Dimis έγραψε: ↑Παρ Μαρ 18, 2022 1:17 pmΓεια σας και από εμένα,
Είμαι καινούργιος στην κοινότητα και αυτό είναι το πρώτο μου ποστ. Πριν μπω στο θέμα να σας αναφέρω ότι δεν έχω καμία σχέση με το άθλημα, έχω στην κατοχή μου μια εσπρεσιέρα με κάψουλες οπότε μιλάμε για άθλιο καφέ στο σπίτι και μηδέν ικανότητες barista. Μέχρι εδώ όλα καλά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι εκεί έξω, οι περισσότερες καφετέριες έχουν ή άσχετους baristas ή τους πετυχαίνεις στην κακή τους μέρα και σου φτιάχνουν χάλια καφέ. Αυτό λοιπόν και σε συνδυασμό αναζήτησης νέων ποικιλιών και γεύσεων, εδώ και ένα χρόνο ψάχνομαι και ενημερώνομαι σχετικά με τον καφέ γενικότερα, τους τρόπους κοπής, παρασκευής, μύλους χειροκίνητους, ηλεκτρικούς, με κωνικά μαχαίρια, με επίπεδα, μηχανές εσπρέσο, χωρίς PID, με PID, με OPV, χωρίς OPV, ζυγαριές και γενικότερα πολλά και άλλα διάφορα.
Εδώ να αναφέρω ότι πίνω εσπρέσο σκέτο, είτε ζεστό είτε παγωμένο και όταν το μαγαζί διαθέτει μονοποικιλιακό είναι η μοναδική μου επιλογή. Δε συνδυάζω τον καφέ μου ποτέ με γάλα ή με οτιδήποτε άλλο. Μου αρέσει ο καφές να έχει μια οξύτητα και συνήθως προτιμώ αυτούς από Αιθιοπία. Όχι ότι έχω δοκιμάσει και πάρα πολλούς, αλλά προτιμώ Αιθιοπίας από Βραζιλίας. Επίσης μου αρέσει και ο καφές φίλτρου, πριν μερικές ημέρες αγόρασα μια ζυγαριά και ένα κιτ V60 αλλά χωρίς μύλο δουλειά δε γίνεται.
Μετά λοιπόν από τόσο καιρό, νομίζω ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα και να αγοράσω ένα μύλο και λίγο αργότερα μια μηχανή εσπρέσο. Λέω λίγο αργότερα γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποια. Μέχρι λοιπόν να αποφασίσω ποια μηχανή θα πάρω θα χρησιμοποιώ τον μύλο για καφέ φίλτρου pour over. Ο μύλος που μου αρέσει περισσότερο είναι ο Niche Zero αλλά τον βρίσκεις πολύ δύσκολα στην Ελλάδα (ότι αγοράσω θα είναι από Ελλάδα) οπότε σκέφτομαι τον Baratza Sette 270 ή τον Eureka Mignon Specialita. Ο πρώτος από τη μια έχει κωνικά μαχαίρια που απ’ ότι διαβάζω θα μου δώσουν αυτή την οξύτητα στον καφέ που αναζητώ, από την άλλη όμως με χαλάει αυτή η πλαστικούρα και η φτηνή του κατασκευή. Ο Eureka φαίνεται πολύ πιο προσεγμένη συσκευή και την προτιμώ. Θα χάσω όμως σε γεύση; Γιατί αυτό που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα. Επίσης ένας ακόμα μύλος που γλυκοκοιτάζω είναι ο Eureka Mignon single dose.
Από μηχανές όταν ξεκίνησα να ψάχνομαι ήμουν αποφασισμένος ότι μια Gaggia classic θα μου έδινε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά μετά από μερικούς μήνες είπα ότι μια καλύτερη επιλογή θα ήταν μια Rancilio Silvia με κάποια mods αργότερα. Πριν μερικές μέρες λοιπόν είπα να ψάξω σε κάποιο φόρουμ τα θετικά και αρνητικά της μηχανής και έτσι έφτασα εδώ. Μετά από αρκετό ψάξιμο, είδα πόσο σημαντική είναι η σταθερή θερμοκρασία και η πίεση στα 9 bar και πλέον λέω να πάω στην ECM Classika PID με το κόστος βέβαια να ανεβαίνει πολύ. Όμως στο μέλλον δε νομίζω η συγκεκριμένη μηχανή να χρειαστεί κάποιο mod.
Αυτά λοιπόν προς το παρόν.
Αναμένω τις προτάσεις – συμβουλές σας!
Ευχαριστώ!
Χρησιμοποιω την gaggia classic pro με PID και μυλο sette 270 με καλα αποτελεσματα. Η αληθεια ειναι οτι ο sette 270 κανει πολυ θορυβο και εχω μερικα θεματακια,οταν τον χρησιμοποιω το adjustment ring μετακινειται μονο του,κοματια καφε πεφτουν μεσα στο μυλο και τον γυρναω αναποδα να πεσουν