Μύλος χειρός

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Μύλος χειρός

Δημοσίευση από Christos » Δευ Μάιος 28, 2012 10:30 am

Σταμάτη θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την παραπάνω ανάλυση που έκανες τον κόπο να μας παρουσιάσεις. :oneup:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

atzam
Όνομα: Ανδρέας
Μηχανή:: Gaggia baby black
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: taf

Δημοσίευση από atzam » Δευ Μάιος 28, 2012 11:00 am

Σταμάτη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις παραπάνω πληροφορίες... Μπορώ να πώ ότι ήσουν κατατοπιστικότατος και όλα αυτά ήταν μια καλή αρχή για την αναζήτηση μου..
Απ'ότι διάβασα και σε παλιότερα μηνύματα σου εσύ τον χρησιμοποιείς για γαλλικό και ελληνικό. Στη δικιά σου περίπτωση χρειάστηκε να κάνεις κάποια ρύθμιση για το μέγεθος του κόκκου ή τον χρησιμοποίησες όπως ήταν ρυθμισμένος εργοστασιακά?

panionios
Όνομα: Σταμάτης
Μηχανή:: Bodum French Press
Μύλος:: Zassenhaus Panama

Δημοσίευση από panionios » Δευ Μάιος 28, 2012 11:34 am

Χρήστο, έμαθα κάμποσα εδώ από όλους εσάς και με βοηθήσατε αρκετά να ξεκαθαρίσω την κατάσταση ως προς το τι είναι καλύτερο να κάνω. Χαρά μου αν καταφέρνω κάπως να ανταποδώσω.

Ανδρέα, επέστρεψα πριν λίγες ημέρες και δεν έχω φτιάξει ακόμη καφέ με το μύλο. Είχα κατα νου να τον δουλέψω για κανένα μήνα κι ύστερα να γράψω τις εντυπώσεις μου. Θα τον χρησιμοποιήσω αρχικά χωρίς να πειράξω τα μέταλλα άλεσης. Η διαδικασία και τα tips που δίνει ο σχεδιαστής έχουν ως στόχο να καταφέρει ο μύλος να κόψει όσο πιο λεπτά γίνεται για espresso. Δεν έχουν νόημα για Γαλλικό (French Press) όπου η άλεση γίνεται στο άλλο άκρο εκτός ίσως από το σκέλος με το «ρυζογαλορύζι», το οποίο κατ'αυτόν λειτουργεί ως ένα είδος γόμας, δημιουργώντας κάτι σαν επίστρωση πάνω στο μέταλλο κι έτσι ο καφές «γλυστράει» ευκολότερα χωρίς να κολλά πάνω στο μέταλλο. Με άλλα λόγια ελαφρώς μικρότερη κατακράτηση και πιο έυκολο καθάρισμα. Όσο για τον ελληνικό, με τα όσα διάβασα στο forum κι αλλού, δε θα ασχοληθώ τουλάχιστον στην αρχή. Ίσως κάποια στιγμή να δοκιμάσω τη λεπτή άλεση για ελληνικό. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα κάνω και τη διαδικασία που προτείνει. Ουσιαστικά με τα όσα προτείνει κάνουμε κάποιου είδους «φάγωμα»/λείανση του μετάλλου για να αλέθουμε πιο «ομαλά».

Μέσα στη βδομάδα θα προσπαθήσω να μεταφράσω τις οδηγίες που παρέθεσα στα γερμανικά πριν. Και κάτι τελευταίο, μη βασιστείς στη γνώμη μου καθώς δεν έχω εμπειρία από espresso, πάντως προσωπικά αν με ενδιέφερε ο espresso μόνο, θα πήγαινα σε ηλεκτρικό μύλο. Επίσης πρώτα θα αγόραζα μύλο και μετά μηχανή espresso.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Μάιος 28, 2012 12:26 pm

panionios έγραψε:...πάντως προσωπικά αν με ενδιέφερε ο espresso μόνο, θα πήγαινα σε ηλεκτρικό μύλο. Επίσης πρώτα θα αγόραζα μύλο και μετά μηχανή espresso.
+1 σε όλα τα παραπάνω.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

atzam

Δημοσίευση από atzam » Δευ Μάιος 28, 2012 8:44 pm

Christos έγραψε:
panionios έγραψε:...πάντως προσωπικά αν με ενδιέφερε ο espresso μόνο, θα πήγαινα σε ηλεκτρικό μύλο. Επίσης πρώτα θα αγόραζα μύλο και μετά μηχανή espresso.
+1 σε όλα τα παραπάνω.
Επομένως, κατά τη γνώμη σας είναι προτιμότερο να πάρω την Ascaso i-mini i2 αντί για τον Zassenhaus Panama? Καθαρά για χρήση espresso το θέλω...
Μαλλον με βλέπω και εμένα να καταφεύγω στον κλασσικό συνδιασμό Gaggia baby black και Ascaso i-mini i2... Βέβαια, αν πάω για τον Ascaso έχω μια αγωνία για το πόσο εύκολα θα βγάλω άκρη με το μέγεθος κοπής...

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Δευ Μάιος 28, 2012 9:33 pm

Ανδρέα παρατηρώ μια αγωνία των νέων μελών για τον τρόπο ρύθμισης του i-2 που συνεχίζεται παρά την διαβεβαίωση παλαιότερων και νυν κατόχων.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την stepless ρύθμιση, ίσα ίσα είναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ από το εναλλακτικό. Στο λέω εγώ που έχω και τους 2 και εύχομαι κάθε καφέ που κάνω να είχε την ρύθμιση του Ascaso ο Anfim. Άντε να σπαταλήσεις 200-300 γραμμάρια ανάμεσα στους καφέδες μέχρι να καταλάβεις πως δουλεύει, μετά είσαι έτοιμος.

Αφού θες espresso, πάρε έναν i-2 μια και καλή και ξέχνα τον χειροκίνητο.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Μάιος 29, 2012 10:08 am

Αντρεα αγχωνεσαι για το τιποτα..η ρύθμιση του stepless ειναι παιχνιδακι..μη νομιζεις οτι ειναι κατι τρομερο...:)

atzam

Δημοσίευση από atzam » Τρί Ιουν 19, 2012 4:01 pm

Τελικά επιδή βρήκα να πουλήσω σε γνωστό την καφετιέρα μου, σήμερα προχώρησα και εγώ στην αγορά της gaggia baby black και η αγορά μύλου πάει για αργότερα... Σε 1-2 μερες θα την παραλάβω..την βρήκα μέσω skroutz 202ευρώ...

dio

Δημοσίευση από dio » Τρί Ιουν 19, 2012 4:14 pm

Με το καλο Ανδρεα να σου ερθει η μηχανη! :oneup:

atzam

Δημοσίευση από atzam » Τρί Ιουν 19, 2012 6:38 pm

Να 'σαι καλά Διονύση!