Bezzera Unica PID?
-
- Δημοσιεύσεις: 467
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Bezzera Unica PID?
Ιδιο νερο χρησιμοποιουμε, απλα κανω αρκετα πιο αραια αφαλατωσεις (εκανα μια στο 8μηνο, αλλα ηταν πολυ αραιο το διαλυμα κ μια επαναληπτικη στο 11μηνο) κ με κιτρικο οξυ. Εγω δεν εχω τετοιο θεμα, αλλα ανοιγω συχνα το E61 καθε μηνα για να βλεπω την κατασταση του πριν ξεφυγει.
Ισως ειναι διαβρωση απο το αφαλατικο? Μονο αυτο μπορω να φανταστω, αλλα δεν ειμαι ειδικος δε καμια περιπτωση.
Ισως ειναι διαβρωση απο το αφαλατικο? Μονο αυτο μπορω να φανταστω, αλλα δεν ειμαι ειδικος δε καμια περιπτωση.
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Bezzera Unica PID?
https://youtu.be/SztMhSrSKxg
Είδα αυτό βίντεο σε κάποια σημεία στο μανιτάρι έχει κάτι κόκκινα σημαδάκια και εσωτερικά νομίζω φαίνεται σαν να έχει μια κόκκινη απόχρωση σαν το δικό μου και βλέπω στα σχόλια από κάτω το τελευταίο νομίζω του γράφει ένας ότι δεν είναι κάτι
Είδα αυτό βίντεο σε κάποια σημεία στο μανιτάρι έχει κάτι κόκκινα σημαδάκια και εσωτερικά νομίζω φαίνεται σαν να έχει μια κόκκινη απόχρωση σαν το δικό μου και βλέπω στα σχόλια από κάτω το τελευταίο νομίζω του γράφει ένας ότι δεν είναι κάτι
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Bezzera Unica PID?
Μίλησα με kudu και μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό έτσι γίνεται, μετά από καιρό μαυρίζει κιόλας
Οπότε όλα καλά
Οπότε όλα καλά
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 16, 2020 12:16 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia classic 2012
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Taf sweet blue - la minita
Re: Bezzera Unica PID?
Δεν ξέρω αν είναι το σωστό σημείο για την συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά σαν κάτοχος της Bezzera Unica Pid εδώ κ 3 μήνες περίπου θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα αλλά έχω και μερικές ερωτήσεις που δεν έχω καταφέρει να απαντήσω μόνος μου.
Η μηχανή που χρησιμοποιούσα πριν την Bezzera ήταν η gaggia classic.Την είχα 8 χρόνια και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Στη μηχανή είχα κάνει όλες τις δυνατές αναβαθμίσεις.(pid,shower plate,shower screen,ρυθμιση opv, καλαθάκι ims). Η μηχανή για τα λεφτά της είναι φανταστική.
Η bezzera unica έχει φοβερή ποιότητα κατασκευής. Είναι μια πολύ όμορφη μηχανή κ είμαι επίσης πολύ ευχαριστημένος με την αγορά μου αλλά νομίζω πως δεν έχω καταφέρει ακόμα να πλησιάσω στο μαξιμουμ των δυνατοτήτων της. Έχω πειραματιστεί αρκετά με ποιοτικούς καφέδες (φρεσκοψημένους), αλλά οι εκχυλίσεις μου (έχω γυμνό κλείστρο) δεν με ικανοποιούν.
Ο μύλος μου είναι ο niche zero (πολύ ευχαριστημένος και με αυτόν).
Αν μπορούσαν όσοι έχουν καιρό τη μηχανή ας μου δώσουν κάποιες συμβουλές ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούν αυτοί τη μηχανή. Έχω διαβάσει όλο το άρθρο αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα ποια είναι η χωρητικότητα του μαμά καλαθιού. Από δικιά μου εμπειρία νομίζω ότι πρέπει να είναι λίγο πάνω από τα 19 γραμμάρια προς 20.
Αυτό που δεν μου αρέσει στις εκχυλίσεις μου είναι ότι αργούν να αρχίσουν (περίπου 7 δευτερόλεπτα, το έχουν αναφέρει πολλά παιδιά αυτό κ νομίζω έτσι δουλεύει η συγκεκριμένη μηχανή) αλλά μετά κρατάει πολύ λίγο η μεσαία φάση. Εννοώ ότι τελειώνει η εκχύλιση αρκετά νωρίς και δεν έχω κ αρκετή ποσότητα καφέ. Δεν ζυγίζω αλλά πολλές φορές στα 30 ml (στο δοσομετρικό ποτηράκι) αρχίζει κ τελείωνει η εκχύλιση και άντε μάξιμουμ να πάει μέχρι τα 40 ml. (Με την gaggia με 18 γραμμάρια καφέ έβγαζα 40-50 ml)
Αυτό που βοήθησε λίγο την κατάσταση ήταν ότι πάτησα λίγο πιο βαρυά. Έχω ρυθμιζόμενο ταμπερ κ από τα 12 κιλά πήγα στα 15-16
Προχθές χαμήλωσα την πίεση στα 9 bar με το τυφλό. Είδα ότι κάποιοι λένε ότι είναι σωστότερο να πάει στα 10. Και πάλι δεν είδα τεράστια διαφορά. Ξεκινάει αργά η εκχύλιση και τελειώνει γρήγορα. Συνήθως η θερμοκρασία που χρησιμοποιώ είναι 92-93 βαθμοί. Έκανα και ένα πείραμα να την κατεβάσω στους 90 αλλά δεν άλλαξε πάλι και πολύ η εκχύλιση. Την μηχανή την ζεσταίνω αρκετή ώρα πάντα. Τουλάχιστον 20 λεπτά και τις περισσότερες φορές μισάωρο. Κάνω και ένα φλασάρισμα περίπου 7-8 δευτερόλεπτα λίγο πριν την εκχύλιση. Περίπου μισό λεπτό πριν. Αν πάω σε παραπάνω γραμμάρια γίνεται πολύ βαρύς ο καφές και κάτω από 19 νομίζω είναι λίγα. Και με το κόψιμο του μύλου δεν νομίζω ότι με παίρνει να πειραματιστώ πολύ. Αν κόψω πιο ψιλά θα αργεί πάρα πολύ να βγει ο καφές και αν κόψω πιο χοντρά θα βγαίνει πολύ γρήγορα.
Καμιά συμβουλή?
Η μηχανή που χρησιμοποιούσα πριν την Bezzera ήταν η gaggia classic.Την είχα 8 χρόνια και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Στη μηχανή είχα κάνει όλες τις δυνατές αναβαθμίσεις.(pid,shower plate,shower screen,ρυθμιση opv, καλαθάκι ims). Η μηχανή για τα λεφτά της είναι φανταστική.
Η bezzera unica έχει φοβερή ποιότητα κατασκευής. Είναι μια πολύ όμορφη μηχανή κ είμαι επίσης πολύ ευχαριστημένος με την αγορά μου αλλά νομίζω πως δεν έχω καταφέρει ακόμα να πλησιάσω στο μαξιμουμ των δυνατοτήτων της. Έχω πειραματιστεί αρκετά με ποιοτικούς καφέδες (φρεσκοψημένους), αλλά οι εκχυλίσεις μου (έχω γυμνό κλείστρο) δεν με ικανοποιούν.
Ο μύλος μου είναι ο niche zero (πολύ ευχαριστημένος και με αυτόν).
Αν μπορούσαν όσοι έχουν καιρό τη μηχανή ας μου δώσουν κάποιες συμβουλές ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούν αυτοί τη μηχανή. Έχω διαβάσει όλο το άρθρο αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα ποια είναι η χωρητικότητα του μαμά καλαθιού. Από δικιά μου εμπειρία νομίζω ότι πρέπει να είναι λίγο πάνω από τα 19 γραμμάρια προς 20.
Αυτό που δεν μου αρέσει στις εκχυλίσεις μου είναι ότι αργούν να αρχίσουν (περίπου 7 δευτερόλεπτα, το έχουν αναφέρει πολλά παιδιά αυτό κ νομίζω έτσι δουλεύει η συγκεκριμένη μηχανή) αλλά μετά κρατάει πολύ λίγο η μεσαία φάση. Εννοώ ότι τελειώνει η εκχύλιση αρκετά νωρίς και δεν έχω κ αρκετή ποσότητα καφέ. Δεν ζυγίζω αλλά πολλές φορές στα 30 ml (στο δοσομετρικό ποτηράκι) αρχίζει κ τελείωνει η εκχύλιση και άντε μάξιμουμ να πάει μέχρι τα 40 ml. (Με την gaggia με 18 γραμμάρια καφέ έβγαζα 40-50 ml)
Αυτό που βοήθησε λίγο την κατάσταση ήταν ότι πάτησα λίγο πιο βαρυά. Έχω ρυθμιζόμενο ταμπερ κ από τα 12 κιλά πήγα στα 15-16
Προχθές χαμήλωσα την πίεση στα 9 bar με το τυφλό. Είδα ότι κάποιοι λένε ότι είναι σωστότερο να πάει στα 10. Και πάλι δεν είδα τεράστια διαφορά. Ξεκινάει αργά η εκχύλιση και τελειώνει γρήγορα. Συνήθως η θερμοκρασία που χρησιμοποιώ είναι 92-93 βαθμοί. Έκανα και ένα πείραμα να την κατεβάσω στους 90 αλλά δεν άλλαξε πάλι και πολύ η εκχύλιση. Την μηχανή την ζεσταίνω αρκετή ώρα πάντα. Τουλάχιστον 20 λεπτά και τις περισσότερες φορές μισάωρο. Κάνω και ένα φλασάρισμα περίπου 7-8 δευτερόλεπτα λίγο πριν την εκχύλιση. Περίπου μισό λεπτό πριν. Αν πάω σε παραπάνω γραμμάρια γίνεται πολύ βαρύς ο καφές και κάτω από 19 νομίζω είναι λίγα. Και με το κόψιμο του μύλου δεν νομίζω ότι με παίρνει να πειραματιστώ πολύ. Αν κόψω πιο ψιλά θα αργεί πάρα πολύ να βγει ο καφές και αν κόψω πιο χοντρά θα βγαίνει πολύ γρήγορα.
Καμιά συμβουλή?
-
- Δημοσιεύσεις: 467
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Bezzera Unica PID?
Ειναι ο συνδιασμος παλμικης αντλιας κ του Ε61 που εχει χωρο preinfusion (το πανω μισο του σωληνα βγαζει τα νερα προς τα κατω).Dimitris690 έγραψε: ↑Τετ Ιαν 13, 2021 2:05 pmΑυτό που δεν μου αρέσει στις εκχυλίσεις μου είναι ότι αργούν να αρχίσουν (περίπου 7 δευτερόλεπτα, το έχουν αναφέρει πολλά παιδιά αυτό κ νομίζω έτσι δουλεύει η συγκεκριμένη μηχανή)
To καλαθι ειναι ιδιο με το IMS Filter B70 2T H26,5 M που κ εγω το δουλευω κοντα στα 20γρDimitris690 έγραψε: ↑Τετ Ιαν 13, 2021 2:05 pmΑν μπορούσαν όσοι έχουν καιρό τη μηχανή ας μου δώσουν κάποιες συμβουλές ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιούν αυτοί τη μηχανή. Έχω διαβάσει όλο το άρθρο αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα ποια είναι η χωρητικότητα του μαμά καλαθιού. Από δικιά μου εμπειρία νομίζω ότι πρέπει να είναι λίγο πάνω από τα 19 γραμμάρια προς 20.
Δεν λεει κατι η ενδειξη σαν απολυτο νουμερο, απο μηχανη σε μηχανη παιζει κ να εχει διαφορα 2-3οC. Αυτο που εχει σημασια ειναι πως την κραταει σταθερη τη θερμοκρασια, οποτε βρες τι σου ταιριαζει κ μεινει εκει. Εγω πχ σε light roasts ειμαι 95-97.Dimitris690 έγραψε: ↑Τετ Ιαν 13, 2021 2:05 pmΣυνήθως η θερμοκρασία που χρησιμοποιώ είναι 92-93 βαθμοί
Εγω ειδα διαφορα με αλλαγη της σιτας σε ims που ειναι πιο επιπεδη οποτε εχω καλυτερη κατανομη νερου. Περα απο την πιεση που κ εγω την εχω παει στα 9 bar, εχω αλλαξει κ τις παραμετρους του pid αλλα δεν νομιζω πως θα δεις μεγαλες διαφορες με αυτο.
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Bezzera Unica PID?
η μηχανή θέλει λίγο εξάσκηση πάνω σε κάθε καφέ, μετά μπορεί να επιτύχει τρελά αποτελέσματα σε ποιότητα και για μένα είναι ότι καλύτερο πριν τις double boiler!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Bezzera Unica PID?
Δεν εχω καταλάβει ακριβώς ποιό ειναι το προβλημα σου.Καθορισέ το με περισσοτερη σαφήνεια για να σου απαντήσουμε καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση
Σε κάθε περίπτωση
- Πέτα το μαμα καλάθι ειναι πολύ μεγάλο και αγορασε ενα καλαθι για 18γρ
- Ξεκίνα επιτέλους να ζυγίζεις .Δεν μπορούμε να κανουμε κουβέντα για σωστή εκχύλιση όπως επίσης δεν μπορείς να εχεις επαναληψιμότητα στους καφέδες σου αν δεν ζυγιζεις.
- Μην μπερδεύεις αυτα που εκανες με την κλασικ με αυτα που κανεις με την ουνικα.Η κλάσικ έχει τεράστια ροή νερου και ξεκινάει η εκχυλιση αμεσα ενω η ουνικα εχει ομαλότερη ροή και αργεί περισσοτερο. Ξεκίνα να μάθεις τη μηχανή σου απο την αρχή.
- dasimo
- Δημοσιεύσεις: 198
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Bezzera BZ10
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
- Μύλος:: Eurika Mignon
- 2ος Μύλος:: Gaggia MDF
- Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Bezzera Unica PID?
Η αλήθεια είναι οτι τα καλάθια της Bezzera ειναι τεράστια......έχω με ανεση καταφέρει να βαλω έως και 24 γραμμαρια στο καλάθι της BZ10....
-
- Δημοσιεύσεις: 467
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Bezzera Unica PID?
Αλλαξα προχθες το ζιγκλερ του E61 απο 0.7mm σε 0.5mm. H ροη νερου μειωθηκε απο 230 σε 150ml/30sec. Νομιζω πως η μηχανη ειναι πολυ πιο διαχειρισιμη πια κ οι καφεδες εχουν αισθητα περισσοτερη γλυκυτητα.
Τα ελεγε ο ioannisz κ εγω εκανα του κεφαλιου μου. Γιαννη, βαρα ελευθερα.
Προς το παρον δεν εχει δοκιμαστει σε light roast, μονο σε medium, αλλα θα κανω συντομα το πειραμα.
Τα ελεγε ο ioannisz κ εγω εκανα του κεφαλιου μου. Γιαννη, βαρα ελευθερα.
Προς το παρον δεν εχει δοκιμαστει σε light roast, μονο σε medium, αλλα θα κανω συντομα το πειραμα.
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 17, 2020 4:36 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Premillen
- Μύλος:: Mazzer mini electron
- Οι καφέδες μου:: Dimello Professional
- Τοποθεσία: ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Re: Bezzera Unica PID?
nkout απο που προμηθεύτηκες το ζιγκλερακι 0,5 μμ???