Μερικές σκέψεις προς συζήτηση

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 360
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: LSM SM97
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες κυρίως :)
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση

Δημοσίευση από Nimrodel » Παρ Αύγ 02, 2019 9:35 pm

Κ επειδή ειπες να μη χαλάει με σωστή συντήρηση, να προσθέσω και την πρόληψη. Οπότε βάλε κι ένα φίλτρο νερού στη συνάρτηση. Συν όλα όσα πολύ ωραία είπε ο Αποστόλης.
Δύο πραγματακια να προσθέσω μόνο. Πρώτ' απ' όλα κάποια από αυτά που θα πληρώσεις (αν το αποφασίσεις ) έξτρα, δεν θα τα δεις στη γεύση. Πχ το ανοξείδωτο μποιλερ το οποίο ειναι πολύ καλύτερο από το ορειχάλκινο αφού σ ενδιαφέρει η συντήρηση. Στη γεύση δεν θα δεις διαφορά...οκ θα δεις κάποια στιγμή αν δεν καθαρίζεις το ορειχάλκινο, δλδ το ένα θα πιάσει άλατα και το άλλο όχι. Αλλά στην αρχική σύγκριση όχι.

Δεύτερον η γεύση σου είναι ένας παράγοντας ο οποίος εξελίσσεται. Σκέψου το σαν να δοκιμάζεις για πρώτη φορά σοκολάτα. Σου αρέσει αλλά με τι τι συγκρίνεις? Θα δοκιμάσεις κι άλλες, και μαύρη και γάλακτος και λευκή και βιολογική και με 90% κακάο και με γέμιση και με ξηρούς καρπούς και με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, με ζάχαρη καρύδας, σπιτική. Κάποιοι θα σου πουν Μ αρέσει η ΙΟΝ αυτήν ξέρω αυτήν εμπιστεύομαι .κάποιοι θα σου πουν εμένα Μ αρέσει η τάδε βελγική με παπάγια μέσα. Κάποιοι θα σου πουν Ω ρε φίλε σιγά...παίρνω την πιο φτηνή του σουπερμάρκετ όλα τα ίδια είναι. Εσύ τώρα τι θα κάνεις ? Θα πας να δοκιμάσεις σοκολάτα ή θα δεις ένα βίντεο κάποιον να τρώει και να συγκρινει σοκολάτες?
Ειανι τόσο υποκειμενικός ο παράγοντας "γεύση" που κανένας δεν μπορεί να σου δώσει συμβουλή.

Αυτό το 1% που λες, θα ανέβεις πάνω από τα 2000 (τουλάχιστον ) σε μηχανή για να το φτάσεις. (Γνώμη μου) το όριο αυτή τη στιγμή είναι η ρύθμιση της πίεσης κατά την εκχύλιση. Πιο φτηνή μηχανή που την έχει είναι η λελιτ Μπιάνκα και πάει στα 1800. Κι ακόμα και πάνω από αυτό υπάρχουν μηχανές που Θάσου δώσουν μεγάλη διαφορά στη γεύση αλλά ξεφεύγουν από τα ποσά στα οποία μιλάμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εάν δεν εκπαιδεύσεις τον ουρανίσκο σου, δεν θα το καταλάβεις όπως ένα απαίδευτο αυτι δεν θα καταλάβει τις διαφορές στον ήχο που καταλαβαίνεις εσύ. Κάτι που όταν το ακούς για σένα έχει τεράστια διαφορά, για κάποιον άλλον μπορεί να ακούγεται το ίδιο.
Οπότε καταλήγουμε πάλι στο συμπέρασμα ότι ο καφές είναι ένα χόμπι. Ενα ακριβό χόμπι το οποίο εκτός απ' χρήματα θέλει -κυριως- μεράκι και ενασχόληση.

Ps. Τη διαφορά θα τη δεις όταν πίνεις από μια (ας πούμε όχι τυχαία) baby με graef, αναβαθμίσεις το σεταπ σου σε μια μηχανή πειραγμενη με flow control και ο,τι άλλο χωράει το σασί της παρέα με μεγάλα κωνικά και μετά δοκιμάσεις να ξανακάνεις καφέ στη baby με το graef. Η φολα που θα φας θα σου εξηγήσει γιατί λέμε ο,τι λέμε εδώ μέσα.

Άβαταρ μέλους
jojonakis
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Δευ Σεπ 16, 2013 3:10 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Saeco poemia
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: mokka, cup10
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑ

Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση

Δημοσίευση από jojonakis » Παρ Αύγ 16, 2019 10:56 am

Σχετικά με την αξιοπιστία της LELIT εχω να προσθέσω κάτι που αγνοούν πολλοί όταν βγάζουν τέτοια συμπεράσματα, ειναι διαφορετικό οταν μια συγκεκριμένη μάρκα την εχουν πχ 100 άτομα σε σχέση με μια άλλη που την έχουν 5. Αν υποθέσουμε οτι και οι 2 έχουν ενα ποσοστό βλαβών 10% οι κάτοχοι της πιο δημοφιλής μάρκας που έχουν προβλήματα θα φαίνονται περισσότερο σε ενα φόρουμ, είτε σε θέματα συζητήσεων ή αγγελιών.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: QuickMill Silvano
2η Μηχανή:: La Pavoni lever
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση

Δημοσίευση από cosini » Παρ Αύγ 16, 2019 6:56 pm

Αγόρασε μια gaggia baby με κόστος 100-150 ευρώ κ έναν καλό μύλο.
Το κόστος των 100-150 ευρώ δες το ως δίδακτρα στον κόσμο του home espresso κ όταν θα είσαι έτοιμος κ θα γνωρίζεις τι πραγματικά θες κ τι σε βολεύει τότε επιλέγεις μηχανή . Τον μύλο τον κρατάς μιας κ ήδη θα έχεις πάρει έναν καλό μύλο.
Τόσο απλά .....
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

axilleas1990
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 08, 2018 11:27 pm
Όνομα: Αχιλλεας
Μηχανή:: Lelit Victoria
Μύλος:: Obel mito 64 mm
Οι καφέδες μου:: Barista Shop Blends
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση

Δημοσίευση από axilleas1990 » Παρ Αύγ 16, 2019 9:19 pm

Εγώ πάντως ως κάτοχος λελιτ victoria με 300αρι μποιλερ εδώ και ένα χρόνο μόνο καλά λόγια έχω να πω. Την αγόρασα με 800ε και μέχρι στιγμής το ευκολακι blend που χρησιμοποιώ το εκτελεί άψογα. Για το τι θα βγάλει στην πορεία δεν ξέρω.. Για μένα το PID είναι απαραίτητο σε μικρά Boiler γιατί έχεις κάποιο μπούσουλα και όταν βρεις το offset της κάθε μηχανής (στην δική μου 6-8 βαθμοί) και τα tips (π.χ. 25 sec φλας για να ζεσταθει το γκρουπ) θα ευχαριστηθείς καφέ!!! Αν πάλι ο ουρανισκος σου ζητάει σπεσιαλιτι.. Το budget ανεβαίνει..

Απάντηση