Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

nkout
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Mignon Specialita
Τοποθεσία: Γαλατσι

Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από nkout » Πέμ Μαρ 26, 2020 7:01 pm

Γεια σας,

πηρα κ εγω πρωτη φορα καφε απο το cup10.gr κ εχω καποιες ερωτησεις.

Ανοιξα σημερα τον καφε, 7 μερες μετα απο την ημερομηνια ψησιματος. Φοβερη μυρωδια, αλλα δυσκολευομαι πολυ να τον φτιαξω.
Το πρωτο σοκ ηταν στην πρωτη προσπαθεια, οπου ειχα αφησει το μυλο περιπου εκει που κοβω τους αλλους καφεδες κ με το που ανοιξα τη μηχανη ετρεχε σαν βρυση. Για να πετυχω μια υποτυπωδη ροη, πηγα σε οτι πιο ψιλο κοψιμο εχω δοκιμασει ποτε (δεν ξερω αν στον specialita μπορεις να πας οσο ψιλα θες ή σε καποιο σημειο βρισκουν τα μαχαιρια??). Αλλα κ παλι εχω πολυ φρηγορο blonding κ εντονη οξυτητα.

Ειναι πολυ φρεσκος ο καφες ή πρεπει να κοψω ακομη πιο ψιλα???

Ευχαριστω πολυ!

evaskal
Δημοσιεύσεις: 145
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Mokka, Τaf και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από evaskal » Παρ Μαρ 27, 2020 1:53 pm

Συνήθως οι καφέδες είναι workable στο δεκαήμερο. Αλλά δε νομίζω να είναι εκεί το πρόβλημα σου. Θα βοηθούσε αρκετά αν μας έδινες λεπτομέρειες για το πόσο βάζεις στο καλαθάκι σου και τι καλαθάκι έχεις.

nkout
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Mignon Specialita
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από nkout » Παρ Μαρ 27, 2020 2:15 pm

εβαλα 18-18.5 gr σε vst 18ρι. θα τον αφησω 2-3 μερες ακομη κ θα ξαναδοκιμασω. Απλα μου εκανε εντυπωση που ηθελε μακραν πιο ψιλο κοψιμο απο οτι αλλο εχω δει ως τωρα. Κ εχω δοκιμασει πολλους καφεδες (taresso tigrato, roundcup blend, area51, exos, eighteenscreen, kudu, taf, coffe island, κτλ...)

nkout
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Mignon Specialita
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από nkout » Παρ Μαρ 27, 2020 2:54 pm

για την ακριβεια, 18-18.5gr in, 35gr out

evaskal
Δημοσιεύσεις: 145
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Mokka, Τaf και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από evaskal » Κυρ Μαρ 29, 2020 2:54 pm

Η συνταγή σου μία χαρά είναι και η ποσότητα στο καλάθι σου σωστή ακούγεται. Σε ταλαιπωρεί ακομα;

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από brexei » Κυρ Μαρ 29, 2020 4:08 pm

Αν ψαξεις λιγο τις δημοσιευσεις μου, νομιζω στο νημα του cup10 θα δεις οτι κι εγω ειχα το ιδιο θεμα με καποιον καφε του, μερικους μηνες πιο πριν. Το σακουλακι που ειχα παρει τοτε με αναγκασε να τερματισω το μυλο, πολυ πιο ψιλα απο κει που πρωτοακουγονται τα μαχαιρια να ακουμπουν! Τοσο ψιλα δεν εχω ξανακοψει ποτε!

Μετα απο λιγο καιρο που ειχα ξαναπαρει τον ιδιο καφε δε συναντησα το ίδιο προβλημα. Ισως ηταν θεμα της συγκεκριμένης παρτιδας... Ισως και το light ψησιμο;

nkout
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Mignon Specialita
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από nkout » Κυρ Μαρ 29, 2020 8:35 pm

απο τα 300 γρ, τα 200 πηγαν σε πειραματισμους. Σε νορμαλ αλεση οντως ειχα πολλη γρηγορη ροη. Οταν κατεβηκα πολυ ψιλα, ξεκιναγε σαν μπουκωμενη η καφετιερα με πολυ ζορι κ μετα ανεβαινε πολυ αποτομα η ροη. Στο κατω μερος του καλαθιου φαινοταν αλλα σημεια να εκχυλιζουν κ αλλα οχι, σε τυχαια κατανομη. Το puck απο πανω δεν ειχε εμφανεις τρυπες για channeling.

Δεν εχω μεγαλη εμπειρια, αλλα δοκιμασα wdt, leveller, κ τα 2 μαζι, αλλα χωρις καποια φοβερη επιτυχια στη ροη. Εν τελει, στο φλυτζανι δεν ηταν κακος παρα τη γρηγορη ροη. Αφησα 100 γραμμαρια να τα δοκιμασω μετα απο μερες.

Τωρα ανοιξα τη Αιθιοπία που ειχα παρει επισης, εκει ολα με την αλεση κ τη ροη :)

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από brexei » Κυρ Μαρ 29, 2020 10:23 pm

Αυτο πιθανον οφειλεται στην αδυναμια του μυλου να αλεσει σωστα οταν τα μαχαίρια του βρίσκονται υπερβολικά κοντα. Ο κοκκος αυτος ειναι δυσκολος στην αλεση.

Περισσότερες πληροφορίες ισως μας δωσει καποιο μελος με μεγάλη εμπειρία στους καφεδες.

lio14
Δημοσιεύσεις: 607
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
Όνομα: Λεονάρδος
Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
2η Μηχανή:: Illy Francis X3
Μύλος:: Quamar M80E
Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato,
Τοποθεσία: Δροσιά

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από lio14 » Δευ Μαρ 30, 2020 4:36 pm

Για να είμαι ειλικρινής κι εγώ μία Γουατεμάλα που πήρα παραπάνω από 100 γραμμάρια πήγαν στο νεροχύτη.
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έπρεπε να αλέσω τόσο ψηλά για να πάρω ένα σωστό ποτήρι.
Δεν έχει τύχει να ξανα αλέσω τόσο ψηλά με κανέναν άλλο καφέ.
Περιμένω να τελειώσει η Γουατεμάλα που κατά τα άλλα βγάζει καλό φλυτζάνι όταν αλέσεις πάρα πολύ ψηλά, για να ανοίξω την Αιθιοπία kebele.

nkout
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Mignon Specialita
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Ερωτηση για Pastora Estate Tarrazu Costa Rica SHB

Δημοσίευση από nkout » Δευ Μαρ 30, 2020 4:53 pm

Την Αιθιοπια πινω τωρα κ δεν εχει τετοια ιδιαιτεροτητα. Αλεθω οπως συνηθως!

Απάντηση