Φταίει η μηχανή espresso ή όχι;
- johnsin
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Re: Φταίει η μηχανή espresso ή όχι;
ποιο ψιλά μέχρι να πετύχεις την εξαγωγή σου σε 30''
Οκ θά κόψω πιο ψηλά και θα σου πω αν και με ανησυχεί το γεγονός να κόβω στο ενάμισι και να τρέχει κανονικά ο καφές. Αυτό που με προβληματίζει επίσης είναι πώς για να βγει καλός εσπρέσσο με καϊμάκι η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 93 βαθμούς ,εγώ χωρίς να έχω κάποιο ειδικό θερμόμετρο να το μετρήσω, το θερμόμετρο που μετράς το αφρόγαλο το έβαλα μες στο φλιτζάνι που έτρεχε το νερό και έφτασε στους 80 βαθμούς θεωρώ βέβαια ότι είναι λάθος μέτρηση αλλά δεν ξέρω πόσο απόκλιση μπορεί να έχει από την πραγματική.
-
xenos
- Όνομα: Xenophon
- Μηχανή:: Lelit Plust
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
- 2ος Μύλος:: Graef cm702
Εδώ δεν μετράς την ποσότητα του καφέ, η θερμοκρασία ...είναι κάτι άλλο.
Χοντρικά,
=> Σιγουρέψου ότι δεν έχεις pressurized
=> ζέστανε τη μηχανή (έχει boiler?)
=> μέτρα την ποσότητα του καφέ που κόβεις (βάζε σταθερά την ίδια ποσότητα)
=>κόβε όλο και πιο ψιλά μέχρι να πετύχεις (χοντρικά) ένα αποτέλεσμα 1:2 (σε γρ.) σε ~25-30".
Τότε κρίνεις το αποτέλεσμα.
Χοντρικά,
=>κόβε όλο και πιο ψιλά μέχρι να πετύχεις (χοντρικά) ένα αποτέλεσμα 1:2 (σε γρ.) σε ~25-30".
xenos έγραψε: ↑Τετ Σεπ 30, 2020 5:02 pmΕδώ δεν μετράς την ποσότητα του καφέ, η θερμοκρασία ...είναι κάτι άλλο.
Χοντρικά,
[/quoteξ]
Δεν έχω pressurized
Την μηχανή την ζεσταίνω 15 με 20 λεπτά περίπου
Η ποσότητα είναι πάντα ίδια
Κόβω πιο ψηλά αλλά με ανησυχεί το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη μηχανή κόβω πολύ ψηλά σε σχέση με εκεί που κόβουν άλλοι από ότι έχω ακουστά. Θα κόψω ακόμα πιο κάτω. Στη μηχανή που μου κόβουν στο coffee island έχω φτάσει να κόβω στο 1,5 και θα πάω ακόμα πιο κάτω. Είναι δυνατόν να θέλει τόσο ψιλό κόψιμο μία οικιακή μηχανή;
-
xenos
tasosx έγραψε: ↑Τρί Σεπ 29, 2020 12:23 pmΦίλε μου καταρχάς σε ευχαριστώ για τη βοήθεια. Επειδή είμαι λίγο της Ελληνικής χαχαχα εξήγησέ μου τι εννοείς να κόψω fine . Τώρα όσο για τα γραμμάρια δεν το έχω ζυγίσει ακριβώς αλλά έχω ένα καλαθάκι που μου χουνε δώσει από το coffee island με μία γραμμή ,τον γεμίζω μέχρι τη γραμμή και ίσα που βλέπω το σημάδι της βίδας της μηχανής που ακουμπάει περίπου θα έλεγα 18 με 20 γραμμάρια ότι χωράει
Σύμφωνα με το παραπάνω δεν φαίνεται να μετράς τα γρ που βάζεις.
Ναι η αλήθεια είναι ότι γραμμάρια δεν έχω μετρήσει αλλά αφού βάζω πάντα καφέ μέχρι τη γραμμή που είναι για τον διπλό εσπρέσσο το ίδιο πράγμα δεν είναι;xenos έγραψε: ↑Πέμ Οκτ 01, 2020 10:03 pmtasosx έγραψε: ↑Τρί Σεπ 29, 2020 12:23 pmΦίλε μου καταρχάς σε ευχαριστώ για τη βοήθεια. Επειδή είμαι λίγο της Ελληνικής χαχαχα εξήγησέ μου τι εννοείς να κόψω fine . Τώρα όσο για τα γραμμάρια δεν το έχω ζυγίσει ακριβώς αλλά έχω ένα καλαθάκι που μου χουνε δώσει από το coffee island με μία γραμμή ,τον γεμίζω μέχρι τη γραμμή και ίσα που βλέπω το σημάδι της βίδας της μηχανής που ακουμπάει περίπου θα έλεγα 18 με 20 γραμμάρια ότι χωράει
Σύμφωνα με το παραπάνω δεν φαίνεται να μετράς τα γρ που βάζεις.
Ακριβείς μετρήσεις με χρόνους εκχύλισης και τα λοιπά δεν έχω κάνει,αυτό που βλέπω απλά είναι ότι τρέχει πολύ γρήγορα χωρίς να βγάζει καλό καϊμάκι σήμερα θα κόψω ακόμα πιο χαμηλά και θα μιλήσουμε
-
xenos
Εσύ λοιπόν μετράς όγκο και όχι μάζα και ΔΕΝ είναι το ίδιο. Με το διαφορετικό κόψιμο, αλλάζεις τη μάζα στον ίδιο όγκο.
- johnsin
Στο ίδιο καλαθάκι που βάζω 16 γρ commersial καφέ ο spesialty mokka χωράει 18 γρ.
Λοιπόν παιδιά έκοψα αρκετά πιο χαμηλά και η μηχανή μπούκωσε, δεν έβγαζε τίποτα, μετά έκοψα λίγο πιο πάνω και έβγαλα με 18 γραμμάρια καφέ 57 ml στα 26 δευτερόλεπτα με καλύτερο καϊμάκι από τις προηγούμενες φορές, μετά έβαλα πάλι 18 γραμμάρια και το πάτησα στο γκρουπ πιο δυνατά και έβγαλε καλύτερο καϊμάκι. Θα το ψάξω ακόμα περισσότερο. πιστεύω πως ήθελα λίγο περισσότερο καϊμάκι σαν κρέμα που βλέπω σε πολλούς.... Πάντως πιστεύω είμαι σε καλό δρόμο σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!!
Τα 57 ml περίπου σε σχέση με τα 18 γραμμάρια είναι καλά;
Τα 57 ml περίπου σε σχέση με τα 18 γραμμάρια είναι καλά;
- johnsin
Ανάλογά τον καφέ αν το σώμα σου αρέσει και κρατάει για φρεντο καλά είναι ,αν τον πας για εσπρέσο βγάλε στα 25 με 30" 1:2 αναλογία.
Αλλά πάνω από όλα ο κριτής είσαι εσύ, αν σου αρέσει στην γεύση των άλλων περισσεύει.
Αλλά πάνω από όλα ο κριτής είσαι εσύ, αν σου αρέσει στην γεύση των άλλων περισσεύει.