ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
GEO74
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 21, 2019 4:07 pm
Όνομα: GEORGE
Μηχανή:: BEZZERA UNICA PID
Μύλος:: NICHE ZERO
Τοποθεσία: Πικερμι

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από GEO74 » Κυρ Ιαν 12, 2020 7:57 pm

Διαβάζοντας τις προσπάθιες αρκετων μελών σε συγκεκριμένες ποικιλίες καφέ απο διάφορα eshop, βλέπω να γινεται ενας πειραματισμός με τα αρχικά γραμμάρια του καφε (άλλοτε 18 άλλοτε 18,5 άλλοτε παραπάνω) και με τον διαφορετικό βαθμό άλεσης για να παραχθούν διαφορετικά γραμμάρια εκχυλισματος καφε σε διαφορετικούς χρονους.

Το ερώτημα μου ειναι αν η παραπάνω συνταγή θα επρεπε να δινεται ΕΤΟΙΜΗ απο αυτόν που εχει ψησει και εχει "πειραματισθει" με τον καφε ώστε να μην προσπαθουμε να ανακαλυψουμε τον τροχό.

πχ απο taf μαζι με αλλους αγόρασα Brumas Del Zurgui Bourbon - Costa Rica
https://cafetaf.gr/shop/index.php?route ... uct_id=283
όπου αναγραφει,
Espresso recipe

In: 18,5gr

Out: 39-40gr
Αρα ρυθμίζοντας την αλεση μας, προσπαθουμε να εχουμε τα 40 γραμμαρια (στα 25sec).
Δεν θα επρεπε να ειναι στανταρ η παραπανω "οδηγια''?

(πηρα και Mococa - Brazil
https://cafetaf.gr/shop/index.php?route ... uct_id=147
Espresso recipe

In: 18,5gr

Out: 37gr

Time: 26sec )

Βεβαια η παραπανω πληροφορηση ΔΕΝ υπαρχει σε ολους τους καφεδες που πουλαει (ο taf).

Ποια η γνωμη σας?

spiderdim
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 16, 2015 11:45 pm
Μύλος:: Mazzer super jolly
Τοποθεσία: Ηρακλειο

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από spiderdim » Κυρ Ιαν 12, 2020 9:18 pm

Δεν υπαρχει συνταγη, υπαρχει ενα ευρος οδηγιων για το πως να βγαλεις εναν καφε.
Μεταβλητες οπως, νερο, μηχανη, μυλος αλεσης, θερμοκρασια νερου, υγρασια, ημερομηνια ψησιματος διαφερουν καθε λεπτο.
Ο καφες ειναι ευχαριστηση, μην το ξεχνας.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1235
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιαν 13, 2020 10:19 am

Έχει απόλυτο δίκιο ο spider, αυτές οι παράμετροι είναι τόσο σχετικές που είναι αδύνατο να επαναλάβεις τις ίδιες συνθήκες στο σπίτι σου.

GEO74
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 21, 2019 4:07 pm
Όνομα: GEORGE
Μηχανή:: BEZZERA UNICA PID
Μύλος:: NICHE ZERO
Τοποθεσία: Πικερμι

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από GEO74 » Δευ Ιαν 13, 2020 5:07 pm

και κατα τη γνωμη σας, ο taf πχ καθεται και γραφει (σε καποιους απο τους καφεδες του) ολα τα παραπανω και δεν μενει στο κλασικο

18γραμμαρια καφες, 30 δευτερολεπτα, 60ml εκχυλισμα?

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από Nimrodel » Πέμ Ιαν 16, 2020 10:41 am

Δεν το κάνει μόνο ο taf, το κάνουν κι άλλοι roasters.
Είναι ένας γενικός μπούσουλας, πού έχουν βρει δλδ το καλύτερο (γι' αυτούς ) γευστικό αποτέλεσμα. Σου δίνει ένα μπούσουλα από πού να ξεκινήσεις ώστε να ξοδέψεις λιγότερο καφέ μέχρι να βρεις τις παραμέτρους.
Βολικό είναι να κρατάς και ημερολόγιο εκχυλίσεων
Δλδ καφέ, rd, πότε έκανες την εκχύλιση, πού έκοψες τον καφέ σου, πόσα in, πόσα out, σε πόσα δευτερόλεπτα ώστε την επόμενη φορά που θα πάρεις τον ίδιο καφέ να ξέρεις.

Konstantinos
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2018 8:26 am
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: V60
Μύλος:: Graef CM800
Οι καφέδες μου:: Ethiopia Yirgacheffe, Colombia Mayatama
Τοποθεσία: Δραμα

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από Konstantinos » Πέμ Ιαν 16, 2020 10:50 am

GEO74 έγραψε:
Δευ Ιαν 13, 2020 5:07 pm
18γραμμαρια καφες, 30 δευτερολεπτα, 60ml εκχυλισμα?
πολλά δεν είναι τα 60ml εκχύλισμα για 18 γρ καφέ; δηλαδή αναλογία 1:3 σχεδόν

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 299
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από brexei » Πέμ Ιαν 16, 2020 11:13 am

Συμφωνώ κι εγώ ότι ειναι ένας γενικός μπούσουλας και ότι απο μηχανή σε μηχανή θα διαφέρουν τόσο η θερμοκρασία όσο και η πίεση και άλλα πολλά...

Εμένα όλες οι συνταγές που δίνουν μου φαίνονται παραπλήσιες. Πχ σε τί διαφέρουν οι δύο συνταγές του Taf που αναφέρθηκαν πιο πάνω;
2-3 γρ αλλαγή στο τελικό ρόφημα ή 0.5γρ επιπλεόν (ή λιγότερος) καφές κάνουν διαφορά;

Και έχουμε τόοοσο φοβερή επαναληψιμότητα στις μηχανές μας και στο πάτημα και την κατανομή μας ώστε το σφάλμα εκεί να είναι μηδενικό και να μπορείς να δεις (γευστικα) μικροδιαφορές στις άλλες παραμέτρους; προσωπικά νομίζω όχι.

Για σκεφτείτε: Λίγο να καθυστερήσεις να βάλεις τον καφέ στο πορταφίλτερ, αφού το σκουπίσεις, ή αν το σκουπίσεις με κρύα πετσέτα κτλ και κρυώσει λίγο παραπάνω, τότε αυτό θα επηρεάσει τη θερμοκρασία εκχύλισης πχ ένα βαθμό (ή μισό). Δύο δευτερόλεπτα να αργήσει η πρώτη σταγόνα σημαίνει ότι θα έχει αλλάξει η ροή του νερού που εισέρχεται στο μποϊλερ και μπορεί η αντίσταση (που στο μεταξύ έχει ανάψει) να έχει θερμάνει ένα βαθμό παραπάνω το νερό... Αλλά και τώρα το χειμώνα αν δεν έχεις ανάψει το καλοριφέρ το πρωι, η θερμοκρασία του κρυου νερού που θα μπει στο μποϊλερ θα είναι 3-4-5 βαθμούς χαμηλότερη, κι αυτό θα επηρεάσει λιγάκι το νερό που βγαίνει (για σχετικά μικρά μποϊλερ πάντα). Να μην επεκταθώ στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες του νερού που θα έχουν διαφορά 10 βαθμούς...

Προσωπικά λοιπόν νομίζω ότι μικροδιαφορές δεν κάνουν καμία διαφορά στο τελικό ρόφημα και η όποια διαφορά μπορεί κάποιος να παρατηρεί είναι αποτέλεσμα τυχης (δηλαδή τυχαίας διαφοράς στις συνθήκες) και όχι κάτι συστηματικό. Ίσως αυτό δεν ισχύει εαν κάποιος έχει πολύ ακριβή μηχανή με εξαιρετικό έλεγχο των παραμέτρων. Ναι, εκεί ίσως και να βλέπει διαφορές. Εμείς οι υπόλοιποι δεν!

Υπάρχει κάποιος που να έχει δει διαφορά αλλάζοντας μια παράμετρο πολύ λίγο; Πχ 3-5 επιπλεόν γρ ρόφημα, ή 2 δευτερόλεπτα επιπλεόν εκχύλιση; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε απο παιδιά που έχουν εμπειρία στην παρασκευή του καφέ.

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από Nimrodel » Πέμ Ιαν 16, 2020 11:22 am

GEO74 έγραψε:
Δευ Ιαν 13, 2020 5:07 pm
και κατα τη γνωμη σας, ο taf πχ καθεται και γραφει (σε καποιους απο τους καφεδες του) ολα τα παραπανω και δεν μενει στο κλασικο

18γραμμαρια καφες, 30 δευτερολεπτα, 60ml εκχυλισμα?
ml λέει, όχι gr

Konstantinos
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2018 8:26 am
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: V60
Μύλος:: Graef CM800
Οι καφέδες μου:: Ethiopia Yirgacheffe, Colombia Mayatama
Τοποθεσία: Δραμα

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από Konstantinos » Πέμ Ιαν 16, 2020 11:26 am

Nimrodel έγραψε:
Πέμ Ιαν 16, 2020 11:22 am
GEO74 έγραψε:
Δευ Ιαν 13, 2020 5:07 pm
και κατα τη γνωμη σας, ο taf πχ καθεται και γραφει (σε καποιους απο τους καφεδες του) ολα τα παραπανω και δεν μενει στο κλασικο

18γραμμαρια καφες, 30 δευτερολεπτα, 60ml εκχυλισμα?
ml λέει, όχι gr
:a042: (μάλλον φταίει που δεν ήπια καφέ.)

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ

Δημοσίευση από Gespresso » Πέμ Ιαν 16, 2020 4:19 pm

Δεν θα κάνω παράθεση όλο το ποστ του Αδάμ,για οικονομία στο χώρο. Σε αυτό όμως αναφέρομαι.
Αδάμ εγώ έχω δει διαφορά από εκχύλιση σε εκχύλιση με μικρές αλλαγές στις παραμέτρους, σαν αυτές που περιγράφεις. Και το συμπέρασμά μου είναι σχετικά ασφαλές, γιατί δουλεύω τελευταία ένα συγκεκριμένο σπεσιαλτυ (αυτό που σε είχα ρωτήσει για συνταγή εκχυλισης). Έχω καταναλώσει περίπου 1 κιλό από τον καφέ αυτόν. Το 80% το έχω πιει εγώ. Το υπόλοιπο το κερασα σε επισκέπτες.
Για παράδειγμα, αν, κατά το temperature surfing, αφήσω λίγο παραπάνω νερό να τρέξει (πχ 1 δευτερόλεπτο), παίρνω αποτέλεσμα με περισσότερη οξύτητα. Επίσης, αν αφήσω 3 γραμμάρια επιπλέον ρόφημα (συνήθως σταματάω στα 30 με 32) μειώνεται το σώμα αισθητά (χάνεται η αίσθηση του ελαίου που παίρνω,ειδικά στο τέλος του φλυτζανιου) και χάνω κάτι από το άρωμα (γίνεται πιο φλατ). Και αυτά γίνονται (παρατηρώ τι κάνω) κάθε φορά που έχω μια σωστή εκχύλιση (όχι chanelling, καλή και προσεγμένη κατανομή, ίσιο πάτημα κλπ).

Απάντηση