giorgos.b έγραψε: ↑Δευ Μαρ 01, 2021 5:36 pm
1) Δεν αναφέρεις ποιοι είναι οι καφέδες που σου άρεσαν και που τους ήπιες. Μήπως π.χ. έχεις συνηθίσει σε dark roast?
Μήπως μπερδεύεις την (επιθυμητή) οξύτητα με την ξινίλα;
2) Δεν αναφέρεις τίποτα για την εκχύλιση. π.χ χρόνους. Έχεις γυμνό pf και βλέπεις σωστή εκχύλιση;
(γιατί ο χρόνος από μόνος του δεν λέει κάτι αν πχ έχεις chanelling που δεν το βλέπεις, γι' αυτό και το γυμνό είναι πολύ βασικό)
Αν όντως έχεις ξινίλα το πιο πιθανόν είναι να είναι θέμα υπο-εκχύλισης.
Εφόσον εξασφαλίσεις ότι η τεχνική σου είναι σωστή, πήγαινε σε πιο ψιλό άλεσμα και λίγο μεγαλύτερους χρόνους
3) Θα άφηνα τη θερμοκρασία για το τέλος όταν έχω εξαντλήσει όλα τα άλλα
ΥΓ Αν ενημερώσεις το προφίλ σου με τον εξοπλισμό σου θα είναι πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Θα ενημερώσω το προφίλ όπως ακριβώς προτάθηκε.
1) Σίγουρα έχω φύγει από τους dark commercial καφέδες και προτιμώ αυτό που κυνηγάω. Δυστυχώς δεν μπερδεύομαι σε αυτό το θέμα. Τις περισσότερες φορές στο διπλό εσπρέσο σκέτο λαμβάνω ποοοολυ όξινο και δυσάρεστο αποτελεσμα.
2) Έχεις απόλυτο δίκιο δεν το διευκρίνησα. Έχω γυμνό portafilter και χρησιμοποιώ μόνο αυτό εκτός από περιπτώσεις που σπάω ένα διπλό εσπρέσο σε δυο κούπες για καπουτσίνο.
Σα συνταγή πηγαινω 18-18γρ καφέ και βγάζω αναλογία 1:2 σε γραμμάρια. Πετυχαίνω την αναλογία αυτή μέσα στα 25-30 sec με μικρό ρυθμίσεις αρκετά σταθερά.
Στην εκχύλιση υπάρχουν φορές που έχω κάποια πιτσιλίσματα αλλά σε πολυ μεγάλο ποσοστό η εκχύλιση φαίνεται όπως πρέπει να είναι.. ίσως βοηθούσε ένα βίντεο εδώ από μέρους μου..
odys2008 έγραψε: ↑Δευ Μαρ 01, 2021 5:37 pm
Δεν μας γράφεις τι συνταγή ακολουθείας.
Πάντως σε γενικές γραμμές για να παίρνεις τόση ξυνίλα πρεπει να κανεις under extract. Υποθέτοντας ότι κάνεις σωστή κατανομή τότε για να αυξήσεις το extraction θα πρέπει είτε να αυξήσεις χρόνο κόβοντας πιο ψιλά, είτε να αυξήσεις το ratio. Ανάλογα πως βγαίνει στο φλιτζάνι. Δες και τα βιντεάκια του hofmann:
https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_ ... esHoffmann
https://www.youtube.com/watch?v=F4wrUP4 ... esHoffmann
Θερμοκρασία αστην για το τέλος. Είναι για fine tuning. Βεβαιώσου ότι πέρνεις 93 στο portafilter. Το πολύ πολύ να την πας 95
Γραμμάρια καφέ βάζεις με βάση το καλαθάκι σου. Πρέπει να
μην φαίνεται το αποτύπωμα της βίδας/σίτας αφού τελειώσει το extraction αλλά και να μην σου βγαίνει πολύ υγρό το pack. Δοκίμασε με ένα κέρμα όπως έχουν γράψει στο φόρουμ. Τελικός κριτής όμως είναι το αποτύπωμα.
Συνταγή κλπ είναι όπως τα περιέγραψα επάνω.. θα τσεκάρω και τα βίντεο που μου έβαλες ευχαριστώ.
Θα δοκιμάσω αυτό με το κέρμα. Παρατηρώ πως το πακ βγαίνει αρκετά σωστό και στεγνό αλλά αφήνει σε σημεία αποτύπωμα στο showed screen. Κάπου είχα διαβάσει πως ίσως θέλει παραπάνω καφέ διότι έχει αρκετό κενό και διογκώνεται αλλά δε ξέρω αν έχει βάση..