Κάντε τα όλα λάθος - Το πείραμα των 4' 13"

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Κάντε τα όλα λάθος - Το πείραμα των 4' 13"

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Οκτ 24, 2011 11:47 pm

Eγώ δεν θεωρώ ότι θα πρεπει να μπαίνει ο χρόνος προθέρμανσης της μηχανής στον υπολογισμό.
Και αυτό διότι απλά πατάς ένα κουμπί ή την ανάβει ένας χρονοδιακόπτης που θα τοποθετήσεις και την έχεις έτοιμη και ζεστή. Εσύ δεν κάνεις τίποτα.
Δεν χρειάζεται να είσαι πάνω από την μηχανή λες και είναι ασθενής στην εντατική, μεχρι να ζεσταθεί.

Απλώς στο νου μου είναι, ότι πρέπει οι νέοι στον εσπρεσσο να καταλάβουν ότι όλη αυτή η "ιεροτελεστία" παρασκευής, όπως νομίζουν,
δεν κρατάει πάνω από ενάμισυ άντε δύο το πολύ λεπτά και ας φαίνεται στον γραπτο λόγο ότι θα διαρκεί αιώνες.
Εν ταξει αλλιως οδηγει κάποιος μολις πήρε το δίπλωμα και αλλιως μετα από καποιο διάστημα που θα αποκτησει ευχέρεια και εμπειρία
Δεν πιστευω δε, ότι είναι ιδιαίτερα πιό γρήγορες οι καψουλομηχανες και στους πολλούς καφέδες.
Για να δούμε στους 6 μονούς και στους 6 διπλούς

Ας υποθέσουμε εκχύλιση 30 sec και άλλα 5 sec να τοποθετήσεις την κάψουλα και να βάλεις το φλυτζάνι, σύνολο 35 sec
Εγώ κανω με άνεση και όχι με βιασύνη, όπως έχω ξανααναφέρει 1'30" για έναν διπλό (αδειασμα πορταφίλτερ, σκουπισμά του, cooling flush, άλεση, κατανομή, πάτημα, τοποθέτηση φλυτζανιού και εκχύλιση 30" )

Η καψουλομηχανή κάνει 3' 30" για 6 μονούς
Η κανονική κανει 4'30" γιά 6 μονούς (3 διπλοί Χ 1,5 λεπτο ο διπλός)

Η καψουλομηχανή κάνει 7' 00" για 6 διπλούς
Η κανονική κάνει 9 λεπτα για 6 διπλούς

Σιγα την διαφορά! :c034:
Για την διαφορά στην γεύση δεν το συζητώ!

Η μόνη αιτιολογία για την αγορά μιάς καψουλομηχανής είναι ότι δεν γουσταρω για τον α' ή β' λόγο να ασχοληθώ.
Είναι σαν κάποιος να μην ενδιαφέρεται να μάθει οδηγεί (ένα καινούριο αυτοκίνητο), αλλά αντι αυτού να μισθώνει ένα (ταλαιπωρημενο) ταξί.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Οκτ 25, 2011 12:10 am

Γιάννη,
κλέψιμο παίζει για 6 espresso σε 3 min; :lol:
http://www.espressoproject.com.au/onlin ... triple_e61
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Οκτ 25, 2011 12:16 am

:lol: Δεν νομίζω ότι θεωρείται κλεψιμο...
:a042: Δεν σκέφτηκα αυτη την λύση!
Εισαι δαιμόνιος! :a049:

Portstewart
Όνομα: Λάμπρος
Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
Μύλος:: Iberital

Δημοσίευση από Portstewart » Σάβ Οκτ 29, 2011 8:51 am

Καλημέρα σε όλους,

επειδή πρόσφατα μεταπήδησα σε Pods και κάψουλες, θέλω να συμπληρώσω ότι είναι άδικη η σύγκριση 2 φορές.

1 φορά άδικη γιατί η καλές εσπρεσσομηχανές σε συνδυασμό με μύλο απαιτούν το καλό ζέσταμα το cooling flush και αρκετές λεπτομέρειες που θέλουν χρόνο και αυτός ο χρόνος είναι μάλλον η επένδυση στη γεύση. :respekt: άρα γιατί να μην περιμένει κανείς 5-10 λεπτά παραπάνω? ας πάρει ένα χρονοδιακόπτη και η μηχανή θα ανοίγει μόνη της πρωί/απόγευμα μισή ώρα νωρίτερα από το αφεντικό...!

2 φορές άδικη γιατί υπάρχουν μηχανές pods (βλ SGL podstar) που παρασκευάζουν πολύ καλό φλυτζάνι σε χρόνο μηδέν με ταλαιπωρία μηδέν κτλ κτλ και αυτό ακριβώς περιμένει κάποιος από αυτές...γιατί να το συγκρίνουμε με κάτι τόσο ιδιαίτερο όπως μια sylvia? παράλληλα υπάρχει και η κάψουλα που με την έλευση της x7 νομίζω ότι δεν είμαστε και τόσο μακριά στη γεύση με όποιο περιορισμό στην επιλογή καφέ αυτό συνεπάγεται.

σίγουρα υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει τι να περιμένει από μια καφετιέρα εσπρέσσο αλλά ούτε καν τι είναι αυτό που χρειάζεται...και πάλι δεν βλέπω γιατί επιμένουμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα (υπάρχουν απ'ότι έχω δει στο φόρουμ αρκετοί διαξιφισμοί μεταξύ αλεσμένου καφέ και κάψουλας/pods...)

anyway
have a nice weekend everybody

charlie says

Δημοσίευση από charlie says » Σάβ Οκτ 29, 2011 8:58 am

Απο οτι καταλαβα ο κοσμος εδω που ψαχνεται και ζπρωχνει φραγκα τοσο καιρο με τον εσπρεσο
δεν ξερει τι χρειαζεται ...
μαιστα...

εδιτ ο σκοπος μου δεν ειναι να καψω το θεμα...

translator

Δημοσίευση από translator » Σάβ Οκτ 29, 2011 10:16 am

Όχι φίλε Άρη, δε λέει αυτό ο Λάμπρος.
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο νέος κόσμος που έρχεται σε αυτή την κοινότητα, γοητεύεται από όλο αυτό αλλά ενδεχομένως δε γνωρίζει τις ανάγκες του.
Γρήγορα; ελάχιστη ταλαιπωρία; ποιότητα; ποικιλία; τι;
Δεν ξέρει όχι γιατί είναι χαζός αλλά γιατί δεν ξερει τι επιλογές υπάρχουν να διαλέξει και τι τον καλύπτει.
Δεν είναι κακό να πηγαίνεις ψάχνοντας, αντίθετα το βρίσκω πολύ υγιές.
Μήπως έχεις την εντύπωση ότι ο κόσμος εδώ μέσα πριν ενάμισι- δύο χρόνια ήξερε τι επιλογές και δυνατότητες υπήρχαν;
Με την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων εξελίχθηκε αυτή η κοινότητα σε αυτό που είναι σήμερα...

Άβαταρ μέλους
xrhstaras
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
Μύλος:: Mazzer mini E
Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior

Δημοσίευση από xrhstaras » Σάβ Οκτ 29, 2011 10:49 am

ο καφές είναι και θέμα χρόνου. Τη διαδικασία δεν τη θέλουνε όλοι. Λύσεις υπάρχουν πολλές πάντως. Σκαστα πάρε μια jura υπεραυτόματη και θα σου βγάλει το καφέ μόνη της . Το μόνο που ασχολείσαι είναι να έχεις νερό και κόκκους μέσα.
Από την άλλη υπάρχουν και οι νοοτροπίες σαν εμένα που η διαδικασία είναι αυτή που τους νοιάζει και ο καφές απλά ανταμοιβή για το μεράκι τους. Όπως και να έχει όμως η επιλογή του καθενός είναι σεβαστή και φυσικά ανάλογη με την οικονομική δυνατότητα τους

mrkaza
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: rancilio silvia v3
2η Μηχανή:: 82 C Plaisio
Μύλος:: mahlkoenig vario
Οι καφέδες μου:: Sweet blue , Ιlly Medium roasted

Δημοσίευση από mrkaza » Σάβ Οκτ 29, 2011 11:37 am

εγω αυτό που πιστεύω είναι οτι η καψουλομηχανη θα κάνει καλλίτερο καφέ από μια καλή μηχανή χωρίς μυλο (με καφε απο super) άλλα χειρότερο απο μια Presurised παλι χωρις μυλο , αλλα σε ολες της περιπτωσεις χειροτερο απο καλη μηχανη + μυλο .

Για οποίον θέλει άπλα να φτιάξει τον καφέ του και οχι να το αναγάγει σε επιστήμη θέλει απλά αυτό που θα φτιάξει να πίνετε να μην έχει καθάρισμα ή να μην "παίζει" με το μήλο για να πιει καφέ μια presurised ή μια καψουλιερα ειναι ιδανική . Οταν βέβαια καποιος που είναι της άλλης σχολής του φτιάξει καφέ ίσως αλλάξει γνώμη :D άλλα και πάλι εξαρτάτε από το πόσο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ είναι ο ελεύθερος του χρόνος για να τον σπαταλήσει για να φτιάξει καφέ καθώς ισως μετά να μην εχει χρόνο να τον απολαύσει .

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Οκτ 29, 2011 12:12 pm

xrhstaras έγραψε:ο καφές είναι και θέμα χρόνου. Τη διαδικασία δεν τη θέλουνε όλοι. Λύσεις υπάρχουν πολλές πάντως. Σκαστα πάρε μια jura υπεραυτόματη και θα σου βγάλει το καφέ μόνη της . Το μόνο που ασχολείσαι είναι να έχεις νερό και κόκκους μέσα.
Από την άλλη υπάρχουν και οι νοοτροπίες σαν εμένα που η διαδικασία είναι αυτή που τους νοιάζει και ο καφές απλά ανταμοιβή για το μεράκι τους. Όπως και να έχει όμως η επιλογή του καθενός είναι σεβαστή και φυσικά ανάλογη με την οικονομική δυνατότητα τους
Δεν είναι ούτε ιεροτελεστία, ούτε μαζοχισμός, ούτε νοοτροπία, και για πολλούς ούτε καν χόμπι. Είναι η κανονική παρασκευή/διεργασία που λέγεται espresso, όπου υπάρχουν θεμελιώδη μεγέθη και παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Διαφορετικά και αυτό espresso είναι:
Εικόνα

Επίσης ούτε η Jura κάνει τίποτα το ιδιαίτερο σε σχέση με μια απλη Classic/Ι2 μύλο. Εάν το ζητούμενο είναι να πατάς απλά ένα κουμπί καλύτερα θα ήταν μια φτηνή Spidem mycoffee. Αν μη τι άλλω δεν αδειάζει το πορτοφόλι σου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

mrkaza
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: rancilio silvia v3
2η Μηχανή:: 82 C Plaisio
Μύλος:: mahlkoenig vario
Οι καφέδες μου:: Sweet blue , Ιlly Medium roasted

Δημοσίευση από mrkaza » Σάβ Οκτ 29, 2011 12:28 pm

Αν και δεν είμαι ο Χρήστος θα απαντήσω λέγοντας οτι είναι και ιεροτελεστία και μαζοχισμός αλλα το αποτέλεσμα σε ανταμείβει τόσο ώστε να το βάπτισης παρασκευή καφέ :D είναι σαν το Αρνι το Πασχα οπου θέλει δουλειά πολύ δουλειά αλλα ειναι τοσο νόστιμο που λες χαλαλη :) .

Η μονη διαφορά ειναι οτι ο καφές είναι μια καθημερινή ανάγκη και οχι περιστασιακή .

Επίσης και η παρασκευή γλυκών είναι ιεροτελεστία κτλ κτλ οτι εχει ιδιαίτερη γεύση εξου οτι υπαρχει και αντιστιχο επαγγελμα . Chef ζαχαρωπλαστης barista κτλ κτλ και εξου το οτι δεν μαγειρεύουν ολοι/ολες το ιδιο καλα ουτε φτιάχνουν τον ιδιο καφέ κτλ κτλ απλά για το φαγητό εφευρέθηκε ο ορος junk food αλλα για κάποιο λόγο τον καφέ το θεωρούν δεδομένο οτι είναι junk

Απάντηση