coffee distribution ή tamper;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
manthes
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 09, 2013 12:31 pm
Μηχανή:: Saeco poemia HD8323
Μύλος:: Delonghi kg79

coffee distribution ή tamper;

Δημοσίευση από manthes » Σάβ Ιαν 05, 2019 12:47 pm

Προσφατα αγορασα μια φτηνη εσπρεσιερα και θελω να παρω ταμπερ. Η ερωτηση μου ειναι αν αυτα τα distribution χρησιμευουν και ως ταμπερ ή ειναι μονο για την διανομη του καφε https://www.baristaswag.com/products/le ... ol-1?ls=en

Σε περιπτωση που αντικαθιστουν το ταμπερ σκεφτομαι να το παρω για την κανονικη εσπρεσιερα και να κανω μετατροπη το 51αρι ταμπερ σε 49 αλλιως να αγορασω απευθειας ενα φτηνο 49αρι.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1449
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: coffee distribution ή tamper;

Δημοσίευση από Luckees » Σάβ Ιαν 05, 2019 5:23 pm

Χρειάζεσαι κανονικό τάμπερ. Αυτό που δείχνεις το μόνο που κάνει είναι levelling δλδ ένα επιφανειακό στρώσιμο, ώστε να προετοιμαστεί/αλφαδιαστεί η επιφάνεια για να πατηθεί. Κατανομή (distribution) κάνεις χειροκίνητα με κάποιο εργαλείο πχ οδοντογλυφίδα/ξυλάκι/συνδετήρα. Σε κάποιους μύλους ενδεχομένως και να μη χρειάζεσαι για παράδειγμα η κάθετη άλεση ευνοεί μια καλή κατανομή. Υπάρχει κ μύλος που κάνει κατανομή απευθείας στο καλάθι (υψηλό budget, το αναφέρω εγκυκλοπαιδικά). Υπόψιν οτι το τάμπερ πάει παρέα με μύλο και με non pressurized μηχανή. Σε άλλη περίπτωση το πλαστικό αρκεί.

manthes
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 09, 2013 12:31 pm
Μηχανή:: Saeco poemia HD8323
Μύλος:: Delonghi kg79

Re: coffee distribution ή tamper;

Δημοσίευση από manthes » Σάβ Ιαν 05, 2019 7:36 pm

Οποτε παιρνω ενα φτηνο ταμπερ καθως μιλαμε και για μηχανη με pressurized καλαθι και ισως παρω καποια στιγμη ενα διανομεα για την saeco σε συνδιασμο με τον graef και το ταμπερ που εχω.
Το πλαστικο ακομα και με pressurized δινει κακο αποτελεσμα ειδικα αν ο καφες ειναι χοντροκομμενος

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1449
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: coffee distribution ή tamper;

Δημοσίευση από Luckees » Σάβ Ιαν 05, 2019 11:02 pm

manthes έγραψε:
Σάβ Ιαν 05, 2019 7:36 pm
...Το πλαστικο ακομα και με pressurized δινει κακο αποτελεσμα ειδικα αν ο καφες ειναι χοντροκομμενος
Το pressurized ευθύνεται για το κακό αποτέλεσμα. Το πλαστικό τάμπερ το πουλάνε μαζί με τις ψευτομηχανές για να αποπροσανατολίσουν τον ανίδεο πελάτη ότι αγόρασε κάτι που χρησιμοποιείται και στις σοβαρές μηχανές. Δίνει την ψευδαίσθηση ότι πατάς τον καφέ, μόνο που το πάτημα δεν έχει νόημα όταν η πίεση είναι τεχνητή.
Τη saeco δες πρώτα αν μπορείς να την κάνεις non pressurized και μετά χρησιμοποίησέ την με graef+μεταλλικό τάμπερ+ποιοτικό καφέ.

manthes
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 09, 2013 12:31 pm
Μηχανή:: Saeco poemia HD8323
Μύλος:: Delonghi kg79

Re: coffee distribution ή tamper;

Δημοσίευση από manthes » Κυρ Ιαν 06, 2019 12:07 pm

Την saeco την εχω ηδη με non pressurized (βασικα το εχω κανει και naked) μαζι με graef και ταμπερ απο το moka. Απλα σκεφτομουν την λυση να παω σε ενα μηχανουργειο το υπαρχον ταμπερ και να το κανω 49αρι ωστε να αγορασω στην saeco κατι διαφορετικο.

Απάντηση