Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
FeignOo
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: Specialty

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από FeignOo » Παρ Φεβ 05, 2021 1:02 am

Καλησπερα στην ομαδα, σημερα παρελαβα μηχανη - μυλο και τα γυρω γυρω! Ξεκινησα δοκιμες λοιπον με εναν specialty Αιθιοπια, 250 γρ εφυγαν νερο και δεν ειχα καραφερει να βγαλω καφε της προκοπης. Επειδη το μαγαζι που τον πηρα ειχε κλεισει κι εγω οπως καταλαβαινετε δεν κρατιομουν, συνεχισα τις δοκιμες με τον Tigrato, δωρο απο το Barista.gr ηρθε με την παραγγελια.
Πριν συνεχισω να αναφερω οτι η εκχυλισεις πραγματοποιηθηκαν με γυμνο portafilter και καλαθακι VST 20 γρ. Leveller 58.55 mm και tamper 58.55,
το νερο φιλτραρισμενο απο κανατα.
Μετα απο πολλες δοκιμες κυριως με το κοψιμο, η καλυτερη προσπαθεια ηταν η εξης:
18 γρ καφε , (ο μυλος εχει κατακρατηση μαξιμουμ 0.2 γρ) , κατανομη, πατημα (εδω θελω δουλεια, παταω στραβα αλλα προσπαθω να το διορθωνω οσο μπορω ξαναπατωντας) εκχυλιση 1:2 σε 36-37 δευτερολεπτα, η πιεση ηταν λιγο κατω απο τα 9 bar, το αποτελεσμα αρκετα γευστικο, χωραει ομως ασκετη βελτιωση πιστευω.
Μια ερωτηση που εχω ειναι για το PID και γενικα για τη θερμοκρασια. Η μηχανη ειναι σεταρισμενη στους 95 βαθμους, ομως αν παω να δοκιμασω τον καφε αμεσως μετα την εκχυλιση, καιει αρκετα δεν ξερω αν θα επρεπε να καιει τοσο. Επισης το λαμπακι της μηχανης που υποτιθεται οταν σβησει η μηχανη ειναι ετοιμη για εσπρεσσο (οταν πιασει την απαιτουμενη θερμοκρασια), την περισσοτερη ωρα αναβοσβηνει, ειναι οκ αυτο;
Το μονο σιγουρο ειναι οτι θα ευχαριστηθω καφεδακια και οτι ο στοχος μου (να μπορω να φτιαξω στο σπιτι εναν ποιοτικο καφε) θα επιτευχθει :)
Το ξερω οτι εχω ξεφυγει απο το θεμα το νηματος, ηθελα απλα να σας δωσω ενα update με τις πρωτες εντυπωσεις μιας και γνωριστηκαμε απο αυτο το νημα.
Για τα της εκχυλισης θα συνεχισω σε καποιο αλλο πιο σχετικο νημα.

Ευχαριτω και παλι για τις συμβουλες, πραγματικα με βοθησατε πολυ και με βαλατε το σωστο δρομο οσο αφορα τις αγορες που εκανα :worthy: .

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Δημοσίευση από DgSensei » Παρ Φεβ 05, 2021 9:37 am

Κοίτα επειδή ο tigrato είναι medium roast ίσως θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία. Η ίδια η taresso πρότεινε 90.5 θερμοκρασία εκχύλισης. Εγώ θα σου πρότεινα να κατεβάσεις στους 92 και να δεις πως σου φαίνεται.

Zogito

Δημοσίευση από Zogito » Σάβ Φεβ 06, 2021 7:05 pm

Καλησπερα και απο εμενα!Ειμαι στην γενικη φαση του ψαξιματος και ετοιμαζομαι για να παρω την εσπρεσιερα μου σιγα σιγα.Υπαρχει ηδη μια εσπρεσιερα σπιτι krups αλλα και επειδη πινω και γαλλικο σκοπευω να ξεκινησω απο την αγορα του μυλου που απο οτι καταλαβα κανει την μεγαλη διαφορα σε πρωτο χρονο.Μπορειτε να μου προτεινετε εναν δυο μυλους στο price range 150-250€?Ευχαριστω εκ των προτερων και καλως σας βρηκα!

FeignOo
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από FeignOo » Δευ Φεβ 08, 2021 1:56 pm

DgSensei έγραψε:
Παρ Φεβ 05, 2021 9:37 am
Κοίτα επειδή ο tigrato είναι medium roast ίσως θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία. Η ίδια η taresso πρότεινε 90.5 θερμοκρασία εκχύλισης. Εγώ θα σου πρότεινα να κατεβάσεις στους 92 και να δεις πως σου φαίνεται.
Ευχαριστω για τις συμβουλες, δυστυχως ο Tigrato μου τελειωσε πριν δω οτι εγραψες, οποτε συνεχισα με τον Αιθιοποια που επαιζα πριν. Μπορω να πω οτι εχω φτασει σε σημειο να πινω πολυ καλους καφεδες.
Λιγο με την πιεση εχω καποιες ερωτησεις, κατεβαινει στα 8 και ισως και πιο κατω κατα την εκχυλιση. Αλλαζω το κοψιμο σε πιο ψιλο αλλα μετα και με πολυ ελαφρυ πατημα, αργει πολυ η εκλχυληση.
Θα το βρω που θα παει :)
Θα ανεβασω και βιντεο καποια στιγμη να μου πειτε γνωμες και συμβουλες.

spiritclay

Δημοσίευση από spiritclay » Τετ Φεβ 17, 2021 6:10 pm

λοιπόν ας πω κ εγώ τον πόνο μου...
τους τελευταίους μήνες που πηρα αποφαση να πίνω καφε στο σπίτι( δουλευω με καφεδες πολλα χρόνια), κατέληξα σε combo niche/lelit plust pid.
εχω αγοράσει τον μύλο,περιμένω παραλαβή μαρτιο λογικά και μολις έρθει έλεγα να παρω την lelit μου απο barista.gr
τελευταία μου σκάει και το ποστ για την καινούρια rancillio silvia pro με την σουπερ τιμη απο taf και το σκεφτομαι...
πινω μονο εσπρεσακια και κανα φρεντο το καλοκαιρι. ξερω ομως οτι με την silvia αν χρειαστει να κανω αφρογαλα , τοχουμε ενω με την lelit θα μου βγει η ψυχή. επισης ειναι και το οπτικο κομμάτι που οπως κ να το κανουμε, ναι μεν οι επιδοσεις ειναι κοντα,αλλα η εμφανιση ειναι αλλού. η lelit δυστυχως πασχει στο συγκεκριμενο μοντελο σαυτον τον τομεα...
αξιζει λετε να κανω κ αλλη υπομονη και να μαζεψω το 1000άρικο? ξερω οτι βγαινω εντελως εκτος προγράμματος ειδικα με τα εξτρα που θα πληρωσω για τον μυλο λογω μπρεξιτ,αλλα το σκεφτομαι ρε παιδια.
σιγουρα αν το κάνωμ εκει τερματιζω. παραπανω απο 1000 για μηχανη δεν μπορω να δωσω!

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe

Δημοσίευση από dkstopo » Τετ Φεβ 17, 2021 7:08 pm

spiritclay έγραψε:
Τετ Φεβ 17, 2021 6:10 pm
λοιπόν ας πω κ εγώ τον πόνο μου...
τους τελευταίους μήνες που πηρα αποφαση να πίνω καφε στο σπίτι( δουλευω με καφεδες πολλα χρόνια), κατέληξα σε combo niche/lelit plust pid.
εχω αγοράσει τον μύλο,περιμένω παραλαβή μαρτιο λογικά και μολις έρθει έλεγα να παρω την lelit μου απο barista.gr
τελευταία μου σκάει και το ποστ για την καινούρια με την σουπερ τιμη απο taf και το σκεφτομαι...
πινω μονο εσπρεσακια και κανα φρεντο το καλοκαιρι. ξερω ομως οτι με την silvia αν χρειαστει να κανω αφρογαλα , τοχουμε ενω με την lelit θα μου βγει η ψυχή. επισης ειναι και το οπτικο κομμάτι που οπως κ να το κανουμε, ναι μεν οι επιδοσεις ειναι κοντα,αλλα η εμφανιση ειναι αλλού. η lelit δυστυχως πασχει στο συγκεκριμενο μοντελο σαυτον τον τομεα...
αξιζει λετε να κανω κ αλλη υπομονη και να μαζεψω το 1000άρικο? ξερω οτι βγαινω εντελως εκτος προγράμματος ειδικα με τα εξτρα που θα πληρωσω για τον μυλο λογω μπρεξιτ,αλλα το σκεφτομαι ρε παιδια.
σιγουρα αν το κάνωμ εκει τερματιζω. παραπανω απο 1000 για μηχανη δεν μπορω να δωσω!
καλοριζικη η rancillio silvia pro, ελπίζω εσύ να γυρίσεις και να γράψεις πως πάει, γιατί κάτι άλλοι με το που την πήραν εξαφανίστηκαν.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

spyros12
Όνομα: Σπυριδων
Μηχανή:: Oscar 2
Μύλος:: MACAP MXD 75 mm
Οι καφέδες μου:: ESPRESSO

Δημοσίευση από spyros12 » Σάβ Φεβ 20, 2021 10:17 pm

Καλησπερα κ απο μενα.
Πρωτη φορα στο φορουμ κ θα ηθελα να ζητησω την γνωμη σας-βοηθεια σας (ζηταω συγνωμη αν δ επρεπε να "ανοιξω εδω το θεμα μου" κ ευχαριστως δεχομαι οποιαδηποτε καθοδηγηση να το διορθωσω.
Ειμαι κατοχος μιας GAGIA BRERA.
Σιγα σιγα νομιζω οτι φτανει η ωρα ανεβω επιπεδο.
Θα ηθελα οσο το δυνατο στα μετρα του εφικτου πολυ καλο καφε-ποιοτικο τουλαχ πολυ καλυτερο απο πολλα μαγαζια εξω.
Αυτο που πινουμε ειναι 2 το πρωι κ δυο το απογευμα καποιες στιγμες κ καπουτσινο.
Αυτο που διαθετο ειναι max 1500-2000€.
Αυτο που μου αρεσει ειναι η rocket και μετα ecm.
Αυτο που μου εχουν προτεινει ενας γνωστος ειναι nuova s.oscar 2 κ μυλος baratza vario σαν set value for manue.
Μεχρι εδω καλα...μπηκα στα σαιτ τα βρηκα ..διαβασα καποια πραγματα,μπηκα ξανα σε σαιτ,μπηκα σε φορουμ,ειδα καποια βιντεο στο youtube ,διαβασμα διαβασμα κ καπου που ελεγα εχω μια εικονα κομπλαρα με τις ορολογιες κ τις τεχνικες κ καηκα τελειως.
Οχι να εxει pid,opv,αα σος να εχει κ μανομετρο,αα μετα το barista.gr την βγαζει κ σαν profesional pack,μετα ξαναδιαβαζω η HX εχει "ιδιαιτεροτητες",πρεπει να κανεις flush διαβαζω,
το Ε61 εχει κ αυτο ιδιαιτεροτητες,
Μετα διαβαζω αν ειναι καποιος ειναι να παρει να παρει αν μπορει με την μια dual boiler.
Ακομα κ τωρα ξεχνα αυτα που θελω να σαςρωτησω κ τα εχω ολα κουβαρι στο μυαλο μου.

Με την oscar 2 μπορω αν εχω επισκεψεις να κανω 4 καφεδες στην σειρα κ οι 4 να ειναι ιδιοι σε ποιτοτητα?
Πρεπει συννεχεια να κανω αυτο το flush που αναφερεται??
Αν ηθελα να παω σε καποια καλυτερη HX απο την OSCAR (τι προτεινεται)??
Με ποιες επιπλεον ενδειξεις-δεικτες θα βοηθουσαν καποιον ωστε να παρει ενα καλυτερο αποτελσμα στο φλυτζανι.;;??π.χ μια rocket appartmento ειναι καλυτερη?
Μια dual boiler θα βοηθουσε πιο ευκολα στην παρασκευη κ στο αποτελεσμα? Απλα θ ειναι πιο ακριβη στην συντηρηση??τουλαχ αμα ειναι ετσι να ψαχνω καποια μεταχειρισμενη dual boiler απο το σαιτ.

Στους μυλους τα παω λιγο καλυτερ,τουλαχ ετσι νομιζω.

Εταιρια- αξιοπιστια.(baratza vario)
Watt - μαχαιρια.(barαtza vario ουτε μικρα ουτε μεγαλα)
Κατακρατηση.(baratza vario ελαχιστη δυνατη).

Κατι καλυτερο στο φλυτζανι προτεινεται απο baratza vario ??αν ειναι μικρη η χρηματικη διαφορα κ αν αξιζει τοτε οκ η να το κοιταξω σε καποιο μεταχειρισμενο.

Δικαιολογημενα θα με βριζετε που σας ζαλισα κ ζηταω συγνωμη αλλα δ θα ηθελα να παρω κατι κ να μην ειναι αυτο που θελω κ μετα να ψαχνομαι κ το φτηνο να βγει ακριβω.αυτο προσπαθω να αποφυγω.
Υ.γ. αν γνωριζει κανεις απο sait στο εξωτερικο εχω βρει το maxicofee,εχει αγορασει κανενας προσφατα μηχανη ??στελνουν ελλαδα??μεταφορικα??

tsoukni

Δημοσίευση από tsoukni » Κυρ Φεβ 21, 2021 4:01 pm

Καλησπέρα στην παρέα του εσπρέσο!! Νεος και γω εχω στην κατοχή μου μια lelit pl41tem και εναν μυλος graef 802 θελω λίγο την γνώμη σας σε κάτι! Ο Μυλος ειναι ολοκαίνουριος και δεν εχω καποιο παραπονο ωστόσο εχω βρει εναν σε πολυ καλη κατάσταση τον eurogat k3 touch το ερώτημα ειναι αξίζει η μετάβαση?? Η οχι?? 58mm flat μαχαίρια έχει ο eurogat ενω ο graef κωνικα...
Ευχαριστω

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Κυρ Φεβ 21, 2021 4:06 pm

Καλησπέρα
Ναι αξίζει η αναβαθμίση, ο k3 είναι αρκετά καλύτερος μύλος, δεδομένου ότι μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά στο φλιτζάνι (το αναφέρω γιατί γράφεις ότι εισαι νέος στο χόμπι).
Εναλλακτικά κράτα τον graef για να κάνεις το "αγροτικό" σου κι αναβαθμίζεις αργότερα.

tsoukni

Δημοσίευση από tsoukni » Κυρ Φεβ 21, 2021 4:21 pm

Μπορώ να καταλάβω διάφορες στο φλιτζάνι θεωρώ γτ ειμαι χρόνια φανατικός στον εσπρέσο ειχα και παλιότερα μηχανη και τον απαίσιο μύλο της delongi :a049: αλλα ειναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκα σοβαρά και επειδή βλέπω ότι κανένας σοβαρός μυλος δεν εχει κωνικα μαχαίρια θεωρώ ότι με τα flat και εναν μύλο αυτού του επιπέδου θα παρω καλύτερα φλιτζάνια

Απάντηση