Αγορά μηχανής - budget ως €2k

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
NavalArchitect
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Francis Francis X7.1

Re: Αγορά μηχανής - budget ως €2k

Δημοσίευση από NavalArchitect » Τρί Φεβ 23, 2016 1:57 pm

harryv έγραψε:Κώστα να σου πω μια διαφορετική άποψη. Αξίζει να δώσεις τα λεφτά σου μόνο για όσα σου δίνουν ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ για ΣΕΝΑ και ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΜΗ διαφορά στο φλυτζάνι. Ξέχνα τι γράφει ο ένας κι ο άλλος ή το τι προωθεί το marketing κάθε εταιρείας. Ως μηχανικός φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Χάρη ευχαριστώ.

Τροποποιώ ως εξής: Αξίζει να δώσεις τα λεφτά σου μόνο για όσα πιστεύεις πως δύναται να σου δίνουν αντιληπτή για σένα κι επίσης επαναλήψιμη διαφορά στο φλυτζάνι.

Έκανα την τροποποίηση γιατί αυτή τη στιγμή μόνο ιδεατή εικόνα έχω στο μυαλό μου αναφορικά με το τί μπορεί να μου δώσει η κάθε εταιρία/συσκευή. Το μάρκετινγκ και το τί λένε οι άλλοι είναι πράγματα που πάντοτε κανείς πρέπει να κρατά σε έλεγχο. Το μάρκετινγκ των εταιρειών κινείται μόνο εκεί που το θέλει η εταιρία να κινείται, και το τί γράφει ο καθένας είναι γραμμένο πάντα υπό τη δική του οπτική γωνία, υπό τις δικές του ανάγκες, κλπ.

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Τετ Φεβ 24, 2016 2:39 am

Δύο ερωτήσεις.

Υπάρχει εμπειρία ή εντυπώσεις χρήσης από την Γερμανική Profitec 700;
Διαβάζω πως είναι πολύ ωραία στημένη εσωτερικά, εύκολη (πάντα σχετικά με άλλες παρόμοιες) να βάλεις χέρι μόνος σου αν χρειαστεί επισκευή, και το p.i.d. εμπρός έχει και χρονόμετρο για κάθε shot.

Τα χρήματά της είναι κάπου (ελάχιστα) πάνω από Izzo Alex Duetto IV και Rocket 58 V2.

Άλλη μία ερώτηση: πού βρίσκουμε Compak K10 σε Ελλάδα ή Ευρώπη;

Ευχαριστώ...

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Τετ Φεβ 24, 2016 9:25 am

Απο την στιγμη που εβαλες στο τραπεζι την κορυφαια(για πολυ κοσμο αλλα και για εμενα)κατασκευαστρια μηχανων(la marzocco)νομιζω οτι την συγκρινεις με μηχανες που ειναι κατω απο αυτην,και πιστεψε με αυτοι ξερουν πολυ καλα τι κανουν στις μηχανες τους.
Αν μπορεις να φτασεις εκει δεν κουβεντιαζεις για κατι αλλο.
Και επισης αν πας σε μαγαζι που εχει και ξερει να δουλευει ο,η barista μια la marzocco(taf ,Εμμανουηλ μπενακη η δυο γουλιες και δυο μπουκιες δραγατσανιου)θα πιεις καφε αυτο που λεμε god shot.
Για μυλο εδω και χρονια πολλοι δουλευουν τους mazzer και εχουν βγει και καλυτεροι σιγουρα αλλα οι mazzer ειναι mazzer.

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Τετ Φεβ 24, 2016 11:03 am

Μάλιστα. Ευχαριστώ και πάλι, είναι σημαντικά να τα γνωρίζω αυτά.

Ήμουν ένα πρωινό Πέμπτης στο Taf δίπλα στο Τιτάνια πριν 2 εβδομάδες αλλά δεν θα έλεγα πως ο cappuccino που ήπια ήταν καλός αλλά όχι τόσο ξεχωριστός.
Όμως ήταν η πρώτη ή δεύτερη φορά που έκατσα στο εν λόγω μαγαζί, δεν ξέρω ούτε τί χαρμάνι ήταν ούτε πώς τον έφτιαξαν.
Με δεδομένο λοιπόν πως τώρα κι όσο περνά ο καιρός εκπαιδεύω ταυτόχρονα τη γευσιγνωσία μου στον καφέ, δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το ψάξω και (κυρίως) να κρίνω για το ένα εκείνο μόνο ποτήρι στο Taf.

Θα συνεχίσω όμως τις δοκιμές σε μέρη που φτιάχουν καλό καφέ, είναι κομμάτι της εκπαίδευσης. Κάπου πάλι σε ένα παλαιότερο post διάβασα κάτι που είχε γράψει ο Χρήστος ο μοδεράτορας, προσωπική άποψή του βέβαια αλλά συμφωνώ και ουσιαστικά αυτό κάνω τώρα, ότι θέλει κανένα δίμηνο εντατικό διάβασμα και ενασχόληση για να βρεις αυτά που ρεαλιστικά σε ικανοποιούν.

Το επίπεδο στα €2.2k παραμένει λοιπόν [Alex / 58 / Profitec 700] + μύλος, χθες βράδυ έβλεπα ότι η Rocket 60V έχει σχετικά πιό περίπλοκο boiler system και σωληνώσεις εσωτερικά, οπότε αν είναι έτσι η άλλη επιλογή είναι να πάμε στη [La Marzocco Linea Mini + μύλο] που ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι πιό εγγυημένα.

Κάπου είχα δει ένα βιντεάκι (από μία Βορειοαμερικάνικη έκθεση καφέ) και μιλούσε ένας τζιτζιφιόγκος μαρκετίστας της La Marzocco δείχνοντάς μας την Linea Mini. Σε κάποια φάση πέταξε κάτι για την αφαλάτωση, και μάλιστα (αν θυμάμαι καλά) είπε κάτι βαρύ - ότι "...μία μηχανή όταν περάσει αφαλάτωση ουσιαστικά χαλά και ποτέ δεν επανέρχεται στο αρχικό στάδιο, γι'αυτό και οι LM είναι ξεχωριστές..."

Δεν έδωσα σημασία, πήγα αλλού και συνέχισα το ψάξιμό μου με τις Rocket. Τώρα όμως θα επανέλθω, να δω λίγο πιό προσεκτικά και τις La Marzocco (όπως και να ξαναδώ το βιντεάκι του τζιτζιφιόγκου). Όλους αυτούς εμείς τους πληρώνουμε βέβαια, τα μοδάτα γυαλιά που φοράνε, τα καστόρινα παπούτσια και τις ζώνες Hermes τους, κλπ. Αλλά μ'αυτές τις μάρκες έτσι είναι (τουλάχιστον έχω εμπειρία...)

KostasMD
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Ascaso Uno PID
2η Μηχανή:: Gaggia Baby
Μύλος:: Mazzer SJ
2ος Μύλος:: Cunill Tauro
Οι καφέδες μου:: Taf, Valcafe

Δημοσίευση από KostasMD » Τετ Φεβ 24, 2016 11:11 am

Η γνώμη μου είναι πως ένας μύλος όπως Mazzer Mini, Fiorenzato F4E Nano, Quamar M80E, ECM S-Automatik 64 σου αρκεί.
Ο Fiorenzato υπάρχει και στις αγγελίες του forum.

Άβαταρ μέλους
ΜiKe
Όνομα: ΜΙΧΑΛΗΣ
Μηχανή:: NuovaSimonelli Oscar
2η Μηχανή:: Hario V60, Aeropress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Hario mini mill
Οι καφέδες μου:: όλοι. όλων. απο παντού.

Δημοσίευση από ΜiKe » Τετ Φεβ 24, 2016 12:09 pm

:offtopic:
για να χορτάσεις απο marzocco πάρε και αυτό το class (δωρεάν είναι). θα μάθεις και μερικά πράγματα και έχει και μπόλικο απο τον τζιτζιφιόγκο μέσα.
https://www.chefsteps.com/classes/espresso/landing#/

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Τετ Φεβ 24, 2016 12:26 pm

Ευχαριστώ Κώστα + Mike.

Κι εδώ το video με τον μαρκετίστα της La Marzocco North America:

https://youtu.be/v1UjBuiv9pE?list=PLXlb ... kifaIeociV

Μιλά για backflushing 5'-10' κάθε βδομάδα και τίποτε άλλο για την Linea Mini.

Στο 06:00 περίπου αναφέρεται στο ότι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται (σε όλες τις μηχανές) καλό/αφαλατωμένο νερό από παροχή, αντί του να μπαίνει νορμάλ νερό από παροχή ή σε δεξαμενή και μετά να γίνεται τακτικά desclaling. Όμως υποθέτω πως τίποτε από αυτά δεν είναι καινούργιο στα αυτιά μας, και το γράφω προς διευκρίνηση του false (τελικά) alarm που έδωσα στο προηγούμενο post.

coolmind

Δημοσίευση από coolmind » Τετ Φεβ 24, 2016 4:18 pm

Για να γινω ποιο συγκεκριμενος οταν αναφερομαι σε παρα πολυ καλους καφεδες μιλαω κυριως για espresso.Ο cappuccino ειναι μια αλλη ιστορια.
Αν ξαναπας taf δοκίμασε rosebud espresso.

NavalArchitect

Δημοσίευση από NavalArchitect » Τετ Φεβ 24, 2016 6:26 pm

Eννοείται. Καφές χωρίς γάλα (λ.χ. espresso κι όχι cappuccino) χρειάζεται για να δει κανείς καθαρά τί συμβαίνει...

Αν προλάβω θα περάσω την Παρασκευή το πρωί κάποια στιγμή από το taf, να δοκιμάσω στα γρήγορα και το rosebud.

coolmind

Δημοσίευση από coolmind » Πέμ Φεβ 25, 2016 4:05 pm

NavalArchitect έγραψε:Eννοείται. Καφές χωρίς γάλα (λ.χ. espresso κι όχι cappuccino) χρειάζεται για να δει κανείς καθαρά τί συμβαίνει...

Αν προλάβω θα περάσω την Παρασκευή το πρωί κάποια στιγμή από το taf, να δοκιμάσω στα γρήγορα και το rosebud.
Καντο Σαββατο μεσημερι να βρεθούμε.

Απάντηση