Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
nikp81

Re: Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Δημοσίευση από nikp81 » Τετ Μαρ 23, 2011 1:01 pm

anepro έγραψε:Χρησιμοποιώντας τον φρέσκο Sweet Blue (18gr κομμένος στο 2,75+) και με ελαφρύ πάτημα παίρνω 60ml/30sec αλλά έχω πολύ πλούσια κρέμα. Σχεδόν ένα δάχτυλο στο δοσομετρικό ποτηράκι. Δεν παραπονιέμαι, μ' αρέσει η υφή της κρέμας αλλά γιατί να μου βγαίνει τόσο "παχιά";
Μα καλα????Βλεπουν καλα τα ματακια μου????
Προτεινω μια βδομαδα Ban και κρατηση της μηχανης σου για εναν μηνα!! :ban: :a013: :oneup:
Εδω αμα κανουμε να παρουμε φρεσκοψημενο καφε να δουμε την κρεμα να βγαινει πιο παχια και απο τον Butt Spencer!!! :a013:

anepro

Δημοσίευση από anepro » Πέμ Μαρ 24, 2011 1:27 am

:lol: Δεν ήταν στις προθέσεις μου να προκαλέσω ή να σκανδαλίσω τους συνforumιτες! :a030:

akostop

Δημοσίευση από akostop » Τετ Μαρ 30, 2011 9:37 pm

Δεν ξέρω αν αυτό είναι το κατάλληλο thread, αλλά ας γράψω εδώ αφού αφορά τη silvia. Εχουμε λοιπον την λεγάμενη, μαζί με εναν μύλο Rocky στο γραφείο. Ο καφές που παίρνει η εταιρεία είναι Lavazza, και κατά την γνώμη μου (και αυτή πολλών συναδέλφων), δεν πίνεται. Στο σπίτι με μια Baby και ενα MDF πίνοντας απιστευτα καλύτερους καφέδες, αλλα με κόκκους απο Ταφ, hasbean κλπ.

Τελοσπάντων, σκέφτηκαμε να αλλάξουμε σε Ταφ, και πήραμε για δοκιμη το estate blend του, που είναι και σχετικά φθηνό. Παρατήρησα τα εξής:

Αρχικά, έκοψα στο 7 του Ροκυ, όπου κόβουμε και τον lavazza. Με το ίδιο πάτημα, ο καφές βγήκε πολύ overextracted, με το ζόρι είχε ροή, αλλα παρ'ολα αυτα ήταν πάρα πολυ καλός (καμία σχεση με τη Lavazza, φυσικα). Οποτε λέω θα το ανεβάσω ένα-δυο κλικ τον μύλο να έρθει στα ίσια του, οπως και έκανα. Τοτε όμως, αν και η ροή διορθώθηκε, ό καφές ήταν πολύ χαλιά, σχεδόν ξεπλυμένος και ξάνθηνε πολύ γρήγορα. Σήμερα, η κατάσταση ήταν παρόμοια, ισως και χειρότερη. Το περιεργο ειναι οτι και ενας αλλος συναδελφος, δοκίμασε χθες ακόμα πιο ψιλοκομμένο, στο 6, και παρότι εβγαινε σταγονα-σταγονα ο καφές, δεν ήταν καθόλου πικρός, αλλα αντιθετα πολυ καλος.

Τελικά, δεν ισχυει οτι αν κοψεις πιο χοντρα και πατήσεις περισσότερο, είναι το ίδιο; Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να κόψεις πολύ ψιλά εναν καφέ και να πρέπει να τον πατήσεις ελάχιστα, για να βγεί σωστός; μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Θα με ενδιάφερε, μάλιστα, ιδιαίτερα, η άποψη των baristi του Ταφ, που και ειδικοί είναι και ξέρουν τον συγκεκριμένο καφέ (αν το διαβάζουν αυτό).

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μαρ 30, 2011 9:48 pm

Από την δική μου εμπειρία δεν είναι καθόλου το ίδιο και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι μου έχει τύχει πολλές φορές να πάω όπως και εσείς σε ψιλότερο κόψιμο με ελάχιστο πάτημα για να πάρω ωραία και γεμάτη γεύση σε αντίθεση με την υπόξινη που θα έπαιρνα με ένα στοπ χοντρότερο κόψιμο και περισσότερο πάτημα.
Δες επίσης και παρακάτω:
viewtopic.php?f=4&t=581&start=10#p8938

ΥΓ Άμα θέλεις ενημέρωσε το προφίλ σου. Ευχαριστώ.
ΥΓ2 Καθόλου άσχημος εξοπλισμός για εργασιακό περιβάλλον :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

antonis

Δημοσίευση από antonis » Τετ Μαρ 30, 2011 10:24 pm

Συμφωνώ με το Χρήστο ότι χοντρότερο κόψιμο και δυνατό πάτημα, με λεπτότερο κόψιμο και ελαφρύ πάτημα είναι δύο τρόποι να προσεγγίσεις τον μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης, αλλά όχι με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Προσωπικά τείνω να σταθεροποιήσω το αρκετά ελαφρύ πάτημα, και μάλιστα και σε μία συζήτηση με τον κύριο Ταλούμη νομίζω μας είχε αναφέρει ότι οι τακτικές του 15kg δύναμη στο πάτημα τείνουν να ξεπεραστούν. Τώρα τον estate blend - που είναι και εμένα από τους αγαπημένους μου - τον κάνω με ένα "μέτριο" κόψιμο (4 στον anfim best) και με 17,5 γραμμάρια και ελαφρύ πάτημα και βγαίνει ένας έντονος καφές με σώμα και σοκολατένιες γεύσεις.

Πραγματικά είμαι πολύ περίεργος να ακούσω ποιος είναι αυτός ο χώρος εργασίας που φτιάχνουν καφέ με σετάκι rancillio :o

yiannis taloumis

Δημοσίευση από yiannis taloumis » Τετ Μαρ 30, 2011 10:36 pm

Συνήθως με πιο χονδρή άλεση χρειαζόμαστε περισσότερα γραμμάρια καφέ και λιγότερο πάτημα για να έχουμε τον επιθυμητό χρόνο απόσταξης.
Η πιο ψιλή άλεση είναι ρίσκο γιατί η επαφή των μαχαιριών του μύλου μπορεί να " κάψει" τον υπο άλεση καφέ.
Η αναφορά μου στα κιλά πατήματος είχε σχέσει με την ποσότητα του αλεσμένου καφέ στο φίλτρο.

akostop

Δημοσίευση από akostop » Πέμ Μαρ 31, 2011 2:46 am

yiannis taloumis έγραψε:Συνήθως με πιο χονδρή άλεση χρειαζόμαστε περισσότερα γραμμάρια καφέ και λιγότερο πάτημα για να έχουμε τον επιθυμητό χρόνο απόσταξης.
Η πιο ψιλή άλεση είναι ρίσκο γιατί η επαφή των μαχαιριών του μύλου μπορεί να " κάψει" τον υπο άλεση καφέ.
Η αναφορά μου στα κιλά πατήματος είχε σχέσει με την ποσότητα του αλεσμένου καφέ στο φίλτρο.
Περιεργο. Ειχα την εντυπωση οτι με πιο χονδρή άλεση χρειαζεσαι πιο πολύ πατημα (αν και ισως το ισοσκελισουν τα εξτρα γραμμαρια).

yiannis taloumis

Δημοσίευση από yiannis taloumis » Πέμ Μαρ 31, 2011 11:25 am

Ακριβώς τα περισσότερα γρ ισοσκελίζουν , είναι θέμα επιλογής

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Τετ Απρ 06, 2011 11:59 am

Καιρός λοιπόν να μπώ και εγώ στο club των αποτυχημένων εκχυλίσεων ως νεος και άπειρος κάτοχος της Silvia.
Off topic:
Καλά έχω πάθει πλάκα με την ποιότητα κατασκευής της μηχανής αλλά η άτιμη δεν συγχωρεί τίποτα :e014:.
Πάμε λοιπόν:
Δουλέυω με taf La Margarita (r/d 1-3-11) άνοιγμα 15-3-11 ο καφές είναι στα τελειώματα του, άντε να πάρω 2-3 cups ακόμα.
Ενέργειες:
Μετά τα πρώτα βασικά βήματα που έγιναν όπως ορίζουν οι κανόνες ζεσταίνω μηχανη pf-basket μισή ώρα.
Κάνω priming και περιμένω να σβήσει το λαμπάκι ένδειξης θερμοκρασίας.
Αλέθω τον καφέ σε κόψιμο 3,5 και γεμίζω διπλό μαμίσιο καλαθάκι με 16gr καφέ (δεν χωράει πάνω από 16,5 gr max, μάλλον χρειάζομαι επειγόντως διπλό καλαθάκι;)
Ξεκουμπώνω pf και γεμίζω μόνο το basket απευθείας από το μύλο.
Κάνω leveling στα όρια του χείλους του 2πλου μαμίσιου, tampering (με concept art 58αρι) ελαφρύ πάτημα.
Κουμπώνω pf και brew :b050: (Σημείωση ότι μέχρι να κάνω όλα αυτά λόγω απειρίας το pf μένει κανά 3λεπτο εκτός μηχανής επουδενί όμως δεν κρυώνει).
Αποτελέσματα:
Έντονα σημάδια Under-extraction με πικρή γεύση (όχι βέβαια για νεροχύτη) και δυστυχώς 50 ml σε μόλις 15'' :?
Καλή κρέμα με κάποιο σχετικό όγκο αλλά με μικρή διάρκεια, νερουλό σώμα και πουθενά γλυκές νότες.
Παρατηρήσεις-Βοήθεια:
Παρατηρώ ότι καλαθάκι και pf πραγματικά ζεματάνε μετά από 30' ζέσταμα, ενώ το λαμπάκι θερμοκρασίας σβήνει μετά από 15'' περίπου (κάτι που σημαίνει ότι η μηχανή είναιέτοιμη για brew). Eχω στεγνό puk και σχετικά ομοιόμορφη ροή στην αρχή η οποία μετά από τα πρώτα 7'' αρχίζει να γίνεται λίγο ''τρεμουλιαστή''.
Με όλα τα δεδομένα τι πιστεύετε ότι γίνεται λάθος;;; Καθώς ''θεωρήτικά'' κρατάω τις βασικές προσδιαγραφές.
Τελικά ''για να γυρίσει ο ήλιος.....θέλει δουλειά πολύ...'' όπως λέει και ο ποιητής.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 06, 2011 12:03 pm

Όχι να ευλογήσω τα γένια μου αλλά στην πρώτη εβδομάδα χρήσης παράγγειλα το βαθύ διπλό. Είναι απαραίτητο. Επίσης και ο καφές έχει μάλλον παραδώσει πνεύμα και κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα στις μικρές δόσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση