Delonghi Dedica 680 (άποψη)
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
τον αργό τον δοκίμασες όμως; Κάποιοι καφέδες το θέλουν αυτό. Τι καφέδες είναι;
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2020 6:28 am
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Ο ένας είναι ο hausbraunt HH που είναι 80/20 και ο Lavazza Aroma top vending που ειναι 1.0% Arabica αυτή την στιγμή έχω τον Lavazza στον μύλο. Απλά αργεί η εκχειλιση πάρα πολύ ακόμα και στο 7 που ο hausbraunt πχ στο 7 είχε ροή αλλά έμοιασε σαν γαλλικός
Σε αυτή την ρύθμιση έχω τον μύλο τώρα
https://ibb.co/0Jt8LDR
Σε αυτή την ρύθμιση έχω τον μύλο τώρα
https://ibb.co/0Jt8LDR
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2020 6:28 am
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι καμία φορά όταν κόβω σου 5 και βγάζω το γκρουπ κρατάει νερό στην πάνω μεριά
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Με την παραδοχή ότι κόβεις τα ίδια γραμμάρια καφέ, αυτό γινεται γιατί όταν κόβεις τον καφέ ψιλότερα αυτός πιάνει μικρότερο χώρο και υπάρχει μεγαλύτερο κενό μεταξύ της ντουζιέρας και του καφέ. Επίσης η μηχανή σου δεν έχει solenoid για να πετάει αυτά τα νερά έξω.
Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα απαραίτητα, αν γίνεται σε αποδεκτά πλαίσια. Γενικά θα πρέπει ανάλογα τον καφέ την άλεση και το καλαθάκι σου να βάζεις συγκεκριμένη ποσότητα καφέ. Γι αυτό εδω μέσα έχουμε 2-3 καλαθάκια για διπλούς καφέδες που είναι για διαφορετικά γραμμάρια (14, 17, 19 γρ). Ψάξε να δεις λίγο την μέθοδο με το κέρμα για να δεις πόσο καφέ να βάζεις στο δικό σου.
Γενικά με αυτούς τους κομέρσιαλ καφέδες παίξε με 14-15 γραμμάρια και 50 γρ ρόφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Κάπου εκεί θα βρεις και το σωστό συνδιασμό για να πάρεις το προφιλ αυτων των καφεδων. Τωρα αν με το καλαθάκι σου δεν χωράνε ή αφήνουν πολύ κενό τότε θα πρέπει να βρεις κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο.
Επίσης όταν αλλάζεις ρύθμιση καφέ να χτυπας τον μύλο για να φύγουν τυχόν υπολείμματα καφέ που είναι στο τουνελ και ειναι με την παλιά άλεση. Η αλλιώς μπορείς να πετάς λίγο καφέ.
Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα απαραίτητα, αν γίνεται σε αποδεκτά πλαίσια. Γενικά θα πρέπει ανάλογα τον καφέ την άλεση και το καλαθάκι σου να βάζεις συγκεκριμένη ποσότητα καφέ. Γι αυτό εδω μέσα έχουμε 2-3 καλαθάκια για διπλούς καφέδες που είναι για διαφορετικά γραμμάρια (14, 17, 19 γρ). Ψάξε να δεις λίγο την μέθοδο με το κέρμα για να δεις πόσο καφέ να βάζεις στο δικό σου.
Γενικά με αυτούς τους κομέρσιαλ καφέδες παίξε με 14-15 γραμμάρια και 50 γρ ρόφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Κάπου εκεί θα βρεις και το σωστό συνδιασμό για να πάρεις το προφιλ αυτων των καφεδων. Τωρα αν με το καλαθάκι σου δεν χωράνε ή αφήνουν πολύ κενό τότε θα πρέπει να βρεις κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο.
Επίσης όταν αλλάζεις ρύθμιση καφέ να χτυπας τον μύλο για να φύγουν τυχόν υπολείμματα καφέ που είναι στο τουνελ και ειναι με την παλιά άλεση. Η αλλιώς μπορείς να πετάς λίγο καφέ.
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2020 6:28 am
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Το κόλπο με το κέρμα; υπάρχει κάποιο λινκ να το δω;
Επίσης αυτό που πήρα χωράει 19 γραμμάρια καφέ για αυτό θα ήθελα να έχω και εικόνα στον συγκεκριμένο μύλο πόσο περίπου να αλεσω δηλαδή το 5 είναι καλά; η το 7;απο έναν άνθρωπο που έχει ίδιο εξοπλισμό ώστε να το βρω εγώ με τον δικό μου τρόπο αναλόγως τον καφέ που θα έχω
Επίσης αυτό που πήρα χωράει 19 γραμμάρια καφέ για αυτό θα ήθελα να έχω και εικόνα στον συγκεκριμένο μύλο πόσο περίπου να αλεσω δηλαδή το 5 είναι καλά; η το 7;απο έναν άνθρωπο που έχει ίδιο εξοπλισμό ώστε να το βρω εγώ με τον δικό μου τρόπο αναλόγως τον καφέ που θα έχω
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Δεν μπορώ να βρω λινκ αλλά μια ωραία περιγραφή που έχει κάνει παλιότερα ο Αντώνης (gsisr) είναι:
"Θα σου δώσω ένα αρχικό μπουσουλα όσο πιο εύκολο για αρχαριο. Θα τσεκαρεις τη σωστή ποσότητα που χωράει το καλάθι σου με τον εξής τρόπο. Αφού αλεσεις στο καλάθι και πατήσεις με το ταμπερ θα βάλεις πάνω στον καφέ μέσα στο κλείστρο ένα δεκάλεπτο και θα κουμπώσεις κανονικά το κλείστρο στο γκρουπ. θα το βγάλεις στη συνέχεια και θα ρίξεις το κέρμα. Θα πρέπει το κέρμα να έχει αφήσει ίσα ισα ένα αχνό αποτύπωμα. Αν δεν έχει αφήσει καθόλου κανείς underdosing αν έχει αφήσει πολύ overdosing. Αυτή είναι η σωστή δοσολογία για το καλάθι σου. Από καφέ σε καφέ αυτό μεταβάλλεται. Θα ξεκινήσεις με ένα καφέ και θα πορευτείς μ αυτον ωσότου μπεις στο κλίμα. Θα ταμποναρεις πάντα με την ίδια πίεση. Δε θα το αλλάζεις αυτό. Θα παίζεις μόνο με την άλεση και με τιποτα άλλο. Θερμοκρασιες, δοσολογιες, πίεση ταμπινγκ θα κρατάς πάντα σταθερά. Θα ζυγίσεις το ρόφημα σε γραμμάρια όπως ειπώθηκε. Καλή αρχή"
Πάντως 19άρι καλαθάκι δεν κάνει για κομέρσιαλ καφέδες σαν αυτούς που περιέγραψες είναι πολύ μεγάλο.
Το ερώτημα σου για το πόσο να αλέθεις δεν μπορεί να απαντηθεί απο κάποιον ακόμα και αν έχει τον ίδιο εξοπλσμό. Θα πρέπει να αλέθεις τόσο ψιλά ώστε με 15 γραμμάρια καφέ να παίρνεις 50 γρ ρόφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα.
Οπότε ζύγισμα καφέ, ζυγισμα ρόφημα κατά την εκχύληση και χρονόμετρο στο χέρι.
"Θα σου δώσω ένα αρχικό μπουσουλα όσο πιο εύκολο για αρχαριο. Θα τσεκαρεις τη σωστή ποσότητα που χωράει το καλάθι σου με τον εξής τρόπο. Αφού αλεσεις στο καλάθι και πατήσεις με το ταμπερ θα βάλεις πάνω στον καφέ μέσα στο κλείστρο ένα δεκάλεπτο και θα κουμπώσεις κανονικά το κλείστρο στο γκρουπ. θα το βγάλεις στη συνέχεια και θα ρίξεις το κέρμα. Θα πρέπει το κέρμα να έχει αφήσει ίσα ισα ένα αχνό αποτύπωμα. Αν δεν έχει αφήσει καθόλου κανείς underdosing αν έχει αφήσει πολύ overdosing. Αυτή είναι η σωστή δοσολογία για το καλάθι σου. Από καφέ σε καφέ αυτό μεταβάλλεται. Θα ξεκινήσεις με ένα καφέ και θα πορευτείς μ αυτον ωσότου μπεις στο κλίμα. Θα ταμποναρεις πάντα με την ίδια πίεση. Δε θα το αλλάζεις αυτό. Θα παίζεις μόνο με την άλεση και με τιποτα άλλο. Θερμοκρασιες, δοσολογιες, πίεση ταμπινγκ θα κρατάς πάντα σταθερά. Θα ζυγίσεις το ρόφημα σε γραμμάρια όπως ειπώθηκε. Καλή αρχή"
Πάντως 19άρι καλαθάκι δεν κάνει για κομέρσιαλ καφέδες σαν αυτούς που περιέγραψες είναι πολύ μεγάλο.
Το ερώτημα σου για το πόσο να αλέθεις δεν μπορεί να απαντηθεί απο κάποιον ακόμα και αν έχει τον ίδιο εξοπλσμό. Θα πρέπει να αλέθεις τόσο ψιλά ώστε με 15 γραμμάρια καφέ να παίρνεις 50 γρ ρόφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα.
Οπότε ζύγισμα καφέ, ζυγισμα ρόφημα κατά την εκχύληση και χρονόμετρο στο χέρι.
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
δεν μπορεις να παρεις συγκεκριμενη απαντηση για την αριθμιση του μυλου..εγω μπορει να κοβω στο 15 κι εσυ στο 7 και να εχουμε την ιδια αλεση..για τον ιδιο μυλο για το ιδιο μοντελο για την ιδια παρτιδα..επισης οταν ο καφες θελει το δικο του κοψιμο το οποιο μεταβαλλεται απο μερα σε μερα..βαλε και την υγρασια στην εξισωση..ειναι πολλες οι μεταβλητες και μας δινεις λιγα στοιχεια..αυτοι οι καφεδες που ανεφερες θελουν σχετικα χαμηλη θερμοκρασια,σε συνδιασμο με το κατραμι πακ μαλλον παιρνεις πικριλα και οχι ξινιλα..προτιμοτερο θα ηταν να βγαλεις ενα βιντεο της εκχυλισης..θα βοηθουσε πολυ και φωτο του πακ..και στοιχεια πχ.εβαλα χ gr καφε και εβγαλα ψ gr ροφημα σε s δευτερολεπτα..
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Επίσης το κόψιμο αλλάζει ανάλογα τον καφέ, το πόσο παλιός είναι και το πόσες μέρες έχεις ανοίξει την συσκευασία.
Γι αυτό ο μόνος τρόπος είναι αυτός που περιέγραψα πιο πάνω.
Δηλαδή τυχαίνει με ένα κόψιμο να αλλάζω καφέ και να μην τρέχει σταγόνα ή να τρέχει ποτάμι.Και φυσικά καθώς περνούν οι μέρες που ανοίξαμε την συσκευασία χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις στον μύλο και να αλέθουμε πιο ψιλά για να έχουμε τους ίδιους χρόνους.
εντιτ:
Πάνο αυτό που μπορεί να παίρνει σαν ξυνίλα ίσως είναι και channeling σε συνδιασμό με καμένο καφέ που μπορεί να τον μπερδεύει ακόμα περισσότερο.
Γι αυτό ο μόνος τρόπος είναι αυτός που περιέγραψα πιο πάνω.
Δηλαδή τυχαίνει με ένα κόψιμο να αλλάζω καφέ και να μην τρέχει σταγόνα ή να τρέχει ποτάμι.Και φυσικά καθώς περνούν οι μέρες που ανοίξαμε την συσκευασία χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις στον μύλο και να αλέθουμε πιο ψιλά για να έχουμε τους ίδιους χρόνους.
εντιτ:
Πάνο αυτό που μπορεί να παίρνει σαν ξυνίλα ίσως είναι και channeling σε συνδιασμό με καμένο καφέ που μπορεί να τον μπερδεύει ακόμα περισσότερο.
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Ενάμιση χρόνο με την ίδια μηχανή και 1 με τον ίδιο μύλο. Όπως έχω ξανά γράψει είναι πεταμένα λεφτά αυτά τα δύο. Αν πας λίγο πίσω στην συζήτηση θα δεις ότι και εγώ πίνω ξινιλα και έχω δοκιμάσει ένα σωρό παραμέτρους. Σε κομερσιαλ καφέδες βέβαια δεν είχα θέμα. Όπως έχουμε ξαναγράψει στην ίδια συζήτηση εδώ η μηχανή έχει thermoblock και άρα όχι σταθερή θερμοκρασία άρα και ξινιλα ή πικρίλα ή και τα δύο μαζί.
Επειδή είμαι σίγουρος ότι έχεις μπάσκετ το κλασικο κινέζικο με τα γράμματα μέσα, είναι ότι πιο σάπιο υπάρχει. Χωράει 17 με 18 γραμμάρια. Με πιο λίγα δεν μπορείς να πατήσεις γιατί θα σφηνωσει στα γράμματα και πιο πολύ θα σου κάψει τον καφέ.
Ξέχνα τα 1:2 και τα 25-30 δευτερόλεπτα με την μηχανή αυτή, δεν θα πιεις καφέ ποτέ.
Ξέχνα και την λεπτή άλεση, δεν την συμπαθεί η delonghi. Ανέβαινε μια μια σκάλα να δεις ποτε θα φτιάξει η κατάσταση. Ζυγαριές, χρονόμετρα κλπ άστα στην άκρη και δες με το αποτέλεσμα στην γεύση
Βάλε 18 γραμμάρια, πάτα καλά, πάτα να τρέχει και 2 3 φορές πριν κάνεις καφέ για να ζεσταθεί καλά η μηχανή.
Welcome to the club με τις φοβερές κριτικές ότι η μηχανή είναι ότι καλύτερο υπάρχει....
Επειδή είμαι σίγουρος ότι έχεις μπάσκετ το κλασικο κινέζικο με τα γράμματα μέσα, είναι ότι πιο σάπιο υπάρχει. Χωράει 17 με 18 γραμμάρια. Με πιο λίγα δεν μπορείς να πατήσεις γιατί θα σφηνωσει στα γράμματα και πιο πολύ θα σου κάψει τον καφέ.
Ξέχνα τα 1:2 και τα 25-30 δευτερόλεπτα με την μηχανή αυτή, δεν θα πιεις καφέ ποτέ.
Ξέχνα και την λεπτή άλεση, δεν την συμπαθεί η delonghi. Ανέβαινε μια μια σκάλα να δεις ποτε θα φτιάξει η κατάσταση. Ζυγαριές, χρονόμετρα κλπ άστα στην άκρη και δες με το αποτέλεσμα στην γεύση
Βάλε 18 γραμμάρια, πάτα καλά, πάτα να τρέχει και 2 3 φορές πριν κάνεις καφέ για να ζεσταθεί καλά η μηχανή.
Welcome to the club με τις φοβερές κριτικές ότι η μηχανή είναι ότι καλύτερο υπάρχει....
- brego
- Δημοσιεύσεις: 61
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2020 12:23 pm
- Όνομα: Παντελής
- Μηχανή:: Sage Duo Temp Pro
- 2η Μηχανή:: Nespresso CitiZ&milk
- Μύλος:: Niche
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Taresso (Tigrato, Supremo)
- Τοποθεσία: Ν. Ηράκλειο
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Η μηχανή είναι σωστά ζεσταμένη; μήπως θέλει να ζεσταθούν πλήρως group, PF, κούπα; Μετά από πόση ώρα αφού την ανάψεις φτιάχνεις καφέ;Duckdodger έγραψε: ↑Σάβ Απρ 18, 2020 2:03 pm...... το πρόβλημα μου είναι ότι έχω πάρει 2 καφέδες και παίρνω ξινιλα ότι κόψιμο και να κάνω........