Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
kchoriano
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
Μύλος:: Niche Zero

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από kchoriano » Δευ Ιουν 29, 2020 2:18 pm

Να στε καλά παιδιά. Της το πήγα σταδιακά. Δεν τα πήρα όλα μαζί. Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. Τώρα ολοκληρώθηκε το σετ όμως δεν μένει κάτι άλλο οπότε οτι απομένει δικό της :a016: :a016: :a016:

a1san
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Παρ Ιουν 26, 2020 9:12 pm

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από a1san » Τρί Ιουν 30, 2020 7:46 pm

Γεια σας και απο μένα. Δεύτερο Post ,attn:will be long post, το πρωτο ήταν στο section με το καλοσωρισμα, οπότε καλως σας βρήκα!

Επι ταχεία και εγώ ευτυχής κατοχος της Lelit Glenda μαζί με ένα μύλο Eureka Mignon Specialita, botmless portafilter και κανονικο pf , vst basketακια ενα των 15γρ και ένα των 18γρ, ταμπερ 58.5 και ισιωτηρι...
Η γωνιά μου:
viber_image_2020-06-30_11-41-34.jpg
,
viber_image_2020-06-30_11-40-51.jpg
Έχω διαβασει όλο το νήμα δυο φορές και προσπαθώ να βγάλω άκρή.

Δυστηχώς δεν τα έχω βρει ακόμα μαζί τους (5 μέρες κάτοχος) αν και πίστευα οτι τελικα το να βγάλεις ενα σωστό φλυτζανι καφέ δεν είναι κατι το τόσο δυσκολο (επιστήμη είναι, ναί θα συμφωνήσω , αλλα έχοντας υπόψιν οτι τα εργαλεία κάνουν τον μαστορα, με τετοιον εξοπλισμο θεωρω οτι μπορείς να κάνεις παπάδες,εκτός και αν ο εξοπλισμος ειναι για τα κλαματα και ατυχησες με τις επιλογες σου).

Δυστηχώς έχω πετάξει ήδη δυο κιλά καφέ σε δοκιμές και ακόμα γευση δεν μπορώ να βρω παρα μόνο πίκρα,
Πίκρα και ξινίλα, πάντως αρωματικό καφε μια φορά είπια και αυτό ίσως κατα τύχη ή απο σωστό λάθος :a049: .

Τον καφέ που θέλω να απολάυσω ειναι ο Ipanema.
Για τα δικα μου γούστα και της κυράς είναι ενας πολύ γλυκόπιοτος καφε espresso.
Πας στο μαγαζί,ενταξει Wega υπερπαραγωγη ειναι αυτή,και πληρωνεις ενα καφε γεματο αρώματα γλυκο και απολαυστικα τέλειο.Γυρνας στο σπίτι φτιάχνεις και απογοητεύεσαι.

Οπότε ακούω τις συμβουλές σας.(Helppp can you?please?)

Ανάλογα το μαγαζί ο καθε ενας Barista θα σου πει τα δικα του.Ολοι συμφωνουν στα γραμαρια 16,7gr - 17gr στο basket των 12gr της Wega.(αυτο που κανει 5ευρω)
Άλλος τον ψήνει 60 ml σε 38" και άλλος 50ml σε αλλη μηχανη στα 20" (ω ναι 20").Θερμοκρασιακα όλοι παιζουν απο 93 εως 95 βαθμους τις μηχανες τους.
Οπως και να έχει παντως σε όλες αυτες τις περιπτωσεις, ο καφες είναι ίδιος με τα αρώματα του πορτοκάλι και μέλι και γλυκός καφες.
Δηλαδη ο καφες εκχυλιζεται και είναι όπως πρεπει να είναι.

Σπιτι λοιπόν έχουμε την εξής ετοιμασία για καφέ.

Μηχανή Lelit Plus Pid ανοιχτή απο το πρωί, θερμοκρασια 101 στο PID.
P:0.4 , i:0.0 , d:13.9 , f.04: 0 , f.05 οπως ήταν.

Ο μύλος Specialita το knob του είναι σε fine θέση.Κάτω απο 4.5 σταματανε τα μαχαίρια.
Εχει δοκιμαστει λοιπον απο 4.5 εως και 2.0 (δηλαδη περιλαμβανει διαβαθμισεις το 5.0 το 0 το 0.5 το 1.0 το 1.5 και το 2.0 αλλά και υποβαθμισεις αυτων σχεδον παρα πολλες αν οχι απειρες).Απο το 4.5 μέχρι και το 2.0 κόβει fine.

Με ζυγαρια λοιπόν 17γρ μετρημένα ,στο basket vst 15gr , ισιωμενο σωστα και πατημενο επισης σωστα όχι πίτα.
Αποσταξη me bottomless pf η πρωτη σταλα στα 4 second,60ml στα 23 second, χρωμα σωματος καλό , χρώμα καιμάκι σκουρο καφέ,άρωμα σωστό, γεύση ποτέ σωστη...πότε ξινίλα λεμονιού, πότε επίγευση πίκρας.

Για βοηθατε ρε παιδες.Να πάρω τα όρη και τα βουνά ή να κλέψω κανα barista και να τον αφήσω ελευθερο μόλις μου σεταρει τα πάντα σωστα?

Σόρρυ για το long post. :red: :ban:

odys2008
Δημοσιεύσεις: 176
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Mazzer SJ
Τοποθεσία: Amsterdam

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από odys2008 » Τρί Ιουν 30, 2020 8:03 pm

Καλώς ήρθες!

Με 60ml στα 23 δευτερόλεπτα πρέπει να κόψεις πιο ψιλά!

Ανέβα κι άλλο σε χρόνο. Λογικό να παίρνεις ξυνιλα.

Από την άλλη πρέπει να δεις αν ο καφές ακουμπάει στο shower. Αν λες ότι παίρνεις πίκρα και ξινιλα μάλλον ο καφές σου ακουμπάει και στο shower και έχεις και αυτά τα 2 μαζί.

Επίσης τα vst ειναι δύσκολα καλαθάκια. Ίσως έχεις και περιφερειακό channelling. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με της μηχανής που δεν έχει τελείως κάθετα τοιχώματα.

Επίσης το ισιωτηρι να ξέρεις ότι τις περισσότερες φορές κακό κάνει πάρα καλό. Ειδικά αν είναι ρυθμισμένο χαμηλά. Η κατανομή πρέπει να γίνεται κατά βάση την ώρα που πέφτει ο καφές στο καλαθάκι από τον μύλο. Όχι με το να κάνεις ένα βουνό στην μέση και να νομίζεις ότι το ισιωτηρι θα το φτιάξει. Χειρότερα θα τα κάνει.

Πάρε ένα funnel για να μην σου πέφτει ο καφές από έξω την ώρα που κουνάς το portafilter για να το γεμίζεις ομοιόμορφα

Για να σου πούμε τι συμβαίνει ακριβώς θέλουμε βίντεο της εκχύλισης και φωτογραφία του puck μετά την εκχύλιση για να δούμε αν ακούμπησε shower.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος odys2008 την Τρί Ιουν 30, 2020 8:10 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Algebar
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 21, 2018 4:04 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: NS Oscar II
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i2 Steel
Τοποθεσία: Παλλήνη

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Algebar » Τρί Ιουν 30, 2020 8:07 pm

a1san έγραψε: Με ζυγαρια λοιπόν 17γρ μετρημένα ,στο basket vst 15gr , ισιωμενο σωστα και πατημενο επισης σωστα όχι πίτα.
Αποσταξη me bottomless pf η πρωτη σταλα στα 4 second,60ml στα 23 second, χρωμα σωματος καλό , χρώμα καιμάκι σκουρο καφέ,άρωμα σωστό, γεύση ποτέ σωστη...πότε ξινίλα λεμονιού, πότε επίγευση πίκρας.
Καλορίζικος ο εξοπλισμός σου και πες μας αν οπτικά η εκχύλιση είναι σωστή δηλαδή κώνος στη μέση χωρίς chanelling κτλ. Αν είναι σωστή ζύγισε τον εαπρέσσο και μην μετράς ml, ξεκίνα περίπου 35γρ ρόφημα. Μετά μπορείς να αυξήσεις/μειώσεις τον χρόνο παίζοντας με την άλεση, θα έλεγα να πας 28-30sec. Για το tamping καλύτερα να πατάς περισσότερο παρά λιγότερο αρκεί να είναι επίπεδο το puck δες και εδώ https://www.baristahustle.com/blog/how- ... -you-tamp/

Μην απογοητεύεσαι θέλει υπομονή το σπορ.

a1san
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Παρ Ιουν 26, 2020 9:12 pm

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από a1san » Τρί Ιουν 30, 2020 8:23 pm

Σας ευχαρστω για την απαντηση και το ενδιαφέρον! το εκτιμώ και το σεβομαι.

Δυστηχως σημερα δεν ειμαι σπιτι, οποτε αυριο θα είναι παλι μέρα μαχης για την ρημαδα την γεύση :a042: και θα ανεβασω φωτο και βιντεο εκχυλισης.

H αληθεια είναι πως με τα μαμα καλαθια δεν εχω δοκιμασει ουτε ενα καφε.Ολα εχουν γινει με τα vst.

Στο vst to 18αρι με υψος 24,2mm πολλες αν οχι ολες τις φορες το puck κολαγε στην ντουζιερα, λόγω του οτι τα 17 γραμμαρια καφε αφηναν μεγαλο διακενο, οποτε αναγκαστικά αγοράστηκε το 15αρι που ειναι πιο χαμηλο με υψος 22μμ.
vst baskets size height etc.PNG
Με το 15αρι vst δεν έχω το κόλημα του pack στο shower head της μηχανης, το μπισκοτο του πακ ειναι σωστό δηλαδη ουτε σπασιματα, ουτε ρωγμες, ούτε σφήνες νερου, απο την άλλη δεν έχω και σημαδια της βιδας τους showerhead...θα έπρεπε?

Απλα το θεμα είναι οτι άμα πάω πιο fine προς το τερμα των μαχαιριων άρα και μεγαλυτερος χρόνος αποσταξης συμβαινουν δυο πραγματα.
Η που δεν θα περναει νερο και στο τελος οταν κλεισω την αντλια απο την εκτονωση θα πεταξει νερο σαν να έκανα backflush, ή που αμα περασει νερό το μπισκοτο (puck) είναι κατα τοπους αλλού μαυρο και άλλου καφε απλα νοπισμένο.

Ευχαριστώ για την βοήθεια παίδες!

Άβαταρ μέλους
Algebar
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 21, 2018 4:04 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: NS Oscar II
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i2 Steel
Τοποθεσία: Παλλήνη

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Algebar » Τρί Ιουν 30, 2020 10:46 pm

Θα κάνεις πολύ μικρές ρυθμίσεις στο μύλο και πάτα λίγο πιο δυνατά ώστε να φτάνεις σταθερά σε μέγιστη συμπίεση, διάβασε και το άρθρο που σου έδωσα, απλά δεν είναι δυνατόν να πατήσεις υπερβολικά.
Στην αρχή είχα το ίδιο πρόβλημα με σένα και όταν αύξησα τη δύναμη του πατήματος διαπίστωσα ότι έπρεπε να κόψω αρκετά πιο χοντρά και ως δια μαγείας όλα έστρωσαν.

kchoriano
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
Μύλος:: Niche Zero

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από kchoriano » Τετ Ιούλ 01, 2020 1:25 am

Στόχος σου για αρχη πρέπει να είναι η αναλογία 1:2 πάντα σε γραμμάρια σε 25-30 δευτερολεπτα. Παίξε με την άλεση σε πιο ψιλη να σαι μεσα στους χρονους και θα φυγουν οι πικριλες. Στα 17 γραμμαρια καφε θα βγαλεις 34 γραμμαρια εκχυλιση και ου το καθεξης.Ως προς το πατημα για να καταλαβεις την δυναμη πατα με την παλαμη σου μια ηλεκτρικη ζυγαριά που εχουμε ολοι σπιτι και ζυγιζόμαστε. 15-20 κιλα πρεπει να ειναι το πατημα σου. Μεχρι να το κανω εγω αυτό παταγα παντα πολυ πιο δυνατά.Τελος επειδη αυτος ο καφές σε λίγο καιρό δεν θα σε καλύπτει (είμαι σίγουρος για αυτό) στο γλυκόπιοτο που ζητάς δοκίμασε taresso tigrato. 19 gr καφέ, 40 γραμμαρια εκχυλιση σε 25-30 δευτερολεπτα και πάλι. Καλά καφεδάκια να έχεις :oneup: :oneup: :cfstd:

Άβαταρ μέλους
panos0121
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από panos0121 » Τετ Ιούλ 01, 2020 2:03 am

Φίλε ο καφές που θέλεις να βγάλεις είναι εμπορικός και το vst είναι ακατάλληλο.. Σε ερώτηση συμφορουμιτη αν δεν κάνω λάθος, στο ίδιο νήμα, πιο πίσω ο κος ταρταρης(barista. Gr) το είχε εξηγήσει επαρκώς.. Αφού έκανες τόσες δοκιμές προσπάθησε και το εξής.. Δοκίμασε με το μαμά καλάθι (χρειάζεσαι πιο χοντρό κόψιμο) βάλε 16γρ αλεσμενο καφέ και βγάλε 35-40γρ σε 28 δεύτερα.. Και κατέβασε και 1-2 βαθμούς τη θερμοκρασία.. Θα το βρεις.. Αν κάνεις αυτά και συνεχιζει να μη σου αρέσει το αποτέλεσμα, ανέβασε ένα βίντεο με την εκχύλιση με το γυμνό.. Καλή επιτυχία..

Απάντηση