Τι νερό να τοποθετήσω;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσίευση από boltsis » Δευ Ιαν 03, 2011 12:56 pm

Καλημέρα και χρόνια σας πολλά.Μιας και βλέπω ότι η κυρία Silvia διψάει παραπάνω απο τη Delonghi μου είπα να δοκιμάσω να της κοψω το εμφιαλωμένο.Για το σπίτι μου έχω βάλει αυτό το φίλτρο http://www.brita.net/uk/professional_de ... 1&p_id=375 (το μικρό C50) στην παροχή του κρύου νερού.Μου στοίχισε το όλο σύστημα 130 ευρώ με κόστος ανταλλακτικού 65 ευρώ περίπου το χρόνο.Απο ότι μου είπανε είναι αποσκληρυντής ,φιλτράρει το νερό και γενικά βλέπω ότι το χρησιμοποιούνε για επαγγελματική χρήση , καφέδες ,εσπρέσσο κτλπ.

Μπορώ να καταργήσω το εμφιαλωμένο και να βάζω απο αυτό νερό παραπάνω η να πάρω το γνωστό φίλτρο ρητίνης?Επίσης με την "επαναφόρτιση" του φίλτρου ρητίνης ,πόσους μήνες διαρκεί?Και τέλος παράλληλα με το φίλτρο ρητίνης πρέπει να χρησιμοποήσω και κάτι άλλο ανγκαστικά?

Πείτε μου και σεις τη γνώμη σας γιατί πάνε 20 ευρώ για 10 εξάδες Σαμαρίνα και η miss Silvia διψάει λίγο :a060: .Αν είναι να πάρω φίλτρα ρητίνης απο http://www.espressocoffeeshop.com/store/filtro.html μιας και θα παραγγείλω και άλλα πράγματα!!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Ιαν 03, 2011 2:12 pm

To σύστημα που πήρες είναι καταλληλότατο και παρόμοιο σε λειτουργία με αυτό που έχει ο Γιάννης και δεν χρειάζεται να πάρεις φίλτρα ρητίνης ούτε να χρησιμοποιείς εμφιαλωμένο (δηλαδή το μόνο κατάλληλο το Σαμαρίνα). Για το πότε όμως θέλει άλλαγμα (πόσα λίτρα δηλαδή μπορείς να επεξεργαστείς) έχει να κάνει και με πια κεφαλή το έχεις (πχ μεταβλητού bypass ή 30% ή 0%) θα πρέπει να επικοινωνήσεις με αυτόν που στο προμήθευσε ώστε να σου δώσει κάποιο τεστ κιτ ώστε να μετρήσεις την ανθρακική σκληρότητα και να σου εξηγήσει τι ακριβώς σύστημα έχεις. Αφαλάτωση και με φίλτρο πάλι θα κάνεις αλλά θα είναι σε πολύ αραιά διάστηματα. Αλλά το φιλτράρισμα μην ξεχνάμε έχει να κάνει όχι μόνο με τα άλατα και την αρνητική επίδραση τους στην μηχανή αλλά και για την γεύση του καφέ.

PURITY C Quell ST C50,
http://www.brita.net/fileadmin/download ... RITY_C.pdf
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Δευ Ιαν 03, 2011 5:23 pm

Μιας και πήγα σπίτι μου κοίταξα τη κορυφή του συστήματος του φίλτρου BRITA που αναφέρω πάνω να δω τι γράφει.Έγραφε Bypass 30% και απο κάτω PURITY 30% πάλι!Αυτός που μου το έδωσε είπε γενικά ότι είναι 6 μήνες για επαγγελματική χρήση και για 1 χρόνο οικιακή.Διάβασα το manual αλλά δε είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά λόγω των μετρίων Αγγλικών μου!Μια εξακρίβωση Χρήστο και λοιποί εγγλέζοι?

Υ.Γ. Στο ανταλλακτικό κοίταξα έτσι στα γρήγορα αλλά δε βρήκα κάποια παρόμοια τιμή.Αν χρειάζεται πείτε μου να το κοιτάξω λεπτομερώς!Χρήστο σε ευχαριστώ για τη άμεση και για τη χρήσιμη απάντησή σου πάντα!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Ιαν 03, 2011 7:32 pm

Ηλία όπως σου είπα πρέπει να γνωρίζεις την ανθρακική σκληρότητα του νερού της βρύσης σου και τον όγκο του νερού που καταναλώνεις για να προσδιορίσεις τον χρόνο.
Εσύ έχεις κεφαλή με bypass 30% που σημαίνει ότι στα 100 λίτρα νερού που περνάς από το φίλτρο τα 70 λίτρα θα περάσουν από την ρητίνη για την απομάκρυνση της σκληρότητας. Τα υπόλοιπα 30 λίτρα θα μείνουν ανεπηρέαστα στο θέμα σκληρότητας. Φαντάσου το σαν ανάμιξη στην έξοδο 70+30. Αυτή η ρύθμιση του bypass προφανώς δίνει έμφαση στην γευστική ποιότητα του παραγόμενου καφέ και λιγότερο στην προστασία της μηχανής από άλατα σε σχέση πχ με το φίλτρο με 0% bypass.
Ο κατασκευαστής δίνει έναν πίνακα στο link που ανέβασα παραπάνω που σου λέει ότι άμα το νερό σου έχει ανθρακική σκληρότητα 10 °KH (κίτρινο περιθώριο) το σύστημα σου μπορεί να δώσει 550 λίτρα νερό. Εάν έχεις πιο σκληρό νερό από 10 °KH το ίδιο φίλτρο θα μπορέσει να επεξεργαστεί λιγότερα λίτρα νερού και το αντίθετο.
filter_brita_c50.jpg
Επίσης πρόσεξε πως μεταβαλλεται ο όγκος νερού που μπορεί να επεξεργαστείο το φίλτρο για διαφορετικές τιμές bypass. Από 600 λίτρα στα 40% πέφτει στα 370 για 0%.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Δευ Ιαν 03, 2011 8:25 pm

Πρέπει να δω κατα πόσο σκληρό είναι το νερό της βρύσης?Αυτό το βλέπω σε κάποιο χημείο η υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος μέτρησης?
Με λίγα λόγια το φίλτρο που έχω ενδύκνειται για χρήση στη Silvia?Μπορεί να μη το κρατήσω 1 χρόνο τα ανταλλακτικό (ίσως 8-9 μήνες) αλλά το θέμα κατα τη γνώμη σου ενδύκνειται?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Ιαν 03, 2011 9:27 pm

Γιατί αγχώνεσαι άδικα; Σου έγραψα παραπάνω ότι είναι όχι απλά κατάλληλο, αλλά καταλληλότατο. Αυτό το φίλτρο είναι η σωστή λύση. Χρησιμοποίησε το όπως σου είπε αυτός που σου το πούλησε (κάποια ιδέα θα έχει για τα νερά της περιοχής σου) και κάνε και 3-4 αφαλατώσεις τον χρόνο για σιγουριά για να σου φύγει το άγχος, δεν είναι και καμιά σπουδαία υπόθεση.

Άμα τώρα ξύνεσαι :lol: και θέλεις να το ψάξεις παραπάνω για να μετρήσεις την ανθρακική σκληρότητα ή να έχεις μια ιδέα στο περίπου υπάρχει φυσικά η λύση του χημείου αλλά υπάρχουν και έτοιμα εύκολα τεστ που τα βρίσκεις σε μαγαζιά με ενυδρεία. Αφού μάθεις την τιμή της μετά θα πρέπει βάλεις και κάποιον μετρητή στην έξοδο του φίλτρου για να μετράς πόσο νερό έχει αυτό επεξεργαστεί ή σε τακτά χρονικά διαστήματα θα μετράς με τα τεστάκια την ανθρακική σκληρότητα του νερού που βγαίνει από το φίλτρο και θα την συγκρίνεις με αυτήν που είχε το νερό εξόδου απ΄αυτό όταν ήταν καινούριο.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Δευ Ιαν 03, 2011 9:36 pm

Εντάξει δε θα το ψάζω και τόσο πολύ :lol: , είπαμε απλά ρώτησα μιας και είναι Bypass 30% και όχι 0% αλλά ίσως να είναι και καλύτερα έτσι λόγω γεύσης..
Μου είχε πει πως κάνει γι'αυτή τη δουλειά (για εσπρεσσομηχανές) αλλά κυρίως το είχα πάρει για θέμα υγείας.Αλλά δεν έλεγα να είναι τόσο κατάλληλο.Πάντως όσοι έχουν δοκιμάσει έχουν καταλάβει τη διαφορά και πιστεύω 60-65 ευρώ το χρόνο είναι πολύ καλά για να πίνεις καθαρό νερό και να το χρησιμοποιείς παράλληλα με τη εσπρεσσομηχανή!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Ιαν 03, 2011 9:44 pm

Δες στον πίνακα ότι για μηχανές καφέ προτείνεται το 40% bypass, οπότε μην ανησυχείς. Είσαι και κατάτι προς την safe επιλογή. ;)
Off topic:
Μην απαντήσεις εδώ αλλά περιμένω καιρό τώρα να δω τι αποτελέσματα παίρνεις, να διαβάσω τίποτα διθυραμβικά :a049: σχόλια για τον καφέ σου, την κρέμα του κτλ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Άβαταρ μέλους
tdm900twin
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
2η Μηχανή:: Nespresso Citiz
Μύλος:: Macap MC4 stepless
Οι καφέδες μου:: Hacienda San Pedro, La Margarita

Δημοσίευση από tdm900twin » Πέμ Φεβ 03, 2011 8:38 pm

Μια ερώτηση για τα φίλτρα bestmax, τα τοποθετούμε κάτω από τον πάγκο?
Αν ναι, τότε φιλτράρουμε όλο το νερό που χρησιμοποιούμε (εννοώ όλο το νερό που βγαίνει από τη βρύση της κουζίνας) ή βγάζουμε δεύτερο βρυσάκι και παίρνουμε όποτε θέλουμε νερό?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Φεβ 03, 2011 11:34 pm

Κυρίως μπαίνουν κάτω από τον πάγκο. Για το άλλο που ρωτάς η λογική μου (δεν μιλάω εκ πείρας) λέει ότι έχει να κάνει με το που θα το τοποθετήσεις εσύ και ανάλογα με τις ανάγκες σου. Το φίλτρο έχει μία είσοδο και μία έξοδο. Θέλεις να έχεις την κύρια βρύση να έχει φιλτραρισμένο νερό απλά το παρεμβάλεις ανάμεσα στην βρύση και την παροχή της, θέλεις να βγάλεις ξεχωρίστα άλλη γραμμή που θα είναι νερό για μόνο την μηχανή και αυτό πάλι γίνεται, απλά βάζεις κάποιο by-pass στην παροχή. Αλλά καλύτερα να το συζητήσεις με αυτούς που θα το αγοράσεις γιατί γνωρίζουν όλα τα συνοδευτικά αξεσουάρ του φίλτρου.

Απάντηση