Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:11 am

Σιγουρα μπορεί να γίνει έτσι όπως λες με το βρυσάκι, να ρυθμιστεί καί έπειτα να σφραγιστεί με κόλλα ώστε να μην αλλαζει η ρύθμιση.
Πρέπει όμως κάπου ενδιαμεσα να έχει κάποιο είδος πολύ λεπτού φίλτρου διότι επειδή η τρυπούλα είναι πολύ μικρή εάν πηγαίνουν κόκκοι καφε θα την βουλώσουν

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:18 am

H εύκολη λύση είναι αυτό που σου προτείνει ο Λοΐζος. Τηρουμένων των αναλογιών και η μέτρηση της στατικής πίεσης για την Classic είναι Ο.Κ. Σίγουρα δεν είναι ακριβής (0.4-1bar παραπάνω) αλλά θα είσαι πιο κοντά στα 9bar.
Διαφορετικά για μια λύση με βρυσάκι δες το link στο HΒ σε αυτήν την δημοσίευση.
viewtopic.php?f=5&t=144#p1224
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:21 am

Εχω ρυθμισει single boiler με τυφλο χωρις ροη στα 9.5 bar με μανομετρο και στο pf και μετα την αντλια και πηρα εγχυλισεις στα 9bar.Eμπειρικη αποψη μου λοιπον ειναι πως αν βαλεις ενα μανομετρο στο pf χωρις βρυσακι και ρυθμισεις την opv ετσι ωστε να σου δειχνει 9.5 εστω και 10 τοτε εισαι ενταξει.Αν ειχες και ενα μανομετρο συνδεδεμενο να παιρνει μεσα απο το πακ ενδειξη κατα την ωρα της εγχυλισης (πραγμα που εχω ηδη κανει)θα εβλεπες πως η πιεση δεν ξεπερναει τα 9.5 bar ο κοσμος να χαλασει.Αυτα μονο για δονητικες αντλιες.Τα 9 bar τα φερνεις με το σωστο κοψιμο και ποσοτητα καφε καθως και πατημα.Την υπερβαση περα απο τα 9 την ελεγχεις με την ρυθμιση της OPV.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:27 am

Άρα μπορεί να γίνει ρύθμιση και πάνω στην Classic; Αν καταφέρεις να δεις το video που έβαλε ο Παναγιώτης αυτό δείχνει, βάζω μια φωτογραφία για να φανεί ακριβώς τι εννοώ.
Capture.JPG
Ρύθμιση με καφέ εννούσα να μπει σε μανόμετρο πριν το boiler όπως θα βάζουν κανονικά (αν δεν κάνω λάθος) και ίσως να βγεί μετά, όχι το pf. Τα έμπλεξα και μπέρδεψα και εσένα.

ΥΓ. Χρήστο έγραψες ενώ απαντούσα, συμφωνώ με αυτά που λες αλλά αυτό το 0.4-1bar είναι αρκετά μεγάλο σφάλμα, δεδομένου ότι παίζουμε για αλλαγή γύρω στο 1.5 bar σύνολο που θέλω να κάνω. Το είδα και το λινκ, κάτι αντίστοιχο με αυτό που δείχνει παραπάνω είναι, ίσως καλύτερη λύση. Υπομονή χρειάζομαι...

ΥΓ2. Δεύτερος που έγραφε ενώ απαντούσα. :oneup: Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες Δημήτρη, μάλλον θα την κάνω την δουλειά χωρίς ροή όπως πρότεινε ο Λοϊζος και άμα δω καμιά ένδειξη κοντά στα 11, κατεβάζω ένα bar. Και στο μέλλον ψάχνομαι για εγκατάσταση μόνιμου μανόμετρου. Εξάλλου άμα θέλω το βελτιώνω με βρυσάκι + ροή μετά το σύστημα. Απλά μια ερώτηση που έκανα και πριν, απλά μανόμετρο γλυκερίνης ζητάω και γιατί το θέλω και θα μου δώσουν σωστά; Γιατί χάθηκα στο link που έβαλα πριν.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:33 am

Το 0.4-1.0 bar στην ρύθμιση της OPV δεν θα το καταλάβεις καθόλου στo φλιτζάνι και ιδιαίτερα σε μηχανές που δεν έχεις σχεδόν κανένα έλεγχο της θερμοκρασίας όπως στις Gaggia.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:43 am

Κοίτα Χρήστο η αλήθεια είναι πως έχεις δίκαιο. Μισό bar πάνω κάτω δεν νομίζω να το γευτώ, ειδικά εγώ που ξεκινάω ακόμα και δεν έχω εκπαιδευμένο ουρανίσκο. :e014: Πιο πολύ θέλω να δώ έστω και χωρίς ροή αν θα πάρω κανένα τραγικό νούμερο ώστε να κάνω μια ρύθμιση προς τα κάτω. Έχω συχνά πιτσίλισμα με μερικούς χοντροκομμένους καφέδες, όσο τέλειο tamping και να κάνω, και θέλω να εξαλείψω την μεταβλητή "υπερβολική πίεση" αν αυτή υπάρχει από την εξίσωση και να δουλέψω με τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που θελω να κάνω την ρύθμιση καθώς γευστικά με καλύπτει ο καφές μέχρι τον καλύτερο βέβαια.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:55 am

afonic έγραψε:... Έχω συχνά πιτσίλισμα με μερικούς χοντροκομμένους καφέδες, όσο τέλειο tamping και να κάνω, και θέλω να εξαλείψω την μεταβλητή "υπερβολική πίεση" αν αυτή υπάρχει από την εξίσωση και να δουλέψω με τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας.
Αυτό ακριβώς μπορείς να το κάνεις και με την μέτρηση της πίεσης με τον εύκολο τρόπο. Ρυθμίζεις την OPV στα 9.5 Bar και παρατηρείς την επίδραση της αλλαγής.
Η μόνη μου ανησυχία είναι μην ανοίξεις την μηχανή και ανακαλύψουμε καμιά αλλαγή στις νέες classic όπως πχ έλλειψη ρυθμιζόμενης OPV και γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Αυτή η αλλαγή στην πολιτική της Gaggia που στέλνει τις μηχανές ΜΟΝΟ με pressurized καλαθάκια με έχει τρομάξει λίγο. :a060:

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Νοέμ 08, 2011 1:01 am

Όχι την έχω ανοίξει ήδη, δεν έλυσα βέβαια ακόμα την βαλβίδα αλλά φαίνεται ίδια με αυτή που βλέπω στο Yahoo group. Σίγουρα θα ξέρουμε σε μερικές μέρες.

Όσο για αυτό το "σχεδόν κανένα έλεγχο της θερμοκρασίας" που πέταξες έτσι ελαφρά την καρδία και με καταρράκωσε, δώσε μου λίγο χρόνο και...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 1:11 am

afonic έγραψε:....

Όσο για αυτό το "σχεδόν κανένα έλεγχο της θερμοκρασίας" που πέταξες έτσι ελαφρά την καρδία και με καταρράκωσε, δώσε μου λίγο χρόνο και...
...θα στείλω email και εγώ στον Δημήτρη. :lol:

YΓ Ηρέμησα τώρα με την επιβέβαιωση σου ότι η Classic εξακολουθεί να έχει ρυθμιζόμενη OPV.

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Νοέμ 08, 2011 1:12 am

Όχι όχι όχι. Υπομονή όμως παιδιά δεν γίνονται αυτά σε μια μέρα. Τι πρωθυπουργό βρίσκουμε; :a042:

Απάντηση