Isomac Tea II

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Re: Isomac Tea II

Δημοσίευση από focus » Πέμ Μαρ 03, 2011 12:56 am

Σήμερα λοιπόν παρέλαβα την Isomac Tea II, που παραγγέλθηκε από το espressodicount προς 704€ (ως ελαφρά μεταχειρισμένη). Ωραία.... δε ξέρω από που να αρχίσω γιατί από το μεσημέρι είμαι μέσα στη τρελή χαρά! :a049:

1. Παραγγελία και αποστολή:
Η μηχανή βρίσκονταν στη Γαλλία, αγοράστηκε μέσω ebay-paypal και σε 9 μέρες ήταν στα Χανιά με απλή αποστολή , μέσω μεταφορικών. Είχε αυτοκόλητα πάνω από το πέρασμά της από Ιταλία μαλιστα. Στάλθηκε πάνω σε παλέτα για να φτάσει σώα, όπως και έγινε.
1.JPG
Βέβαια κάτω απότ τις ζελατίνες η κούτα ήταν εμφανώς συμπιεσμένη και είχε ίχνη πατημασιών από πάνω ! :a060:
2.JPG
Προτείνω λοιπόν , αν αγοράσετε μηχανή χωρίς την αυθεντική συσκευασία να απαιτήσετε να μπει σε διπλή κούτα, ή κούτα με τα γνωστά ξύλινα στηρίγματα. Στη δικιά μου πατώντας κάποιος πάνω στη κούτα, συμπίεζε το warm tray που συμπτωματικά ακουμπάει πάνω στο πλαίσιο και ευτυχώς δεν έγινε ζημιά.

2. Η μηχανή
Ξεπακετάρισμα και να λοιπόν η isomac Tea: (οι φωτό είναι από κινητό-μάπα)
3.JPG
Εντυπωσιάστηκα! Ήξερα ότι είναι ογκώδης και βαριά αλλά από βλέποντάς τη από κοντά για πρώτη φορά....τρισδιάστατη έμεινα ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. :o Το Ε61 είναι επιβλητικό, τόσο στιβαρό και ταυτόχρονα κομψό. Η μηχανή δεν έχει ίχνος γρατζουνιών-φθορών και το μόνο που μαρτυρά ότι έχει χρησιμοποιηθεί ξανά είναι κάτι ελαφρές επικαθίσεις καφέ σε σημεία που δεν φτάνει εύκολα το πανί. Πρώτη σκέψη ότι το shower θα αποκαλύψει πόση χρήση έχει γίνει :
4.JPG
Μια χαρά , πεντακάθαρο.
Να προσθέσω εδώ ότι η μηχανή έρχεται με 2 pf , με μονό και διπλό spout (εκρροείς στα ελληνικά? :e014: ) . Μου έκανε και δώρο ένα tamper της Isomac που ταιριάζει πολύ σφικτά στο διπλό καλαθάκι και αποδείχτηκε ικανοποιητικότατο.

3. Τα ενδότερα της μηχανής
Σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά μέσα πριν την ανοίξω για πρώτη φορά, για τη περίπτωση που κατά τη μεταφορά έχει ξεκουμπώσει κάτι. 6 πλακέ βίδες για το πλαίσιο, πολυ σφικτά βιδωμένες είναι η αλήθεια, και άλλες 2 για ένα πλαίσιο μεταξύ δοχείου νερού και boiler και έχεις μπροστά σου τα πάντα.( Εδώ δεν έχω αφαιρέσει ακόμα το ενδιάμεσο πλαίσιο)
5.JPG

Η μηχανή σε γενικές γραμμές ήταν καθαρή μέσα, απλά τα πάντα ήταν σαν να έχουν σκεπαστεί από πάνω με μια λεπτή στρώση σκόνης. :? . Ίσως ηταν αρκετό καιρό εκτεθειμένη στο κατάστημα, αν και ένα αυτοκόλητο πάνω στα ηλεκτρονικά δείχνει ότι είναι κατασκευασμένη μετά τον Απρίλιο του 2010. Εμφανείς διαρροές-οξειδώσεις δεν υπήρχαν πουθενά, με αξαίρεση κάποιες βίδες στο πάτωμα της μηχανής, κοντά στην αντλία (θα το παρακολουθήσω το θέμα). Αυτό που όμως που έκανε άσχημη εντύπωση είναι κάποια διάφανα-πλαστικά σωληνάκια που ακουμπούν σε πολλά σημεία το boiler. Δεν έχω κάποια αξιόλογη φωτό προς το παρόν αλλά σίγουρα κάτι θα κάνω μιας και είναι γνωστό πρόβλημα για τις Tea. Ίσως η λύση του Δημήτρη με το armaflex να ταιριάζει γάντι.

Συνεχίζω στο επόμενο post με τις πρώτες εκχυλίσεις... :a048:

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Πέμ Μαρ 03, 2011 1:20 am

Καλορίζικη και με την βούλα Γιώργο! :clap:
Πολύ όμορφη!
Με το καλό!!
Αναμένουμε και άλλο υλικό και ευχαριστούμε!
Καλούς καφέδες! :a013:

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Πέμ Μαρ 03, 2011 1:38 am

Μέρος δεύτερο:

4. Περί boiler:

Γεμίζω το αποσπόμενο δοχείο με νερό από τη κανάτα της Brita, το κουμπώνω πάνω στη μηχανή και την ανάβω. Ξεικινάει η αντλία αμέσως και ρούφηξε περίπου 1/2 λίτρο νερό. Μετά από 5 λεπτά ανάβει και η πράσσινη ένδειξη που δείχνει ότι (και καλά) η μηχανή είναι έτοιμη, ενώ η ένδειξη στο boiler έφτασε το 1.1 bar. Παρατηρώ τη λειτουργία του αντίστασης για το επομενο μισάωρο και παρατηρώ ότι η πίεση του boiler κυμάινεται από 0.8 έως 1.1 bar. Όσο περνάει η ώρα και θερμαίνεται ολόκληρη η μηχανή, αυξάνεται ο idle χρόνος, ενώ η αντίσταση του boiler πάντα θέλει περίπου 14 δευτερόλεπτα για να φέρει τη πίεση από τα 0.8 στα 1.1 bar. Στο μισάωρο έχουμε 1:40 idle, 14 δευτερόλεπτα αναμένη την αντίσταση. Στις 2 ώρες ο idle χρόνος είναι στα 2:40.

Χρησιμοποιώντσας το ακροφύσιου ατμού η πίεση πέφτει αρχικά απότομα αλλά ποτέ κάτω από τα 0.9 bar. Ανοίγοντας τη βρύση του ζεστού νερού όμως η πίεση γονατίζει στα 0.2 bar αν τραβήξεις 500ml νερού ! Αν μάλιστα η μηχανή είναι στο πρώτο της μισάωρο θέλει περίπου 2:00 για να επανέλθει στο γνωστό μέγιστο 1.1 bar. Περιστασιακά, είδα την ένδειξη να φτάνει μέγιστο τα 1.25 bars. Είχε προηγηθεί ένα μακρύ blind shot και ταυτόχρονη χρήση ατμού.

Να και μια φωτό από τα μανόμετρα. Το δεξιά είναι για τη πίεση της αντλίας:
6.JPG

5. Τα πρώτα εσπρεσσάκια με την Tea
ΟΚ, ο Delonghi δε βοηθάει ιδιαίτερα , απλά ήταν η μοναδική μου επιλογή :e014: . Χρησιμοποίσα 2 καφέδες που μου είχαν περισσέψει από hasbean με RD 24 Ιανουαρίου :down: (Παραγγέλνω από Taf άμεσα!) Έκοψα 2 σκάλες από την ελάχιστη τιμή του μύλου που ακουμπούν τα μαχαίρια, προσεκτικό leveling , cooling flush και 40 δεύτερα μετά κούπμωσα το pf. 6 bar μέγιστο , 22 δευτερόλεπτα εκχύλιση, 60 ml , 19 γραμμάρια καφέ. Μάπα! :a042: Πολύ όξινός, σαφώς υποεκχειλισμένος και γενικά απαράδεκτος. Για να μην τα πολυλογώ 2η και 3η εκχύλιση κυμανθηκαν στα ίδια τραγικά επίπεδα κυρίως λογω της αδυναμίας του μύλου να δώσει σταθερή άλεση.Ο 4ος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο φλυτζάνι μιας και είχα κόψει υπερβολικά ψιλά. Ο 5ος βγήκε συμπαθητικός, σε επίπεδο που απλά πινόταν... δυσάρεστα! :a116: Μάλλον πρέπει να χαμηλώσω και την OPV (?) καθώς είδα τη πίεση της αντλίας να φτάνει τα 10,5 bar.

Επιβεβαιώνουμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά τον κανόνα, ότι ο καφές έχει πρωτεύοντα ρόλο . Επιβεβαιώνεται επίσης ότι απαιτείται χρόνος-προσπάθεια για να μάθει κανείς τη μηχανή του και να βελτιστοποιήσει τη τεχνική του στον εκάστοτε εξοπλισμό. :rtfm:

Ελπίζω να μη σας κούρασα . :a030: Αφήνω λοιπές λεπτομέρεις να τις συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Σας ευχαριστώ που κάνατε το κόπο να διαβάσετε έως εδώ και ελπίζω να βρήκατε κάτι χρήσιμο στα παραπάνω. Καληνύχτα συμφορουμίτες μου ! :a013:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος focus την Πέμ Μαρ 03, 2011 1:52 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Πέμ Μαρ 03, 2011 1:50 am

Την πίεση της εκχύλισης δοκίμασε την με το τυφλό καλαθάκι.
Αν είναι 10,5Bar είσαι μία χαρά,αφού λένε πως οι παλινδρομικές(ή παλμικές :? :D ) αντλίες χάνουν 1bar.
Όλα καλά!Με το καλό και ο μύλος που όπως ανέφερες,ο φρεσκοψημένος και φρεσκοκομμένος καφές είναι το πάν!

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Πέμ Μαρ 03, 2011 1:56 am

Ευχαριστώ για την απάντηση Βαγγέλη! :oneup:

Όντως , αν ισχύει αυτό τις παλμικές αντλίες , δε πρέπει να τη χαμηλώσω. Επίσης, δεν αναφέρω κάτι για θερμοκρασίες γιατί δεν έχω ακόμα αξιόπιστο θερμόμετρο. :a014:

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Πέμ Μαρ 03, 2011 1:57 am

Να τη χαίρεσαι Γιώργο. Κούκλα είναι. Δεν σου κρύβω ότι ζηλεύω, αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου ότι πρωτεύοντα ρόλο έχει ο καφές και σε αυτό σε ρίχνω (έχω φρέσκο la margarita :a049: ).
Εγώ πάντως από τη δικιά μου την πρώτη βδομάδα δεν ευχαριστήθηκα καφέ αλλά μαθαίνοντας την, με αποζημίωσε μετά για την βδομάδα αυτή. Μην απογοητευτείς αν δεν σου παν καλά οι πρώτες εκχυλίσεις, σύντομα θα γνωριστείτε καλύτερα και οι επαφές σας θα είναι πιο...... ξέρεις εσύ... ;)
Off topic:
Αν θες να απολαύσεις οπτικά τις πρώτες σου εκχυλίσεις με τόνους από κρέμα πάρε τον Papoua New Guinea. Πολύυυ κρέμα αλλά αρκετά δυνατός καφές (ωραία δυνατός όμως)
Αν τώρα θες ένα καφέ που να δουλεύει με χοντρότερα κοψίματα λόγω μύλου νομίζω θα σε καλύψει ο sweet blue

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Πέμ Μαρ 03, 2011 2:11 am

Thanks Λοίζε! :oneup:

Βλέπω να έχω πολύ μέλλον για να βγάλω σωστό καφέ. Έλεγα να ξεκινήσω με 1 κιλό Margarita , ώστε να μαθω καλύτερα και το μύλο παίζοντας με μία ποικιλία μόνο. Σίγουρα θα δοκιμάσω όμως κάποια στιγμή και τον Papoua γιατί μου τον περιγράφεις πολύ κοντα στα γούστα μου. ;)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Μαρ 03, 2011 9:58 am

Πολύ καλή παρουσίαση Γιώργο. Πάντως αξίζουν και οι εκχυλίσεις του "νεροχύτη" γιατί αργότερα θα εκτιμηθούν ακόμα περισσότερο οι σωστές. Για τους περισσότερους εδώ μέσα που βλέπουμε την όλη διαδικασία και σαν χόμπι η όλη πορεία εξοικοίωσης με τον εξοπλισμό είναι "όλα τα λεφτά". Να εφαρμόσεις στην πράξη όλη την θεωρητική γνώση που αποκτήθηκε μετά από πολλές ώρες διάβασμα...priceless :D . Ελπίζω την Παρασκευή να σου έχει έρθει ο μύλος αλλά και οι καφέδες.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Πέμ Μαρ 03, 2011 11:24 am

Ευτυχώς που και τα δικά μου είναι καινούρια και δε σε ζηλεύω! Κι εγώ είμαι όπως κι εσύ στο στάδιο που μαθαίνω τα "χούγια" του νέου εξοπλισμού και ομολογώ ότι όντως είναι μοναδική εμπειρία! Καλή μας απόλαυση λοιπόν στις προσπάθειες (αποτυχημένες και επιτυχημένες) και πιστεύω δεν θα αργήσει πολύ να έρθει το ικανοποιητικό-γευστικό φλυτζάνι. Καλώς τη δέχτηκες την Tea σου και καλώς να δεχτείς και το μύλο.
Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Αν σκεφτώ τη χαρά που πήρα εγώ μόλις παρέλαβα τον εξοπλισμό...φαντάζομαι η δική σου θα είναι τουλάχιστον ίδια. Να' σαι καλά Γιώργο.

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Πέμ Μαρ 03, 2011 12:35 pm

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια Χρήστο, Παναγιώτη! :a013: Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε το forum θα ήταν σχεδόν αδύνατο να έχω τέτοιας ποιότητας πληροφόρηση για εξοπλισμό, τεχνικές και καφέ. :e014:

Βλέπω στο 1st-line τη λεγόμενη Tea III, που πιθανόν να είναι αποκλειστική δική τους παραγγελία -βελτίωση. Το δικό μου boier δεν είναι έτσι:
stainless steel boiler.jpg
Είναι μεν ατσάλινο (και όχι χαλκού) αλλά δεν έχει αυτή τη γυαλαδα. Είναι ματ , στην οψη και την υφή. :a014: Θα το κοιτάξω μόλις πάω σπίτι γιατί μου έβαλε ιδέες... :a042:

Υ.Γ Ο Macap δυστυχώς από Δευτέρα. Η :waf: γκρίνια για τα €€€ κάθε μέρα... :down:

Απάντηση