Συνέπεια OSCAR II
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Συνέπεια OSCAR II
Καλησπέρα σας,
Τον τελευταίο χρόνο είμαι κάτοχος της συγκεκριμένης μηχανής (μαζί με έναν μύλο F4 Nano).
Η αλήθεια είναι ότι η απογοήτευση ήταν έντονη μέχρι πριν από δύο μήνες περίπου, καθώς καφέ σωστό έπινα μόνο κατά τύχη. Η οξύτητα βαρούσε κόκκινο.
Μια επίσκεψή μου στο Tarreso του Κολωνακίου με βοήθησε πολύ, αφού ο barista, όντας πολύ εξυπηρετικός και φιλικός, με βοήθησε πάρα πολύ.
Δεν έχει σταματήσει όμως να με απασχολεί η συνέπεια που έχει η μηχανή (ή οι ικανότητες μου να φτιάχνω σωστό καφέ).
Χωρίς να αλλάξω ρυθμίσεις στον μύλο ή στην ρουτίνα μου, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ίδια.
Έχετε παρόμοιο πρόβλημα όσοι έχετε την ίδια μηχανή, ή έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο?
Η μηχανή ήρθε ρυθμισμένη στα 8bar με την αντίστοιχη βαλβίδα από την Ιταλία.
Για να βοηθήσω επιπλέον σας αναφέρω την καθημερινή ρουτίνα:
Ανοίγω μηχανή και περιμένω μέχρι να βγει ατμός (στη συνέχεια κλείνω τον ατμό)
Περιμένω τουλάχιστον μία ώρα με το πορταφίλτερ κουμπωμένο.
Ζυγίζω καφέ, κόβω καφέ, ζυγίζω ξανά και τοποθετώ στο πορταφίλτερ.
Με βελόνα κάνω κατανομή, στην συνέχεια WDT και ακολούθως πατάω όσο πιο επίπεδα μπορώ (μέχρι να βρω αντίσταση από τον καφέ).
Flashing για 2-3", κουμπώνω καφέ, ζυγίζω και χρονομετρώ εκχύλιση.
Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά ψάχνω να βρω αν κάνω κάποιο λάθος.
Τον τελευταίο χρόνο είμαι κάτοχος της συγκεκριμένης μηχανής (μαζί με έναν μύλο F4 Nano).
Η αλήθεια είναι ότι η απογοήτευση ήταν έντονη μέχρι πριν από δύο μήνες περίπου, καθώς καφέ σωστό έπινα μόνο κατά τύχη. Η οξύτητα βαρούσε κόκκινο.
Μια επίσκεψή μου στο Tarreso του Κολωνακίου με βοήθησε πολύ, αφού ο barista, όντας πολύ εξυπηρετικός και φιλικός, με βοήθησε πάρα πολύ.
Δεν έχει σταματήσει όμως να με απασχολεί η συνέπεια που έχει η μηχανή (ή οι ικανότητες μου να φτιάχνω σωστό καφέ).
Χωρίς να αλλάξω ρυθμίσεις στον μύλο ή στην ρουτίνα μου, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ίδια.
Έχετε παρόμοιο πρόβλημα όσοι έχετε την ίδια μηχανή, ή έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο?
Η μηχανή ήρθε ρυθμισμένη στα 8bar με την αντίστοιχη βαλβίδα από την Ιταλία.
Για να βοηθήσω επιπλέον σας αναφέρω την καθημερινή ρουτίνα:
Ανοίγω μηχανή και περιμένω μέχρι να βγει ατμός (στη συνέχεια κλείνω τον ατμό)
Περιμένω τουλάχιστον μία ώρα με το πορταφίλτερ κουμπωμένο.
Ζυγίζω καφέ, κόβω καφέ, ζυγίζω ξανά και τοποθετώ στο πορταφίλτερ.
Με βελόνα κάνω κατανομή, στην συνέχεια WDT και ακολούθως πατάω όσο πιο επίπεδα μπορώ (μέχρι να βρω αντίσταση από τον καφέ).
Flashing για 2-3", κουμπώνω καφέ, ζυγίζω και χρονομετρώ εκχύλιση.
Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά ψάχνω να βρω αν κάνω κάποιο λάθος.
- Algebar
- Δημοσιεύσεις: 79
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 21, 2018 4:04 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: NS Oscar II
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i2 Steel
- Τοποθεσία: Παλλήνη
Re: Συνέπεια OSCAR II
Η μηχανή (τουλάχιστον η δική μου) είναι απόλυτα συνεπής, τα χέρια μου δεν είναι. Αν δεν έχεις ήδη πάρε γυμνό portafilter να βλέπεις τι κάνεις. Η πλειοψηφία των προβλημάτων έχει να κάνει με την ομοιόμορφη κατανομή και το επίπεδο πάτημα.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Συνέπεια OSCAR II
Γιώργο, ο εξοπλισμός και η ρουτίνα σου είναι μια χαρά.
Μερικές παρατηρήσεις: Η oscar II έχω την εντύπωση οτι έχει βαλβίδα αναπνοής οπότε δεν χρειάζεται να ανοίγεις και να κλείνεις τον ατμό. Άνοιξε το καπάκι και δες αν έχει βιδωμένο πάνω στο boiler κάτι σαν τη συνημμένη εικόνα. Αν δεν θες να το ανοίξεις βάλε το αυτί σου κοντά στη μηχανή και άκου τον θόρυβο που παράγει το boiler όταν ζεσταίνεται. Αν μετά από 3~5 λεπτά ακούσεις ένα μικρό σφύριγμα ατμού το οποίο ξαφνικά σταματάει τότε έχεις τη βαλβίδα άρα δεν χρειάζεσαι τη διαδικασία με τον ατμό.
Επίσης αν η μηχανή είχε μανόμετρο θα μπορούσες με ένα τυφλό να ρυθμίσεις και την πίεση στα 9bar.
Η μία ώρα προθέρμανσης είναι υπεραρκετή και 40 λεπτά να την αφήσεις καλά είναι. Πάρε και μια wifi πρίζα να ανοίγει/κλείνει μόνη της και θα είσαι κομπλέ.
Από εκεί και πέρα νομίζω οτι ο κύριος παράγοντας που έχεις ξινίλες είναι ο ίδιος ο καφές οπότε θα σου πρότεινα να αποφεύγεις light ψησίματα, το rd να είναι πάνω από 10ημερο και να κοιτάξεις κάτι σε blend στα οποία οι οξύτητες είναι ηπιότερες.
Επίσης μπορείς να μειώσεις λίγο τη δοσολογία, ρυθμίζοντας την άλεση προς το fine κρατώντας τους ίδιους χρόνους.
Μερικές παρατηρήσεις: Η oscar II έχω την εντύπωση οτι έχει βαλβίδα αναπνοής οπότε δεν χρειάζεται να ανοίγεις και να κλείνεις τον ατμό. Άνοιξε το καπάκι και δες αν έχει βιδωμένο πάνω στο boiler κάτι σαν τη συνημμένη εικόνα. Αν δεν θες να το ανοίξεις βάλε το αυτί σου κοντά στη μηχανή και άκου τον θόρυβο που παράγει το boiler όταν ζεσταίνεται. Αν μετά από 3~5 λεπτά ακούσεις ένα μικρό σφύριγμα ατμού το οποίο ξαφνικά σταματάει τότε έχεις τη βαλβίδα άρα δεν χρειάζεσαι τη διαδικασία με τον ατμό.
Επίσης αν η μηχανή είχε μανόμετρο θα μπορούσες με ένα τυφλό να ρυθμίσεις και την πίεση στα 9bar.
Η μία ώρα προθέρμανσης είναι υπεραρκετή και 40 λεπτά να την αφήσεις καλά είναι. Πάρε και μια wifi πρίζα να ανοίγει/κλείνει μόνη της και θα είσαι κομπλέ.
Από εκεί και πέρα νομίζω οτι ο κύριος παράγοντας που έχεις ξινίλες είναι ο ίδιος ο καφές οπότε θα σου πρότεινα να αποφεύγεις light ψησίματα, το rd να είναι πάνω από 10ημερο και να κοιτάξεις κάτι σε blend στα οποία οι οξύτητες είναι ηπιότερες.
Επίσης μπορείς να μειώσεις λίγο τη δοσολογία, ρυθμίζοντας την άλεση προς το fine κρατώντας τους ίδιους χρόνους.
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Συνέπεια OSCAR II
Είναι η επόμενη αγορά. Γι' αυτό είχα ρωτήσει στο άλλο θέμα που είχε ανοιχτεί. Λογικά θα βγουν συμπεράσματα από εκεί.
Η μηχανή έχει κάποιες κολλημένες σημειώσεις - προειδοποιήσεις πάνω της. Μια από αυτές λέει, ότι ο μοχλός του ατμού πρέπει να ενεργοποιείται κάθε φορά που ανοίγει η μηχανή, μέχρι να βγει ατμός. Άρα αυτό αυτομάτως αποκλείει και τη χρήση της wi-fi μπρίζας, η οποία θα ήταν πολύ βοηθητική.Luckees έγραψε: ↑Παρ Οκτ 16, 2020 10:32 amΗ oscar II έχω την εντύπωση οτι έχει βαλβίδα αναπνοής οπότε δεν χρειάζεται να ανοίγεις και να κλείνεις τον ατμό. Άνοιξε το καπάκι και δες αν έχει βιδωμένο πάνω στο boiler κάτι σαν τη συνημμένη εικόνα. Αν δεν θες να το ανοίξεις βάλε το αυτί σου κοντά στη μηχανή και άκου τον θόρυβο που παράγει το boiler όταν ζεσταίνεται. Αν μετά από 3~5 λεπτά ακούσεις ένα μικρό σφύριγμα ατμού το οποίο ξαφνικά σταματάει τότε έχεις τη βαλβίδα άρα δεν χρειάζεσαι τη διαδικασία με τον ατμό.
Luckees έγραψε: ↑Παρ Οκτ 16, 2020 10:32 amΑπό εκεί και πέρα νομίζω οτι ο κύριος παράγοντας που έχεις ξινίλες είναι ο ίδιος ο καφές οπότε θα σου πρότεινα να αποφεύγεις light ψησίματα, το rd να είναι πάνω από 10ημερο και να κοιτάξεις κάτι σε blend στα οποία οι οξύτητες είναι ηπιότερες.
Επίσης μπορείς να μειώσεις λίγο τη δοσολογία, ρυθμίζοντας την άλεση προς το fine κρατώντας τους ίδιους χρόνους. Δε θέλω να ανοίξω την μηχανή ακόμα, αλλά θα προσπαθήσω να καταλάβω για την βαλβίδα που λέτε.
Το έχω σκεφτεί πολλές φορές αυτό. Ότι οι μονοποικιλιακοί ίσως δεν είναι για τον ουρανίσκο μου. Οι καλύτερες, πιο σταθερές προσπάθειες μέχρι τώρα και συνάμα απολαυστικές, ήταν με τον Tigrato.
Όσο για τα γραμμάρια, έχω διαπιστώσει ότι με περισσότερα γραμμάρια στο καλάθι, είναι πιθανότερο να πάρω καλύτερα αποτελέσματα. Όπως και να έχει τα πειράματα θα συνεχιστούν και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
- georgevag
- Δημοσιεύσεις: 158
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
- Τοποθεσία: Καβάλα
Re: Συνέπεια OSCAR II
Καλησπέρα! Να σου πω ότι ποτέ δεν δεν έχω κάνει αυτή τη διαδικασία. Η μηχανή διαθέτει βαλβίδα αναπνοής και ίσως ο κατασκευαστής να το αναφέρει αυτό ώστε το ακροφύσιο να είναι ήδη γεμάτο με ατμό και όχι με νερό μόλις βάλεις τη γαλατιερα για να φουσκώσεις το γάλα.
Στη ρουτίνα σου, εφόσον ζεσταθεί καλά η μηχανή και πριν κόψεις καφέ, άσε λίγα ml νερο να τρέξουν από το γκρουπ ώστε να δροσίσεις το καυτό ΗΧ και με ένα τυφλο ανεβασε το κύκλωμα υπό πίεση ώστε να γεμίσει το ΗΧ. Μόλις κόψεις τον καφέ κ είναι έτοιμο το pf να κουμπώσει στο γκρουπ κάνε ένα φλας μέχρι να τελειώσει ο ήχος του βρασμένου νερού και δεν βγαίνουν ατμοί. Το πιο πιθανό είναι να ανάψει κ η αντίσταση του μποιλερ. Αν όχι τράβα και μια τον ατμό ώστε να πάρει μπροστά η αντίσταση κ κούμπωσε. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις την μεγαλύτερη θερμοκρασιακή σταθερότητα.
Επίσης, εφόσον αναφέρεις ξινιλες σε μονοποκοιλιακο καφέ, τότε δοκίμασε μερικά tips για να τις αφαιρέσεις όσο αυτό είναι δυνατόν. Δοκίμασε να κοψεις πιο λεπτά ακόμη με την πίεση χαμηλά ώστε να κρατήσει η εκχύλιση περισσότερο χρόνο. Ίσως και 50-60sec από τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί. Ελπίζω να έχεις αλλάξει το πρόγραμμα για τόσα δευτερόλεπτα. Επίσης δοκίμασε να εκχυλισεις με τον ίδιο τρόπο βγάζοντας ακομα πιο πολλά γραμμάρια καφέ από το συνηθισμένο. Δλδ κοντά στα 45-50. Γενικά, δουλεύοντας τέτοιους καφέδες χωράνε πολλά πειράματα. Τέλος, μπορείς να μειώσεις κ το φλας στο 1sec ώστε το νερό να βρίσκεται σε πιο μεγάλη θερμοκρασία.
Αυτες τις μερες έχω φτιάξει ένα τυπου scace με μανόμετρο, θερμόμετρο και βρυσάκι στο pf και θέλω να κάνω μερικες μετρήσεις στη μηχανή αλλάζοντας τα ζιγκλερ του γκρουπ. Θελω να δω μερικούς συνδιασμούς και τι θερμοκρασίες νερού βγάζουν.
Το γκρουπ παίρνει καυτό νερό από τον ΗΧ σωλήνα αλλά και κρύο νερό από διαφορετικό σημείο ώστε με την ανάμιξη τους να βγάλουν τη σωστή θερμοκρασία νερού. Αυτή την αναλογία μπορείς να την αλλάξεις με την τοποθέτηση διαφορετικών ζιγκλερ στην είσοδο του ζεστού και κρύου στο γκρουπ. Από το εργοστάσιο έρχεται με ένα ζιγκλερ 3mm στο ζεστό και κανένα στο κρύο. Δλδ αλλάζοντας το 3mm με ένα 3.2mm θα έχεις πάντα πιο ζεστό νερό στο γκρουπ σου. Θέλω όμως να το δω σε πειράματα.
Επίσης η θερμοκρασία του νερού αλλάζει εάν αλλάξεις την πίεση του μποιλερ. Όχι όμως πάρα πολύ.
Γενικά η μηχανή χωράει πολλά παιχνίδια..ώστε να φέρεις τον καφέ στα μέτρα σου..
Τέλος, πρόσεχε πολύ να μην είναι ευθυγραμμισμένη η τρύπα του γκρουπ που βγαίνει το νερό με μια από τις τρύπες του brass πάνω από το shower. Εάν συμβεί αυτό τότε το νερό θα χτυπάει το puck με τεράστια πίεση γιατί θα βγαίνει ουσιαστικά από τη μια τρύπα του brass.
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Συνέπεια OSCAR II
Σε ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση σου.georgevag έγραψε: ↑Παρ Οκτ 16, 2020 12:52 pmΤέλος, πρόσεχε πολύ να μην είναι ευθυγραμμισμένη η τρύπα του γκρουπ που βγαίνει το νερό με μια από τις τρύπες του brass πάνω από το shower. Εάν συμβεί αυτό τότε το νερό θα χτυπάει το puck με τεράστια πίεση γιατί θα βγαίνει ουσιαστικά από τη μια τρύπα του brass.
Αν συμβαίνει αυτό που αναφέρεις δε θα φαινόταν αυτό από το flashing? Εννοώ, θα παρατηρούσα να βγαίνει το νερό με μεγαλύτερη πίεση από την συνηθισμένη?
- georgevag
- Δημοσιεύσεις: 158
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
- Τοποθεσία: Καβάλα
Re: Συνέπεια OSCAR II
Ναι, άμα έχεις το μυαλό σου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά ακόμα και να μη το έχεις θα το καταλάβεις στην επιφάνεια του puck. Θα είναι σαν να έγινε μια μεγάλη τρύπα κοντα στη βιδα κ όχι οι 4-5 πολύ μικρές κ επιφανειακές που ίσως θα έχεις παρατηρήσει μερικές φορές..
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Συνέπεια OSCAR II
Μου έδωσε ακριβώς την ίδια απάντηση και το Elektro's, άρα θα πάω και εγώ στην λύση της wi-fi μπρίζας.georgevag έγραψε: ↑Παρ Οκτ 16, 2020 12:52 pmΚαλησπέρα! Να σου πω ότι ποτέ δεν δεν έχω κάνει αυτή τη διαδικασία. Η μηχανή διαθέτει βαλβίδα αναπνοής και ίσως ο κατασκευαστής να το αναφέρει αυτό ώστε το ακροφύσιο να είναι ήδη γεμάτο με ατμό και όχι με νερό μόλις βάλεις τη γαλατιερα για να φουσκώσεις το γάλα.
-
- Δημοσιεύσεις: 222
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: QM Silvano Evo
- Μύλος:: Niche zero
- Τοποθεσία: Λευκωσία
Re: Συνέπεια OSCAR II
Ξινός καφές, συνήθως σημαίνει χαμηλή θερμοκρασία εκχύλησης. Αν, όπως περιγράφεις πιο πάνω, μετά από το φλας αμέσως κουμπώνεις και εκχυλίζεις, τότε ίσως η μηχανή δεν προλαβένει να επανέλθει σε σωστή θερμοκρασία.
Δοκίμασε να κάνεις φλας και στην συνέχεια άλεσμα, κατανομή, ταμπιγκ και εκχύληση. Με αυτό τον τρόπο η μηχανή θα έχει περισσότερο χρόνο για να επανέλθει σε σωστή θερμοκρασία.
Δοκίμασε να κάνεις φλας και στην συνέχεια άλεσμα, κατανομή, ταμπιγκ και εκχύληση. Με αυτό τον τρόπο η μηχανή θα έχει περισσότερο χρόνο για να επανέλθει σε σωστή θερμοκρασία.