Όπως έγραψα και πιο πάνω, αν ο μύλος ήταν καινούριος τότε τα μαχαίρια γινόνταν seasoned, δηλαδή στα πρώτα 1-2 κιλά καφέ θα θέλει όλο και πιο μικρή ρύθμιση για να κόψει το ίδιο ψιλό τον καφέ. Όπως γράφει και ο Οδυσσέας μάλλον θα χρειαστεί να ρυθμίσεις τα δαχτυλίδια.
Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
-
thodoris5321
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Καλημέρα και παλιά την ομάδα !
Μόνο μια ερώτηση θέλω να κάνω και δεν θα ενοχλήσω ξανά , μιας και οι απόψεις φαίνεται πως ούτε καν διίστανται αλλά αποτελούν μονόδρομο...
Βάσει των όσων έχω περιγράψει και έχω παραθέσει , είναι κάποιος που πιστεύει πως η μηχανή μου έχει θέμα , η απλά πρέπει να έχουμε όλοι μύλο των 600 , 1000 , 1500 ευρώ μύλο για να κάνουμε την δουλειά μας ?
Μια τελευταία παρατήρηση...
Στο βίντεο που σας παρέθεσα , βλέπετε ότι η ροή του καφέ , είναι παρά πολύ γρήγορη και όχι απλά μια μεσαία ταχύτητα που απλά βελτιώνεται με ένα καλύτερο κόψιμο καφέ...
Στο χέρι μου η αίσθηση του κοψίματος του καφέ είναι , αρκετά ψιλοκομμένη άντε να επιδέχεται βελτίωσης ως ένα μικρό βαθμό ακόμη...
Και ερωτώμαι...είναι λογικό να αλλάξει η ροή του καφέ τόσο δραματικά με ένα ελάχιστο ακόμη κόψιμο μιας βαθμίδας στον μύλο ?
Είναι μεγάλη η διαφορά με ένα πολύ μικρό ακόμη κόψιμο του καφέ..και δεν είναι φυσιολογικό αυτό !
Υ.Γ Συγγνώμη για το ποστάρισμα μου και ξέρω ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε αλλά κανείς δεν ανέφερε ότι ΙΣΩΣ και η μηχανή να έχει θέμα...
Υ.Γ 2 Όσο για το σέρβις που σταθηκανε κάποια παιδιά εδώ στο φόρουμ και την αξιοπιστία του στον έλεγχο της μηχανής , να αναφέρω πως όντας εντός εγγύησης η Eurogat με χρέωσε (!!!) 3,99 για το φάρμακο που χρησιμοποίησε για να κάνει την αφαλάτωση !!!
Μόνο μια ερώτηση θέλω να κάνω και δεν θα ενοχλήσω ξανά , μιας και οι απόψεις φαίνεται πως ούτε καν διίστανται αλλά αποτελούν μονόδρομο...
Βάσει των όσων έχω περιγράψει και έχω παραθέσει , είναι κάποιος που πιστεύει πως η μηχανή μου έχει θέμα , η απλά πρέπει να έχουμε όλοι μύλο των 600 , 1000 , 1500 ευρώ μύλο για να κάνουμε την δουλειά μας ?
Μια τελευταία παρατήρηση...
Στο βίντεο που σας παρέθεσα , βλέπετε ότι η ροή του καφέ , είναι παρά πολύ γρήγορη και όχι απλά μια μεσαία ταχύτητα που απλά βελτιώνεται με ένα καλύτερο κόψιμο καφέ...
Στο χέρι μου η αίσθηση του κοψίματος του καφέ είναι , αρκετά ψιλοκομμένη άντε να επιδέχεται βελτίωσης ως ένα μικρό βαθμό ακόμη...
Και ερωτώμαι...είναι λογικό να αλλάξει η ροή του καφέ τόσο δραματικά με ένα ελάχιστο ακόμη κόψιμο μιας βαθμίδας στον μύλο ?
Είναι μεγάλη η διαφορά με ένα πολύ μικρό ακόμη κόψιμο του καφέ..και δεν είναι φυσιολογικό αυτό !
Υ.Γ Συγγνώμη για το ποστάρισμα μου και ξέρω ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε αλλά κανείς δεν ανέφερε ότι ΙΣΩΣ και η μηχανή να έχει θέμα...
Υ.Γ 2 Όσο για το σέρβις που σταθηκανε κάποια παιδιά εδώ στο φόρουμ και την αξιοπιστία του στον έλεγχο της μηχανής , να αναφέρω πως όντας εντός εγγύησης η Eurogat με χρέωσε (!!!) 3,99 για το φάρμακο που χρησιμοποίησε για να κάνει την αφαλάτωση !!!
-
Zen308
- Μηχανή:: Rancilio silvia pid
- Μύλος:: Cunill tranquiloTron
- 2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
- Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
Ανάλογα τον καφέ,εμενα μου έχει τύχη όταν ρυθμίζω την άλεση για καινούριο καφέ,μια σκάλα να κάνει μέχρι και 15'' διαφορά στην εκχύλιση.Αναλογα πάντα και το πάτημα και την ποσότητα καφέ.
- dkstopo
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Η μηχανη σου δεν έχει κανένα θέμα. Θεωρώντας ότι έχεις σωστή πίεση, πήγαινε σε ένα coffe island και ζητα να σου κόψει στο 1.1. Ή σε οποιοδήποτε καφέ της γειτονιά σου και ζητά να σου κόψει όπως αυτός κόβει για την δική του, μην αναφέρεις ότι έχεις σπιτική μηχανη.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
Καλημέρα φίλε και σε ευχαριστώ για την απάντηση σου και τον χρόνο σου !
Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν είχα ποτέ τόσο μεγάλη απόκλιση με μια άλεση καφέ ! Όπως ανέφερα και πιο πάνω ο μύλος μου είναι ο Graef 802 (καλος η κακος δεν ειμαι σε θεση ακομη να το κρινω) . Με προβληματιζει η εντονη ροη του καφε , σε βαθμο να πιστευω πως εβαλα μεσα τους κοκκους καφε χωρις να τους αλεσω και απλα βγαζει νερακι με χρωμα καφε η μηχανη !
Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την απάντηση σας !dkstopo έγραψε: ↑Κυρ Οκτ 03, 2021 12:17 pmΗ μηχανη σου δεν έχει κανένα θέμα. Θεωρώντας ότι έχεις σωστή πίεση, πήγαινε σε ένα coffe island και ζητα να σου κόψει στο 1.1. Ή σε οποιοδήποτε καφέ της γειτονιά σου και ζητά να σου κόψει όπως αυτός κόβει για την δική του, μην αναφέρεις ότι έχεις σπιτική μηχανη.
Θα το δοκιμάσω αν και φοβάμαι πως τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα .
-
S.F.
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
η μηχανη σου αν ειχε οποιοδηποτε θεμα δεν θα ετρεχε καθολου η πολυ λιγο, ειναι σαν να λεμε το αμαξι μου ξαφνικα απο τα 100 αλογα πηγε στα 500
ακομη και 20 μπαρ να εδινε η μηχανη με λεπτη αλεση θα ειχε μπουκωσει
η ροη στο βιντεο ειναι σαν να μην υπαρχει αντισταση, δηλαδη η χοντρο κοψιμο η λιγα γραμμαρια
ακομη και 20 μπαρ να εδινε η μηχανη με λεπτη αλεση θα ειχε μπουκωσει
η ροη στο βιντεο ειναι σαν να μην υπαρχει αντισταση, δηλαδη η χοντρο κοψιμο η λιγα γραμμαρια
-
Spacof
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
Εμένα πάντως στο 1.8 μου είχαν κόψει στο coffee island για να δω φυσιολογική ροή.
Και όπως είχα γράψει παραπάνω...
στην αρχή το έκοψε στο 2.3 αλλά έβγαινε νερό, πήγα πήρα από αλλού καφέ το ίδιο πράγμα έβγαινε όπως σε εσένα, στο στο τέλος ξέρεις τι σκεφτόμουνα, ότι έχει πρόβλημα η μηχανή ή ότι εγώ δεν κάνω κάτι σωστά αλλά στο ενδιάμεσο πριν ξανά πάω στο island έπιασα ένα γουδί και τον άλεσα παραπάνω και "τυχαία" είχα πιο αργή εκχύλιση!!!
Την επόμενη μέρα όταν πήγα ζήτησα πιο ψιλή άλεση, τον ρώτησα σε τι βαθμό θα το κόψει, μου απάντησε στο 2.1, τότε λοιπόν σκέφτηκα να του ζητήσω ακόμα πιο κάτω, γιατί αν είχα παρατεταμένη εκχύλιση το φυσιολογικό κόψιμο για τη μηχανή μου θα ήταν κάτι παραπάνω από το 1.8 και κάτι λιγότερο από το 2.3, δηλαδή αφού στο 2.3 ήταν νερό, αν με κόψιμο στο 1.8 έκανε κάνα λεπτό σίγουρα θα ήθελα κόψιμο κοντά στο 2.0, όμως στο 1.8, βγήκε σωστά αλλά αυτό αλλάζει από μηχανή σε μηχανή.
Προφανώς και αυτός δεν μπορεί να γνωρίζει τι μηχανή μου, οπότε και σύμφωνα με τα κοψίματα που του ζητάνε, όταν εγώ ζήτησα πιο ψιλοκομμένο από το 2.1 με κοίταξε περίεργα και μου είπε δεν χρειάζεται και ρώτησα ο μύλος μπορεί να κόψει πιο ψιλά? Μου λέει ναι, τότε είπα θέλω στο 1.8 και τελείωσε η συζήτηση.
Πραγματικά με κοίταξε σα να μην ξέρω τι ζητάω,η πλάκα είναι ναι δεν ήξερα τι ζητάω αλλά το πήρα πάνω μου σύμφωνα με το τι είδα στις εκχυλίσεις, δεν με ένοιαζε αν θα με έλεγε άσχετο ή περίεργο, γιατί η δική του "πρόταση" για κόψιμο στο 2.3 δεν μου έκανε και το ίδιο φοβόμουν για το 2.1.
Όλο αυτό το άγχος και η ανασφάλεια ότι κάτι άλλο συμβαίνει, σκέψου ότι το είχα ενώ είχα διαβάσει και ήξερα τι παίζει με τα κοψίματα και τους χρόνους, αλλά η έλλειψη πείρας δεν με άφηνε να σκεφτώ καθαρά, όμως η σκέψη μου καθάρισε όταν λόγο διαβάσματος έκανα το πείραμα με το γουδί για να επιβεβαιώσω αυτά που είχα διαβάσει...
Συνεπώς αν δεν δοκιμάσεις πιο ψιλό κόψιμο που έχει αναφερθεί πιο πάνω, αν δεν μετρήσεις με ml η γραμμάρια πόση είναι η ροή σου, δεν θα βοηθήσεις τον εαυτό σου.
Επίσης μηχανή με μηχανή, έχει διαφορετική ροή, εμένα
εργοστασιακά πχ είναι στα 7gr/s σε άλλον με διαφορετικό μοντέλο έχω διαβάσει είναι στα 12gr/s, οπότε μέτρα την ροή σου, πόσταρε την και θα μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση με μετρήσεις (αν γίνει και με ίδιο τύπου μηχανή ακόμα καλύτερα), για να δεις είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που να δημιουργεί πρόβλημα??...
Τέλος κάποιοι πιο πάνω έγραψαν να παίξεις και με την ρύθμιση στα bar, για να δεις αν θα έχει διαφορά. Το ότι πρέπει να βάλεις δαχτυλίδι στον craef νομίζω είναι ξεκάθαρο!!!
Γενικά, σε ρωτάνε πράγματα και δεν απαντάς σε όλους, π.χ πόσο παλιός είναι ο καφές κτλ, δεν τα ρωτάνε τυχαία, γιατί όλα αυτά παίζουν ρόλο στην ροή...
Ακόμα και το τελευταίο ποστ σου είναι σα να μην θέλεις να αποδεχτείς ότι ίσως να μην φταίει η μηχανή, προφανώς για κάποιο δικό σου λόγο γίνεται όλο αυτό...
Κλείνοντας να ξανά πω μόλις δοκιμάσεις πιο αλεσμένο καφέ, αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ή κάτι σε χαλάει, ψάχνεις και τα υπόλοιπα....
Πάντως όπως διαπιστώνεις όλοι θέλουν να βοηθήσουν οπότε μην αγχώνεσαι, δεν κουράζεις κάποιον απλά δοκίμασε κάποια από αυτά που έχουν αναφερθεί!!
στην αρχή το έκοψε στο 2.3 αλλά έβγαινε νερό, πήγα πήρα από αλλού καφέ το ίδιο πράγμα έβγαινε όπως σε εσένα, στο στο τέλος ξέρεις τι σκεφτόμουνα, ότι έχει πρόβλημα η μηχανή ή ότι εγώ δεν κάνω κάτι σωστά αλλά στο ενδιάμεσο πριν ξανά πάω στο island έπιασα ένα γουδί και τον άλεσα παραπάνω και "τυχαία" είχα πιο αργή εκχύλιση!!!
Την επόμενη μέρα όταν πήγα ζήτησα πιο ψιλή άλεση, τον ρώτησα σε τι βαθμό θα το κόψει, μου απάντησε στο 2.1, τότε λοιπόν σκέφτηκα να του ζητήσω ακόμα πιο κάτω, γιατί αν είχα παρατεταμένη εκχύλιση το φυσιολογικό κόψιμο για τη μηχανή μου θα ήταν κάτι παραπάνω από το 1.8 και κάτι λιγότερο από το 2.3, δηλαδή αφού στο 2.3 ήταν νερό, αν με κόψιμο στο 1.8 έκανε κάνα λεπτό σίγουρα θα ήθελα κόψιμο κοντά στο 2.0, όμως στο 1.8, βγήκε σωστά αλλά αυτό αλλάζει από μηχανή σε μηχανή.
Προφανώς και αυτός δεν μπορεί να γνωρίζει τι μηχανή μου, οπότε και σύμφωνα με τα κοψίματα που του ζητάνε, όταν εγώ ζήτησα πιο ψιλοκομμένο από το 2.1 με κοίταξε περίεργα και μου είπε δεν χρειάζεται και ρώτησα ο μύλος μπορεί να κόψει πιο ψιλά? Μου λέει ναι, τότε είπα θέλω στο 1.8 και τελείωσε η συζήτηση.
Πραγματικά με κοίταξε σα να μην ξέρω τι ζητάω,η πλάκα είναι ναι δεν ήξερα τι ζητάω αλλά το πήρα πάνω μου σύμφωνα με το τι είδα στις εκχυλίσεις, δεν με ένοιαζε αν θα με έλεγε άσχετο ή περίεργο, γιατί η δική του "πρόταση" για κόψιμο στο 2.3 δεν μου έκανε και το ίδιο φοβόμουν για το 2.1.
Όλο αυτό το άγχος και η ανασφάλεια ότι κάτι άλλο συμβαίνει, σκέψου ότι το είχα ενώ είχα διαβάσει και ήξερα τι παίζει με τα κοψίματα και τους χρόνους, αλλά η έλλειψη πείρας δεν με άφηνε να σκεφτώ καθαρά, όμως η σκέψη μου καθάρισε όταν λόγο διαβάσματος έκανα το πείραμα με το γουδί για να επιβεβαιώσω αυτά που είχα διαβάσει...
Συνεπώς αν δεν δοκιμάσεις πιο ψιλό κόψιμο που έχει αναφερθεί πιο πάνω, αν δεν μετρήσεις με ml η γραμμάρια πόση είναι η ροή σου, δεν θα βοηθήσεις τον εαυτό σου.
εργοστασιακά πχ είναι στα 7gr/s σε άλλον με διαφορετικό μοντέλο έχω διαβάσει είναι στα 12gr/s, οπότε μέτρα την ροή σου, πόσταρε την και θα μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση με μετρήσεις (αν γίνει και με ίδιο τύπου μηχανή ακόμα καλύτερα), για να δεις είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που να δημιουργεί πρόβλημα??...
Τέλος κάποιοι πιο πάνω έγραψαν να παίξεις και με την ρύθμιση στα bar, για να δεις αν θα έχει διαφορά. Το ότι πρέπει να βάλεις δαχτυλίδι στον craef νομίζω είναι ξεκάθαρο!!!
Γενικά, σε ρωτάνε πράγματα και δεν απαντάς σε όλους, π.χ πόσο παλιός είναι ο καφές κτλ, δεν τα ρωτάνε τυχαία, γιατί όλα αυτά παίζουν ρόλο στην ροή...
Ακόμα και το τελευταίο ποστ σου είναι σα να μην θέλεις να αποδεχτείς ότι ίσως να μην φταίει η μηχανή, προφανώς για κάποιο δικό σου λόγο γίνεται όλο αυτό...
Κλείνοντας να ξανά πω μόλις δοκιμάσεις πιο αλεσμένο καφέ, αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ή κάτι σε χαλάει, ψάχνεις και τα υπόλοιπα....
Πάντως όπως διαπιστώνεις όλοι θέλουν να βοηθήσουν οπότε μην αγχώνεσαι, δεν κουράζεις κάποιον απλά δοκίμασε κάποια από αυτά που έχουν αναφερθεί!!
Spacof έγραψε: ↑Κυρ Οκτ 03, 2021 3:19 pmΕμένα πάντως στο 1.8 μου είχαν κόψει στο coffee island για να δω φυσιολογική ροή.
Καλησπέρα φίλε μου και σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνεις για να βοηθήσεις στο πρόβλημα μου !
Ο λόγος που προβληματίστηκα έντονα , και όχι ότι δεν θέλω να αποδεχτώ ότι ίσως δεν φταίει η μηχανή για κάποιον δικό μου λόγο οπως λες , είναι επειδή έπαιρνα καφε κομμένο από μαγαζί (και από coffee island) και τους ελεγα να μου τον κοψουν συγκεκριμενα μετα απο ενα διστημα , αλλα δυστυχως παρατηρησα οτι πλεον απο οπου και αν επαιρνα καφε οσο λεπτα και αν τον εκοβα το θεμα της μεγαλης ροης αρχισε να επαναλαμβανεται ενοχλητικα !
Ξαναπήρα άλλες 7-8 φορές από coffee islands στο ιδιο κοψιμο οπως και πριν αλλα το θεμα της ροης υπηρχε !
Μετά από ένα σημειο οοοτι καφέ και αν έπαιρνα είτε τον έκοβα σπίτι στο πιο λεπτό είτε έπαιρνα από έξω η εκχύλιση ήταν απαράδεκτη και έτρεχε σαν καταρράκτης !
Τι άλλο να υποθέσω ακριβώς αν έχεις αυτά τα απαράδεκτα αποταλεσματα και την εκχύλιση λες και βλέπεις τον Νιαγάρα στο σπίτι μου σε μορφή καφέ ?
Και ξαναλέω , και συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι , ότι πήρα καφέ από ένα μαγαζί και του είπα να τον κόψει όπως ακριβώς θα τον έδινε σε έναν πελάτη ! Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδες στο βιντεάκι-καταρρακτη που παρέθεσα πιο πάνω !
-
Zen308
- Μηχανή:: Rancilio silvia pid
- Μύλος:: Cunill tranquiloTron
- 2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
- Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
Δοκίμασες να κάνεις espresso με ελληνικό καφέ στο καλαθάκι όπως σου είπε ο BasilTh σε προηγούμενο ποστ?