Tamper

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Re: Tamper

Δημοσίευση από psycho » Σάβ Φεβ 20, 2010 11:13 am

stefanos4 έγραψε:poli sosta kai exei poli megali simasia to pathma kathos k poli tha ithela na me aris ena til sto magazi h na perasis! osta na kanoume test k me komena na ferw k diafora tamper ! mazi na ta testaris ?to tamper einai megalo kefaleo,
Δεν θέλω να έχεις δίκιο γιατί δεν θα αντέξω να αγοράσω κι άλλο tamper!! :lol:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Φεβ 20, 2010 11:41 am

Εγώ συνιστώ ψυχραιμία. Όπου και αν διάβασα, ΗΒ, coffeegeek, είναι η τεχνική του πατήματος και όχι το πατητήρι. Αυτό καθ΄αυτό το πατητήρι είναι πιο πολύ φετίχ των baristas και συνδράμει στο αποτέλεσμα κατά 1% μόνο.
@ Στέφανος
Δυστυχώς Αθήνα δεν μπορώ να έρθω, θα ήταν τέλεια να έβλεπα κάποια πράγματα από κοντά, αντί να παιδεύμαι μόνος μου να ψάχνω πληροφορίες από το ιντερνετ. Επίσης σαν διαχειριστής θα ήθελα να έβλεπα πιο πολύ απαντήσεις σε ερωτήματα, του τύπου hard vs soft tamping, χρειάζεται η όχι tamping mat, το PF να στηρίζεται στα spouts ή στην κόγχη του πάγκου και άλλα παρόμοια. Τώρα αν τα RegB ή C-art κάνουν διαφορά, θα σου πρότεινα να δίνατε ένα demo tamper (που θα επιστρέψουν πίσω) στον psycho ή στον Alex, που είναι σε κάποιο μέσο επίπεδο τεχνικής, και ας μας έλεγαν τι παρατήρησαν αυτοί.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Σάβ Φεβ 20, 2010 12:15 pm

Alex @ Θεσσαλονίκη 8-)

Πιστεύω πάντως ότι διηλύζουμε τον κώνοπα... :D
Κατά την ταπεινή μου άποψη τα σημαντικότερα προσόντα ενός ταμπερ κατά σειρά σημαντικότητας είναι:

1) Η τέλεια εφαρμογή στο Portafilter (αντικειμενικό)
2) Το βάρος, η αίσθηση που δίνει (υποκειμενικό)
3) Η εργονομικότητα της λαβής (υποκειμενικό)
4) Το σχήμα της επιφάνειας κοίλο/οριζόντιο (υποκειμενικό)

Άρα, προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλό και κακό ταμπερ, απλά τάμπερ που σε βολεύει (εσένα και σε σχέση με το pf σου) και κάνει την δουλειά σου.

...βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος γιατί όλα αυτά τα βγάζω από το μυαλό μου και όχι από προσωπική εμπειρία... :D
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Σάβ Φεβ 20, 2010 1:04 pm

Όσο αφορά την λαβή και την αίσθηση νομίζω ότι είναι θέμα συνήθειας. Με το παλιό μου tamper μπορούσα να "αντιληφθώ-νιώσω" τους κόκους να συμπιέζονται και να υποχωρούν. Όταν "τερμάτιζαν" άρχιζα το polishing. Τώρα δεν "νιώθω αυτή την υποχώρηση"... (καλά τα πλαστικά νομίζω οτι κάνουν μονο για επαγγελματικές μηχανές που συγχωρούν μέχρι αηδίας).

Εγώ θα περάσω απο taf έτσι κι αλλιώς γιατι είναι το μόνο (μαλλον) μαγαζί που έχει speaciality καφέ στην Αθήνα. Πραγματικά θα ήθελα να δοκιμάσω αυτό το tamper που λέει ο sactur και ο στέφανος. Νομίζω πως θα μπορέσω να το δοκιμάσω και στα σεμινάρια η κάνω λάθος??

Άσχετο αλλά με τεχνικές distribution έχετε καταφέρει τπτ? Εγώ κουράστηκα γιατί είναι messy.

stefanos4

Δημοσίευση από stefanos4 » Σάβ Φεβ 20, 2010 10:57 pm

psycho έγραψε:Όσο αφορά την λαβή και την αίσθηση νομίζω ότι είναι θέμα συνήθειας. Με το παλιό μου tamper μπορούσα να "αντιληφθώ-νιώσω" τους κόκους να συμπιέζονται και να υποχωρούν. Όταν "τερμάτιζαν" άρχιζα το polishing. Τώρα δεν "νιώθω αυτή την υποχώρηση"... (καλά τα πλαστικά νομίζω οτι κάνουν μονο για επαγγελματικές μηχανές που συγχωρούν μέχρι αηδίας).

Εγώ θα περάσω απο taf έτσι κι αλλιώς γιατι είναι το μόνο (μαλλον) μαγαζί που έχει speaciality καφέ στην Αθήνα. Πραγματικά θα ήθελα να δοκιμάσω αυτό το tamper που λέει ο sactur και ο στέφανος. Νομίζω πως θα μπορέσω να το δοκιμάσω και στα σεμινάρια η κάνω λάθος??

Άσχετο αλλά με τεχνικές distribution έχετε καταφέρει τπτ? Εγώ κουράστηκα γιατί είναι messy.
OK tha se perimenw na poume apo konta veveos mporis tha exw aloste polla ekei pou exw mazepsi kata kerous se taxidia opote tha ta poume apo konta aloste eimaste Barista kai ftiaxnoume coffee den to exw kai poli to grapsimo!!!!!

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Φεβ 22, 2010 12:12 pm

Μούρθε μόλις το τάμπερ από Eurogat... Ζυγίζει ένα τόνο :lol:
Καλό αυτό.
Ανυπομονώ να πάω το απόγευμα σπίτι να του κάνω test drive. Είχα πάρει βέβαια μαζί μου στην δουλειά το μονό φίλτρο της Silvia για να το τεστάρω κατευθείαν όσον αφορά την εφαρμογή, δεν θα ΄άντεχα να με φάει η αγωνία.
Ταιριάζει αρκετά καλά αλλά όχι 100% αλλά νομίζω ότι έτσι είναι όλα απ' όσο έχω δει σε βίντεο.
Συνημμένα
Tamper.jpg

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Φεβ 22, 2010 6:54 pm

Καλά πατήματα Alex. Πάντως από εδώ και από εκεί για τα παρελκόμενα βγαίνει ο κούκος αηδόνι :lol:
Για την ιστορία, και στης Gaggia το 58άρι καλαθάκι αφήνει κάποιο μικρό κενό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Φεβ 22, 2010 9:00 pm

Δεν ξέρω αν φταίει το καινούργιο ταμπερ ή το ότι καθάρισα τους δίσκους του Rocky γιατί έβλεπα κάτι υπολοίματα, αλλά, ο πρώτος καφές που έκανα χρησιμοποιώντας το τάμπερ έβγαλε ΔΙΠΛΑΣΙΑ κρέμα...
Ελπίζω να "φταίει" όντως αυτό και να μην είναι τυχαίος παράγοντας.
:?

giorgos77

Δημοσίευση από giorgos77 » Κυρ Ιουν 06, 2010 8:00 am

Πηγα χθες το πρωι στο καταστημα της TAF στην Εμμανουηλ Μπενακη και πηρα ενα Tamper της TAF (15euro) το οποιο κανει μια μικρη καμπυλη.Ο barista εκει (Σταυρος,ο οποιος ηταν εξυπηρετικοτατος και φιλικοτατος) μου ειπε οτι ειναι μαι χαρα.Μηπως ομως το συγκεκριμενο tamper χρειαζεται καποιο αλλο τροπο λειτουργιας και ποια η διαφορα του απο τα εντελως επιπεδα??

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Κυρ Ιουν 06, 2010 8:28 am

Alex_Under έγραψε:Μούρθε μόλις το τάμπερ από Eurogat... Ζυγίζει ένα τόνο :lol: ...
Alex πόσο έκανε ?

Απάντηση