Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
ΒασιληςGR

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από ΒασιληςGR » Παρ Μαρ 18, 2022 2:20 pm

Dimis έγραψε:
Παρ Μαρ 18, 2022 1:17 pm
Γεια σας και από εμένα,
Είμαι καινούργιος στην κοινότητα και αυτό είναι το πρώτο μου ποστ. Πριν μπω στο θέμα να σας αναφέρω ότι δεν έχω καμία σχέση με το άθλημα, έχω στην κατοχή μου μια εσπρεσιέρα με κάψουλες οπότε μιλάμε για άθλιο καφέ στο σπίτι και μηδέν ικανότητες barista. Μέχρι εδώ όλα καλά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι εκεί έξω, οι περισσότερες καφετέριες έχουν ή άσχετους baristas ή τους πετυχαίνεις στην κακή τους μέρα και σου φτιάχνουν χάλια καφέ. Αυτό λοιπόν και σε συνδυασμό αναζήτησης νέων ποικιλιών και γεύσεων, εδώ και ένα χρόνο ψάχνομαι και ενημερώνομαι σχετικά με τον καφέ γενικότερα, τους τρόπους κοπής, παρασκευής, μύλους χειροκίνητους, ηλεκτρικούς, με κωνικά μαχαίρια, με επίπεδα, μηχανές εσπρέσο, χωρίς PID, με PID, με OPV, χωρίς OPV, ζυγαριές και γενικότερα πολλά και άλλα διάφορα.
Εδώ να αναφέρω ότι πίνω εσπρέσο σκέτο, είτε ζεστό είτε παγωμένο και όταν το μαγαζί διαθέτει μονοποικιλιακό είναι η μοναδική μου επιλογή. Δε συνδυάζω τον καφέ μου ποτέ με γάλα ή με οτιδήποτε άλλο. Μου αρέσει ο καφές να έχει μια οξύτητα και συνήθως προτιμώ αυτούς από Αιθιοπία. Όχι ότι έχω δοκιμάσει και πάρα πολλούς, αλλά προτιμώ Αιθιοπίας από Βραζιλίας. Επίσης μου αρέσει και ο καφές φίλτρου, πριν μερικές ημέρες αγόρασα μια ζυγαριά και ένα κιτ V60 αλλά χωρίς μύλο δουλειά δε γίνεται.
Μετά λοιπόν από τόσο καιρό, νομίζω ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα και να αγοράσω ένα μύλο και λίγο αργότερα μια μηχανή εσπρέσο. Λέω λίγο αργότερα γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποια. Μέχρι λοιπόν να αποφασίσω ποια μηχανή θα πάρω θα χρησιμοποιώ τον μύλο για καφέ φίλτρου pour over. Ο μύλος που μου αρέσει περισσότερο είναι ο Niche Zero αλλά τον βρίσκεις πολύ δύσκολα στην Ελλάδα (ότι αγοράσω θα είναι από Ελλάδα) οπότε σκέφτομαι τον Baratza Sette 270 ή τον Eureka Mignon Specialita. Ο πρώτος από τη μια έχει κωνικά μαχαίρια που απ’ ότι διαβάζω θα μου δώσουν αυτή την οξύτητα στον καφέ που αναζητώ, από την άλλη όμως με χαλάει αυτή η πλαστικούρα και η φτηνή του κατασκευή. Ο Eureka φαίνεται πολύ πιο προσεγμένη συσκευή και την προτιμώ. Θα χάσω όμως σε γεύση; Γιατί αυτό που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα. Επίσης ένας ακόμα μύλος που γλυκοκοιτάζω είναι ο Eureka Mignon single dose.
Από μηχανές όταν ξεκίνησα να ψάχνομαι ήμουν αποφασισμένος ότι μια Gaggia classic θα μου έδινε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά μετά από μερικούς μήνες είπα ότι μια καλύτερη επιλογή θα ήταν μια Rancilio Silvia με κάποια mods αργότερα. Πριν μερικές μέρες λοιπόν είπα να ψάξω σε κάποιο φόρουμ τα θετικά και αρνητικά της μηχανής και έτσι έφτασα εδώ. Μετά από αρκετό ψάξιμο, είδα πόσο σημαντική είναι η σταθερή θερμοκρασία και η πίεση στα 9 bar και πλέον λέω να πάω στην ECM Classika PID με το κόστος βέβαια να ανεβαίνει πολύ. Όμως στο μέλλον δε νομίζω η συγκεκριμένη μηχανή να χρειαστεί κάποιο mod.
Αυτά λοιπόν προς το παρόν.
Αναμένω τις προτάσεις – συμβουλές σας!
Ευχαριστώ!

Χρησιμοποιω την gaggia classic pro με PID και μυλο sette 270 με καλα αποτελεσματα. Η αληθεια ειναι οτι ο sette 270 κανει πολυ θορυβο και εχω μερικα θεματακια,οταν τον χρησιμοποιω το adjustment ring μετακινειται μονο του,κοματια καφε πεφτουν μεσα στο μυλο και τον γυρναω αναποδα να πεσουν 😁 . παρηγγειλα τον niche zero αν και δεν πιστευω οτι θα δω διαφορα στη γευση του καφε.

ΒασιληςGR

Δημοσίευση από ΒασιληςGR » Παρ Μαρ 18, 2022 2:30 pm

Dimis έγραψε:
Παρ Μαρ 18, 2022 1:17 pm
Γεια σας και από εμένα,
Είμαι καινούργιος στην κοινότητα και αυτό είναι το πρώτο μου ποστ. Πριν μπω στο θέμα να σας αναφέρω ότι δεν έχω καμία σχέση με το άθλημα, έχω στην κατοχή μου μια εσπρεσιέρα με κάψουλες οπότε μιλάμε για άθλιο καφέ στο σπίτι και μηδέν ικανότητες barista. Μέχρι εδώ όλα καλά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι εκεί έξω, οι περισσότερες καφετέριες έχουν ή άσχετους baristas ή τους πετυχαίνεις στην κακή τους μέρα και σου φτιάχνουν χάλια καφέ. Αυτό λοιπόν και σε συνδυασμό αναζήτησης νέων ποικιλιών και γεύσεων, εδώ και ένα χρόνο ψάχνομαι και ενημερώνομαι σχετικά με τον καφέ γενικότερα, τους τρόπους κοπής, παρασκευής, μύλους χειροκίνητους, ηλεκτρικούς, με κωνικά μαχαίρια, με επίπεδα, μηχανές εσπρέσο, χωρίς PID, με PID, με OPV, χωρίς OPV, ζυγαριές και γενικότερα πολλά και άλλα διάφορα.
Εδώ να αναφέρω ότι πίνω εσπρέσο σκέτο, είτε ζεστό είτε παγωμένο και όταν το μαγαζί διαθέτει μονοποικιλιακό είναι η μοναδική μου επιλογή. Δε συνδυάζω τον καφέ μου ποτέ με γάλα ή με οτιδήποτε άλλο. Μου αρέσει ο καφές να έχει μια οξύτητα και συνήθως προτιμώ αυτούς από Αιθιοπία. Όχι ότι έχω δοκιμάσει και πάρα πολλούς, αλλά προτιμώ Αιθιοπίας από Βραζιλίας. Επίσης μου αρέσει και ο καφές φίλτρου, πριν μερικές ημέρες αγόρασα μια ζυγαριά και ένα κιτ V60 αλλά χωρίς μύλο δουλειά δε γίνεται.
Μετά λοιπόν από τόσο καιρό, νομίζω ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα και να αγοράσω ένα μύλο και λίγο αργότερα μια μηχανή εσπρέσο. Λέω λίγο αργότερα γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποια. Μέχρι λοιπόν να αποφασίσω ποια μηχανή θα πάρω θα χρησιμοποιώ τον μύλο για καφέ φίλτρου pour over. Ο μύλος που μου αρέσει περισσότερο είναι ο Niche Zero αλλά τον βρίσκεις πολύ δύσκολα στην Ελλάδα (ότι αγοράσω θα είναι από Ελλάδα) οπότε σκέφτομαι τον Baratza Sette 270 ή τον Eureka Mignon Specialita. Ο πρώτος από τη μια έχει κωνικά μαχαίρια που απ’ ότι διαβάζω θα μου δώσουν αυτή την οξύτητα στον καφέ που αναζητώ, από την άλλη όμως με χαλάει αυτή η πλαστικούρα και η φτηνή του κατασκευή. Ο Eureka φαίνεται πολύ πιο προσεγμένη συσκευή και την προτιμώ. Θα χάσω όμως σε γεύση; Γιατί αυτό που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα. Επίσης ένας ακόμα μύλος που γλυκοκοιτάζω είναι ο Eureka Mignon single dose.
Από μηχανές όταν ξεκίνησα να ψάχνομαι ήμουν αποφασισμένος ότι μια Gaggia classic θα μου έδινε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά μετά από μερικούς μήνες είπα ότι μια καλύτερη επιλογή θα ήταν μια Rancilio Silvia με κάποια mods αργότερα. Πριν μερικές μέρες λοιπόν είπα να ψάξω σε κάποιο φόρουμ τα θετικά και αρνητικά της μηχανής και έτσι έφτασα εδώ. Μετά από αρκετό ψάξιμο, είδα πόσο σημαντική είναι η σταθερή θερμοκρασία και η πίεση στα 9 bar και πλέον λέω να πάω στην ECM Classika PID με το κόστος βέβαια να ανεβαίνει πολύ. Όμως στο μέλλον δε νομίζω η συγκεκριμένη μηχανή να χρειαστεί κάποιο mod.
Αυτά λοιπόν προς το παρόν.
Αναμένω τις προτάσεις – συμβουλές σας!
Ευχαριστώ!

θα σου ελεγα αν μπορεις να παρεις την ecm αντι για την gaggia. Η gaggia θελει αναβαθμισεις για να εχεις καθε φορα καλα αποτελεσματα και στο τελος πιθανον να θες να εχεις pre infusion,flow profiling,μεγαλυτερο water tank και να πας σε ecm τελικα.

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Παρ Μαρ 18, 2022 4:02 pm

Καλησπέρα .
Εφόσον πίνεις αποκλειστικά και μόνο εσπρέσσο,δες και την ecm puristica.

Χρησιμοποιω-και- τον sette 270 εδώ κι ένα χρόνο για single dosing κι έχω ενθουσιαστεί με την ποιότητα άλεσης και τη γενικότερη εργονομία του.Ιδανικο μέγεθος για οικιακή χρήση,ευκολία στις ρυθμίσεις άλεσης και βασικά φοβερή ποιότητα άλεσης για εσπρέσσο, δυσανάλογα καλή για την τιμή του,η οποία παρεμπιπτόντως από εξωτερικό είναι τουλάχιστον 100€ φθηνότερη από Ελλάδα.
Οκ, έχει πολλά πλαστικά μέρη, αλλά εγώ τον θέλω για 3-4 εσπρέσσο την ημέρα στο σπίτι,δεν τον θέλω για επαγγελματική χρήση. Ακόμη κι αν χαλάσει, υπάρχουν άφθονα ανταλλακτικά και οι επισκευή είναι σχετικά εύκολη.
Μάλιστα μου άφησε τόσο καλές εντυπώσεις ειδικά στο θέμα άλεσης που περιμένω για δοκιμές και 2ο baratza,έναν forte super aligned.
Για τον specialita δεν έχω προσωπική άποψη αλλά τον έχουν πολλοί κι εδώ στο φόρουμ και γενικότερα πουλάει πολύ,οπότε σίγουρα είναι άλλη μια καλή περίπτωση και μάλιστα σαν κατασκευή είναι ποιοτικότερη του sette .
Καλές επιλογές εύχομαι...

Dimis

Δημοσίευση από Dimis » Παρ Μαρ 18, 2022 5:16 pm

Η Gaggia Classic έχει βγει πια από τη λίστα μου αρκετούς μήνες τώρα.
Η Silvia όμως ήταν η πρώτη μου επιλογή μέχρι και πριν 10 μέρες!

Την ECM puristica δε την είχε πάρει το μάτι μου, τώρα έκανα μια αναζήτηση και είδα ότι έχει περίπου ίδια τιμή με Classika PID.
Ποιος ο λόγος να προτιμήσω την puristica απο την classika;

ΒασιληςGR

Δημοσίευση από ΒασιληςGR » Παρ Μαρ 18, 2022 9:19 pm

Dimis έγραψε:
Παρ Μαρ 18, 2022 5:16 pm
Η Gaggia Classic έχει βγει πια από τη λίστα μου αρκετούς μήνες τώρα.
Η Silvia όμως ήταν η πρώτη μου επιλογή μέχρι και πριν 10 μέρες!

Την ECM puristica δε την είχε πάρει το μάτι μου, τώρα έκανα μια αναζήτηση και είδα ότι έχει περίπου ίδια τιμή με Classika PID.
για χαμηλοτερο κοστος μιας και δεν εχει ακροφυσιο για αφρογαλο.

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Παρ Μαρ 18, 2022 10:26 pm

Dimis έγραψε:

Απλά επειδή έχει τη φιλοσοφία espresso only....και είναι πολύ όμορφη.

erentil21

Δημοσίευση από erentil21 » Κυρ Μαρ 20, 2022 8:43 am

Καλημέρα στην παρέα. Νέος στο φόρουμ και Αρχάριος ζητά συμβουλή.Πίνω μόνο espresso/freddo espresso,. συνήθως έναν το πρωί και έναν το απογευμα.Ποια να προτιμήσω ;Μπάτζετ για την μηχανή μέχρι 450€,αν όμως υπάρχει κάποια καλύτερη που να αξίζει μια μικρή οικονομική υπέρβαση, θα ανέβω.
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mantraxalos » Κυρ Μαρ 20, 2022 9:26 am

Dimis έγραψε:
Aν είσαι φανατικός του εσπρέσο και μόνο ,δεν πρόκειται να πιεις ποτέ latte,capuccino,americano etc,δεν έχεις γυναίκα, παιδιά, σκυλιά, γατιά ,επισκέπτες που γουστάρουν ροφήματα η παρασκευές που χρησιμοποιείται γάλα...τότε η puristka είναι για σένα ,είναι μια καταπληκτική υλοποίηση για τους μερακλήδες του espresso αποκλειστικά!

Αν πάλι όχι τότε πας για classica pid!
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mantraxalos » Κυρ Μαρ 20, 2022 9:29 am

erentil21 έγραψε:
Κυρ Μαρ 20, 2022 8:43 am
Καλημέρα στην παρέα. Νέος στο φόρουμ και Αρχάριος ζητά συμβουλή.Πίνω μόνο espresso/freddo espresso,. συνήθως έναν το πρωί και έναν το απογευμα.Ποια να προτιμήσω ;Μπάτζετ για την μηχανή μέχρι 450€,αν όμως υπάρχει κάποια καλύτερη που να αξίζει μια μικρή οικονομική υπέρβαση, θα ανέβω.
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
Μύλο έχεις? χωρίς μύλο εσπρέσο δεν πίνεις.

Να τον υπολογίσεις στο budget !
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

ellenikus
Όνομα: GEORGIOS
Μηχανή:: Lelit Plus PID/
2η Μηχανή:: elektra microcasa
Μύλος:: eureka mignon
2ος Μύλος:: COMPAK K3
Οι καφέδες μου:: tigrato

Δημοσίευση από ellenikus » Κυρ Μαρ 20, 2022 12:29 pm

με την αγορα μιας Lelit ακομα και εισαγωγικου μοντελου εισαι σιγουρος οτι δεν θα πεταξεις τα λεφτα σου και θα αγορασεις μηχανη που κραταει δεκαετιες.

Απάντηση