Compak K3 VS Mazzer Super Jolly

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
mathaiosside
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Compak K3 Touch

Compak K3 VS Mazzer Super Jolly

Δημοσίευση από mathaiosside » Τετ Μαρ 13, 2013 10:59 pm

Το ερώτημα που θα θέσω μπορεί να αποτελεί ίσως πρόκληση για τους γκουρού του φόρουμ, παρόλ’ αυτά με έβαλε σε προβληματισμό.

Το δίλλημα είναι απλό: Compak k3 (doserless) ή Mazzer Super Jolly (για οικιακή χρήση προφανώς).

Πριν βιαστείτε να πείτε ότι παίζουμε σε τελείως διαφορετικές κατηγορίες, να σας πω ότι από άποψη χρημάτων μπορεί κάποιος να μπει στο δίλλημα. Για παράδειγμα, ο Compak K3 doserless κοστίζει καινούργιος γύρω στα 310 ευρώ. Από την άλλη, στο coffeeline στο Γαλάτσι μπορούμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο Super Jolly με αλλαγμένα μαχαίρια και hopper με 330 ευρώ (ίσως δεν είναι συνεχώς διαθέσιμοι, παρόλ’ αυτά όταν είχα πάει υπήρχαν 4-5 κομμάτια). Μιλάμε δηλαδή για παραπλήσιες τιμές.

Προσωπικά μιλώντας, εγώ μπήκα στο παραπάνω δίλλημα, μεταξύ των δύο μύλων σε μεταχειρισμένη κατάσταση. Δυστυχώς έπρεπε να αποφασίσω άμεσα, οπότε δεν είχα χρόνο να θέσω τότε το ερώτημα στο φόρουμ.

Για μια σειρά από λόγους αλλά και με τη βοήθεια του manyjobs23, τον οποίο θα ήθελα και να ευχαριστήσω, κατέληξα έπειτα από πολύ σκέψη στην επιλογή του Compak k3.

Αφήνοντας κατά μέρος τις υποκειμενικές και διαδικαστικές αιτίες, θα σταθώ σε σημεία που μπορεί να αφορούν και άλλους.

Το πρώτο θέμα είναι το doser. Απ’ όσα είχα διαβάσει έπρεπε να μπω στη διαδικασία του μονταρίσματος (έστω και σχετικά απλού) κάτι που δεν μου πολυάρεσε. Επιπλέον σκέφτηκα ότι θα είναι πιο μπελαλίδικη η άλεση με τη χρήση του doser (να μην αφήσεις καφέ στο δοχείο, να το καθαρίσεις, κτλ). Από την άλλη, είχα διαβάσει καλά λόγια για τη λειτουργία του k3 που ακόμη και χωρίς doser έριχνε ωραία τον καφέ στο καλάθι και το clumping ήταν μικρό (επιβεβαιώθηκε). Με λίγα λόγια ο k3 μου φαίνεται πιο πρακτικός: βάζεις καφέ, ενεργοποιείς, πέφτει όλο μέσα, σβήνεις, καθαρίζεις ό,τι έμεινε με δάχτυλο (!) ή πινέλο και τέλειωσες.

Έπειτα ήταν το θέμα της εμφάνισης και του όγκου. Ο μαύρος k3 είναι νομίζω πιο κομψός και μικρός από το Super Jolly, στον οποίο το doser προσθέτει μέγεθος.

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα πλεονεκτήματα που μπόρεσα να σκεφτώ για τον k3 και αρχίζει η κυριαρχία του Jolly: μεγαλύτερα μαχαίρια, στιβαρή κατασκευή, επαγγελματικό προφίλ, η λίστα είναι γνωστή και έχουν γραφτεί πολλές φορές εδώ.

Κλείνω επαναφέροντας το ερώτημα: αν είχατε να επιλέξετε για οικιακή χρήση έναν από τους δύο θα πηγαίνατε με κλειστά στην προφανή μάλλον επιλογή του Mazzer Super Jolly ή θα σας δελέαζε η μεγαλύτερη πρακτικότητα του k3;

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?

Re: Compak K3 VS Mazzer Super Jolly

Δημοσίευση από manyjobs23 » Τετ Μαρ 13, 2013 11:22 pm

Καταρχήν καλοριζικος ο Κ3 touch!Χαιρομαι που έμεινες ικανοποιημένος απο τον μύλο και που όπως είπαμε ανοίξες και το σχετικό θέμα.Ο k3 ειναι πολυ καλός και λειτουργικός μύλος και κάνει την καθημερινότητα του χρήστη πολυ πιο εύκολη σε σχεση με τον super jolly απλά ο δεύτερος ειναι απλά ανώτερος και σε κόψιμο αλλά και ποιότητα κατασκευής.Τελος να σημειώσω πως αν και δεν θα άλλαζα πλεον των super jolly με τον Κ3, κάποιες φορές (που βαριέμαι :D ) νοσταλγω την απλότητα της ρουτίνας λειτουργίας του K3 touch
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

mathaiosside

Δημοσίευση από mathaiosside » Τετ Μαρ 13, 2013 11:31 pm

Ευχαριστώ πολύ και για τη βοήθεια και για τις ευχές! :D Θα συμφωνήσω απόλυτα για την ευκολία χρήσης του Κ3.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μαρ 13, 2013 11:59 pm

Εγώ προσωπικά το παραπάνω ερώτημα το βλέπω πολύ θεωρητικά τοποθετημένο για να μπορεί να γίνει κάποια γόνιμη συζήτηση. Πρέπει κάποιος να έχει και τους δύο μύλους ταυτόχρονα για να αποφασίσει συνυπολογίζοντας τόσο την διαφορά ποιότητας στο τελικό αποτέλεσμα όσο και τους λόγους πρακτικότητας.

Πιο ενδιαφέρον θα είχε Ματθαίε να μας πεις την εμπειρία σου και την βελτίωση που είχες στο αποτέλεσμα (εάν είχες) σε σχέση με τον παλιό σου τον μύλο τον KG79 και εάν θα μπορούσες ξεκάθαρα να πεις σε κάποιον που διαθέτει μικρό κεφάλαιο να αποφύγει ή όχι την αγορά του KG79 σε σχετικές συζητήσεις που γίνονται.

viewtopic.php?f=6&t=2135#p35150
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

mathaiosside

Δημοσίευση από mathaiosside » Πέμ Μαρ 14, 2013 12:13 am

Off topic:
Δεν έχω προβεί στο γνωστό μοντάρισμα του KG79 ώστε να γράψω γι' αυτόν. Στη μαμίσια λεπτότερη κοπή, δεν έχει καν νόημα να το συζητήσουμε, βγάζει «κομματάκια» όχι τριμμένο καφέ! Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει καθόλου με τη Classic, μόνο σε Delonghi με pressurized. Όταν λήξει η εγγύηση, θα τον ρυθμίσω και θα γράψω τότε.

Άβαταρ μέλους
Hetfield1979
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Delonghi Citiz
Μύλος:: Mazzer Super Jolly M
Οι καφέδες μου:: Taf La Margarita

Δημοσίευση από Hetfield1979 » Τρί Απρ 16, 2013 11:41 pm

Συγχωρήστε με που επαναφέρω αυτό το θέμα, που είναι όντως πολύ θεωρητικό, αλλά δυστυχώς βρίσκομαι σε αυτό το απόλυτα θεωρητικό δίλημμα. Αποζητώ λοιπόν την γνώμη και την άποψη σας από την επιμέρους έστω εμπειρία σας, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρω.

Με απόλυτη και καθολική ευθύνη του forum μπήκα κι εγώ στο χορό για μύλο! :lick: Έχω διαβάσει αρκετά έως πολύ τολμώ να πω, όλα τα σχετικά θέματα του forum, κι όχι μόνο, σε σημείο να έχει γίνει το κεφάλι μου καζάνι!

Ξεκινώντας αυτή την αναζήτηση ήμουν προσανατολισμένος προς Ascaso i-mini ή Graef CM-80 λόγω προϋπολογισμού. Διαβάζοντας και ψάχνοντας όμως μου μπήκε στην εικόνα ο Compak K3 που αν και στην διπλάσια τιμή, είναι προσεγγίσιμος λόγο διευκολύνσεων που προσφέρονται από καταστήματα. Τέλος, μέσα στην όλη μελέτη, το όνομα Mazzer και μάλιστα Super Jolly, συναντιόταν συνεχώς και μάλιστα ως σημείο σύγκρισης. Κάνοντας, χωρίς ιδιαίτερη προσδοκία ομολογώ, μια ερώτηση σε ένα γνωστό, μπαίνει στην εικόνα και ένας μεταχειρισμένος Super Jolly από το πουθενά, σε άριστη κατάσταση στα 200€, χρηματική υπέρβαση που είμαι προετοιμασμένος να κάνω από όσα έχω διαβάσει, θεωρώντας ότι θα μου μείνει!

Καταλήγω λοιπόν στο καθαρά θεωρητικό δίλημμα που αναφέρεται στον τίτλο.

Είμαι αρκετά καινούργιος στο χώρο του "σοβαρού" καφέ, και εντελώς στο θέμα μύλος, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Με σιγουριά δεν ανήκω στην κατηγορία που ξέρει τι ακριβώς θέλει από ένα μύλο.

Θεωρείται τραβηγμένες αυτές τις δύο επιλογές για newbie; Μπαίνω στο δίλημμα αυτών των δύο επιλογών με τη λογική του "παντρέματος", όσο είναι αυτό εφικτό, και κάλυψης λεπτομερέστερων αναγκών που μπορεί να προκύψουν με την εμπειρία. Έχει βάση το σκεπτικό αυτό και για τους δύο μύλους;

Ποια θα λέγατε ότι είναι η ποιο εύκολη στη χρήση αλλά και στην συντήρηση, που παίζει ρόλο για μένα, επιλογή;

Και το μέγεθος φυσικά με προβληματίζει, αλλά απ ότι διαβάζω είναι εφικτό να δουλεύεις το Super Jolly χωρίς το hopper που τον κάνει κάπως πιο οικιακά συμβατό (ευτυχώς δεν έχω θέμα με σύζυγο κλπ εργένης γαρ).

Κατανοώ ότι σαφής απάντηση δεν υπάρχει στο πρόβλημα μου και φυσικά στο τέλος μόνο εγώ θα αποφασίσω για το τι θα κάνω, αλλά και οι σκέψεις , οι εμπειρίες σας και ο διάλογος μου είναι πολύτιμα.

Μακρηγόρησα και ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα.

dio

Δημοσίευση από dio » Τετ Απρ 17, 2013 2:38 am

Φιλε Βασιλη καλησπερα.
Ξεκινωντας θα σου πω οτι η αγορα ενος καλου μυλου ειναι πολυ σημαντικη ισως και περισσοτερο απο μιας μηχανης!
Εγω δεν θεωρω τραβηγμενες τις επιλογες σου ως newbie οπως λες ιδιως απο την στιγμη που διαθετεις και το αναλογο ποσο.
Τωρα για το διλλημα σου αναμεσα σε Compac και Mazzer sj. εγω θα επαιρνα τον δευτερο με κλειστα ματια ειδικα σε αυτην την τιμη.Φυσικα αν και εφοσων ο μυλος ειναι στην κατασταση που αναφερεις!(και στην χειροτερη που θα αλλαζα μαχαιρια παλι αυτον θα προτιμουσα) :lol:
Πιστευω οτι ειναι απο τους Top και πιο αξιοπιστους μυλους.
Σου ευχομαι καλες αγορες και συντομα καλα καφεδακια. :oneup:

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Απρ 17, 2013 4:08 am

Και ο Γερμανός εδώ λέει ότι βρήκε "μεγάλη βελτίωση" με αυτόν τον μύλο σε σχέση με ένα μύλο της χαμηλής κατηγορίας.

http://sebastiaanswinkels.wordpress.com ... /#more-341

mathaiosside

Δημοσίευση από mathaiosside » Τετ Απρ 17, 2013 4:58 pm

Και τους δύο μπορείς να δουλεύεις χωρίς το χόπερ. Όσο λιγότερα μέρη έχει ένας μύλος τόσο πιο εύχρηστος και πρακτικός είναι. Επομένως στο θέμα αυτό και μόνο νομίζω πως η χρήση του k3 touch ειναι απλούστερη, καθώς δεν έχει doser.

Όμως, με τις τιμές που αναφέρεις, νομίζω πως καλύτερα να πας στο sj + αλλαγή μαχαιριών. Πάλι φτηνότερα βγαίνει από ένα καινούργιο k3. Αυτόν άλλωστε προτείνει μεταξύ των δύο, και ο manyjobs που τους έχει χρησιμοποιήσει αμφότερους.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Απρ 17, 2013 10:33 pm

Για οικιακή χρήση μπορεί να γίνει εύκολα hopperless ο Mazzer Super Jolly:
http://sebastiaanswinkels.files.wordpre ... =549&h=366

Δεν είναι γνωστό αν μπορεί να μετατραπεί και σε doserless.

Απάντηση