Quick Mill Anita - Όχι αρκετά ζεστός καφές.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
takisspanos
Όνομα: Τακης
Μηχανή:: Quick Mill Anita EVO
Μύλος:: Rancilio Rocky SD

Re: Quick Mill Anita - Όχι αρκετά ζεστός καφές.

Δημοσίευση από takisspanos » Τρί Φεβ 26, 2019 11:12 am

Μια βοήθεια ο καφές βγαίνει πολύ πικρός όπως και να τον κόψω. Με την προηγουμένη μηχανή ο καφές ηταν πολύ γευστικός και γλυκόπιοτος. Πικρός και στυφός αυτή είναι η τελική εντύπωση.

takisspanos

Δημοσίευση από takisspanos » Τρί Φεβ 26, 2019 12:03 pm

Δοκίμασα και εβαλα και έτοιμο κομμένο καφέ και αυτός βγαίνει φαρμάκι καμμιά πρόταση;;;

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Φεβ 26, 2019 12:18 pm

Καλησπέρα φίλε μου,
Καταρχάς συγκρίνεις το αποτέλεσμα μιας υπεραυτόματης με όλες τις παραμέτρους διαφορετικές (για να μην πω λάθος) με μια σοβαρή hx μηχανή και ένα κανονικό μύλο.
Στην υπεραυτόματη είχες άλλη άλεση, δοσολογία, ανύπαρκτο πάτημα, pressurized καλάθι... Αν υποθέσω ότι χρησιμοποιούσες και ένα μπαγιάτικο καφέ συνήθισες την κλασική γεύση του νεροζουμιού που πίνει η μισή Ελλάδα και νομίζει ότι είναι εσπρέσο.

Η βάση στον καλό καφέ είναι η πρώτη ύλη. Μπαγιάτικος και λαδερός καφές δίνει συνήθως πικρίλες και κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο Νο1 ύποπτος για την κακή γεύση. Απλά στις υπεραυτόματες είναι τόσο νερουλός και κακο-εκχυλισμένος που η πίκρα αμβλύνεται.

Παρ' ολα αυτά πριν αλλάξεις καφέ δοκίμασε την εξής διαδικασία:
Καταρχάς θα ζεσταίνεις καλά τη μηχανή σου για τουλάχιστον 30 λεπτά (πάντα στον πρώτο καφέ). Θα κουμπώσεις το διπλό καλάθι στο pf, θα αλέσεις 16~18g και θα πατήσεις με ένα μεταλλικό πατητήρι. Πριν την εκχύλιση θα κάνεις πάντα ένα flush 3~5sec για να φύγει το καυτό νερό/ατμοί και θα εκχυλίσεις ένα ρόφημα με βάρος 32~36g σε περίπου 30sec δλδ μια αναλογία αλεσμένου καφέ:ρόφημα = 1:2. Αυτό προφανώς προϋποθέτει ότι πρέπει να έχεις ζυγαριά ακριβείας. Μετράς γραμμάρια όχι όγκο.

Εφόσον όλα τα παραπάνω πήγαν ρολόι, τότε και μόνο τότε θα κρίνεις τη γεύση. Αν συνεχίζει να είναι πικρός όπως λες, μειώνεις τη δόση στο καλάθι, αλλά διατηρείς την αναλογία 1:2 δλδ αν βάλεις 15g θα βγάλεις 30g καφέ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλέσεις λίγο ψιλότερα για να διατηρηθεί ο ίδιος χρόνος.

Κάνε τις δοκιμές και δώσε feedback.

takisspanos

Δημοσίευση από takisspanos » Τρί Φεβ 26, 2019 12:42 pm

Πολύ πιθανόν να έβαζα, όπως έβλεπα στα βίντεο, μεγάλη ποσότητα καφέ.

odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από odys2008 » Τρί Φεβ 26, 2019 1:58 pm

Εφόσον αγόρασες HX μηχανή είναι απαραίτητο να μάθεις να κάνεις cooling flush. Διάβασε το internet για το πως και τι. Υπάρχουν αρκετά βίντεο.

Μετά όπως είπαν και τα παιδιά επάνω πρέπει να παίξεις με τις ποσότητες/άλεση κτλ

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Φεβ 26, 2019 3:13 pm

Είναι θέμα εμπειρίας αλλά και υπομονής από ότι φαίνεται.
Εχεις πάρει KIMBO και το παράπονο σου είναι η ΠΙΚΡΙΛΑ ;
Ήθελα να ήξερα τί άλλο περίμενες...

takisspanos

Δημοσίευση από takisspanos » Τρί Φεβ 26, 2019 4:44 pm

Ο Kimbo Superior blend είναι από τους πιο γλυκόπιοτους που εχω δοκιμάσει.

takisspanos

Δημοσίευση από takisspanos » Τρί Φεβ 26, 2019 5:12 pm

Έκανα Cooling flush όπως ειδα σε ένα YouTube γιατι εγω δεν άφηνα να τρέξει πολύ νερό και σίγουρα πηγε καλυτερα και μαλλον πρέπει να βάζω λιγότερο καφέ στο καλαθάκι.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Φεβ 26, 2019 5:48 pm

takisspanos έγραψε:
Τρί Φεβ 26, 2019 4:44 pm
Αν το full dark roast για εσένα είναι γλυκόπιοτο αυτό εμένα με ξεπερνάει.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Φεβ 26, 2019 7:14 pm

Artisti έγραψε:
Τρί Φεβ 26, 2019 5:48 pm
takisspanos έγραψε:
Τρί Φεβ 26, 2019 4:44 pm
Αν το full dark roast για εσένα είναι γλυκόπιοτο αυτό εμένα με ξεπερνάει.
Δεν τον έχω δοκιμάσει, εφόσον έχει robusta. Έκανα αναζήτηση στο διαδίκτυο, και βρήκα αρχικά αυτό:

Kimbo Coffee Superior Blend is a new espresso blend by Kimbo Coffee. A pleasantly mild and first-class blend from Central and South America. It is composed of no less than seven raw coffee types. Kimbo is one of the largest roasting companies in Italy and keeps the exact blending of the beans a well-guarded secret. You must be swept off your feet by the flavour.

Coffee Kimbo Superior Blend presents itself as a soft and elegant coffee which makes it ideal for offices. More than a cup or two can be enjoyed throughout the day. The Superior is especially low in caffeine and very gentle. Espresso fans rejoice: we have now expanded our portfolio with the Kimbo blend.

Along with the matching Kimbo cups.

Blend: 70% Arabica beans / 30% Robusta beans

Roast: light
Aroma: unmistakable
Body: medium
Flavour: mild

Unmistakably Neapolitan, Kimbo's Superior Blend brings the flavor of Southern Italy to your morning cup. A balanced blend of Arabica and Robusta beans offer excellent crema and a balanced chocolate profile perfect for straight shots and at-home lattes alike.

Origin - Brazil, Asia and South America
Roast Level Medium
Ingredients 80% Arabica / 20% Robusta

Ένα αρμονικό μείγμα από κόκκους Arabica καφέ για τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους, Ο KIMBO SUPERIOR BLEND είναι espresso με έντονο και ιδιαίτερα γλυκό άρωμα και ομαλή, ελκυστική γεύση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ψήσιμο: μέτριο
Άρωμα: έντονο
Σώμα: μεσαίο
Γεύση: γλυκιά
An unmistakable aroma. A harmonious blend mainly of Arabica coffees for the more refined palates, Kimbo Superior Blend is espresso with an unmistakable aroma and a particularly sweet, smooth, seductive flavour.
A top notch blend of mostly Arabica beans picked from the best farms across the Highlands of Brazil, Asia and South America. This light roast allows the sweet, smooth seductive flavour to reveal itself in the cup along with a beautiful aroma. Appealing to the more refined palates, this blend is fast gaining distribution and fans within the fine dining sector of the UK.
This blend has a characteristic pleasant and strong, and well-defined intense aroma; espresso brewed with Superior Blend will satisfy even the most demanding coffee enthusiasts. It is traditionally roasted coffee, in Neapolitan way, which makes also an excellent combination with milk in cappcuccino and latte.
Arabica / Robusta: 70/30
Roast level: dark

Brewing method: Espresso

[...]
Τι φάση? Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει;; Ακόμα και στην ιστοσελίδα της Kimbo, ανάλογα με τη γλώσσα/χώρα εισαγωγής της διεύθυνσης, για τον ίδιο καφέ, αναφέρονται διαφορετικά στοιχεία... :a058:

Απάντηση