Mahlkonig Ek43

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
JimmyK
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 12, 2017 12:35 am
Όνομα: Dimitris
2η Μηχανή:: Complete brewbar
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Baratza Preciso
Οι καφέδες μου:: Single Origin

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από JimmyK » Παρ Μάιος 17, 2019 4:10 pm

Καλοριζικος φίλε μου,εύχομαι να τον χαρείς.

Από που τον αγόρασες και ποσό;αν επιτρέπεται.
Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Super Jolly
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από BasilTh » Παρ Μάιος 17, 2019 6:48 pm

Στον συγκριτικό πίνακα με τις καμπύλες κατανομής μεγέθους σωματιδίων της Mahlkoenig , αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ . Ακολουθούν σχεδόν ισοβαθμώντας στην δεύτερη θέση οι ΕΚ43 - Anfim και ακολουθεί με διαφορά ο Robur .

Επίσης βλέπουμε ότι ενώ μέχρι τα 150μm όλοι οι μύλοι παράγουν τα ίδια fines , από εκεί και πέρα η καμπύλη του ΕΚ φεύγει κατακόρυφα .

Ο μύλος δηλαδή είναι εστιασμένος να δουλεύει σε χαμηλή περιοχή ( 150-400μm ).

Βλέπουμε ότι τα ποσοτικά δεδομένα στην συγκεκριμένη σύγκριση δεν δικαιώνουν τη φήμη του ΕΚ .
Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο που τον κάνει πρωταθλητή , στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .

Ο Rallakias στην παρουσίαση του αναφέρει :

[ Το πρωτόγνωρο λοιπόν είναι οτι πρόκειται για τα μόνα μαχαίρια στην αγορά που αλέθουν στρέφοντας την ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου ΚΑΙ ΟΧΙ την αιχμηρή πλευρά των αυλακώσεων του ενός μαχαιριού προς την αντίστοιχη αιχμηρή του άλλου !!! ]

Αν κοιτάξουμε τον αλεσμένο καφέ από οποιονδήποτε μύλο στο μικροσκόπιο , δεν θα αντικρίσουμε κόκκους ομοιόμορφους σε σχήμα σφαιριδίων , αλλά σε σχήματα ανώμαλα , που μας θυμίζουν αστεροειδείς .
αστεροειδείς.jpg
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο ΕΚ , λόγω της μοναδικής παραξενιάς στα μαχαίρια του , παράγει κόκκους όσο το δυνατόν ομοιόμορφους ( σφαιρικούς ) που αντίστοιχα εκχυλίζονται ομοιόμορφα και δίνουν γλυκύτητα στο φλιτζάνι .

[ Διόρθωση
Σε προηγούμενο post έγραψα λανθασμένα : Αντίστοιχα στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες , ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό , κινείται αριστερόστροφα .

Για να στρέφετε η ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου η σωστή περιγραφή πρέπει να είναι αυτή :
Στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες ,ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικο , κινείται δεξιόστροφα ] .

Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας του μύλου είναι αριστερόστροφος .

Παρατηρώ ότι μαχαίρια με δεξιόστροφη χάραξη χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η Mahlkoenig και μάλιστα σε όλους τους μύλους της ( στον EK43 αλλά και στους Κ30 και Peak ακόμα και στον Vario ) ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαχαίρια αριστερόστροφης χάραξης .

Συμπεραίνω ότι ο ΕΚ , για κινεί το μαχαίρι του με την ομαλή πλευρά , φοράει αριστερόστροφο κινητήρα . Θα είχε ενδιαφέρων να μαθαίναμε για την φορά κίνησης των κινητήρων Κ30 , Peak και Vario , για να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία - -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά – - ισχύει και για αυτούς .

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Super Jolly
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από BasilTh » Παρ Μάιος 17, 2019 8:29 pm

brexei έγραψε:
Παρ Μάιος 17, 2019 10:01 am


Με βάση τα όσα αναφέρατε πιο πάνω για το ρόλο των μαχαιριών και το πως αυτά τεμαχίζουν-θρυμματίζουν τον καφέ, πώς θα εξηγούσατε το γεγονός ότι ο μύλος χρειάζεται να αλέσει κάποια κιλά καφέ όταν είναι καινούριος ώστε να "στρώσουν" τα μαχαίρια;

Τί δηλαδή συμβαίνει στο στρώσιμο; Φαγώνονται ομοιόμορφα για λίγα μm ώστε να ταιριάζουν και να ευθυγραμμίζονται καλύτερα; Αφού εξ'αρχής είπαμε ότι έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση και όσο φθείρονται τόσο μειώνεται η ομοιομορφία της άλεσης.
Ο ρόλος του στρωσίματος των μαχαιριών , είναι να απομακρυνθούν από την επιφάνεια τους , τα υπολείμματα της διαδικασίας χάραξης των εγκοπών από το κοπτικό εργαλείο ( γρέζια ) .
Αυτά είναι της τάξης λίγων δεκάδων μm και δύσκολα γίνονται αντιληπτά με το μάτι ή την αφή .
γρεζια 11.JPG
Δεν έχει καμία σχέση με τη ευθυγράμμιση , όπου οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους φορείς των μαχαιριών βρίσκονται στην περιοχή των εκατοντάδων μm .

Όσο για την μείωση της ομοιομορφίας της άλεσης με την φθορά των μαχαιριών , αυτό συμβαίνει μετά από τόνους καφέ , δηλαδή για αυθεντικά μαχαίρια σε οικιακή χρήση , μετά από δεκαετίες .

Πάντως για το στρώσιμο των μαχαιριών είναι διαδεδομένη η χρήση ρυζιού parboiled , που είναι μαλακότερο από τα άλλα ρύζια και πολύ φθηνότερο από το καφέ . Συνηθίζετε η άλεση να γίνεται σε τρείς φάσεις ξεκινώντας από ρύθμιση French press , το αποτέλεσμα αλέθεται ξανά σε ρύθμιση Drip και ακολουθεί και τρίτο πέρασμα σε ρύθμιση espresso .

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 513
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Μάιος 17, 2019 9:58 pm

BasilTh έγραψε:
Παρ Μάιος 17, 2019 6:48 pm
Στον συγκριτικό πίνακα με τις καμπύλες κατανομής μεγέθους σωματιδίων της Mahlkoenig , αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ . Ακολουθούν σχεδόν ισοβαθμώντας στην δεύτερη θέση οι ΕΚ43 - Anfim και ακολουθεί με διαφορά ο Robur .

Επίσης βλέπουμε ότι ενώ μέχρι τα 150μm όλοι οι μύλοι παράγουν τα ίδια fines , από εκεί και πέρα η καμπύλη του ΕΚ φεύγει κατακόρυφα .

Ο μύλος δηλαδή είναι εστιασμένος να δουλεύει σε χαμηλή περιοχή ( 150-400μm ).

Βλέπουμε ότι τα ποσοτικά δεδομένα στην συγκεκριμένη σύγκριση δεν δικαιώνουν τη φήμη του ΕΚ .
Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο που τον κάνει πρωταθλητή , στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .

.....

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο ΕΚ , λόγω της μοναδικής παραξενιάς στα μαχαίρια του , παράγει κόκκους όσο το δυνατόν ομοιόμορφους ( σφαιρικούς ) που αντίστοιχα εκχυλίζονται ομοιόμορφα και δίνουν γλυκύτητα στο φλιτζάνι .

......

Παρατηρώ ότι μαχαίρια με δεξιόστροφη χάραξη χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η Mahlkoenig και μάλιστα σε όλους τους μύλους της ( στον EK43 αλλά και στους Κ30 και Peak ακόμα και στον Vario ) ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαχαίρια αριστερόστροφης χάραξης .

Συμπεραίνω ότι ο ΕΚ , για κινεί το μαχαίρι του με την ομαλή πλευρά , φοράει αριστερόστροφο κινητήρα . Θα είχε ενδιαφέρων να μαθαίναμε για την φορά κίνησης των κινητήρων Κ30 , Peak και Vario , για να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία - -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά – - ισχύει και για αυτούς .
Ο Matt perger στο πόστ του εδώ ,απο όπου και τα στοιχεία αναφέρει ενα ολόκληρο κατεβατό ως προς το γιατί είναι ανώτερο το αποτέλεσμα του Ek43 έναντι των ανταγωνιστών του.Αν προσπαθήσω να το αναπαράγω ,θα το κάνω ατελώς-αν σας ενδιαφέρει διαβάστε το.

Παρόλα αυτα δεν θα συμφωνήσω στην άποψή σου οτι αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ γιατι εστιάζεις σε λάθος περιοχή σύμφωνα με την εξήγηση του perger.Ο Κ30 πλεονεκτεί περίξ των 400μm ,αλλά ο ek43 πλεονεκτεί πέριξ των 300μm που βρίσκεται κοντινότερα στην περιοχή των fines και άρα εκμεταλλεύεται την υπερεκχύλισή τους προς όφελός του!
Το τρίτο μέρος του άρθρου του το εξηγεί αναλυτικοτερα.
blog_EK43-vs.-K30-vs.-Anfim-vs.-Robur-Size-Graphs_2x-1024x723.jpg
Σημ:Ο perger έχει κάθε λόγο να προβάλλει την ανωτερότητα του Ek43 ,μιας και συνεργάζεται πλέον με την Mahlkonig.Διαβάστε τα γραφόμενά του μέσα απο ένα ''φίλτρο'' .

Για το σχήμα των κόκκων ,δεν νομίζω οτι γινεται αυτοί να ειναι σφαιρικοί-μάλλον απλά περισσότερο ομοιογενείς .

Τα μαχαίρια της Mahlkonig μάλλον όλα τους περιστρέφονται αριστερόστροφα
k30.png
K30
15785_20151008_001345.jpg
Vario/Forte
15772_p2201823-1.jpg
Peak

αλλα νομίζω οτι δεν ειναι η μόνη που το κάνει αυτό.Δεν νομίζω άλλωστε οτι παίζει κάποιο ρόλο μιας και θα μπορούσαν τα μαχαίρια να εχουν απλά την αντίστροφη χάραξη και να περιστρέφονται αντίστροφα με το ίδιο αποτέλεσμα.

Εδω τα αριστερόστροφα μαχαίρια ενός άλλου μύλου για επαγγελματική χρήση άλλης εταιρείας ,γνωστού για το εξαιρετικό του αποτέλεσμα:
1203-new-burrs-3.jpg
Ditting 1203

βέβαια ψάχνοντας βρήκα τα μαχαίρια κι ενός άλλου μύλου της Ditting που εκ πρώτης δείχνουν να εχουν το ίδιο χαρακτηριστικο με του Ek43 -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά - .
15772_p2201823-1.jpg
Ditting 804 LAB SWEET burrs

Η Ditting βεβαια είναι ''ξαδέρφη'' εταιρεία της Mahlkonig και της Anfim όπου και οι τρείς τους έχουν αριστερόστροφα μαχαίρια-θέλει ψάξιμο το θέμα....

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 52
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Super Jolly
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από BasilTh » Σάβ Μάιος 18, 2019 1:08 am

Για κάθε μαχαίρι ξεχωρίζω δύο χαρακτηριστικά

Το ένα είναι η φορά χάραξης των εγκοπών . Με βάση την παρακάτω εικόνα μπορούμε να ονομάσουμε την χάραξη του ΕΚ σαν δεξιόστροφη και την χάραξη των Mazzer σαν αριστερόστροφη .
Clipboard.jpg
Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η φορά που περιστρέφετε τι ίδιο το μαχαίρι .

Για να φτάσουμε στο σημείο η ομαλή πλευρά του κινούμενου μαχαιριού να κινείται προς την ομαλή πλευρά του σταθερού μαχαιριού θα πρέπει να ισχύουν οι προυποθέσεις :

Στο ΕΚ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό ( ο μόνος μύλος που γνωρίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο ) θα πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα . Αυτό θα συμβεί μόνο αν ο κινητήρας του μύλου είναι αριστερόστροφος .

Στους Mazzer το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εσωτερικό θα πρέπει να γυρίζει αριστερόστροφα . Πράγμα που δεν συμβαίνει , γιατί ο κινητήρας είναι δεξιόστροφος .

Στον Κ30 που το κινούμενο μαχαίρι είναι το εσωτερικό , θα πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα .
Άρα στον Κ30 η ομαλή πλευρά θα αντικρύζει ομαλή πλευρά μόνο αν ο κινητήρας είναι δεξιόστροφος .

vasilas432
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από vasilas432 » Σάβ Μάιος 18, 2019 2:13 pm

Μεγιά το μυθικό μηχάνημα. Καλά κοψίματα! :oneup:

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001
Μύλος:: Mazzer kony
Οι καφέδες μου:: Cup10,Kudu,MrBean,Taf
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από ioannisz » Σάβ Μάιος 18, 2019 4:03 pm

Νομίζω (παρατηρώντας τους μύλους που είχα μέχρι τώρα), ότι η φορά του μαχαιριού καθορίζεται από ένα μόνο παράγοντα :
οι αιχμές των μαχαιριών που θα έρχονται σε επαφή, θα έχουν πρόοδο, την φορά που θέλουμε να δώσουμε στον κόκκο.
Δηλαδή στα επίπεδα μαχαίρια από μέσα προς τα έξω (κατά πλειοψηφία). Αν θεωρήσουμε ότι όλες αυτές οι αιχμές σχηματίζουν πολλά "ψαλίδια", όλα αυτά τα ψαλίδια θα κλείνουν με φορά από μέσα προς τα έξω. Γιατί αλλιώς δεν βλέπω κάποιο άλλο τρόπο να οδηγηθεί ο κόκκος προς την έξοδο.
Με αυτόν τον κανόνα, ότι χάραξη και να έχεις (ότι φορά χάραξης των εγκοπών), διαλέγεις εσύ το μαχαίρι που θα κινείται (εσωτερικό ή εξωτερικό) ανάλογα τον κινητήρα που έχεις (δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο).
Το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι γωνίες τους, πόσο επιθετικά είναι, πόσα στάδια δίνουν στο κόψιμό τους, πόσο ποσοστό επιφάνειας σε αυτά τα στάδια δίνουν, κλπ κλπ είναι νομίζω μια μεγάλη συζήτηση όπου θέλει και αρκετή έρευνα για να καταλήξεις. Επειδή όμως γίνεται απλή συζήτηση, προσπαθούμε να καταλάβουμε σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 513
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Κυρ Μάιος 19, 2019 10:47 pm

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα του Ek43 , είναι η ευθυγράμμιση των μαχαιριών του αν θέλει να αγγίξει το ''τέλειο''. Το μέτριο είναι απαράδεκτο στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε πάρει έναν τεράστιο μύλο απο καφεκοπτείο ,ο οποίος δεν είναι σχεδιασμένος για να αλέθει καφέ στο εύρος του εσπρέσσο ,τον έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και τον έχουμε βάλει να κάνει single dosing ενώ ο ανταγωνισμός υπερτερεί παντού σε χαμηλότερη τιμή.Εχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις για ενα μέτριο αποτέλεσμα.
Για να αγγίξεις το τέλειο όμως , το Α και το Ω στον μύλο του καφέ είναι η ευθυγράμμιση των μαχαιριών του. Οταν μάλιστα έχεις απο τα μεγαλύτερα επίπεδα μαχαίρια στο χώρο ,οι κατασκευαστικές ανοχές πρέπει να πάνε στο 0 αν θέλεις να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό.

Το γιατί φαίνεται στα ακόλουθα σχέδια:

Τα επίπεδα μαχαίρια γενικά μπορεί να έχουν τις ακόλουθες 4 αποκλίσεις μεταξύ τους.
412_error_types.jpg
Κάποιες τις έχει αποκλείσει το εργοστάσιο όπως το ''lateral offset'' που είναι το ευκολότερο να αποφύγει ,φέρνοντας ακριβώς αντικριστά τα 2 μαχαίρια. Ειδικά όμως το ''constant angular offset'' είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα προς επίλυση.Η ''γωνιακή απόκλιση'' των μαχαιριών είναι αυτή κατά την οποία η μία πλευρά τους έχει μικρότερο διάκενο από την άλλη και είναι εκείνη που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανομοιόμορφη άλεση παράγοντας μικρά και μεγάλα κομμάτια καφέ ταυτόχρονα.

Τώρα όταν έχεις και μεγαλύτερα μαχαίρια απο τον ανταγωνισμό το πρόβλημά σου εντείνεται για το λόγο που φαίνεται στο επόμενο σχέδιο:
Alignment-and-burr-size-768x768.jpg
Εχοντας την ίδια γωνιακή απόκλιση (π.χ. 1,5 μοίρα ) ,όσο μεγαλύτερα τα μαχαίρια τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση μεταξύ των 2 κενών (δεξιά και αριστερά των μαχαιριών) , τόσο μεγαλύτερο το φάσμα μεγέθους των κόκκων καφέ που παράγεται κατά την άλεση! Ο ορισμός της κακής ποιότητας στην άλεση!Συνυπολογίστε την όποια κατασκευαστική μικροαπόκλιση τυχόν έχουν τα ίδια τα μαχαίρια απο μόνα τους, βάλτε και οτι οι τυχόν αποκλίσεις της βάσης των μαχαιριών είναι της τάξης των 0,08mm - 0,2mm και το θέμα γίνεται άλυτος γρίφος!

Για αρχή η λύση ξεκινάει απο το να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε στη συνέχεια. Αρχικά κυκλοφόρησε απο την ίδια τη Mahlkonig ειδικό εργαλείο για να έρθουν απόλυτα αντικρυστά τα μαχαίρια κατά την τοποθέτησή τους (lateral offset).
ek43-news.jpg
21480108_1260973737347605_2910974802816663552_n.jpg

Πιο μετά ο Matt Perger (για λογαριασμό της Mahlkonig ?) ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά.Με το ακόλουθο βίντεο έδειξε μια (ακουστική) βάση αναφοράς για να καταλάβει κανείς αν ο μύλος του θέλει ευθυγράμμιση.


Αργότερα προσπάθησε να δείξει ένα τρόπο χρησιμοποιώντας μαρκαδόρο για να εντοπίσουμε αν υπάρχει γωνιακή απόκλιση και σε ποιό σημείο των μαχαιριών.
Ydrekniv-stp4-roterpos1.jpeg
Οπου εχει σβήσει ο μαρκαδόρος ,βρίσκουν μεταξύ τους τα μαχαίρια.Το ιδανικό ειναι να σβήσει η γραμμή σε όλη την περιφέρεια των μαχαιριών.
Στη συνέχεια η λύση που πρότεινε ήταν μετά το μαρκαδόρο να χρησιμοποιηθούν μικρά κομμάτια απο αλουμινόχαρτο για να σηκωθούν τα μαχαίρια στα σημεία που χρειαζόταν.


18299320_1915815652028210_6763623646297587712_n.jpg
Στα σημεία που θέλει σήκωμα το μαχαίρι τοποθετούνται αλουμινόχαρτα.

Στο τέλος ήρθαν και οι αναφορές οτι η ίδια η βάση του κινούμενου μαχαιριού είχε σημαντική κατασκευαστική απόκλιση .





Αυτό ήταν!Τι να πρωτοευθυγραμμίσει κανείς?Το σταθερό μαχαίρι , το κινούμενο ή τη βάση του κινούμενου μαχαιριού?

Στην ανάγκη της αγοράς που δημιουργήθηκε , εμφανίστηκε στην αγορά ένα μικρόμετρο για να μετρήσει κανείς με ακρίβεια την απόκλιση των μαχαιριών του.
s-l1600.jpg
Το σετ μέτρησης
39d1194ae208b6dcf0a15a042576fe52.jpg
Ο μετρητής τοποθετημένος
http://www.espressomania.gr/titus-ek43-alignment-tool
https://prima-coffee.com/equipment/titu ... nment-tool



Ολα τα πιο πάνω όμως αποτελούσαν τρόπους εντοπισμού του προβλήματος ή πρόσκαιρη επίλυσή του με αλουμινόχαρτα.
Μόλις πρόσφατα ήρθε στην δημοσιότητα μια διαδικασία που υπόσχεται επίλυση του προβλήματος της γωνιακής απόκλισης. O Scott Rao στο blog του δημοσίευσε μια λύση που συζητιόταν στα φόρα απο διάφορους χρήστες αλλά είχε εφαρμοστεί απο ελάχιστους κατόχους.Η διαδικασία αυτή προβλέπει την τόρνευση (?) των βάσεων των μαχαιριών του Ek43 με τη χρήση γυαλόχαρτων.

Η διαδικασία φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο και θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μύλο.


19505_20180309_153559.jpg
Το γυαλόχαρτο κολλιέται προσωρινά πάνω στο μαχαίρι
Η τελευταία αυτή πρόταση φαίνεται να βελτιώνει κατά πολύ την ευθυγράμμιση των μαχαιριών και αποτελεί την επικρατέστερη οικιακή και φθηνή μέθοδο επίλυσης του προβλήματος για όσους είναι ήδη κάτοχοι ενός λιγότερο ή περισσότερο προβληματικού Ek43.Ενδεικτικά, αναφέρεται από όσους το δοκίμασαν οτι ανέβηκαν σε ποσοστά εκχύλισης με όλα τα υπόλοιπα σταθερά , εκεί που άλεθαν στην επιλογή 0,5-1,0 του μύλου τώρα αλέθουν κοντά στο 2 ή οτι εντοπίζουν διαφορά στη γεύση όντας πιο ''γλυκός'' ο εσπρέσο τους.

Και όλα αυτά γιατί?
Γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία με την ευθυγράμμιση των μαχαιριών του Ek43 ?

Γιατί όπως αναφέρουν και οι socraticcoffee (https://socraticcoffee.com), ο Ek43 όταν ευθυγραμμιστεί μπορεί να δώσει μια πολύ στενή κατανομή των αλεσμένων κόκκων-ενα πολύ ομοιογενές αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζεται και στο φλυτζάνι.
19367074_243703546118882_5208222929636032512_n.jpg

JimmyK
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 12, 2017 12:35 am
Όνομα: Dimitris
2η Μηχανή:: Complete brewbar
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Baratza Preciso
Οι καφέδες μου:: Single Origin

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από JimmyK » Τρί Μάιος 21, 2019 9:45 am

Καλημέρα
Επειδή θα ήθελα να αγοράσω και εγώ το μύλο αυτό,μήπως θα μπορούσες να μου πεις ποσό στοίχισε και από που τον πήρες; Ευχαριστώ.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 513
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Τρί Μάιος 21, 2019 11:52 am

Η φθηνότερη τιμή που μπορείς να βρείς αυτή τη στιγμη είναι στα 2.200€ απο το coffeeitalia .

Απάντηση