Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
- Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μα ο διπλός εσπρέσσο τόσο βγαίνει. Ναι είναι λίγος σε σχέση με άλλους καφέδες, αλλά αν το αφήσεις και τρέξει παραπάνω.:
α) θα βγει πολύ νερουλός
β) θα βγει ξινός γιατί θα έχει εκχυλιστεί σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από όσο πρέπει. Δεν ξέρω αν χρονομέτρησες την εκχύλιση σου. Αν εισαι πάνω από 30" κράτησε αυτό: Όσο περισσότερο κρατάει η εκχύλιση, τόσο περισσότερο κρύο νερό περνάει από το group και τόσο πέφτει η θερμοκρασία. Ειδικά στη δική σου μηχανή, το θέμα της θερμοκρασίας θα το έχεις ούτως ή άλλως και θα ενταθεί
Αν η εκχύλιση σου ήταν 25-30, τότε πρέπει να κόψεις πιο λεπτό τον καφέ για να πλησιάσεις στα 36 γρ.
Μπορείς να το πας μερικά γρ. παραπάνω ώστε να έχεις lungo
α) θα βγει πολύ νερουλός
β) θα βγει ξινός γιατί θα έχει εκχυλιστεί σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από όσο πρέπει. Δεν ξέρω αν χρονομέτρησες την εκχύλιση σου. Αν εισαι πάνω από 30" κράτησε αυτό: Όσο περισσότερο κρατάει η εκχύλιση, τόσο περισσότερο κρύο νερό περνάει από το group και τόσο πέφτει η θερμοκρασία. Ειδικά στη δική σου μηχανή, το θέμα της θερμοκρασίας θα το έχεις ούτως ή άλλως και θα ενταθεί
Αν η εκχύλιση σου ήταν 25-30, τότε πρέπει να κόψεις πιο λεπτό τον καφέ για να πλησιάσεις στα 36 γρ.
Μπορείς να το πας μερικά γρ. παραπάνω ώστε να έχεις lungo
- Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μπορείς επίσης να τσεκαρεις το eshop του Taf, στο οποίο γράφει συνταγή για κάθε καφέ.
Δε βρήκα το συγκεκριμένο που αναφέρεις. Πάτησα στα γρήγορα έναν άλλο από Κολομβία. Ίσως είναι διαφορετική ποικιλία και να θέλει λίγο διαφορετική αντιμετωπίση, ωστόσο γράφει:
Espresso recipe
In: 18gr
Out: 36gr
Time: 25sec
Δε βρήκα το συγκεκριμένο που αναφέρεις. Πάτησα στα γρήγορα έναν άλλο από Κολομβία. Ίσως είναι διαφορετική ποικιλία και να θέλει λίγο διαφορετική αντιμετωπίση, ωστόσο γράφει:
Espresso recipe
In: 18gr
Out: 36gr
Time: 25sec
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 263
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ναι.
Βάλε περισσότερα γρ στο καλαθάκι. Εγώ για τον ίδιο λόγο που λες δεν έχω βάλει ποτέ κάτω από 18..
Οπότε με 18 ιν μπορείς να φτάσεις μέχρι 40 out. Αν δεις ότι ξυνιζει πας πιο λίγα στο out κοκ..
ΥΓ μιλάμε πάντα για γραμμάρια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μαλιστα καταλαβα. Αρα το δοσομετρικο ποτηρακι δεν έχει και πολυ μεγάλη χρησιμοτητα γιατι περνω τελειως διαφορετικα νουμερα (αναλογικα με τα γραμμαρια εννοω) . Επισης δυστηχως δεν εχω ταμπερ σωστο οποτε το πάτημα ειναι λιγο οτι να ναι.
Αν και η εκχυλιση φαινεται ωραια στην εμφανιση ο καφες δεν βγαινει με ωραια γευση. Μου φαινεται πολυ εντονος δυνατος και με περιεργη γευση. Αλλα μπορει να ειναι και η ποικιλία που να μην ειναι στα γουστα μου.
Αν και η εκχυλιση φαινεται ωραια στην εμφανιση ο καφες δεν βγαινει με ωραια γευση. Μου φαινεται πολυ εντονος δυνατος και με περιεργη γευση. Αλλα μπορει να ειναι και η ποικιλία που να μην ειναι στα γουστα μου.
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 263
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μην πειραματιζεσαι άδικα με ιδιαίτερες ποικιλίες από taf. Οι taf θέλουν καλό εξοπλισμό και έμπειρο χέρι για να πάρεις το αποτέλεσμα που πρέπει. Με τον εξοπλισμό που έχεις μην περιμένεις θαύματα..
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 263
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Sweet blue από taf
Και από τους διαφημιζομενους roasters (round cup, Cup10) τα blends τους..
Και από τους διαφημιζομενους roasters (round cup, Cup10) τα blends τους..
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μετα απο αρκετους καφεδες εβγαλα ενα πολυ ικανοποιητικο αποτελεσμα πολυ κοντα με παρομοιους καφεδες που εχω πιει σε speciality cafe εξω. Απλα ειμαι λιγο πιο εξω απο τους χρονους μου καθως δεν εχω και τον καταλληλο εξοπλισμο. Η μηχανη μου οταν πατάω οτ κουμπι βγαζει πρώτα λιγο νερο και μετα απο 2-3 δευτερολεπτα ξεκιναει κανονικα η παροχη νερου. Και δεν ξερω απο που να μετρησω οποτε μου βγαζει
Με 19 γρ καφε 45 γρ out αλλα οι χρονοι ειναι περιεργοι
Απο 22 μεχρι 30 δευτερολεπτα. Αλλα το αποτέλεσμα ειναι ικανοποιητικο.
Δεν εχω βεβαια σωστο tamper οποτε το πατημα μου καθε φορα μπορει να ειναι αρκετα διαφορετικο.
Ταλαιπωρια λιγο ο graef 702 με την κατακρατηση καφε αλλα δεν ασχολούμαι παρα πολυ σε καθε κοψιμο να τον αδειασω τελειως απο τον καφε.
Καμια αλλη συμβουλη;;; ευχαριστω πολυ και παλι
Με 19 γρ καφε 45 γρ out αλλα οι χρονοι ειναι περιεργοι
Απο 22 μεχρι 30 δευτερολεπτα. Αλλα το αποτέλεσμα ειναι ικανοποιητικο.
Δεν εχω βεβαια σωστο tamper οποτε το πατημα μου καθε φορα μπορει να ειναι αρκετα διαφορετικο.
Ταλαιπωρια λιγο ο graef 702 με την κατακρατηση καφε αλλα δεν ασχολούμαι παρα πολυ σε καθε κοψιμο να τον αδειασω τελειως απο τον καφε.
Καμια αλλη συμβουλη;;; ευχαριστω πολυ και παλι
- agpol07
- Δημοσιεύσεις: 263
- Εγγραφή: Πέμ Σεπ 05, 2019 12:05 am
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Η δικιά μου άποψη είναι ότι, με τον εξοπλισμό που έχεις, ειδικά τη μηχανή αλλά και τον μύλο, μην περιμένεις σταθερά αποτελέσματα..