Μύλος???

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
pavlosola

Re: Μύλος???

Δημοσίευση από pavlosola » Τρί Ιουν 27, 2017 12:03 am

DSH έγραψε:Α και κάτι άλλο ενώ έχω σωστούς χρόνους και ροή δεν έχω πολύ κρέμα. Λέτε να φταίει ο καφές (100 % arabica και παλιος)ή κάνω κάτι που δεν το ξέρω. Απο γεύση ειναι πολύ καλός.
Καλησπέρα. Οταν λες σωστούς χρόνους και ροή τι εννοείς; Πόσα γραμμάρια καφέ έβαλες;
Πόσα γραμμάρια ή ml αποτέλεσμα πήρες;
Δεν έχεις αναφέρει αν έχεις πάρει tamper, ζυγαριά; Αν ναι πάμε παρακάτω:

Ο καφές σου φαίνεται να είναι υποεκχυλισμένος. Να μην έχει καταφέρει δηλαδή το νερό να βγάλει όλα αυτά που πρέπει από τον καφέ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους ή και συνδυασμό κάποιον
Το πρώτο και σίγουρο είναι ο μπαγιάτικος καφές.
Το δεύτερο επίσης σίγουρο είναι ο ολοκαίνουριος μύλος.
Το τρίτο επίσης σίγουρο είναι η ελείψη γνωριμίας με τον εξοπλισμό σου.
Άλλοι παράγοντες που μπορούν να δώσουν υποεκχύλιση είναι
- Κρύα μηχανή-portafilter = χαμηλή θερμοκρασία νερού.5
- Χοντρό κόψιμο καφέ.
- Λάθος tamping. Πολύ ελαφρύ ή στραβό ίσως.
- Πάρα πολλά γραμμάρια καφέ.

Μην είσαι ανυπόμονος. Δε γίνεται να κανεις με την πρώτη σωστό καφέ.
Ξεκίνα κάνοντας δοκιμές με κάποιο φθηνό καφέ για να να στρώσει ο μύλος σου και να αρχίσει να σου παρέχει σταθερά αποτελέσματα. (κατά τη γνώμη μου θέλει κάνα 2-3 κιλά).
- Άσε τη μηχανή να ζεσταθεί με το κλείστρο ΚΟΥΜΠΩΜΕΝΟ (μπορεί να το ξέρεις αλλά ας το τονίσουμε καλύτερα) τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Κόψε πιο λεπτά τον καφέ.
- Βάλε περίπου 16-17 γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι.
- Δοκίμασε να πατήσεις με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς μπάνιου, τις παλιές τις αναλογικές, περίπου με 15 κιλά πίεση και ίσια.

Με τον συγκεκριμένο καφέ όμως, απ' ότι φαίνεται μάλλον δεν θα πάρεις κάνα σοβαρό αποτέλεσμα.
Αν κάτι μου ξεφεύγει ας συμπληρώσει και κανένας άλλος.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Ιουν 27, 2017 11:14 am

O Θάνος προηγουμένως είπε κάτι πάρα πολύ σωστό: Ο κάργα μπαγιάτικος δε θα σε αφήσει ποτέ να δεις αν εσύ είσαι αυτός που κάνει λάθος στην τεχνική, αν φταίει ο εξοπλισμός σου ή τέλος πάντων να σου δείξει τι ακριβώς πάει στραβά. Αν ο καφές είναι τέρμα μπαγιατίλα, και τούμπες να κάνεις δεν είναι σε θέση πλέον ο καφές να δώσει 'σωστά' όλα όσα είχε.
Ένα παράδειγμα θα πω, θεωρώ τέρμα χαρακτηριστικό, το οποίο ήταν και η αιτία-αφορμή να 'κόψω' μαχαίρι πριν κάποιους μήνες τη λατρεμένη μπαγιατίλα:
Μονόκιλο σακούλι Hausbrandt Academia, που 10 ώρες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, ο καφές ήταν τόσο αδύναμος, με τόσο λεπτό σώμα και ανοιχτόχρωμη 'άρρωστη'' κρέμα, που προσπαθούσα να καταλάβω τι σκ@τα κάνω λάθος και γιατί είμαι τόσο 'άχρηστη' που δε μπορώ να πάρω ένα σωστό εκχύλισμα, (αν θυμάμαι καλά πρέπει να είχα αναφέρει τον προβληματισμό μου τότε στο φόρουμ) για να συνειδητοποιήσω λίγες μέρες αργότερα δουλεύοντας με φρέσκο κόκκο, πως ακόμα λογικά φαντάζομαι και ο καλύτερος barista με τον καλύτερο εξοπλισμό, με μπαγιατίλα ετήσια και βάλε, το σωστό αποτέλεσμα δε θα το βγάλει! Όχι γιατί δεν μπορεί αυτός, αλλά γιατί το προϊόν δεν του το επιτρέπει πια. (Και εδώ παίζουν μπάλα ως παράγοντες η πλήρης απελευθέρωση πλέων των αερίων, τα σάκχαρα και η διαλυτότητά τους, καθώς και τα οξέα... μεγάλη συζήτηση, απλά να έχουμε στο μυαλό μας πόσο καταλυτικές είναι οι χημικές αντιδράσεις με το οξυγόνο και την 'υγρασία'. Φτάνει για να καταλάβει και ο πιο αδαής ότι ένας κόκκος "προπολεμικός" δεν έχει καμία σχέση από χημικής άποψης με έναν κόκκο φρεσκοκαβουρδισμένο 1! ημέρας καθώς και αυτός ακόμα από τον κόκκο 10 ημερών... Σχεδόν "άλλο" προϊόν!)

Για όλα όσα είπε ο Παύλος, :oneup:

Προτείνω προσωπικά, όχι tigrato ακόμα. Κάποιο άλλο ακόμη πιο εύκολο blend. Πχ estate από Taf (το θεωρώ αδύνατο να πάρεις ξινό φλιτζάνι, ενώ με τον tigrato ειδικά τώρα στην αρχή του εξοπλισμού, μπορεί να συναντήσεις τέτοιο πρόβλημα) ή espresso blend από barista-shop (πανεύκολος καφές για αρχή!!).

Να παραθέσω και ένα σχετικό βιντεάκι που βρήκα στο youtube, ενδεικτικό της "οπτικής" τουλάχιστον διαφοράς μπαγιάτικου με φρέσκου καφέ.
https://www.youtube.com/watch?v=zkYRYZ1LDYI

Άβαταρ μέλους
cosini
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Παρ Ιούλ 07, 2017 3:01 pm

Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ , θα ήθελα την βοήθεια από όποιον μπορεί , για την αγορά μύλου .
Έχω βρει τους πιο κάτω μύλους σε τιμές που μπορώ να διαθέσω και θα ήθελα την γνώμη σας .
οι παρακάτω μύλοι είναι με σειρά τιμής από 350 έως 550, βέβαια οι 2 τελευταίοι είναι δεύτερο χέρι και ίσως χρειαστούν κάποιο service οπότε και αυτό στα υπόψιν.

rancilio rocky SD

MAHLKÖNIG VARIO Ceramic burr

BELOGIA OD64

BELOGIA OD75 Vent

Nano F4E aluminium - Fiorenzato

F64E Fiorenzato *(δεύτερο χέρι)

Fiorenzato F64 EVO *(δεύτερο χέρι)

Rallakias
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Ιούλ 10, 2017 4:05 pm

Οι δυο τελευταίοι μύλοι είναι θηρία-δεν νομιζω οτι κάνουν για πάγκο κουζίνας.Αν επιλέξεις κάποιον ,φρόντισε να τον δεις απο κοντά πρώτα.
Οι belogia ειναι κινεζικοι εισαγωγής της eurogat ,με προσιτή τιμή για 64άρια μαχαίρια.Αθόρυβοι σχετικά και προφανώς με αρκετή υποστηριξη λόγω eurogat .
Οι rancilio rocky και MAHLKÖNIG VARIO είναι μύλοι προσανατολισμένοι περισσότερο για οικιακή χρήση και οσο για τον δεύτερο υπάρχει και μεγάλος όγκος πληροφορίας εδω μέσα.
Οι Fiorenzato έχουν μεγάλη απήχηση σε καφετέριες λόγω της αντιπροσωπείας και ο F4E χρησιμοποιείται κυρίως για ντεκαφεινέ στα μαγαζιά αλλά και εχει ικανοποιητικο μέγεθος για σπίτι.

Για εμένα απο όλους αυτούς ξέχνα τα θηρία της fiorenzato εκτός αν έχεις χώρο και τους βρίσκεις και σε καλή τιμή.Διαφορά στο αποτέλεσμα δεν θα καταλάβεις ανάμεσα στους rancilio, MAHLKÖNIG και F4E .Δες ποιός σου αρέσει περισσότερο σε ευκολία και μέγεθος , πάρε και πληροφορίες απο όσα εχουν γράψει οι διάφοροι κάτοχοι στο φόρουμ και αποφάσισε.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Ιούλ 10, 2017 5:01 pm

Rallakias έγραψε:[...]και προφανώς με αρκετή υποστηριξη λόγω eurogat .
Στο μόνο που θα διαφωνήσω με τον Βασίλη.
Eurogat + Υποστήριξη, είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Ειδικά, αν μιλάμε για ιδιωτική/προσωπική χρήση και όχι για επαγγελματική όπου υπάρχουν οι συμβάσεις της αντιπροσωπείας με τις εκάστοτε εταιρείες. Μιλάμε για ερασιτεχνισμό σε όλο του το μεγαλείο. Η Eurogat , ένα πράγμα κυνηγάει: πως θα βγάλει και από τη μύγα ξύγκι... Αισχροκέρδεια μόνο.
Νόμιζα παλιότερα ότι ήμουν η εξαίρεση που έχει παράπονα από την εν λόγω αντιπροσωπεία, αλλά το τελευταίο δίμηνο έχω πειστεί για το αντίθετο, ύστερα και από άλλες 'περιπτώσεις' που γνώρισα στο μαγαζί από πελάτες που χρειάστηκαν υποστήριξη για προϊόντα εισαγωγής της (κυρίως gaggia, και Vario), και είτε κατέφυγαν σε άλλες εταιρείες, είτε τους στοίχισε "ο κούκος αηδόνι".

Σχετικά με τους μύλους που αναφέρθηκαν, προσωπική εμπειρία έχω μόνο με Vario και Belogia.
Ο 1ος, είναι για ΟΙΚΙΑΚΗ χρήση αυστηρά, αλλά ακόμα και σε αυτόν τον προσανατολισμό, έχει βγάλει πολλά 'προβλήματα' (ακόμα και η 3η έκδοση, όπου φυσιολογικά θεωρείται η καλύτερη). Κυρίως σε μοτέρ, ιμάντα, και μικρορύθμιση. Αν όμως, δεν προκύψει κάποιο 'ελάττωμα', τότε καθαρά από ποιότητα άλεσης είναι πολύ πάνω του μέσου όρου. Ελάχιστο clamping, αφράτο αποτέλεσμα, ομοιομορφία άλεσης, ακρίβεια στη ρύθμιση. Και φυσικά, έχει τις τέλειες διαστάσεις για την οικιακή κουζινα!
Ο 2ος, είναι λίγο... κινεζιά! Από άποψη κατασκευής/αίσθησης μιλάω και μόνο. Πολύ πλαστικούρα, και έχεις την αίσθηση ότι χειρίζεσαι παιχνίδι. Όμως από ποιότητα άλεσης, είναι ok. Πχ, ο belogia, με τα 68άρια κωνικά, πλησιάζει τον k10 σε άλεση.
Έχω ακούσει καλά λογια για τα 64άρια flat του belogia, αλλά προσωπικά δε τα έχω δουλέψει.
Oι Fiorenzato, είναι ανερχόμενη δύναμη θεωρώ. Αυξάνονται και πληθύνονται σε καφετέριες και μαγαζιά.

Άβαταρ μέλους
cosini
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Παρ Ιούλ 14, 2017 11:12 am

Rallakias έγραψε:.Δες ποιός σου αρέσει περισσότερο σε ευκολία και μέγεθος , πάρε και πληροφορίες απο όσα εχουν γράψει οι διάφοροι κάτοχοι στο φόρουμ και αποφάσισε.
Ευχαριστω για την αναλυτικη σου απαντηση. οντως χρειαζομαι μυλο σε μικρο μεγεθος και θα κοιταξω τους δυο που προτεινεις κι εσυ , επισης ξεχασα να αναφερω και τον sette270 που ειναι κι αυτος υποψηφιος προς αγορα .

Απάντηση