Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
- xrhstaras
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
- Μύλος:: Mazzer mini E
- Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior
Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf
Να προσθέσω και εγώ ένα αν και από κάμερα δεν τα πάω καλά
-
Gtsog
Η ώρα της κρίσης!
El Bosque Guatemala από Tailor Made
Κόψιμο 3,25 στο μύλο του TM
17,3gr, κανονικό πάτημα
Το φλιτζάνι στο δικό μου ουρανίσκο πολύ καλό! Το Naked το έχω μόλις από την Παρασκευή, νομίζω είναι η καλύτερη εκχύλιση που έχω πετύχει με αυτό.
Το βίντεο έχει τα θεματάκια του, ο κώνος είναι ελαφρώς out of focus και σκοτεινός και προς το τέλος που προσπαθώ να κάνω focus στην κρέμα παίζει η φωτεινότητα (δυστυχώς μόνο έτσι κάνει auto focus η συγκεκριμένη μηχανή κατά τη διάρκεια βιντεοσκόπησης). Το επόμενο θα είναι σίγουρα καλύτερο!
Για πείτε!?
El Bosque Guatemala από Tailor Made
Κόψιμο 3,25 στο μύλο του TM
17,3gr, κανονικό πάτημα
Το φλιτζάνι στο δικό μου ουρανίσκο πολύ καλό! Το Naked το έχω μόλις από την Παρασκευή, νομίζω είναι η καλύτερη εκχύλιση που έχω πετύχει με αυτό.
Το βίντεο έχει τα θεματάκια του, ο κώνος είναι ελαφρώς out of focus και σκοτεινός και προς το τέλος που προσπαθώ να κάνω focus στην κρέμα παίζει η φωτεινότητα (δυστυχώς μόνο έτσι κάνει auto focus η συγκεκριμένη μηχανή κατά τη διάρκεια βιντεοσκόπησης). Το επόμενο θα είναι σίγουρα καλύτερο!
Για πείτε!?
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Γιώργο πολύ καλή αρχή, μπράβο!
Όταν με το καλό πάρεις και μύλο θα μπορείς να παίξεις λίγο με το κόψιμο και την ποσότητα. Εγώ ίσως να έβαζα λίγο παραπάνω καφέ (κοντά στα 19γρ) και λίγο πιο χοντρά κομμένο ώστε να αυξήσω λίγο τον χρόνο του πρώτου κομματιού της εκχύλισης. Δηλαδή από την στιγμή που ανάβεις την αντλία έχεις ροή αρκετά σύντομα και ο κώνος σχηματίζεται πολύ γρήγορα.
Πάντως είσαι σε σωστό δρόμο σίγουρα.
Όταν με το καλό πάρεις και μύλο θα μπορείς να παίξεις λίγο με το κόψιμο και την ποσότητα. Εγώ ίσως να έβαζα λίγο παραπάνω καφέ (κοντά στα 19γρ) και λίγο πιο χοντρά κομμένο ώστε να αυξήσω λίγο τον χρόνο του πρώτου κομματιού της εκχύλισης. Δηλαδή από την στιγμή που ανάβεις την αντλία έχεις ροή αρκετά σύντομα και ο κώνος σχηματίζεται πολύ γρήγορα.
Πάντως είσαι σε σωστό δρόμο σίγουρα.
-
Gtsog
Σε ευχαριστώ Ιωσήφ!
Ξέχασα να αναφέρω ότι το RD του καφέ είναι 17/11 και το κόψιμο έγινε χτες.
Όσο για το πιο χοντρό κόψιμο που αναφέρεις, την Παρασκευή οι πρώτες δοκιμές που έκανα με το γυμνό ήταν με τον ίδιο καφέ (ίδιο RD) κομμένο την Παρασκευή στο Tailor Made στο 3,5 όμως. Με εκείνο το κόψιμο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ό,τι και να δοκίμασα σε γραμμάρια και πάτημα, ο καφές έβγαινε κάτω από 25 δευτερόλεπτα με πολύ πιτσίλισμα και σπρέι (γινόταν χάλια το σύμπαν
). Μιλάμε για μεγάλη απογοήτευση η πρώτη εμπειρία με το naked, νόμιζα ότι ήταν χαλασμένο... Πάντως, τις καλύτερες εκχυλίσεις με εκείνο το κόψιμο τις πήρα με 19+ γραμμάρια γύρω στα 24-25 δευτερόλεπτα, δεν με ικανοποίησαν όμως γιατί ακουμπούσε ο καφές στο shower και νομίζω έβγαζε πίκρα.
Ξέχασα να αναφέρω ότι το RD του καφέ είναι 17/11 και το κόψιμο έγινε χτες.
Όσο για το πιο χοντρό κόψιμο που αναφέρεις, την Παρασκευή οι πρώτες δοκιμές που έκανα με το γυμνό ήταν με τον ίδιο καφέ (ίδιο RD) κομμένο την Παρασκευή στο Tailor Made στο 3,5 όμως. Με εκείνο το κόψιμο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, ό,τι και να δοκίμασα σε γραμμάρια και πάτημα, ο καφές έβγαινε κάτω από 25 δευτερόλεπτα με πολύ πιτσίλισμα και σπρέι (γινόταν χάλια το σύμπαν
- Sandman
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Οχι οχι οχι οχι μην αρχισουμε παλι για τον καφε που καιγεται επειδη ακουμπαει στη ντουζιερα
Ο καφες κατα την εκχυλιση αυξανει τον ογκο του και ακουμπαει στη ντουζιερα, αυτο δεν εχει καμια επιπτωση στη γευση (τουλαχιστο ετσι οπως το εννοεις).
Ο πιθανοτερος λογος της πικρας ειναι κακο dosing / tamping, ειτε υψηλη θερμοκρασια νερου.
Η βιβλος: http://www.home-barista.com/espresso-gu ... blems.html
Ο καφες κατα την εκχυλιση αυξανει τον ογκο του και ακουμπαει στη ντουζιερα, αυτο δεν εχει καμια επιπτωση στη γευση (τουλαχιστο ετσι οπως το εννοεις).
Ο πιθανοτερος λογος της πικρας ειναι κακο dosing / tamping, ειτε υψηλη θερμοκρασια νερου.
Η βιβλος: http://www.home-barista.com/espresso-gu ... blems.html
-
Gtsog
Έχεις δίκιο, βασικά εγώ το είπα λάθος δεν εννοούσα ότι καιγόταν ο καφές. Το πιο πιθανό είναι ότι έβγαζε πίκρα γιατί ήταν πιο χοντά κομμένος απ'ότι έπρεπε και ακόμα και όταν έφτανα στα όρια να μη μου κουμπώνει καλά το Portafilter και πάλι έτρεχε γρήγορα.Sandman έγραψε:Οχι οχι οχι οχι μην αρχισουμε παλι για τον καφε που καιγεται επειδη ακουμπαει στη ντουζιερα![]()
- Sandman
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Αν το portafilter δεν κουμπωνει ευκολα εισαι λαθος. Εχεις ζυγαρια? ειναι αναποσπαστο κομματι της σωστης παρασκευης εσπρεσσο.
-
Gtsog
Ζυγαριά έχω, όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω Post μου, δυστυχώς μύλο δεν έχω ακόμα και όπως ξέρεις επειδή ο κάθε καφές θέλει και άλλο κόψιμο αν δε το πετύχεις με τη μια τρως στη μάπα όλο το σακουλάκι μέχρι την επόμενη φορά. Οι περισσότεροι καφέδες του tailor made (νομίζω τους έχω δοκιμάσει όλους) με κόψιμο 3.5 στο μύλο τους, μου δίνουν μια χαρά εκχυλίσεις με 17-18 γραμμάρια στα 25-30 δευτερόλεπτα για τα 55-60ml. Εκτός από τον El Bosque και Machacamarca που απ'ότι διαπίστωσα (the hard way) για τη Gaggia τουλάχιστον θέλουν κόψιμο στο 3.25, με αυτό το κόψιμο είναι και το βίντεο που έβαλα.Sandman έγραψε:Αν το portafilter δεν κουμπωνει ευκολα εισαι λαθος. Εχεις ζυγαρια? ειναι αναποσπαστο κομματι της σωστης παρασκευης εσπρεσσο.
-
Gtsog
Άλλη μια προσπάθεια με περισσότερα γραμμάρια καφέ (18,3) αυτή τη φορά και σίγουρα καλύτερα γυρισμένο βίντεο (χωρίς custom white balance, δουλειά με τα φώτα της κουζίνας δε γινόταν τελικά).
Πού οφείλεται ρε παιδιά ο σχεδόν ανύπαρκτος κώνος??
Πού οφείλεται ρε παιδιά ο σχεδόν ανύπαρκτος κώνος??