Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.
-
nextsak
- Όνομα: ΘΑΝΑΣΗΣ
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
Re: Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.
Η εγκατασταση ειναι παιχνιδακι,
Το πλαστικο θελει αλαγμα γιατι εχει στο πλαι δυο εγκοπες οπου κουμπωνει το μεταλλο, αν και οχι και πολυ σφιχτα. Καπου διαβασα οτι το εχουν στριμωξει και χωρις το πλαστικο αλλα η διαφορα στην τιμη ηταν περιπου 8-10 ευρω και δεν ασχοληθηκα. παντως σε εμενα δεν θα κουμπωνε αν δεν αλλαζα το πλαστικο και τοη μεταλλικη βαση.
Ο καφες, οχι δεν ακουμπαει...
Το πλαστικο θελει αλαγμα γιατι εχει στο πλαι δυο εγκοπες οπου κουμπωνει το μεταλλο, αν και οχι και πολυ σφιχτα. Καπου διαβασα οτι το εχουν στριμωξει και χωρις το πλαστικο αλλα η διαφορα στην τιμη ηταν περιπου 8-10 ευρω και δεν ασχοληθηκα. παντως σε εμενα δεν θα κουμπωνε αν δεν αλλαζα το πλαστικο και τοη μεταλλικη βαση.
Ο καφες, οχι δεν ακουμπαει...
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Ευχαριστώ Θανάση. 
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
nextsak
Και βιντεακι για την εγκατασταση
http://youtu.be/5Fp3jqmT0Mc
http://youtu.be/5Fp3jqmT0Mc
-
nextsak
Σημερα, παω να φτιαξω καφε και ετρεχε ποταμι. Οι ρυθμισεις στο μυλο ιδιες, δεν εχω πειραξει τιποτα. Δεξι ενα κλικ κατω και το αριστερο 5-6 κλικ απο πανω.
Τον καθαρισα, ηταν ηδη καθαρισμενος, αλλα τιποτα!
Ουτε ειδα να κουνηθηκε κατα τη διαρκεια του κοψιματος προς τα κατω.
Τελικα ανεβασα τη δεξια ρυθμιση τερμα επανω και ηπια καφεδακι ανεκτο.
Καμμια ιδεα;
Τον καθαρισα, ηταν ηδη καθαρισμενος, αλλα τιποτα!
Ουτε ειδα να κουνηθηκε κατα τη διαρκεια του κοψιματος προς τα κατω.
Τελικα ανεβασα τη δεξια ρυθμιση τερμα επανω και ηπια καφεδακι ανεκτο.
Καμμια ιδεα;
- Βασιλης Α.
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
Είναι φορές που το κάνει και σε μένα.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό το θέμα, γιατί σε ορισμένους καφέδες έχω φθάσει στο σημείο να είμαι στη macro ρύθμιση στο 1 και στη micro
3 από την αρχή και ο καφές να τρέχει ποτάμι...
Χρήστο καμιά ιδέα?
Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό το θέμα, γιατί σε ορισμένους καφέδες έχω φθάσει στο σημείο να είμαι στη macro ρύθμιση στο 1 και στη micro
3 από την αρχή και ο καφές να τρέχει ποτάμι...
Χρήστο καμιά ιδέα?
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Δυστυχώς αυτό συμβαίνει που και που. Και σε εμένα έχει συμβεί 2-3 φορές.
Κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο ότι με τα μαχαίρια πολύ κοντά μεταξύ τους, από λάθος εκτίμηση των αιτίων μιας γρήγορης εκχύλισης ο χρήστης ρυθμίζει σε πολύ ψιλότερη ρύθμιση απ΄ότι πρέπει με αποτέλεσμα το κάτω μαχαίρι να πιεστεί προς τα κάτω χωρίς όμως ταυτόχρονη μεταβολή της θέσης των ρυθμιστικών. Εάν δεν έχει μείνει χρήσιμο εύρος ρυθμίσεων κοπής διαθέσιμο η μόνη λύση είναι το καλιμπράρισμα (fine calibration) του μύλου. Όσο και να φανεί παράξενο, στον Vario δεν ακούς τα μαχαίρια να ακουμπούν, οπότε μπορείς να ξεπεράσεις ακόμα και το σημείο που αυτά ακουμπούν! μέχρι να υποχωρήσει το κάτω μαχαίρι. Άλλη παραλλαγή του παραπάνω θα μπορούσε να είναι ότι με τα μαχαίρια πολύ κοντά, κάποιο πολύ σκληρό σπυρί ή άλλο ξένο αντικείμενο αναγκάζει το κάτω μαχαίρι να υποχωρήσει. Γι αυτό θέλει προσοχή όταν κάποιοι καφέδες (και ιδιαίτερα οι πολύ μπαγιάτικοι), που δεν παρουσιάζουν καλή αντίσταση στο νερό, αναγκάζουν την χρήση του μύλου σε ιδιαίτερα ψιλές ρυθμίσεις της κλίμακας άλεσης.
Να υπενθυμίσω πάλι ότι η διαδικασία του fine καλιμπραρίσματος μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση του μύλου. Αυτή την παράλογη θέση την έχει υιοθετήσει η Mahlkonig (ελέγξτε άμα έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό) σε αντίθεση με την Baratza.
Κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο ότι με τα μαχαίρια πολύ κοντά μεταξύ τους, από λάθος εκτίμηση των αιτίων μιας γρήγορης εκχύλισης ο χρήστης ρυθμίζει σε πολύ ψιλότερη ρύθμιση απ΄ότι πρέπει με αποτέλεσμα το κάτω μαχαίρι να πιεστεί προς τα κάτω χωρίς όμως ταυτόχρονη μεταβολή της θέσης των ρυθμιστικών. Εάν δεν έχει μείνει χρήσιμο εύρος ρυθμίσεων κοπής διαθέσιμο η μόνη λύση είναι το καλιμπράρισμα (fine calibration) του μύλου. Όσο και να φανεί παράξενο, στον Vario δεν ακούς τα μαχαίρια να ακουμπούν, οπότε μπορείς να ξεπεράσεις ακόμα και το σημείο που αυτά ακουμπούν! μέχρι να υποχωρήσει το κάτω μαχαίρι. Άλλη παραλλαγή του παραπάνω θα μπορούσε να είναι ότι με τα μαχαίρια πολύ κοντά, κάποιο πολύ σκληρό σπυρί ή άλλο ξένο αντικείμενο αναγκάζει το κάτω μαχαίρι να υποχωρήσει. Γι αυτό θέλει προσοχή όταν κάποιοι καφέδες (και ιδιαίτερα οι πολύ μπαγιάτικοι), που δεν παρουσιάζουν καλή αντίσταση στο νερό, αναγκάζουν την χρήση του μύλου σε ιδιαίτερα ψιλές ρυθμίσεις της κλίμακας άλεσης.
Να υπενθυμίσω πάλι ότι η διαδικασία του fine καλιμπραρίσματος μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση του μύλου. Αυτή την παράλογη θέση την έχει υιοθετήσει η Mahlkonig (ελέγξτε άμα έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό) σε αντίθεση με την Baratza.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
nextsak
Πολυ χρησιμη αναλυση, χρηστο.
Τον αυγουστο πριν τις διακοπες τον ανοιξα, καθαρισα κλπ. Καφες παντα το πολυ 10-15 ημερων απο τα γνωστα μαγαζια. Τωρα, καταλαβαινω αυτο που λες αλλα δεν ειμαι κ σιγουρος ποσο ευκολα μπορεις να τον ρυθμισεις μια και δεν ακους τα μαχαιρια. Οσες φορες το εχω κανει- τον ανοιξα αμεσως μολις τον πηρα πριν 3 χρονια περιπου- οφειλω να ομολογησω οτι δυκολευτηκα στη ρυθμιση...
Δεν το γλυτωνω το ξαναρυθμισμα απο οτι φαινεται.
Ευχαριστω
Τον αυγουστο πριν τις διακοπες τον ανοιξα, καθαρισα κλπ. Καφες παντα το πολυ 10-15 ημερων απο τα γνωστα μαγαζια. Τωρα, καταλαβαινω αυτο που λες αλλα δεν ειμαι κ σιγουρος ποσο ευκολα μπορεις να τον ρυθμισεις μια και δεν ακους τα μαχαιρια. Οσες φορες το εχω κανει- τον ανοιξα αμεσως μολις τον πηρα πριν 3 χρονια περιπου- οφειλω να ομολογησω οτι δυκολευτηκα στη ρυθμιση...
Δεν το γλυτωνω το ξαναρυθμισμα απο οτι φαινεται.
Ευχαριστω
- Βασιλης Α.
Περισσότερο έχω διαπιστώσει έχει να κάνει και με τον κόκκο καφέ. Υπάρχουν σπυριά καφέ τα οποία είναι μεγάλα, οπότε ο μύλος ακούγεται ότι ζορίζεται περισσότερο σε σχέση με άλλα σπυριά. Έχω δει ότι σε χοντρότερο σπυρί πάντα παίρνω μικρότερη ποσότητα καφέ, παρόλο που κρατώ το χρόνο κοψίματος ίδιο. Δεν μου φαίνεται παράλογο, μεγαλύτερο σπυρί-μεγαλύτερος χρόνος, απλά είναι φορές που στον ίδιο καφέ δίνει διαφορά στην ποσότητα που κόβει, μπορεί και 1-1,5gr.
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Γιαυτό κόβεις με τα γραμμάρια και οχι με το χρόνο
When life throws you curves, aim for the apex
- Βασιλης Α.
Κατανοητο αυτο που λες, ετσι και αλλιως πριν κανω καφε παντα μετραω τα γραμμαρια στο basket, αλλα οπως και να το κανεις κανονικα πρεπει να υπαρχει και consistency απο τον μυλο οταν κοβει τον ιδιο καφε, αλλιως τι το εβαλαν το timer.