Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
-
- Δημοσιεύσεις: 64
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
- Όνομα: Σεραφείμ
- Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
- Τοποθεσία: Athens
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
τι σημαίνει όταν το πακ βγαίνει υγρο? τι πρέπει να κάνω? χρησιμοποιώ διπλό καλαθακι με 18 γρ καφε
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Το οτι το πακ βγαίνει υγρο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα ,πέρα απο αισθητικούς και ψυχολογικούς λόγους. Αυτό όμως που εχει μια κάποια σημασία ειναι η σωστή αποσταση απο την ντουζιέρα και αυτός ειναι ο λόγος που υπάρχουν διαφορα μεγεθη καλαθάκια.
Τα καλάθια εχουν ενα ευρος ογκου καφέ στο ιδανικό βάρος το οποίο σημαινει οτι μπορεις να ανέβεις λίγο σε όγκο για δεδομένο βάρος ,αλλά το ιδανικό θα ήταν (ειδικά αν δεις οτι εχεις channeling) να χρησιμοποιούσες ενα μεγαλύτερο καλάθι για να μείνει σταθερη η αποσταση πακ-ντουζιέρας.
Τα καλάθια εχουν ενα ευρος ογκου καφέ στο ιδανικό βάρος το οποίο σημαινει οτι μπορεις να ανέβεις λίγο σε όγκο για δεδομένο βάρος ,αλλά το ιδανικό θα ήταν (ειδικά αν δεις οτι εχεις channeling) να χρησιμοποιούσες ενα μεγαλύτερο καλάθι για να μείνει σταθερη η αποσταση πακ-ντουζιέρας.
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλησπέρα,
πρέπει να βρεις τη σωστή ποσότητα καφέ, η οποίας θα διαφέρει απο blend σε blend, κατά την οποία ΔΕ θα δίνεις πολύ χώρο στον καφέ κατά την εκχείλιση να διογκωθεί πολύ.
Να διαβάζεις, αλλά να μην στέκεσαι πάρα πολύ(κατά γράμμα) στις συνταγές που κυκλοφορούν στο forum και στα sites γιατί το να πετύχεις την επιθυμητή για εσένα γεύση ο μόνος κριτής θα πρέπει να είσαι εσύ. Το τελικό φλυτζάνι διαφέρει πάρα πολύ από καλαθάκι σε καλαθάκι πόσο μάλλον και στη δική μας περίπτωση που έχουμε καλαθάκια 57mm. Δηλαδή στα ίδια γραμμάρια, εμείς έχουμε πιο πολύ ύψος πεπιεσμένου καφέ, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Στο δια ταύτα... Εγώ αν και έχω και το τριπλό καλαθάκι και έχω κάνει δοκιμές και με αυτό, στην πλειονότητα των blends που χρησιμοποιώ βάζω από 18,5 έως 19,5 στο διπλό, αυτό που ήρθε μαζί με τη μηχανή. Με τα πειράματα που έκανα και με το τριπλό, λόγω του ότι έδινα πολύ χώρο στον καφέ να διογκωθεί, έβγαινε υγρό το πακ και κατά το χτύπημα, έμενε πολύ (λάσπη) μέσα... Στη δική σου περίπτωση, επειδή θεωρώ οτι τα 17γρ είναι λίγα, σου προτείνω, αν το σηκώνει ο καφές σου, να ανέβεις σίγουρα μέχρι 18-18,5 γρ, να δοκιμάσεις και να μας πείς.
Συνοψίζοντας, πρέπει να βρείς τον όγκο πεπιεσμένου καφέ, που εκχειλίζει καλύτερα το καλαθάκι σου(εύκολα θα το καταλάβεις κατά το tamping). Αν τρέχει σα νερό, κόβεις πιο fine και ανεβάζεις λίγο γραμμάρια, αν πηγαίνεις πολύ πάνω τα 35" και πικρίζει, κόβεις πιο coarse και ρίχνεις λίγο γραμμάρια.
πρέπει να βρεις τη σωστή ποσότητα καφέ, η οποίας θα διαφέρει απο blend σε blend, κατά την οποία ΔΕ θα δίνεις πολύ χώρο στον καφέ κατά την εκχείλιση να διογκωθεί πολύ.
Να διαβάζεις, αλλά να μην στέκεσαι πάρα πολύ(κατά γράμμα) στις συνταγές που κυκλοφορούν στο forum και στα sites γιατί το να πετύχεις την επιθυμητή για εσένα γεύση ο μόνος κριτής θα πρέπει να είσαι εσύ. Το τελικό φλυτζάνι διαφέρει πάρα πολύ από καλαθάκι σε καλαθάκι πόσο μάλλον και στη δική μας περίπτωση που έχουμε καλαθάκια 57mm. Δηλαδή στα ίδια γραμμάρια, εμείς έχουμε πιο πολύ ύψος πεπιεσμένου καφέ, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Στο δια ταύτα... Εγώ αν και έχω και το τριπλό καλαθάκι και έχω κάνει δοκιμές και με αυτό, στην πλειονότητα των blends που χρησιμοποιώ βάζω από 18,5 έως 19,5 στο διπλό, αυτό που ήρθε μαζί με τη μηχανή. Με τα πειράματα που έκανα και με το τριπλό, λόγω του ότι έδινα πολύ χώρο στον καφέ να διογκωθεί, έβγαινε υγρό το πακ και κατά το χτύπημα, έμενε πολύ (λάσπη) μέσα... Στη δική σου περίπτωση, επειδή θεωρώ οτι τα 17γρ είναι λίγα, σου προτείνω, αν το σηκώνει ο καφές σου, να ανέβεις σίγουρα μέχρι 18-18,5 γρ, να δοκιμάσεις και να μας πείς.
Συνοψίζοντας, πρέπει να βρείς τον όγκο πεπιεσμένου καφέ, που εκχειλίζει καλύτερα το καλαθάκι σου(εύκολα θα το καταλάβεις κατά το tamping). Αν τρέχει σα νερό, κόβεις πιο fine και ανεβάζεις λίγο γραμμάρια, αν πηγαίνεις πολύ πάνω τα 35" και πικρίζει, κόβεις πιο coarse και ρίχνεις λίγο γραμμάρια.
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Εχω την εξης απορία:
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?
Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.
Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?
Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.
Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
...κοινώς,
...κυνηγώντας το δέντρο, χάσαμε το δάσος...
...κυνηγώντας το δέντρο, χάσαμε το δάσος...
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Γενικα η ψιλότερη άλεση οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εκχύλισης οπότε προτιμάμε το μικροτερο καλάθι εκτός αν για οποιοδήποτε λόγο μας χαλάει την εκχύλιση.Αν σου φτάνουν τα 18γρ προτιμάς το πρωτο ,αλλιώς πας στο δεύτερο.nkout έγραψε: ↑Σάβ Οκτ 17, 2020 10:33 pmΕχω την εξης απορία:
Εχω 2 καλαθακια, ενα vst 18gr κ ενα ims competition για 20gr. Και τα δυο με σωστη ρύθμιση στον μυλο κ τη σωστη ποσοτητα καφε (οντως 2gr απεχουν) κανουν νορμαλ εκχυλισεις. Ποιο θα προτιμουσατε απο τα δυο?
Θα ελεγα πως οπτικα ειναι πολυ καλυτερες οι εκχυλισεις των 20gr, γευστικά χωρις να ειμαι σιγουρος μαλλον τα 18gr.
Είναι καλύτερα να πάω σε λιγότερα γραμμάρια κ πιο ψιλη αλεση ή το αναποδο?
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ευχαριστώ πολύ, θα παω στο πιο μικρο καλαθι τοτε
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Μετα απο 3 βδομαδες χρησης του vst 18g, ξαναγυρισα στο 20ρι ims (B702TH26,5M). Ο λογος ειναι πως με το 18ρι, οι πιθανοτητες channeling πολλαπλασιαστηκαν δραματικα. Δεν ξερω αν φταινε οι ικανοτητες μου, οι διαφορες vst-ims ή τα γραμμαρια, αλλα ενω με το 20ρι πρακτικα δεν εχω σχεδον ποτέ channeling, με το 18ρι την παταγα συνήθως.
-
- Δημοσιεύσεις: 19
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2020 9:10 am
- Όνομα: Μάριος
- Μηχανή:: ECM classika pid
- 2η Μηχανή:: gaggia Classic 2019
- Μύλος:: eureka specialita
- 2ος Μύλος:: comandante c40
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλησπέρα παιδιά. Δοκιμάζω να βγάλω ένα γνωστό χαρμάνι με τη μηχανή μου και δεν τα έχω καταφέρει. Παίρνω έναν καφέ με πολύ μεγάλη οξύτητα (η οποία καλύπτει τα πάντα)αν και το συγκεκριμένο χαρμάνι υποτίθεται δεν δίνει. Έχω δοκιμάσει 16-17gr in 1:2 και παραπάνω σε χρόνο από 23-38. Δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω . Ο καφές είναι 9 ημερών. Το οπτικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι είναι καλό η γεύση όχι. Ζεσταίνω πολύ καλά τη μηχανή και έχω καλή ροη όσο μπορώ να καταλάβω μιας και δεν έχω naked . Το καλαθάκι είναι το διπλό της lelit