθενά? καφεδαρα!

viva italia! :respekt:

Άβαταρ μέλους
xrhstaras
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
Μύλος:: Mazzer mini E
Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior

Δημοσίευση από xrhstaras » Σάβ Ιουν 23, 2012 9:24 pm

να το ήξερα θα σου τον έδινα. Προσωπικά μου φάνηκε εντελώς χαζομάρα και ο μαύρος και ο ασημί IZZO που μου ήρθε μαζί με την μηχανή (είχα να πιω μη φρέσκο καφέ χρόνια). Τελικά μάλλον πρέπει να έχω πολύ ιδιότροπο ουρανίσκο πια ..

dio

Δημοσίευση από dio » Σάβ Ιουν 23, 2012 9:28 pm

Και εγω τον ασημι που πηρα καποτε,ειδα και επαθα να τελειωσει...δε μ αρεσε καθολου!

fanisfanis

Δημοσίευση από fanisfanis » Δευ Ιουν 25, 2012 1:37 am

Τι να πω ρε παιδια γούστα είναι αυτα..
Εγω πάντως τον δοκίμασα στο περίπτερο τους φέτος στην ho.re.ca και γουσταρα,και εγω και ένας άλλος barista .κλασικό ιταλικό espresso,φουλ γεύση ,δύναμη και κρεμα(portioli φάση) και απο κρέμα δεν έχω δει να κρατάει άλλος espresso τόσο πολυ.ο barista τον τουμπαρε μπροστά μου απο το ένα φλιτζάνι στο άλλο 5-6 φορές,κ μετα στο πιατακι του φλιτζάνιου (?!)και ακόμα είχε κρέμα :a042: δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα

fanisfanis

Δημοσίευση από fanisfanis » Δευ Ιουν 25, 2012 1:40 am

Ξέχασα να πω ήταν το ασημένιο μεταλλικό βαρελακι :D

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Δευ Ιουν 25, 2012 12:31 pm

Γιατί τόση σημασία στην κρέμα?

fanisfanis

Δημοσίευση από fanisfanis » Τετ Ιουν 27, 2012 4:48 pm

Gtsog έγραψε:Γιατί τόση σημασία στην κρέμα?
γιατι όχι? εσένα σου είναι αδιάφορη ε .. :a048:

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τετ Ιουν 27, 2012 4:57 pm

Αδιαφορη σε μενα δεν ειναι , αλλα δεν ειναι και το παν..αν γευστικαε καλυπτει τοτε δεν με νοιαζει τοσο το καιμακι...πρωτα γευστικά...

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Τετ Ιουν 27, 2012 6:00 pm

Αδιάφορη ούτε σε μένα είναι, θεωρώ ότι ένας γευστικός espresso σε ικανοποιεί και οπτικά με μια όμορφη κρέμα, μέχρι εκεί όμως.

Δε με απασχολεί όμως και ιδιαίτερα, άλλωστε η πλούσια κρέμα είναι χαρακτηριστικό των robusta καφέδων που δεν είναι του γούστου μου. Άσε που γευστικά η κρέμα είναι το χειρότερο κομμάτι από έναν καφέ, αφού μαζεύει όλη την πίκρα.

Το σχόλιο μου πήγαινε πιο πολύ για το περιστατικό που ειπώθηκε στη Horeca που τουμπάρανε τον καφέ από τη μια κούπα στην άλλη για να δείξουν τη διάρκεια, την αντοχή? Και απλά αναρωτήθηκα από πότε θεωρείται η κρέμα highlander χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλού epsresso :lol:
Να καταλάβω σχόλια για το χρώμα, τα σχέδια ίσως ή κάτι τέτοιο αλλά η διάρκεια τί μπορεί να δείχνει? Και στο nespresso όποιος έχει στη διάθεση του θα ξέρει ότι η κρέμα είναι ακλόνητη, αυτό δεν πάει να πει ότι είναι και καλός epsresso.

Απάντηση