Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από giorgoscha » Πέμ Δεκ 09, 2021 3:19 pm

Μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις 38gr ρόφημα, αντί 43, και να κρατήσεις τη θερμοκρασία χαμηλά.

Birbou

Δημοσίευση από Birbou » Πέμ Δεκ 09, 2021 3:54 pm

Τον συγκεκριμένο καφέ δεν τον έχω δουλέψει οπότε δεν ξέρω τι roast έχει. Αν είναι dark roast ίσως πρέπει να χαμηλώσεις λίγο την θερμοκρασία σου. Στην δική μου μηχανή έχω μετρήσει offset 7-8, και σε αυτο το βίνετο ( https://www.youtube.com/watch?v=hZho3KIlgR4&t=172s ) οταν ζεσταθεί το portafilter γυρώ στο 7 μετράει το offset. Δοκίμασε να κατεβάσεις την θερμοκρασία στους 95-96 (στο pid) με μηδενικο offset. Αν είναι dark roast μπορει να δουλέψει.

Markos Z

Δημοσίευση από Markos Z » Παρ Δεκ 10, 2021 8:38 am

Καλημέρα Συμφουρίτες,

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σας πω , έχω αγοράσει τη lelit pl41 plust Pid και μύλο eureka specialita. Την έχω από το Γενάρη. Πίνω συνήθως freddo espresso σκέτο. Κάνω τον καφέ και όταν χτυπάω με ένα παγάκι στη φραπιερα kalko (την αγόρασα πρόσφατα) ο αφρός μου σπάει εύκολα, κάνει μετά από λίγο πολλές φουσκάλες.

Κάνω κάτι λάθος;; στην εκχυλιση για την κρέμα;; δεν είναι σωστη; εκχυλιση Κάνω 93 βαθμούς, ο offset και βγάζω γύρω στα 60ml με 15 gr. Καφέ. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ bristot speciale. 70-30 είναι. Έχει κάποιος κάποια ιδέα;;

thelwCafe

Δημοσίευση από thelwCafe » Παρ Δεκ 10, 2021 2:22 pm

Birbou έγραψε:
Πέμ Δεκ 09, 2021 3:54 pm
Τον συγκεκριμένο καφέ δεν τον έχω δουλέψει οπότε δεν ξέρω τι roast έχει. Αν είναι dark roast ίσως πρέπει να χαμηλώσεις λίγο την θερμοκρασία σου. Στην δική μου μηχανή έχω μετρήσει offset 7-8, και σε αυτο το βίνετο ( https://www.youtube.com/watch?v=hZho3KIlgR4&t=172s ) οταν ζεσταθεί το portafilter γυρώ στο 7 μετράει το offset. Δοκίμασε να κατεβάσεις την θερμοκρασία στους 95-96 (στο pid) με μηδενικο offset. Αν είναι dark roast μπορει να δουλέψει.
Δηλαδή να δουλέψω κι άλλο τον παράγοντα θερμοκρασία; Έχω κάνει αρκετές δοκιμές από χαμηλά προς ψηλά, η γέυση άλλαζε αλλά δε θυμάμαι να παίρνω σε κάποια θερμοκρασία μια γεύση που να θυμίζει τη γεύση του ίδιου καφέ που παίρνω από έξω. Θα ξαναδοκιμάσω, αλλά πιθανό να είναι συνδιασμός λάθος θερμοκρασίας με άλλη ή άλλες λάθος παραμέτρους. Συνεχίζω και βλέπουμε.

thelwCafe

Δημοσίευση από thelwCafe » Παρ Δεκ 10, 2021 2:26 pm

Markos Z έγραψε:
Παρ Δεκ 10, 2021 8:38 am
Καλημέρα Συμφουρίτες,

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σας πω , έχω αγοράσει τη lelit pl41 plust Pid και μύλο eureka specialita. Την έχω από το Γενάρη. Πίνω συνήθως freddo espresso σκέτο. Κάνω τον καφέ και όταν χτυπάω με ένα παγάκι στη φραπιερα kalko (την αγόρασα πρόσφατα) ο αφρός μου σπάει εύκολα, κάνει μετά από λίγο πολλές φουσκάλες.

Κάνω κάτι λάθος;; στην εκχυλιση για την κρέμα;; δεν είναι σωστη; εκχυλιση Κάνω 93 βαθμούς, ο offset και βγάζω γύρω στα 60ml με 15 gr. Καφέ. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ bristot speciale. 70-30 είναι. Έχει κάποιος κάποια ιδέα;;
Μέσα από τις άπειρες σελίδες σε αυτό το thread έχει προκύψει ότι όταν βάζεις μηδέν offset και target temperature στο 93, στην πραγματικότητα κάνεις καφέ με νερό κάπου στους 85 C, το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Δοκίμασε να κάνεις καφέ με 101-102 βαθμούς με offset μηδέν. Επίσης η αναλογία 1:4 μήπως είναι κάπως χαμηλή; δηλαδή με 15γρ καφέ να βγάζεις 60γρ εκχειλίσματος; δεν είμαι ειδικός στο φρέντο αλλά νομίζω ότι είναι λίγο αραιό εκχύλισμα, αλλά αυτά είναι και θέμα γούστου

Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Δημοσίευση από Hatori » Παρ Δεκ 10, 2021 2:50 pm

thelwCafe έγραψε:
Παρ Δεκ 10, 2021 2:26 pm
Markos Z έγραψε:
Καλημέρα Συμφουρίτες,

Μέσα από τις άπειρες σελίδες σε αυτό το thread έχει προκύψει ότι όταν βάζεις μηδέν offset και target temperature στο 93, στην πραγματικότητα κάνεις καφέ με νερό κάπου στους 85 C, το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Δοκίμασε να κάνεις καφέ με 101-102 βαθμούς με offset μηδέν. Επίσης η αναλογία 1:4 μήπως είναι κάπως χαμηλή; δηλαδή με 15γρ καφέ να βγάζεις 60γρ εκχειλίσματος; δεν είμαι ειδικός στο φρέντο αλλά νομίζω ότι είναι λίγο αραιό εκχύλισμα, αλλά αυτά είναι και θέμα γούστου
60ml έγραψε όχι γραμμάρια. Να μας πει πρέπει και πόσα γραμμάρια είναι αυτά να ξέρουμε αναλογία

thelwCafe

Δημοσίευση από thelwCafe » Παρ Δεκ 10, 2021 4:28 pm

Hatori έγραψε:
Παρ Δεκ 10, 2021 2:50 pm
thelwCafe έγραψε:
Παρ Δεκ 10, 2021 2:26 pm
Markos Z έγραψε:
Καλημέρα Συμφουρίτες,

60ml έγραψε όχι γραμμάρια. Να μας πει πρέπει και πόσα γραμμάρια είναι αυτά να ξέρουμε αναλογία
Πολλά θα μπορούσαν γραφτούν για το θέμα γραμμαρίων και ml αλλά θα το κάνω όσο πιο απλό γίνεται:
Το νερό έχει πυκνότητα 1, δηλαδή 100 γραμμάρια νερό στη ζυγαριά πιάνουν 100 ml όγκο στο ποτήρι
Από εκεί και πέρα όσο αλλάζει η πυκνότητα ενός υγρού τόσο πιο πολύ θα ζυγίζει ένα ποτήρι με 100 ml αυτού του υγρού.
Είναι λογικό, αν σε ένα ποτήρι βάλεις 100 ml υγρού υδραργύρου, εννοείται ότι θα ζυγίζει πολύ παραπάνω από 100 γραμμάρια (για την ακρίβεια θα ζυγίζει 136 γρ).
Τώρα στη δική μας περίπτωση η διαφορά πυκνότητας εκχυλίσματος καφέ και νερού είναι ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗ-ΑΜΕΛΗΤΕΑ
Απλό παράδειγμα:
100ml γάλα ζυγίζουν 104 γραμμάρια
δηλαδή αν πεις ότι έχω ένα ποτήρι γάλα με 100ml και ισχυριστείς ότι ζυγίζει 100 γραμμάρια, έχει πέσει έξω μόλις 4 γραμμάρια. Φαντάσου τώρα στα 30 ml καφέ, αν ισχυριστείς ότι ζυγίζουν 30 γραμμάρια θα έχει πέσει έξω το πολύ μισό γραμμάριο, δηλαδή μπορεί και όσο το σφάλμα ανάγνωσης μια μέτριας οικιακής ζυγαριάς.

Τώρα θα μου πεις, "γιατί παλιότερα μετράγανε με ml, και τώρα μετράνε σε γραμμάρια". Πιστεύω η απάντηση είναι απλή. Η μέτρηση του όγκου είναι λίγο μπελαλίδικη, γίνεται με το μάτι σε ποτηράκι που έχει ενδεικτικές γραμμές. Ανάλογα τη γωνία που θα το κοιτάξεις+η κρέμα μπορεί να μπερδεύει τα όρια της επιφάνειας του καφέ = θα κάνεις ένα αρκετά μεγάλο σφάλμα. Επίσης δεν έχουμε ιδέα για την πυκνότητα της κρέμας, άρα δεν μπορούμε να την μετατρέψουμε σε γραμμάρια (αραιή κρέμα vs πυκνή κρέμα), πολλοί ισχυρίζονται ότι έχει τη μισή πυκνότητα του νερού, άλλοι ότι δε ζυγίζει σχεδόν καθόλου. Στη ζυγαριά αντίθετα δεν έχεις αυτούς τους παράγοντες σφάλματος, αυτό που σου δείχνει είναι. Σου δείχνει 40 γραμμάρια, είναι 40 γραμμάρια- τέλος. Γνώμη μου είναι ότι αν υπολογίζεις το εκχύλισμα του καφέ σε ml, έχεις κάνει αμελητέο σφάλμα.

Markos Z

Δημοσίευση από Markos Z » Σάβ Δεκ 11, 2021 1:02 am

Καλησπερα και πάλι,

Κόβω στο μυλο 15 γραμμάρια καφέ και βγάζω 60 ml στα 25 με 30 δευτερόλεπτα ανάλογα.
Έχω motta πατητήρι ισοκατανομής και ένα απλό πατητήρι κανονικό που κάνω δουλειά.

Λέτε να ανεβάσω θερμοκρασία 101 βαθμούς με 0 offset για να καταλήξω 93 στο ποτήρι μου ;; θα έχω πετύχει κρέμα σωστή και καφε;

thanasis00
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Bellezza Francesca
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από thanasis00 » Σάβ Δεκ 11, 2021 1:27 am

Σίγουρα ανέβασε τη θερμοκρασία στους 100 με 101, αλλά θα κρίνεις κιόλας και εσύ με το γευστικό αποτέλεσμα αν είναι οκ.
Αλλά σίγουρα τίθεται συζήτηση για την αναλογία καφέ νερού που χρησιμοποιείς. Όπως επίσης και η μονάδα μέτρησης που δεν είναι σταθερή για να βγουν τα σωστά αποτελέσματα. Η γνώμη μου είναι βάλε ζυγαριά στην εκχύλιση για να πάρεις μέτρηση με γραμμάρια, και δοκίμασε αναλογία 1:2.5 δηλαδή 15γρ grounds με 37.5γρ καφέ, ή 1:3 δηλαδή 15γρ grounds 45γρ καφέ. Επειδή αραιώνεται κι άλλο ο freddο espresso στο χτύπημα με παγάκια και στο ποτήρι, θες να χεις καλή βάση, οπότε με καλύτερη αναλογία θεωρητικά θα πάρεις και καλύτερα αποτελέσματα στον τελικό καφέ.

Tkin73
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!

Δημοσίευση από Tkin73 » Σάβ Δεκ 11, 2021 9:28 am

Markos Z έγραψε:
Σάβ Δεκ 11, 2021 1:02 am
Καλησπερα και πάλι,

Κόβω στο μυλο 15 γραμμάρια καφέ και βγάζω 60 ml στα 25 με 30 δευτερόλεπτα ανάλογα.
Έχω motta πατητήρι ισοκατανομής και ένα απλό πατητήρι κανονικό που κάνω δουλειά.

Λέτε να ανεβάσω θερμοκρασία 101 βαθμούς με 0 offset για να καταλήξω 93 στο ποτήρι μου ;; θα έχω πετύχει κρέμα σωστή και καφε;
Ανέβα στα 18 γραμμάρια και θερμοκρασία 101-103 χωρίς οφσετ αλλά αυτό εξαρτάται από το χαρμάνι.

Απάντηση