Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm
Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Καλησπέρα σε όλους!
Εδώ και κάποιους μήνες είμαι κάτοχος μιας Lelit pl41tem pid σε συνδιασμο με έναν eureka mignon specialita. Αγοράζω μόνο κατά φρέσκο καφέ, ζυγίζω κάθε δόση, η μηχανή προθερμαίνεται κάθε φορά το ελάχιστο 30 λεπτά, αρχικα προσπαθώ για καλή κατανομή χρησιμοποιώντας και μια καρφίτσα για να σπάσω σβολους και να κατανέμω στο καλάθι, στη συνέχεια περνάω με το distribution tool που έχω ρυθμίσει ίσα ίσα να εφάπτεται και να μη συμπιέζει τον καφέ και τέλος σταθερό ίσιο ταμπαρισμα.
Έπειτα από αναζήτησή εδώ στο φόρουμ και με βάση το βίντεο του φίλτατου το pid της μηχανής είναι ρυθμισμένο ως εξής:
P: 0,4
I: 0,03
d: 13,9
F.04: 5 ( σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις)
F.05: 108 ( εμένα εδώ μου βγάζει 108 και όχι 100 όπως το βίντεο κι έχω μπερδευτεί. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως επηρεάζει το αποτελεσμα;)
Επομενως αν στο φανερό μενού του pid θέσω θερμοκρασία 95 βάσει ρυθμίσεων το 95 είναι και η θερμοκρασία του νερού που εκφυλίζω αν έχω καταλάβει καλά..
Η μηχανή προορίζεται για Παρασκευή 4-5 φρεντο την ημέρα και ίσως κάποια καπουτσίνο.
Το θέμα ποιο είναι θα μου πείτε..
Το θέμα είναι πως έπειτα από αρκετές δοκιμές σε καφέ στον βασικό διπλό εσπρέσο που βγάζω έχω αρκετή έως υπερβολική οξύτητα.. έχω δοκιμάσει σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας μέχρι τους 95 αλλά δε βλέπω προκοπή. Ανάλογα τον καφέ το αποτέλεσμα σε φρεντο με ικανοποιεί με λίγη ζάχαρη. Σκέτος είναι ξινός. Σε καπουτσίνο με τη βοήθεια του γάλακτος το αποτελεσμα για τα γούστα μου είναι πολυ καλο λαμβάνοντας και κάποιες νότες του καφέ που περιγράφονται. Σκέτα δίπλα εσπρέσο όμως δεν έχω καταφέρει ακόμα να απολαύσω.
Επισης μετά από κάθε Παρασκευή έχω υπόλοιπα τα καφέ στο shower screen. Βαζω 18-18,5 γρ στο διπλό καλάθι αλλά συνεχίζει να συμβαίνει.. τι μπορώ να κάνω και πως με επηρεάζει αυτό;
Καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής λαμβάνω με daily blend από round cup και με brazil από Area 51. Γενικα μου αρέσουν σοκολατες, καραμέλες γλυκιές νότες καφέ με χαμηλή οξύτητα..
Με συγχωρείτε για το τεραστιο ποστ αλλά είμαι πολυ ενθουσιασμένος με το όλο θέμα και θέλω να εκμεταλλευτώ όσο γίνεται τον εξοπλισμό μου..
Ευχαριστώ!
Εδώ και κάποιους μήνες είμαι κάτοχος μιας Lelit pl41tem pid σε συνδιασμο με έναν eureka mignon specialita. Αγοράζω μόνο κατά φρέσκο καφέ, ζυγίζω κάθε δόση, η μηχανή προθερμαίνεται κάθε φορά το ελάχιστο 30 λεπτά, αρχικα προσπαθώ για καλή κατανομή χρησιμοποιώντας και μια καρφίτσα για να σπάσω σβολους και να κατανέμω στο καλάθι, στη συνέχεια περνάω με το distribution tool που έχω ρυθμίσει ίσα ίσα να εφάπτεται και να μη συμπιέζει τον καφέ και τέλος σταθερό ίσιο ταμπαρισμα.
Έπειτα από αναζήτησή εδώ στο φόρουμ και με βάση το βίντεο του φίλτατου το pid της μηχανής είναι ρυθμισμένο ως εξής:
P: 0,4
I: 0,03
d: 13,9
F.04: 5 ( σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις)
F.05: 108 ( εμένα εδώ μου βγάζει 108 και όχι 100 όπως το βίντεο κι έχω μπερδευτεί. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως επηρεάζει το αποτελεσμα;)
Επομενως αν στο φανερό μενού του pid θέσω θερμοκρασία 95 βάσει ρυθμίσεων το 95 είναι και η θερμοκρασία του νερού που εκφυλίζω αν έχω καταλάβει καλά..
Η μηχανή προορίζεται για Παρασκευή 4-5 φρεντο την ημέρα και ίσως κάποια καπουτσίνο.
Το θέμα ποιο είναι θα μου πείτε..
Το θέμα είναι πως έπειτα από αρκετές δοκιμές σε καφέ στον βασικό διπλό εσπρέσο που βγάζω έχω αρκετή έως υπερβολική οξύτητα.. έχω δοκιμάσει σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας μέχρι τους 95 αλλά δε βλέπω προκοπή. Ανάλογα τον καφέ το αποτέλεσμα σε φρεντο με ικανοποιεί με λίγη ζάχαρη. Σκέτος είναι ξινός. Σε καπουτσίνο με τη βοήθεια του γάλακτος το αποτελεσμα για τα γούστα μου είναι πολυ καλο λαμβάνοντας και κάποιες νότες του καφέ που περιγράφονται. Σκέτα δίπλα εσπρέσο όμως δεν έχω καταφέρει ακόμα να απολαύσω.
Επισης μετά από κάθε Παρασκευή έχω υπόλοιπα τα καφέ στο shower screen. Βαζω 18-18,5 γρ στο διπλό καλάθι αλλά συνεχίζει να συμβαίνει.. τι μπορώ να κάνω και πως με επηρεάζει αυτό;
Καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής λαμβάνω με daily blend από round cup και με brazil από Area 51. Γενικα μου αρέσουν σοκολατες, καραμέλες γλυκιές νότες καφέ με χαμηλή οξύτητα..
Με συγχωρείτε για το τεραστιο ποστ αλλά είμαι πολυ ενθουσιασμένος με το όλο θέμα και θέλω να εκμεταλλευτώ όσο γίνεται τον εξοπλισμό μου..
Ευχαριστώ!
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Εφόσον είναι ξινός ανέβασε κι άλλο θερμοκρασία.μη τον φοβάσαι
-
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
και εγω με οτι καφε φρεσκοψημενο δοκιμασα πηρα αφθονη ξινιλα εκτος απο 2-3 που θεωρουνται <ευκολοι>
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Να πάω πάνω από 95; Μέχρι που μπορώ να φτάσω δίχως να τον κάψω 97 ας πούμε ή πάμε με δοκιμές και βλέπουμε;
Τι εξοπλισμό έχεις φιλε μου και ποιοι είναι αυτοί οι καφεδες μηπως δοκιμάσω; Μια ελαφρά οξύτητα δε με πειράζει αλλά σε δίπλα εσπρέσο λαμβάνω μπόλικη που ειδικά σε σκέτο θεωρώ απίθανο κάποιος να το κατεβάσει..S.F. έγραψε: ↑Δευ Μαρ 01, 2021 4:11 pmκαι εγω με οτι καφε φρεσκοψημενο δοκιμασα πηρα αφθονη ξινιλα εκτος απο 2-3 που θεωρουνται <ευκολοι>
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα
-
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
δοκιμασε Pianeta blue ειναι ο καφες με τη λιγοτερη οξυτητα απο οσους δοκιμασα, αλλα προσπαθησε να τον απλωσεις ομοιομορφα στο καλαθι πριν πατησεις ειναι σημαντικοJoeynzxt93 έγραψε: ↑Δευ Μαρ 01, 2021 4:19 pmΝα πάω πάνω από 95; Μέχρι που μπορώ να φτάσω δίχως να τον κάψω 97 ας πούμε ή πάμε με δοκιμές και βλέπουμε;
Τι εξοπλισμό έχεις φιλε μου και ποιοι είναι αυτοί οι καφεδες μηπως δοκιμάσω; Μια ελαφρά οξύτητα δε με πειράζει αλλά σε δίπλα εσπρέσο λαμβάνω μπόλικη που ειδικά σε σκέτο θεωρώ απίθανο κάποιος να το κατεβάσει..S.F. έγραψε: ↑Δευ Μαρ 01, 2021 4:11 pmκαι εγω με οτι καφε φρεσκοψημενο δοκιμασα πηρα αφθονη ξινιλα εκτος απο 2-3 που θεωρουνται <ευκολοι>
το βασικο αιτιο πιστευω ειναι η κατανομη του καφε πριν πατησεις εκει εδωσα προσοχη και βελτιωθηκε καπως το αποτελεσμα, αλλα η ξινιλα παραμενει σε καποιο βαθμο η οποια θεωρω απιθανο να εξαφανιστει εντελως, βεβαια αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη γιατι καθε ενας γευεται διαφορετικα
lelit anna με ascaso i2 εχω
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Τον δοκίμασα και μου έβγαζε αρκετή οξύτητα και αρκετά νερουλό αποτελεσμα σε φρεντο που με ενδιαφέρει κυρίως.. σε καπουτσίνο ήταν μια χαρά..
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Το 95 είναι σίγουρα 95 πραγματικά; Αν καιγόταν ο καφές θα έβγαζε πικριλα. Αφού ξινίζει μάλλον θέλει ανέβασμα. Το daily blend είναι πιο σοκολατένιο παρά όξινο στο φλιτζάνι
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 19, 2020 9:55 pm
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Βάση της ρύθμισης στο pid θεωρώ πως ναι.. πιλοτικά δεν έλαβα ποτέ μέχρι στιγμής..
Χονδρικά ανέβασα θερμοκρασία 99-100 περίπου και άρχισε να βγάζει μαζί με το νερό και λίγο ατμό.. επομενως πρέπει να είναι σωστό και το 95..
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Την βοήθεια σας οι έμπειροι!
Δοκίμασε 19 in 34-36 out σε 30"-35". Εγώ με τη pl41 plust pid έτσι κάνω το daily blend με θερμοκρασία στο pid 103 offset 0