mx1001 έγραψε:Alex πόσο έκανε ?Alex_Under έγραψε:Μούρθε μόλις το τάμπερ από Eurogat... Ζυγίζει ένα τόνο...
Tamper
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: Tamper
Spoiler: show
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Γιώργο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καταφατική απάντηση στο ερώτημα σου παρά θεωρίες και προσωπικές προτιμήσεις. Επί το πρακταίω στο επίπεδο το δικό μας πολύ αμφιβάλλω εάν μπορούμε να δούμε στο φλυτζάνι κάποια διαφορά. Πιο σημαντικό είναι η σωστή εφαρμογή του στις διαστάσεις του φίλτρου αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι το δικό σου το χέρι και η τεχνική σου.giorgos77 έγραψε:Πηγα χθες το πρωι στο καταστημα της TAF στην Εμμανουηλ Μπενακη και πηρα ενα Tamper της TAF (15euro) το οποιο κανει μια μικρη καμπυλη.Ο barista εκει (Σταυρος,ο οποιος ηταν εξυπηρετικοτατος και φιλικοτατος) μου ειπε οτι ειναι μαι χαρα.Μηπως ομως το συγκεκριμενο tamper χρειαζεται καποιο αλλο τροπο λειτουργιας και ποια η διαφορα του απο τα εντελως επιπεδα??
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Μερικές σκέψεις γιατί να ΜΗΝ πάρει κάποιος κυρτό τάμπερ...Δικιές μου, αν κάνω λαθος, να μου το πείτε..
1) Το shower screen είναι επίπεδο. Γιατί να μην είναι και η επιφάνεια του καφέ
2) Δεν ξέρω αλλά υποθέτω το κυρτό ταμπερ δημιουργεί λιγότερο πάχος καφέ στην μέση και μεγαλύτερο στα άκρα. Άρα το νερό είναι πιο εύκολο να φύγει πιο γρήγορα από την μέsη, άρα και ανομοιόμορφη εκχύληση.
3) Κατά το tamping, ακόμα και με το ίσιο, μου έχει τύχει από την δύναμη που ασκώ να δώσω μια μικρή κλίση και να μου ξεφύγει το χέρι και το τάμπερ έξω από το basket. Φαντάζομαι ότι με το κυρτό αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό. Άρα messy...
Κάποιος μπορεί να μου πει ότι όλα αυτά "είναι υπερβολικά" λόγο της μικρής σχετικά κυρτότητας που συνήθως έχουν αυτά τα ταμπερ. Δεκτό. Αλλά γιατί, εφόσον (αν ισχύουν τα παραπάνω που γράφω) το απόλυτα καλό tamping γίνεται (θεωρητικά) με επίπεδο tamper, τότε να συμβιβαστείς με ένα κυρτό (το οποίο να είναι και ακριβότερο)?
Αν είναι επειδή κάποιος μπορεί να διεκδικεί την διαφορετικότητα, τότε πάω πάσο...
2) Δεν ξέρω αλλά υποθέτω το κυρτό ταμπερ δημιουργεί λιγότερο πάχος καφέ στην μέση και μεγαλύτερο στα άκρα. Άρα το νερό είναι πιο εύκολο να φύγει πιο γρήγορα από την μέsη, άρα και ανομοιόμορφη εκχύληση.
3) Κατά το tamping, ακόμα και με το ίσιο, μου έχει τύχει από την δύναμη που ασκώ να δώσω μια μικρή κλίση και να μου ξεφύγει το χέρι και το τάμπερ έξω από το basket. Φαντάζομαι ότι με το κυρτό αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό. Άρα messy...
Κάποιος μπορεί να μου πει ότι όλα αυτά "είναι υπερβολικά" λόγο της μικρής σχετικά κυρτότητας που συνήθως έχουν αυτά τα ταμπερ. Δεκτό. Αλλά γιατί, εφόσον (αν ισχύουν τα παραπάνω που γράφω) το απόλυτα καλό tamping γίνεται (θεωρητικά) με επίπεδο tamper, τότε να συμβιβαστείς με ένα κυρτό (το οποίο να είναι και ακριβότερο)?
Αν είναι επειδή κάποιος μπορεί να διεκδικεί την διαφορετικότητα, τότε πάω πάσο...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
-
giorgos77
Συμφωνω απολυτα με τις σκεψεις σου Alex για αυτο και και εχω τις αμφιβολιες σχετικα με το tamper που πηρα..........Alex_Under έγραψε:Μερικές σκέψεις γιατί να ΜΗΝ πάρει κάποιος κυρτό τάμπερ...Δικιές μου, αν κάνω λαθος, να μου το πείτε..
Βεβαια για να το εχουν φτιαξει ετσι καποιο ρολο θα παιζει.Το ερωτημα ειναι πως πρεπει να το χρησιμοποιησεις ετσι ωστε να το εκμεταλευτεις στο επακρον γαι το ρολο τον οποιο φτιαχτηκε με αυτη την κοιλοτητα.
Επισης ποια ειναι η διαφορα στο αποτελεσμα (αν υπαρχει) και αν δεν υπαρχει για ποιο λογο το εφτιαξαν ετσι??????????
- dalas
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Ascaso i-mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)
Κάποιοι λένε ότι το κυρτό "θωρακίζει" καλύτερα τις άκρες του basket ώστε να μην περνάει από εκεί γρηγορότερα το νερό.
Δεν νομίζω πάντως ότι έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Είναι τι σε βολεύει και σου βγάζει εσένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Further reading:
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... x-t24.html
http://coffeegeek.com/forums/espresso/q ... 8331#38331
http://coffeetime.wikidot.com/the-big-t ... ed-or-flat
Δεν νομίζω πάντως ότι έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Είναι τι σε βολεύει και σου βγάζει εσένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Further reading:
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... x-t24.html
http://coffeegeek.com/forums/espresso/q ... 8331#38331
http://coffeetime.wikidot.com/the-big-t ... ed-or-flat
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.
-
nefilim
Και εγώ είμαι της άποψης ότι καλύτερο είναι αυτό που σε βολεύει, και από άποψης βάσης -κυρτό ή επίπεδο ή με ραβδώσεις
- και σχεδιασμού και βάρους , το σημαντικό είναι να σε βολεύει στο κράτημα/πάτημα. Έχω χρησιμοποιήσει όλων των ειδών τα πατητήρια χωρίς να έχω κάποια ιδιαιτέρη προτίμηση πλην των αισθητικών διαφορών και χωρίς να έχω δει διαφορές στο φλυτζάνι. Για το κυρτό να προσθέσω ότι λέγεται ότι βοηθάει σε 2 τομείς, πρώτον για overdosing, το οποίο το έχω δει στην lapavoni μου, και δεύτερον σε περιπτώσεις όπου η shower screen έχει βίδα που προεξέχει να μην ακουμπάει το coffee puck σε αυτήν με την βοήθεια της καμπύλης που δημιουργεί.
Off topic:
Μπορεί να πήγαινε καλύτερα στο θέμα με τα λινκ, αλλά μια και λέμε εδώ για πατητήρια...έχω πάρει από αυτόν τον τύπο http://stores.ebay.com/Precision-Tamper-Maker?_rdc=1 πατητήρι και -κατά την γνώμη μου- είναι επιπέδου reg barber (έχω και reg barber πατητήρι) στο 1/3 της τιμής, 30 euros με τα μεταφορικά !!!! Η λαβή είναι από αλουμίνιο σε διάφορα χρώματα και η βάση από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει και τους 3 τύπους, επίπεδη-ελαφριά,"αμερικάνικη" καμπύλη-με ραβδώσεις- και ζυγίζει ~450g
Off topic:
Μπορεί να πήγαινε καλύτερα στο θέμα με τα λινκ, αλλά μια και λέμε εδώ για πατητήρια...έχω πάρει από αυτόν τον τύπο http://stores.ebay.com/Precision-Tamper-Maker?_rdc=1 πατητήρι και -κατά την γνώμη μου- είναι επιπέδου reg barber (έχω και reg barber πατητήρι) στο 1/3 της τιμής, 30 euros με τα μεταφορικά !!!! Η λαβή είναι από αλουμίνιο σε διάφορα χρώματα και η βάση από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει και τους 3 τύπους, επίπεδη-ελαφριά,"αμερικάνικη" καμπύλη-με ραβδώσεις- και ζυγίζει ~450g
- NaGR
- Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Graef CM 80
- 2ος Μύλος:: Eureka Mignon
τίμια ακούγεται η τιμήgiorgos77 έγραψε:Πηγα χθες το πρωι στο καταστημα της TAF στην Εμμανουηλ Μπενακη και πηρα ενα Tamper της TAF (15euro) το οποιο κανει μια μικρη καμπυλη.Ο barista εκει (Σταυρος,ο οποιος ηταν εξυπηρετικοτατος και φιλικοτατος) μου ειπε οτι ειναι μαι χαρα.Μηπως ομως το συγκεκριμενο tamper χρειαζεται καποιο αλλο τροπο λειτουργιας και ποια η διαφορα του απο τα εντελως επιπεδα??
είχε και κυρτό και φλατ ή μόνο κυρτό?
βάλε καμία φωτό άμα μπορείς.
-
giorgos77
Ειχε και ενα flat της rancilio στα 38 euro.
Αυτο που πηρα ειναι της Taf και ειναι 350 γραμμαρια.Μια χαρα ειναι γαι τα λεφτα του.
Αυτο που πηρα ειναι της Taf και ειναι 350 γραμμαρια.Μια χαρα ειναι γαι τα λεφτα του.
- Βαγγελης ο καφετζης
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Αγόρασα tamper της προκοπής, 58αρι flat αλουμινένιο C-art απο Eurogat (25.5 Euro) μαζί με το βουρτσάκι και ένα απλό δοσομετρικό της ίδιας εταιρείας,απαραίτητα εργαλεία πιστεύω!!
Γυμνό PF για την μηχανή δεν είχαν όπως επίσης και τυφλό καλαθάκι.Το θέμα είναι ότι μου είπαν πως δεν κάνει να κάνουμε buckflashing στην μηχανή γιατί έχει μικρή αντλία και μπορεί να την χαλάσουμε.
Γυμνό PF για την μηχανή δεν είχαν όπως επίσης και τυφλό καλαθάκι.Το θέμα είναι ότι μου είπαν πως δεν κάνει να κάνουμε buckflashing στην μηχανή γιατί έχει μικρή αντλία και μπορεί να την χαλάσουμε.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Βαγγελης ο καφετζης την Δευ Ιούλ 05, 2010 4:04 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- psycho
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Της rancilio το blιnd filter ταιριάζειΒαγγελης ο καφετζης έγραψε:Αγόρασα tamper της προκοπής, 58αρι flat αλουμινένιο C-art απο Eurogat (25.5 Euro) μαζί με το βουρτσάκι και ένα απλό δοσομετρικό της ίδιας εταιρείας,απαραίτητα εργαλεία πιστεύω!!