Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Y.V » Πέμ Νοέμ 01, 2012 6:11 pm

Σαφώς είναι θέμα κατανομής!

Βεβαια τις περισσότερες φορές, (εφ όσον ο χειριστης στρώνει σωστα τον καφέ στο καλαθάκι), για την κακή κατανομή φταίει (και) ο μύλος ο οποίος δημιουργεί σφιχτές συσσωματώσεις καφέ και επιμένως ανομοιόμορφης πυκνότητας puck.
Πρεπει λοιπόν ο χειριστης (εφ όσον η τεχνική του στην κατανομή και το πάτημα είναι σωστή) να βρει τρόπο να εξαλείψει αυτό το προβλημα (είτε χρησιμοποιόντας διαφορες τεχνικές -WDT, nutation κλπ είτε προμηθευόμενος καλύτερο μύλο :lol:)

Αν η ανομοιόμορφη πυκνότητα στο Puck δεν είναι τόσο πολύ μεγάλη, υπάρχει μεγαλη πιθανότητα να μην έχουμε τυφλά σημεία όταν κοιταμε το γυμνό.
Η εκχύλιση όμως δεν θα είναι η άριστη δυνατή.
Επίσης τυφλά σημεία είναι πιθανόν να έχουμε και εάν ο μύλος δημιουργεί ανομοιόμορφο κόψιμο και τρανταζουμε το πορταφίλτερ κατα το γέμισμα (ή κάνουμε WDT), με αποτελεσμα οι πολύ λεπτοί κόκκοι να κατεβαίνουν κάτω και ορισμένοι να βουλώνουν κάποιες τρυπίτσες του φίλτρου ενώ οι πιό χονδροί να μένουν πάνω.
Αν και συνήθως τις περισσότερες φορές συμβαίνει συνδιασμός των προβλημάτων.

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Δημοσίευση από Giwrgos » Πέμ Νοέμ 01, 2012 9:47 pm

Εγώ αυτό που κάνω μετά το τρίψιμο του καφέ είναι να τον ανακατεύω με ένα μαχαίρι μέσα σε ένα μεγάλο μπρίκι και να τον ρρίχνω στο καλαθάκι.
Μετά κατανεμω τον καφέ από το κέντρο στις άκρες με το μαχαίρι ακολουθώντας τον τρόπο 12 6 3 9. .
κάνω κάτι λάθος ώστε να έχω τυφλά σημεία?

dio

Δημοσίευση από dio » Πέμ Νοέμ 01, 2012 9:55 pm

Ριξε μια ματια εδω να δεις πως γινεται το WEISS Distribution Technique
http://silviaschool.com/?q=node/2

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Παρ Νοέμ 02, 2012 1:28 pm

Άλλο ένα βίντεο με το Portioli Extra Bar , Εδώ έχω ανεβάσει και το σημερινό καφέ που νομίζω ότι είναι καλύτερη η εκχυλισή του , απλά ανεβάζω και το χθεσινό που θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.

17,8gr με WDT, 16kg nutation πάτημα και 60ml.Και οι δύο εκχυλίσεις ξέχασα να πω πως είναι 2min απο την ώρα που τράβηξα νερό και άναψε το λαμπάκι πριν την εκχύλιση.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω πως μεταξύ του 20ού και 25ου min παρατηρώ πως έχει 2 αυλακώσεις μικρές, προκειται για channeling , πρόκειται για κάτι άλλο λάθος?Αν βάλω και άλλα gr η περισσότερο πάτημα πχ στα 15kg το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο.Έτσι εδω και 3-4 μέρες κάνω 11-12kg πάτημα και βλέπω καλύτερο σχηματισμό κώνου.Βέβαια γνωρίζω ότι σε άλλο καφέ μπορεί να χρειάζεται περισσότερο πάτημα αλλά θέλω να μου πείτε για το ίδιο κόψιμο , ίδιο καφέ που έχω στη προκειμένη περίπτωση.Οτιδήποτε άλλο πρόβλημα υπάρχει μου λέτε ανεπιφύλακτα!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Νοέμ 02, 2012 9:36 pm

Ηλία για διάβασε αυτήν την παράγραφο:
Too Much Information
Μην ξεχνάς ότι η γεύση που παίρνουμε στο φλιτζάνι είναι ο σημαντικότερος στόχος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Σάβ Νοέμ 03, 2012 12:24 am

Χρήστο τα Αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά και κάπου μπερδεύτηκα με τις ορολογίες παρόλο τη μετάφραση που χρησιμοποίησα.Αν θες εσύ η κάποιος άλλος σας παρακαλώ 2 λόγια για το συμπερασμά του.Καταλαβαίνω ότι το γυμνό portafilter είναι ένα καλό διαγνωστικό της εκχυλισής μας καθώς και ότι τα channeling δεν είναι απαραίτητο να είναι απο τη κορυφή ως τη βάση αλλά μπορεί και εγκάρσια?Είναι η δεν είναι κάποιου είδους channeling?Ευχαριστώ προκαταβολικά και εννοείται ότι έχω πάντα οδηγό τον ουρανίσκο μου!

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Νοέμ 03, 2012 1:19 am

boltsis έγραψε:και εννοείται ότι έχω πάντα οδηγό τον ουρανίσκο μου!
Ηλία αυτό ακριβώς προτείνει η σελίδα που σου ανέφερε ο Χρήστος.
Η τελευταία εκχύλιση που είχε η σελίδα,παρόλο που δεν ήταν "άψογη" 100% (παρόμοια με την δική σου) στην γεύση ήταν ίδια με την πρώτη εκχύλιση που έκανε,η οποία δεν είχε κανένα οπτικό ψεγάδι.
Μια χαρά ήταν η εκχύλισή σου! :oneup:

Άβαταρ μέλους
Georgesod
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Silvia v3
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Fazenda do Sertao

Δημοσίευση από Georgesod » Σάβ Νοέμ 03, 2012 1:30 am

Πολύ καλή εκχύλιση φίλε. Τώρα που χρησιμοποιείς naked παρατήρησες ότι σε σχέση με πριν θέλει πιο λεπτό κόψιμο (στις ίδιες συνθήκες); Επίσης το ποτηράκι όλα τα λεφτά. Από που το πήρες;

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Σάβ Νοέμ 03, 2012 1:41 am

Ευχαριστώ παιδιά!Βαγγέλη αυτό το διάβασα και το κατάλαβα , απλά θα ήθελα να ξέρω αν είναι κάποιου είδους channeling.Έχω δει άλλες τρανταχτές περιπτώσεις αλλά θα ήθελα να αποκλείσω και αυτήν!Όπως και να χει αυτο το διόρθωσα με ελαφρύτερο πάτημα απο 15kg σε 12kg και φαίνεται στο τελευταίο μου βίντεο, το παραπάνω φαινόμενο γινότανε έντονο όταν ανέβαινα σε gr και πατούσα ακόμη πιο πολύ.Κάθε μέρα σχεδόν :a048: τραβάω βίντεο και βλέπω τι έχει γίνει λάθος :cfstd: , βρήκα ευκαιρία με το portioli να βελτιώσω ακόμη τη τεχνική μου!Σκοπός μου είναι είναι να αποφύγω το WDT , "ανακάτεμα" με σύρμα που κάνω τώρα τελευταία.

@Georgesod στο συγκεριμένο καφέ όχι, καθώς μου ήτανε ιδιαίτερα σταθερός, σε κάποιους άλλους όμως μου έχει τύχει κάτι τέτοιο αλλά οριακά θα έλεγα.Όμως όλες σχεδόν οι εκχυλίσεις μου είναι πάντα απο 30sec και πάνω για λόγους που έχω πει στο παρελθόν, καλύτερη εμφάνιση, αποφεύγουμε λίγο την οξύτητα και ο καφές γίνεται ακόμη πιο γλυκός!Το ποτηράκι το πήρα απο http://www.gounelas.gr/ το οποίο είναι στη Λάρισα!

Steliosios

Δημοσίευση από Steliosios » Τετ Δεκ 19, 2012 3:32 pm

Μολις παρελαβα το γυμνο pf για gaggia και εχω καποιες αποριες:χωραει πολυ περισσοτερο απο το διπλο κανονικο της gaggia γιατι συμβαινει αυτο;;επισης βγαζει πολυ πολυ παραπανω κρεμα στο φλιτζανι!!χρειαζεται να ξανακανω αλλαγες στο κοψιμο για το συγκεκριμενο καλαθακι;ευχαριστω πολυ

Απάντηση