Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 14, 2013 10:16 am

Εάν αλλάξεις το κόψιμο θα αλλάξουν και οι χρόνοι. Εάν η γεύση είναι καλή δεν πειράζει να μείνει και λίγη υγρασία στον καφέ στο φίλτρο. Εάν πάλι σε ενοχλεί δοκίμασε απλά με παραπάνω γραμμάρια στο καλαθάκι κρατώντας όλα τα άλλα το ίδιο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Σεπ 14, 2013 10:58 am

Θα πρέπει να αυξήσεις τα γραμμάρια για να έχεις τον ίδιο χρόνο αλλά με χονδρύτερο κόψιμο.
Δοκίμασε με 18-19γρ.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Σεπ 14, 2013 11:30 am

Εγω πιστευω οτι αν η εκχυλιση ειναι σωστη τοτε φταιει η μεγαλη αποσταση της "ντουζιερας" απο το puck ..
Ισως να αυξησεις τα γραμμάρια , ναι κοψεις πιο χοντρα και να δοκιμασεις...
Αν βεβαια η γευση που παιρνεις τωρα , σου αρεσει τοτε δεν ειναι και προβλημα..

AerogatoR

Δημοσίευση από AerogatoR » Σάβ Σεπ 14, 2013 6:07 pm

Με ένα κλικ πιο χοντρό κόψιμο μειώθηκε δραματικά ο χρόνος εκχύλισης (11 δευτ.) αλλά σαφώς λιγότερη υγρασία.
Το θέμα είναι ότι η απόσταση είναι όντως μεγάλη από το shower λόγω του tamping.
Θα μπορούσα μετά το tamping να βάλω παραπάνω καφέ (και μετά ξανα 2ο χέρι tamping) ή δεν συνιστάται;

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?

Δημοσίευση από manyjobs23 » Σάβ Σεπ 14, 2013 6:40 pm

Είσαι σίγουρος ότι εκοψεσ πιο χοντρά;κανονικά για να μειωθεί τόσο πολυ ο χρόνος εκχυλισης πρεπει να εκοψεσ πιο ψιλά.οσο για την προσπάθεια με το tamping, ξανά γέμισμα και πάλι tamping θα κάνει τα πράματα χειρότερα.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

AerogatoR

Δημοσίευση από AerogatoR » Σάβ Σεπ 14, 2013 7:18 pm

Ναι,ξεβιδώνω για πιο χοντρά,και βιδωνω για πιο ψιλά σωστα; Αλλά και ανάμεσα στα κλικ έχει περιθώριο να "παίξει" η βίδα. Πάντως γευστικά ήταν καλύτερο με το πιο ψιλό κόψιμο. Οπότε θα δοκιμάσω με περισσότερο καφε και βλέπουμε. ..

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Σάβ Σεπ 14, 2013 8:03 pm

Οταν κοβεις πιο χοντρα ανεβαζεις γραμμαρια για να φερεις στα ισια τα γρ με τον χρονο εκχυλισης ..
Ειναι αυτονοητο αυτο , αλλιως αν κοβαμε πιο χοντρα χωρις αλλαγη στα γραμμαρια τοτε θα ειχαμε υποεκχυλιση ...

Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?

Δημοσίευση από manyjobs23 » Σάβ Σεπ 14, 2013 8:09 pm

Σωστά αλλα απο τα 30δλ έπεσε στα 11δλ....ειναι μεγάλη διάφορα τα 19δλ με απλα πιο χοντρό κόψιμο και περισσότερα γραμμάρια.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

Άβαταρ μέλους
Twangy
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer SJ (SSP MP)

Δημοσίευση από Twangy » Κυρ Οκτ 13, 2013 1:18 pm

Διαχωρισμός από εδώ:
viewtopic.php?f=29&t=175&p=45091#p45091

tsambu έγραψε: Ασχετως με τον καφε που βγαζω, στην επιφανεια του καφε μετα την αποσταξη βρισκω αυξημενη υγρασια, κοινως την επιφανεια "πολτωδη".Σε αλλο τοπικ καπου διαβασα οτι σαφως δεν πρεπει να συμβαινει αυτο.Καμμια συμβουλη αποφυγης?
Με non pres καλαθάκι και σωστό κόψιμο σε μύλο θα έχεις στεγνό puck ακόμα και με αυτές τις φτηνομηχανές!

digibill

Δημοσίευση από digibill » Κυρ Οκτ 13, 2013 6:42 pm

Twangy έγραψε: Με non pres καλαθάκι και σωστό κόψιμο σε μύλο θα έχεις στεγνό puck ακόμα και με αυτές τις φτηνομηχανές!
Η πολτώδης επιφάνεια σημαίνει ότι το κόψιμο είναι πιο χοντρό ή πιο λεπτό απ' ότι πρέπει;

Πειραματίζομαι με τον συγκεκριμένο καφέ και τον Porlex Tall μύλο μου, ψάχνοντας να βρω τη σωστή εκχύλιση (είναι ο πρώτος "σοβαρός" καφές και ο πρώτος μύλος μου :a013: ). Αρχικά τον έκοβα στο 3ο κλικ του μύλου, και το puck μετά την εκχύλιση έβγαινε μπετόν αρμέ! Ούτε ίχνος υγρασίας! (σε pressurized καλαθάκι πάντα) Το αποτέλεσμα όμως γευστικά μου έβγαινε ξινούτσικο (υποεκχύλιση) ή μικρό σε ποσότητα.
Δοκιμάζω τώρα το κόψιμο στο 2ο κλικ (πιο ψιλοκομμένος) και τα 16gr καφέ στα 25" μου δίνουν αρκετή ποσότητα και πιο ισορροπημένη γεύση (θέλει ακόμη λίγο finetunning). Το puck όμως είναι εμφανώς πιο υγρό. Τι να διορθώσω?

Απάντηση