centaur έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 28, 2021 5:35 pm
Η επομενη απορία μου είναι πως θα κρίνουμε αυτούς τους αριθμούς; Ισως σε αναφορα με μια μηχανή ηλεκτρική, γνωστή για την θερμοκρασιακή της σταθερότητα; Τι ψαχνουμε δηλαδη; Για μένα θα είχε σημασία ο μέσο όρος θερμοκρασίας κατα τον οποίο βγαίνει το 70% του καφέ.
Βεβαια πρεπει να δοκιμάσουμε μονοι μας θεωρώ για να είμαστε και σίγουροι. Και με πολυ light roasts και να βλέπουμε ταυτόχρονα και το γευστικό αποτύπωμα κάθε δοκιμής.
Πολύ χαίρομαι που οι κάτοχοι robot αυξήθηκαν και μπορούμε να συζητάμε πάνω σε κοινά και πολύ συγκεκριμένα δεδομένα!
Θα επιχειρήσω να συνοψίσω το προσωπικό μου συμπέρασμα και θα ήθελα τα σχόλιά σας.
Το αδύναμο σημείο του robot είναι ότι δεν έχει την θερμοκρασιακή σταθερότητα μιας ακριβής μηχανής, οπότε, αναγκαστικά, ανάλογα με την περίπτωση και για να έχουμε όσο γίνεται σταθερότητα και επαναληψιμότητα, ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα προθερμαίνοντας ή όχι και με τον ίδιο τρόπο: α) τίποτα, β) μόνο το καλάθι, γ) καλάθι και portafilter, δ) όλα τα προηγούμενα και το πιστόνι. Ευτυχώς, μόνο τα πραγματικά light roasts και κάποιοι λίγοι washed χρειάζονται το (δ), που σημαίνει ότι όλοι οι εμπορικοί καφέδες και οι περισσότεροι specialty πίνονται άνετα με την άνεση και ευκολία των τρόπων (α), (β), (γ). Επίσης, οι μπαγιάτικοι και οι dark δεν απαιτούν καμία μα καμία προθέρμανση και φτιάχνονται με κλειστά μάτια που λέει ο λόγος σε 4 λεπτά.
Και πάμε τώρα στα πολύ light roasts τα οποία παιδεύουν τον περισσότερο κόσμο. Ακολουθώντας τη διαδικασία (δ) σίγουρα παίρνεις καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια έξτρα διαδικασία τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε και επιδιώκουμε να απλοποιούμε όσο γίνεται τα πράγματα. Όμως (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) έχουμε ένα μεγάλο bonus στα χέρια μας! Η δυσκολία διατήρησης της θερμοκρασίας στα πολύ υψηλά επίπεδα διορθώνεται και εξισορροπείται αρκετά από την ευκολία με την οποία μπορούμε να αποφύγουμε την υποεκχύλιση με το preinfusion, μειώνοντας λίγο την πίεση on-the-fly και τραβώντας παραπάνω την εκχύλιση τα οποία καθιστούν και την χαμηλότερη θερμοκρασία ικανή να εξάγει σωστά τα light roasts.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού της απλούστατης αυτής μηχανής: η δυνατότητα προ-εκχύλισης και ο έλεγχος της πίεσης (βλ. μείωσή της ανά πάσα στιγμή), που έχω την εντύπωση ότι δεν τα βρίσκεις σε ηλεκτρική μηχανή αντίστοιχου κόστους.