Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Delonghi EC685
Μύλος:: GRAEF CM702

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από DgSensei » Σάβ Ιουν 08, 2019 5:58 pm

Παιδιά καλησπέρα

Θέλω λίγη βοήθεια.

Με ρυθμισμένο το μύλο στο 13 (δεν έχει σημασία το νούμερο για να φανεί το βήμα το λέω) παίρνω 1:2 αναλογία με 18 γραμμάρια στο καλαθάκι και καθόλου πάτημα (μόνο οσο κάνει από μόνο του το distributor) σε 38 δευτερόλεπτα. Αν το κόψω ένα βήμα πιο χοντρό sto 14 (δυστυχώς ο graef 702 δεν είναι stepless) τότε μου δίνει την ίδια αναλογία σε κάτω από 20 δευτερόλεπτα όσο δυνατά κι αν πατήσω με το τάμπερ. Ο καφές είναι taresso supremo. Κάνω κάτι λάθος ??

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 534
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Rallakias » Σάβ Ιουν 08, 2019 10:31 pm

Οι 2 εκχυλίσεις οπτικά ειναι όμοιες ή π.χ. η μια εχει πολύ channeling?
Αυτο που περιγράφεις ειναι οτι ο μύλος σε ενα βήμα άλεσης περιέχει όλο το ευρος του εσπρέσσο. Πιθανών να εχει καποιο πρόβλημα ο μύλος?Στο 12 δηλαδή η μηχανή μπουκώνει εντελώς?

DgSensei
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Delonghi EC685
Μύλος:: GRAEF CM702

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από DgSensei » Κυρ Ιουν 09, 2019 1:06 am

Rallakias έγραψε:
Σάβ Ιουν 08, 2019 10:31 pm
Οι 2 εκχυλίσεις οπτικά ειναι όμοιες ή π.χ. η μια εχει πολύ channeling?
Αυτο που περιγράφεις ειναι οτι ο μύλος σε ενα βήμα άλεσης περιέχει όλο το ευρος του εσπρέσσο. Πιθανών να εχει καποιο πρόβλημα ο μύλος?Στο 12 δηλαδή η μηχανή μπουκώνει εντελώς?
Στο 12 σίγουρα μπουκώνει η μηχανή. Στο 13 η ροή είναι σταγόνες στην αρχή και μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα ψιλό-κανονικά και στο 14 κατάφερα τελικά με αρκετά δυνατό tamping να πάρω 1:2 στα 30 δευτερόλεπτα ενώ με μεσαίο πάτημα παίρνω στον ίδιο χρόνο 1:3 περίπου. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι φταεί μάλλον το καλαθάκι (κινέζικο) στο οποίο παρατήρησα κάτι πολύ περίεργο : όταν φλασάρω το γκρουπ (με άδειο καλαθάκι εννοώ) το καλαθάκι κρατάει μέσα νέρο όσο έιναι κουμπωμένο και μόλις το ξεκουμπώσω τρέχει κανονικά από κάτω αυτό που έχει μέινει μέσα... ενώ όταν το βάλω κάτω από την βρύση έχει κανονικότατη ροή...

DioNiSis
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: Τρί Δεκ 18, 2012 3:33 pm
Μηχανή:: Gaggia Baby pid opv
Μύλος:: Graef cm 702
2ος Μύλος:: Porlex Tall
Οι καφέδες μου:: δοκιμάζω συνεχώς
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από DioNiSis » Κυρ Ιουν 09, 2019 10:58 am

αυτο με το καλαθάκι μπορεί να συμβαίνει λόγω ενος μικρού κενού που δημιουργείται, σε μηχανές που δεν έχουν τριοδη βαλβίδα.

για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.

DgSensei
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Delonghi EC685
Μύλος:: GRAEF CM702

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από DgSensei » Κυρ Ιουν 09, 2019 12:17 pm

DioNiSis έγραψε:
Κυρ Ιουν 09, 2019 10:58 am
αυτο με το καλαθάκι μπορεί να συμβαίνει λόγω ενος μικρού κενού που δημιουργείται, σε μηχανές που δεν έχουν τριοδη βαλβίδα.

για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.
Ναι σήμερα κατάφερα με 18γρ και αρκετά δυνατό πάτημα να πάρω ακριβώς 1:2 στα 28 δευτερόλεπτα και ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα! Άμα πάρω και μια μηχανή της προκοπής θα το ευχαριστιέμαι πραγματικά χαχαχα

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Gaggia Classic
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από dkstopo » Κυρ Ιουν 09, 2019 12:36 pm

DgSensei έγραψε:
Κυρ Ιουν 09, 2019 1:06 am
.............Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι φταεί μάλλον το καλαθάκι (κινέζικο) στο οποίο παρατήρησα κάτι πολύ περίεργο : όταν φλασάρω το γκρουπ (με άδειο καλαθάκι εννοώ) το καλαθάκι κρατάει μέσα νέρο όσο έιναι κουμπωμένο και μόλις το ξεκουμπώσω τρέχει κανονικά από κάτω αυτό που έχει μέινει μέσα... ενώ όταν το βάλω κάτω από την βρύση έχει κανονικότατη ροή...
μόλις περιέγραψες το θεώρημα Torricelli οπότε καλώς έχουν τα πράγματα.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

geornirv
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl91t
Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από geornirv » Κυρ Ιουν 09, 2019 7:55 pm

Να ρωτησω κατι; Για το freddo cappuccino βάζουμε 60 ml καφέ με πόσο γάλα ; Τί αναλογία έχουμε στο Freddo ;; Μπορει καποιος να βοηθησει;

Απάντηση