Naked or not Naked this is the question

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Απάντηση
gianniv
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 12, 2019 2:02 pm

Naked or not Naked this is the question

Δημοσίευση από gianniv » Σάβ Οκτ 12, 2019 2:10 pm

Καλημέρα,

Βρέθηκε στα χέρια μου μια Gaggia Classic (2007) σχεδόν καινούργια με ένα μειωνέκτημα χωρίς portafilter, το σκεπτικό είναι να χρησιμοποιηθεί με έναν κόπτη.

Τι portafilter προτείνετε; 14 ή 21 γραμμάρια; γυμνό ή όχι; Προτάσεις;

apergis
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τρί Ιαν 22, 2019 1:30 pm
Μηχανή:: NESPRESSO
Μύλος:: Της Πλάκας

Re: Naked or not Naked this is the question

Δημοσίευση από apergis » Δευ Οκτ 14, 2019 1:53 pm

Ανάλογα τι καφέδες θα χρησιμοποιείς...
Αν μιλάς για ποιοτικό καφέ χρειάζεσαι περισσότερα από 16gr>

Για την επιλογη γυμνού το χρειάζεσαι για να βλέπεις την εκχύλιση και γενικά σε βοηθάει στη πρόοδο της τεχνικής σου (κατανομή, πάτημα κ.α.)
Με γυμνό η διαδικασία καθαρισμού είναι γρηγορότερη.

Μια επισύμανση αν μου επιτρέπεις... Η συσκευή που αλέθεται ο καφές ονομάζεται μύλος και τον συναντάς σε 2 εκδόσεις με επίπεδα και κωνικά μαχαίρια.

gianniv
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Σάβ Οκτ 12, 2019 2:02 pm

Re: Naked or not Naked this is the question

Δημοσίευση από gianniv » Τετ Οκτ 16, 2019 11:12 pm

ευχαριστώ για την απάντηση / επιβεβαίωση μετά από αρκετό διάβασμα τείνω προς την λύση που προτείνεις

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Naked or not Naked this is the question

Δημοσίευση από Jazz » Κυρ Οκτ 20, 2019 4:24 pm

gianniv έγραψε:
Σάβ Οκτ 12, 2019 2:10 pm
Τι portafilter προτείνετε; 14 ή 21 γραμμάρια; γυμνό ή όχι; Προτάσεις;
Naked. Always naked. Not even doubt about it... Με το γυμνό βλέπεις, έχεις εικόνα, άρα γνώση του τι μπορεί να πάει 'στραβά' σε μια εκχύλιση και του τι πρέπει να κάνεις για να το διορθώσεις. Με το γυμνό, δε φαντάζεσαι τι μπορεί να κάνεις λάθος: Το βλέπεις μπροστά σου, και αναλόγως μετέπειτα επεμβαίνεις και στη τεχνική σου (κατανομή/πάτημα κλπ).

Σχετικά με τη χωρητικότητα γραμμαρίων, όπως είπε και ο Απέργης, θες basket για >16gr, εφόσον δουλέψεις φρέσκο specialty καφέ.
Επίσης: Μηχανή χωρίς μύλο --->>> Σωστό Espresso ούτε με βουντού --- >>aka Σπάσιμο νεύρων το λιγότερο.

Απάντηση