Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Gkat

Re: Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Δημοσίευση από Gkat » Σάβ Απρ 11, 2020 5:12 pm

λιγο" off topic" και "above budget", αλλα...

η Decent τι specs εχει?...ειναι HX με vibration pump + τα "καλουδια" με profiles κλπ κλπ?

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες

Δημοσίευση από ioannisz » Σάβ Απρ 11, 2020 8:39 pm

Καμία σχέση, είναι κάτι διαφορετικό. Έχει δικιά της κατηγορία. Πάει να καταρρίψει πολλά από τα "ταμπού" στον χώρο. Ο χρόνος θα δείξει.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Cafelat Robot
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Σάβ Απρ 11, 2020 10:03 pm

Τελικά αυτό το θέμα αγοράς μηχανής με βοήθησε να μάθω αρκετά πράγματα :). Με αφορμή τα σχόλια του Αποστόλη και του Γιάννη που φανερώνουν ξεκάθαρα ότι έχουν και εμπειρία και γνώσεις και το σημαντικότερο είναι πρόθυμοι να τις μοιραστούν με τους νεότερους στο forum θα ήθελα να παραθέσω αυτό το θέμα στο HB και αν θέλουν να πουν κι εκείνοι τη γνώμη τους.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Απρ 13, 2020 12:29 pm

Φίλε Γιώργο αυτά που έχω μάθει από τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι ως οικιακός χρήστης είναι οτι α) είναι τόσες πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο στον εσπρέσο και β) είναι τόσο υποκειμενική γεύση του καθενός, που για να μπορέσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη κοινή βάση συζήτησης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια βασικά μετρητικά εργαλεία.
Επαγγελματίες του χώρου μας έδωσαν χρόνια πριν χρήσιμους μπούσουλες όπως είναι οι θερμοκρασίες, οι πιέσεις, οι χρόνοι και οι δοσολόγιες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας καλείται να τα εφαρμόσει, να τα παραλλάξει ή να τα εξελίξει με όσο μεγαλύτερο βαθμό επαναληψιμότητας, πάντα όμως με γνώμονα και τελικό κριτή τη γεύση του.

Προσωπικά εντυπωσιάζομαι από τον εαυτό μου που πλέον σήμερα δεν μπορώ ούτε να μυρίσω εκείνο το μαύρο, λαδωμένο και μπαγιάτικο καφέ από τα starbucks- που κάποτε με άφησε άφωνο(!?) και με ώθησε να ψαχτώ περισσότερο- μόνο και μόνο επειδή ήταν φρεσκοαλεσμένος, αλλά συγκριτικά με την κάψουλα της nespresso είχε περισσότερη φρεσκάδα και γεύση. Σιγά σιγά η γεύση εκπαιδεύεται, καθαρίζει γίνεται πιο απαιτητική. Κάποτε η ζάχαρη ήταν απαραίτητη να κρύψει την πικράδα, τώρα καταστρέφει τη μαγεία.

Από την άλλη, το οποιοδήποτε μετρητικό εργαλείο δεν είναι και θέσφατο. Στο κυνήγι του god shot όταν κατά καιρούς χρησιμοποιώ το διαθλασίμετρο για να ρυθμίσω τον βαθμό εκχύλισης μερικές φορές η γεύση δεν συνάδει με τη μέτρηση. Τι νόημα έχει να βλέπω τα "ιδανικά" TDS, αλλά να μου κλωτσάει γεύση; Τι νόημα έχει να ακολουθείς όλες τις παραμέτρους που προτείνει ένας ψήστης για να βγει το προφίλ, αλλά εσένα οι οξύτητες να μη σου αρέσουν και να θες να τις κρύψεις με ένα φλατ μύλο, ή επιλέγοντας υψηλότερη θερμοκρασία;

Ρεζουμέ: Ο espresso είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που κρίνεται από την υποκειμενική μας γεύση, οπότε κάθε άποψη είναι σεβαστή και χρήσιμη.

PuraVida
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Rocket R58
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από PuraVida » Δευ Απρ 13, 2020 2:53 pm

Πολύ σωστός ο Αποστόλης, θα συμφωνήσω και εγώ

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες

Δημοσίευση από ioannisz » Τρί Απρ 14, 2020 10:59 am

Για να μην χάνουμε τον προσανατολισμό μας σε αυτό το post, να θυμίσω ότι η κουβέντα έφτασε εκεί, γιατί μία επιλογή του Γιώργου είναι μια μηχανή ΗΧ που υπόσχεται εύκολο (και σταθερό) έλεγχο της θερμοκρασίας, για να γίνει έτσι και πιο φιλική προς τους αρχάριους χρήστες.
Φυσικά όπως λέει ο Αποστόλης υπάρχουν πολλοί παράγοντες.
Τι απαντάς σε κάποιον όταν σου βάζει την ποιότητα του νερού? Τίποτα φυσικά, δίκιο έχει.
Ή την ποιότητα κόκκου, ή το ψήσιμο ... όλοι δίκιο έχουν.
Αλλά εμείς μείναμε σε έναν παράγοντα και απλά είπαμε δυό-τρία πραγματάκια.
Φυσικά ότι και να συμβεί, όπως και να συμβεί, μέχρι ο καφές να έρθει στο στόμα σου είναι υπό συζήτηση.
Και να ξεκαθαρίσω κάτι που είχα πει νωρίτερα εδώ.
ioannisz έγραψε:
Πέμ Απρ 09, 2020 10:39 pm
... έχω βάλει και pid σε HX μηχανή, αλλά έπαιζε το ίδιο με τον πρεσοστάτη. Ο σχεδιασμός κάνει την διαφορά. ...
φυσικά σαν ερασιτέχνης πήγα και αντικατέστησα τον πρεσοστάτη με pid παίρνοντας πληροφορία από το έξω (μεγάλο) boiler της μηχανής ΗΧ. Ο πειραματισμός έγινε κυρίως για πιο εύκολο τρόπο αλλαγής της θερμοκρασίας, για άλλους πιο ευαίσθητους κόκκους.
Στην μηχανή ΗΧ από τις επιλογές του Γιώργου, μιλάμε για ένα κύκλωμα (κάτι σαν pid?) που ρυθμίζει την τελική θερμοκρασία παίρνοντας πληροφορία από το νερό στον ΗΧ σωλήνα. Δύσκολο να το κάνεις κάποιος ερασιτέχνης αυτό. Άντε να βάλεις αισθητήρα θερμοκρασίας εκεί μέσα. Δεν ξέρω αν το έχουμε συναντήσει αλλού αυτό. Οψόμεθα.
Επίσης όλοι λένε για σταθερότητα στην θερμοκρασία, γιατί μόνο μία μηχανή ξέρω (decent) που μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία κατά την εκχύλιση, όποτε θέλεις εσύ (αν υπάρχουν και άλλες δεν το ξέρω), είτε πάνω είτε κάτω.
Προσοχή, όποτε θες εσύ όχι όποτε θέλει η μηχανή, γιατί έτσι μπορεί γευστικά να χαθεί ο έλεγχος και να οδηγήσει τον barista σε λάθος συμπεράσματα. Αν δεν έχεις την σταθερή, πως θα αξιολογήσεις την μεταβλητή?
...
απλά προσπάθησα να δώσω μια γεύση από το χάος των παραμέτρων που αντιμετωπίζουμε στο δρόμο για το αρεστό (θεϊκό?) ποτήρι.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas

Δημοσίευση από PublicDomain » Τρί Απρ 14, 2020 12:27 pm

+1

ο εξοπλισμός είναι μόνο η αρχή, ο χρήστης συνεχώς εξελίσσεται!

υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά χαρακτηριστικά π.χ. ο τύπος του μπόιλερ, το μέγεθος του μπόιλερ η αξιοπιστία μιας εταιρείας τα τεχικά χαρ/κά με νούμερα κλπ κλπ κλπ

αλλά μια μηχανή δε πρέπει να καθορίζει τον καφέ που πίνεις αλλά πόσο εύκολα τον πετυχαίνεις!

φτάνει ένας μπαγιάτικος καφές που ξεφούρνισε κάποιος ρόαστερ να σου καταστρέψει τη συνταγή!

το θέμα εσένα ποια μηχανή θα σε βολέψει από το σημείο που ξεκινάς προς την πορεία σου για ένα καλό καφέ στα μέτρα σου

εσύ θα πάρεις την τελική απόφαση και όλη η συζήτηση στόχο έχει να σε ενημερώσει για αυτήν την απόφαση καθώς για τους Ελληνικούς μισθούς δεν υπάρχει ανοχή σε λάθη στον εξοπλισμό και κάθε λάθος επιλογή θα σου κοστίσει από την επόμενη!

μόνο εσύ ξέρεις (στην πραγματικότητα συνεχώς μαθαίνεις) ποιος καφές είναι καλός για εσένα...
Luckees έγραψε:
Δευ Απρ 13, 2020 12:29 pm
Φίλε Γιώργο αυτά που έχω μάθει από τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι ως οικιακός χρήστης είναι οτι α) είναι τόσες πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο στον εσπρέσο και β) είναι τόσο υποκειμενική γεύση του καθενός, που για να μπορέσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη κοινή βάση συζήτησης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια βασικά μετρητικά εργαλεία.
Επαγγελματίες του χώρου μας έδωσαν χρόνια πριν χρήσιμους μπούσουλες όπως είναι οι θερμοκρασίες, οι πιέσεις, οι χρόνοι και οι δοσολόγιες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας καλείται να τα εφαρμόσει, να τα παραλλάξει ή να τα εξελίξει με όσο μεγαλύτερο βαθμό επαναληψιμότητας, πάντα όμως με γνώμονα και τελικό κριτή τη γεύση του.

Προσωπικά εντυπωσιάζομαι από τον εαυτό μου που πλέον σήμερα δεν μπορώ ούτε να μυρίσω εκείνο το μαύρο, λαδωμένο και μπαγιάτικο καφέ από τα starbucks- που κάποτε με άφησε άφωνο(!?) και με ώθησε να ψαχτώ περισσότερο- μόνο και μόνο επειδή ήταν φρεσκοαλεσμένος, αλλά συγκριτικά με την κάψουλα της nespresso είχε περισσότερη φρεσκάδα και γεύση. Σιγά σιγά η γεύση εκπαιδεύεται, καθαρίζει γίνεται πιο απαιτητική. Κάποτε η ζάχαρη ήταν απαραίτητη να κρύψει την πικράδα, τώρα καταστρέφει τη μαγεία.

Από την άλλη, το οποιοδήποτε μετρητικό εργαλείο δεν είναι και θέσφατο. Στο κυνήγι του god shot όταν κατά καιρούς χρησιμοποιώ το διαθλασίμετρο για να ρυθμίσω τον βαθμό εκχύλισης μερικές φορές η γεύση δεν συνάδει με τη μέτρηση. Τι νόημα έχει να βλέπω τα "ιδανικά" TDS, αλλά να μου κλωτσάει γεύση; Τι νόημα έχει να ακολουθείς όλες τις παραμέτρους που προτείνει ένας ψήστης για να βγει το προφίλ, αλλά εσένα οι οξύτητες να μη σου αρέσουν και να θες να τις κρύψεις με ένα φλατ μύλο, ή επιλέγοντας υψηλότερη θερμοκρασία;

Ρεζουμέ: Ο espresso είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που κρίνεται από την υποκειμενική μας γεύση, οπότε κάθε άποψη είναι σεβαστή και χρήσιμη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Τρί Απρ 14, 2020 2:21 pm

συμφωνώ και γω με οτι ειπώθηκε παραπάνω...

παράμετροι πάρα πολλοί για να εξασφαλισθεί το "τέλειο αποτέλεσμα"!????????????...

και σίγουρα αυτο που λένε "trial & error", μέχρι να παιδευτείς και στη γεύση σιγά σιγά, ώστε να φύγει η "πεπατειμένη" που υπάρχει στον ουρανίσκο του κάθε ενός, με τους καφέδες οτιναναι (μια λέξη), που όλοι μας έχουμε πιει κατά καιρούς...

κάνεις προσεκτικά βήματα, όπως σωστά ειπώθηκε, για να μην δώσεις μια περιουσία σε 1η φάση, εκτός και "money is no object", και το δουλεύεις και όσον αφορά τον τρόπο παρασκευείς, αλλά και όσον αφορά τον ουρανίσκο ρε παιδια...

και θα μιλησω για μένα...ε δε το χω ακόμα με το να καταλαβαίνω μικρές διαφορες στις ποικιλίες καφέ...γι αυτό με συμβούλεψαν κιόλας σε προηγούμενα post γι αυτή τη παράμετρο...

θα καταλάβω πότε ο καφές θα μου βγει sour ή bitter, αλλά παλεύω ακόμα να μάθω τον ουρανίσκο μου να καταλαβαίνει οτι πχ ο τάδε καφές έχει "νότες" απο γαρύφαλλο, λεμονανθό, κεχριμπάρι ή ξερω γω τι (λέμε τώρα)...άσε που πρέπει και να σου κάτσει κιόλας να μην είναι μπαγιάτικος (το είπατε κι αυτό πιο πάνω)...

δλδ άντε πήρα μια μηχανή και ένα μύλο, έκανα μια κουβέντα με κάποιους πχ εδώ στο forum και ξαφνικά ανακάλυψα τον τροχό?...

βήματα λοιπόν...παίρνεις κάτι που αντέχει η τσέπη και είναι ένα 1ο βήμα στην όλη αλυσίδα, και μετά αρχίζεις και "ψήνεσαι", όπως και ο καφές...

αφού πάρω λοιπόν μηχανη-μύλο, πρέπει να πάρω και ποικιλίες καφέ να μεταλλάσω και να αρχίζω να το "κουράζω" λίγο...

όχι κάνεις ένα καφέ του δίνεις μια να κατέβει τη καταπιόνα και λες "ααααα καλός ήταν ο άτιμος"...άμα θες κάτι τέτοιο νομίζω πάρε ένα "σπαστό" απο περίπτερο...τσάμπα λεφτά σε μηχανές και εξοπλισμό θα χεις δώσει..

γνώμη μου πάντα...περί ορέξεως

Gkat

Δημοσίευση από Gkat » Τρί Απρ 14, 2020 2:57 pm

και μια που λέγαμε για παραμέτρους και τελικό αποτέλεσμα...εδώ βέβαια εξετάζει το θέμα ίσως πιο "επαγγελματικά" , για σειρά σερβιρίσματος...

https://www.youtube.com/watch?v=_GAPWP3LUwg

ντάξει θα μου πεις...αν δώσεις σε κάποιον να πιεί ένα καφέ 2 ώρες μετά δεν περιμένεις σοβαρά να έχει την ίδια γεύση...παντού συμβαίνει αυτο...
εδώ πάντος μιλάνε για 5λεπτο...

τες πα...θα μου πεις και πάλι...αμά είναι ένας καφές να καταντάει μαθηματικός γρίφος, χάνεται και λίγο η ομορφιά του πράματος...

knod

Δημοσίευση από knod » Τετ Απρ 15, 2020 11:37 am

Για να πάω στο αρχικό θέμα, τι διάφορες μπορεί να βρω στην προηγούμενη lelit Mara με pid σε σχέση με την καινούργια Mara x? Θα έχουν μεγάλη διαφορά στην σταθερότητα θερμοκρασίας στο group? Θα χρειάζεται flushing η προηγούμενη Mara και ποσό?

Απάντηση