Κι εγώ θα σου πρότεινα να μην το αφήνεις πάνω το κλείστρο, ειδικά αν είναι βρεγμένο το σημείο εκεί. Ή αν θες να το βάζεις μην το σφίγγεις, βάλτο ίσα ίσα έτσι ώστε να αεριζεται.CoffeePoison έγραψε: ↑Κυρ Απρ 05, 2020 5:02 pmκαι τέλος κουμπώνω το κλείστρο πάνω και κλείνω τελικά τη μηχανή.
Νέος κάτοχος LELIT PL41TEM- απόψεις ?
- agpol07
- Όνομα: Άγγελος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Νέος κάτοχος LELIT PL41TEM- απόψεις ?
-
CoffeePoison
Το νερο Θεώνη που έχω χρησιμοποίηση είναι μαλακό αλλά με βάση το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Μου θυμίζει το νερο της βρύσης και ας μην έχει χλώριο. Παρόμοιος και το Κωστηλατα. Το Σαμαρινα είναι μαλακό επίσης αλλά με βάση το μαγνήσιο και δεν έχει αυτή τη «σκληράδα» . Το υδρίας λουτρακι είναι πολύ σκληρό αλλά με παρά πολύ μαγνήσιο κ σχεδόν καθόλου ασβέστιο... ενώ ταυτόχρονα έχει πολύ φυσικά χλωριούχα (27mg/l) ούτε αυτό βγάζει «σκληράδα»! Έτσι έβγαλα το συμπέρασμα ότι με ενοχλεί η γεύση που προσδίδει το ασβέστιο και όχι το μαγνήσιο... είτε είναι μαλακό το νερο είτε σκληρό! Είναι και θέμα πρωσοπικου γούστου... μπορεί κάποιος να πει ότι το Σαμαρινα του φαίνεται υπερβολικά «διάφανο»!brexei έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 9:41 amΤο νερό της βρύσης, ειδικα στην Αθήνα ειναι μεν καλο για να το πιεις, δεν περιεχει παρα πολλα άλατα, αλλα εχει αρκετο χλωριο! Και το καταλαβαινεις μολις πιεις. Οποτε δεν κανει για την καφετιερα γιατι η γευση του περναει στον καφε.
Το φιλτρο δεν απομακρυνει το χλωριο γιατι ειναι διαλυμενο στο νερο, μονο αν εχεις φιλτρο αντιστροφης οσμωσης μπορει να το αφαιρεσει εντελως.
-
CoffeePoison
Το κλείστρο το έχω πάνω στο group γιατί ενεργοποιώ την μηχανή μέσω (WiFi πρίζας - app ) από το κινητό... το πρωί μόλις ανοίξω τα μάτια (πριν σηκωθώ) ώστε να προθερμανθεί πριν σηκωθώ... δεν την παλεύω αλλιώς να περιμένω 20’ χωρίς καφέ!!!agpol07 έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 9:52 amΚι εγώ θα σου πρότεινα να μην το αφήνεις πάνω το κλείστρο, ειδικά αν είναι βρεγμένο το σημείο εκεί. Ή αν θες να το βάζεις μην το σφίγγεις, βάλτο ίσα ίσα έτσι ώστε να αεριζεται.CoffeePoison έγραψε: ↑Κυρ Απρ 05, 2020 5:02 pmκαι τέλος κουμπώνω το κλείστρο πάνω και κλείνω τελικά τη μηχανή.
Αυτό το κάνω και όταν είμαι έξω και θέλω να φτιάξω άμεσα καφέ όταν μπω σπίτι. Αν το πρόβλημα είναι η φθορά στην φλάντζα... δεν με ενδιαφέρει, ποσό κοστίζει πια μια φλάντζα? Τόσα λεφτά δίνουμε σε πανάκριβους καφέδες...
- brego
- Όνομα: Παντελής
- Μηχανή:: Sage Duo Temp Pro
- 2η Μηχανή:: Nespresso CitiZ&milk
- Μύλος:: Niche
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Taresso (Tigrato, Supremo)
Έχω αυτό το φίλτρο κοντά δυο χρόνια και από την στιγμή που συνήθισα το νερό στο σπίτι μου μπορώ με κλειστά μάτια να καταλάβω την διαφορά βρύσης - φίλτρου.brexei έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 9:41 amΤο νερό της βρύσης, ειδικα στην Αθήνα ειναι μεν καλο για να το πιεις, δεν περιεχει παρα πολλα άλατα, αλλα εχει αρκετο χλωριο! Και το καταλαβαινεις μολις πιεις. Οποτε δεν κανει για την καφετιερα γιατι η γευση του περναει στον καφε.
Το φιλτρο δεν απομακρυνει το χλωριο γιατι ειναι διαλυμενο στο νερο, μονο αν εχεις φιλτρο αντιστροφης οσμωσης μπορει να το αφαιρεσει εντελως.
Τώρα εάν αφαιρεί όλο το χλώριο ή ποσοστό, θεωρώ ότι η αντίστροφης όσμωσης είναι υπερβολή για το χλώριο ούτε υπάρχει γλώσσα που να μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη χλωρίου από ένα τέτοιο φίλτρο.
Η αντίστροφη όσμωση είναι για εξειδικευμένες εφαρμογές ή για περιοχές που το νερό είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Φιλικά Παντελής
- brexei
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Βασικα η μεμβρανη αντιστροφης οσμωσης ειναι για να αφαιρει τα αλατα απο το νερο. Δεν υπαρχει αλλος τροπος να τα αφαιρεσεις εντελως σε οικειακες εφαρμογες. Πριν απο τη μεμβρανη εχεις μια σειρα απο 2-3 φιλτρα που φιλτραρουν χώμα, σωματίδια, βαρεα μεταλλα και μικρόβια κτλ. Μετα η μεμβρανη αφαιρει τα άλατα. Και επειδη τα αφαιρει εντελως και το νερο μετα δεν ειναι ποσιμο το αναμιγνυει με λιγο νερο που παιρνει πριν τη μεμβρανη.
Ετσι μπορεις να ρυθμίσεις τη σκληροτητα οσο θελεις. Παντως ειναι πολυ βολικο και ξεμπλεκεις εντελως απο μπουκαλια κτλ. Προσωπικα βαζω απο κει στη μηχανη και δεν εχω προβλημα. Ουτε ο βραστηρας πιανει ποτε αλατα...
Ετσι μπορεις να ρυθμίσεις τη σκληροτητα οσο θελεις. Παντως ειναι πολυ βολικο και ξεμπλεκεις εντελως απο μπουκαλια κτλ. Προσωπικα βαζω απο κει στη μηχανη και δεν εχω προβλημα. Ουτε ο βραστηρας πιανει ποτε αλατα...
- brego
Έτσι ακριβώς ..brexei έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 6:47 pmΒασικα η μεμβρανη αντιστροφης οσμωσης ειναι για να αφαιρει τα αλατα απο το νερο. Δεν υπαρχει αλλος τροπος να τα αφαιρεσεις εντελως σε οικειακες εφαρμογες. Πριν απο τη μεμβρανη εχεις μια σειρα απο 2-3 φιλτρα που φιλτραρουν χώμα, σωματίδια, βαρεα μεταλλα και μικρόβια κτλ. Μετα η μεμβρανη αφαιρει τα άλατα. Και επειδη τα αφαιρει εντελως και το νερο μετα δεν ειναι ποσιμο το αναμιγνυει με λιγο νερο που παιρνει πριν τη μεμβρανη.
Ετσι μπορεις να ρυθμίσεις τη σκληροτητα οσο θελεις. Παντως ειναι πολυ βολικο και ξεμπλεκεις εντελως απο μπουκαλια κτλ. Προσωπικα βαζω απο κει στη μηχανη και δεν εχω προβλημα. Ουτε ο βραστηρας πιανει ποτε αλατα...![]()
- Kostk
- Όνομα: Konstantinos
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia gran style
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: taresso,kudu,cup10,taf, Guji Ethiopia
Ποια smart plug έχεις ; Σε έχει βολεψει ; Επίσης εχεις μόνιμα το διακόπτη της μηχανής ανοιχτό και on off κάνεις από το κινητό ;CoffeePoison έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 4:15 pmΤο κλείστρο το έχω πάνω στο group γιατί ενεργοποιώ την μηχανή μέσω (WiFi πρίζας - app ) από το κινητό... το πρωί μόλις ανοίξω τα μάτια (πριν σηκωθώ) ώστε να προθερμανθεί πριν σηκωθώ... δεν την παλεύω αλλιώς να περιμένω 20’ χωρίς καφέ!!!agpol07 έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 9:52 amΚι εγώ θα σου πρότεινα να μην το αφήνεις πάνω το κλείστρο, ειδικά αν είναι βρεγμένο το σημείο εκεί. Ή αν θες να το βάζεις μην το σφίγγεις, βάλτο ίσα ίσα έτσι ώστε να αεριζεται.CoffeePoison έγραψε: ↑Κυρ Απρ 05, 2020 5:02 pmκαι τέλος κουμπώνω το κλείστρο πάνω και κλείνω τελικά τη μηχανή.
Αυτό το κάνω και όταν είμαι έξω και θέλω να φτιάξω άμεσα καφέ όταν μπω σπίτι. Αν το πρόβλημα είναι η φθορά στην φλάντζα... δεν με ενδιαφέρει, ποσό κοστίζει πια μια φλάντζα? Τόσα λεφτά δίνουμε σε πανάκριβους καφέδες...![]()
-
CoffeePoison
Έχω TP-link HS110 https://www.skroutz.gr/s/21547496/TP-LI ... White.htmlKostk έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 1:11 amΠοια smart plug έχεις ; Σε έχει βολεψει ; Επίσης εχεις μόνιμα το διακόπτη της μηχανής ανοιχτό και on off κάνεις από το κινητό ;CoffeePoison έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 4:15 pmΤο κλείστρο το έχω πάνω στο group γιατί ενεργοποιώ την μηχανή μέσω (WiFi πρίζας - app ) από το κινητό... το πρωί μόλις ανοίξω τα μάτια (πριν σηκωθώ) ώστε να προθερμανθεί πριν σηκωθώ... δεν την παλεύω αλλιώς να περιμένω 20’ χωρίς καφέ!!!
Αυτό το κάνω και όταν είμαι έξω και θέλω να φτιάξω άμεσα καφέ όταν μπω σπίτι. Αν το πρόβλημα είναι η φθορά στην φλάντζα... δεν με ενδιαφέρει, ποσό κοστίζει πια μια φλάντζα? Τόσα λεφτά δίνουμε σε πανάκριβους καφέδες...![]()
Απίστευτο βόλεμα! Έχεις τη μηχανή μονίμως ανοιχτή (στο on δηλαδή) και ανοιγοκλείνεις on/off είτε μέσω του κινητού (app) είτε μέσω του διακόπτη της smartplug όταν βρίσκεσαι στην κουζίνα. Αν δηλαδή την ανάψεις μέσω κινητού... πας κουζίνα... τελειώσεις με τον καφέ... και πατήσεις το on/off της πρίζας για να κόψεις το ρεύμα, αυτόματα και η εφαρμογή ενημερώνεται από on σε off και το αντίστροφο. Επίσης σου δείχνει το ρεύμα που καταναλώνει η μηχανή την τρέχουσα στιγμή και καθώς μεταβάλλεται , την συνολική κατανάλωση της τρέχουσας ημέρας, τον μέσο όρο για τις τελ. 7 μέρες κ 30 ημέρες.
Τέλος υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού on time ή μόνιμου προγράμματος . Αυτό δεν το έχω χρησιμοποιήσει γιατί δεν ξυπνάω συγκεκριμένη ώρα.
Όσο αφορά την κατανάλωση για 3 καφέδες με προθέρμανση 20’ λεπτά κάθε φορά, η συνολική κατανάλωση είναι 0.21- 0.3 kWh (ανάλογα τη θερμοκρασία) . Κάποιες μέρες την άφησα ανοιχτή 5-6 ώρες και με 3 διάσπαρτες εκχύλισεις... η κατανάλωση ήταν η ίδια. Αυτό βέβαια το αποφεύγω γιατί δεν είναι και επαγγελματική να μένει ανοιχτή τόσες ώρες!
*ξεκιναει με 1000w όταν είναι κρύα αλλά πολύ γρήγορα σε idle πέφτει και μένει στα 2.53w... πολύ οικονομική δηλαδή!
-
CoffeePoison
Αυτη η μέθοδος ρυθμίζει την ολική σκληρότητα χωρίς όμως να επεμβαίνει στην αναλογία ιόντων ασβεστίου/μαγνησίου του νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Της ΕΥΔΑΠ* (στην αθηνα τουλάχιστον) η αναλογία αυτή είναι 8:1 περίπου. Με λίγα λόγια παρά πολύ ασβέστιο σε σχέση με μαγνήσιο. Διάφορες πηγές αναφέρουν τη σπουδαιότητα του μαγνησίου που πρέπει να περιέχει ένα νερό για την εκχύλιση και την γευστικοτητα του καφέ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παντελη απουσία ασβεστίου είναι θετική... χρειάζεται και αυτό!brexei έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 6:47 pmΒασικα η μεμβρανη αντιστροφης οσμωσης ειναι για να αφαιρει τα αλατα απο το νερο. Δεν υπαρχει αλλος τροπος να τα αφαιρεσεις εντελως σε οικειακες εφαρμογες. Πριν απο τη μεμβρανη εχεις μια σειρα απο 2-3 φιλτρα που φιλτραρουν χώμα, σωματίδια, βαρεα μεταλλα και μικρόβια κτλ. Μετα η μεμβρανη αφαιρει τα άλατα. Και επειδη τα αφαιρει εντελως και το νερο μετα δεν ειναι ποσιμο το αναμιγνυει με λιγο νερο που παιρνει πριν τη μεμβρανη.
Ετσι μπορεις να ρυθμίσεις τη σκληροτητα οσο θελεις. Παντως ειναι πολυ βολικο και ξεμπλεκεις εντελως απο μπουκαλια κτλ. Προσωπικα βαζω απο κει στη μηχανη και δεν εχω προβλημα. Ουτε ο βραστηρας πιανει ποτε αλατα...![]()
Ο βασικός λόγος που χρησιμοποιώ λοιπόν εμφιαλωμένα νερά έναντι φιλτραρισμένου είναι ότι μπορώ να φτιάξω την δίκη μου συνταγή. Ένας άλλος λόγος είναι ότι στο φιλτραρισμένο νερό (από αποτελεσματικά οικιακα φιλτρα) απουσιάζουν τα χλωριουχα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής επιμόλυνσης τόσο στο δοχείο νερού όσο και στα σωληνάκια που οδηγούν στο boiler.
Σήμερα μίλησα με τον roaster που αγοράζω τους καφέδες για κάποιες τεχνικές συμβουλές / προτάσεις πάνω στα προϊόντα του. Επειδή η επιχείρηση λειτουργεί και σαν καφετέρια, άνοιξα συζήτηση σχετικά με το νερό και ρώτησα συγκεκριμένα αν επεξεργάζονται το νερό που χρησιμοποιούν...και με ποιον τρόπο?! Η απάντηση που πήρα ήταν και αυτή που περίμενα... η διαδικασία επεξεργασίας του νερού από το σύστημα που χρησιμοποιούν δεν σταματάει στο φιλτράρισμα και την αποσκληρυνση αλλά γίνεται και εμπλουτισμός του με στοιχεία προκειμένου να πετύχουν το ιδανικό νερό. Με κάλεσε μαλιστά να το δω και να μου τα εξηγήσει από κοντά κάποια στιγμή. Συμφώνησε ότι για οικιακή χρήση... τα εμφιαλωμένα μαλακά νερά σε σωστή αναλογία (περισσότερο μαγνήσιο αλλά και κάποια ποσότητα ασβεστίου) αποτελούν μια ικανοποιητική λύση τόσο για το γευστικό αποτέλεσμα όσο και για την προστασία της μηχανής από άλατα.
Δεν ξέρω αν συμφέρει να εγκαταστήσει και να συντηρήσει κάποιος ένα τέτοιο επαγγελματικό σύστημα στο σπίτι και αν θα πάρει καλύτερη ή χειρότερη ποιότητα από τα εμφιαλωμένα, των οποίων τα στοιχεία είναι στάνταρ. Υπάρχουν βέβαια και κάποια σχεδιασμένα για οικιακές μηχανές , που υπόσχονται αποτελέσματα ανάλογα των επαγγελματικών , αλλά από μια σύντομη έρευνα που έκανα... πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι.
Από τα πειράματα μου θεωρώ την ποιότητα του νερού άκρως καθοριστική στο αποτέλεσμα που θα πάρεις ανεξάρτητα από την πιο σημαντική μεταβλητή... την «τεχνική»!
* https://www.eydap.gr/userfiles/c3c4382d ... -nerou.pdf
- brego
Όσο αφορά το χλώριο και την μόλυνση, όταν ένα δοχείο πχ της espresso μηχανής αδειάζει δυο φορές την ημέρα όπως σε εμένα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης και αυτό ισχύει και για τα κάνιστρα που περιέχουν τα ίδια τα φίλτρα.CoffeePoison έγραψε: ↑Τετ Απρ 08, 2020 9:39 pmΑυτη η μέθοδος ρυθμίζει την ολική σκληρότητα χωρίς όμως να επεμβαίνει στην αναλογία ιόντων ασβεστίου/μαγνησίου του νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Της ΕΥΔΑΠ* (στην αθηνα τουλάχιστον) η αναλογία αυτή είναι 8:1 περίπου. Με λίγα λόγια παρά πολύ ασβέστιο σε σχέση με μαγνήσιο. Διάφορες πηγές αναφέρουν τη σπουδαιότητα του μαγνησίου που πρέπει να περιέχει ένα νερό για την εκχύλιση και την γευστικοτητα του καφέ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παντελη απουσία ασβεστίου είναι θετική... χρειάζεται και αυτό!brexei έγραψε: ↑Δευ Απρ 06, 2020 6:47 pmΒασικα η μεμβρανη αντιστροφης οσμωσης ειναι για να αφαιρει τα αλατα απο το νερο. Δεν υπαρχει αλλος τροπος να τα αφαιρεσεις εντελως σε οικειακες εφαρμογες. Πριν απο τη μεμβρανη εχεις μια σειρα απο 2-3 φιλτρα που φιλτραρουν χώμα, σωματίδια, βαρεα μεταλλα και μικρόβια κτλ. Μετα η μεμβρανη αφαιρει τα άλατα. Και επειδη τα αφαιρει εντελως και το νερο μετα δεν ειναι ποσιμο το αναμιγνυει με λιγο νερο που παιρνει πριν τη μεμβρανη.
Ο βασικός λόγος που χρησιμοποιώ λοιπόν εμφιαλωμένα νερά έναντι φιλτραρισμένου είναι ότι μπορώ να φτιάξω την δίκη μου συνταγή. Ένας άλλος λόγος είναι ότι στο φιλτραρισμένο νερό (από αποτελεσματικά οικιακα φιλτρα) απουσιάζουν τα χλωριουχα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής επιμόλυνσης τόσο στο δοχείο νερού όσο και στα σωληνάκια που οδηγούν στο boiler.
Σήμερα μίλησα με τον roaster που αγοράζω τους καφέδες για κάποιες τεχνικές συμβουλές / προτάσεις πάνω στα προϊόντα του. Επειδή η επιχείρηση λειτουργεί και σαν καφετέρια, άνοιξα συζήτηση σχετικά με το νερό και ρώτησα συγκεκριμένα αν επεξεργάζονται το νερό που χρησιμοποιούν...και με ποιον τρόπο?! Η απάντηση που πήρα ήταν και αυτή που περίμενα... η διαδικασία επεξεργασίας του νερού από το σύστημα που χρησιμοποιούν δεν σταματάει στο φιλτράρισμα και την αποσκληρυνση αλλά γίνεται και εμπλουτισμός του με στοιχεία προκειμένου να πετύχουν το ιδανικό νερό. Με κάλεσε μαλιστά να το δω και να μου τα εξηγήσει από κοντά κάποια στιγμή. Συμφώνησε ότι για οικιακή χρήση... τα εμφιαλωμένα μαλακά νερά σε σωστή αναλογία (περισσότερο μαγνήσιο αλλά και κάποια ποσότητα ασβεστίου) αποτελούν μια ικανοποιητική λύση τόσο για το γευστικό αποτέλεσμα όσο και για την προστασία της μηχανής από άλατα.
Δεν ξέρω αν συμφέρει να εγκαταστήσει και να συντηρήσει κάποιος ένα τέτοιο επαγγελματικό σύστημα στο σπίτι και αν θα πάρει καλύτερη ή χειρότερη ποιότητα από τα εμφιαλωμένα, των οποίων τα στοιχεία είναι στάνταρ. Υπάρχουν βέβαια και κάποια σχεδιασμένα για οικιακές μηχανές , που υπόσχονται αποτελέσματα ανάλογα των επαγγελματικών , αλλά από μια σύντομη έρευνα που έκανα... πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι.
Από τα πειράματα μου θεωρώ την ποιότητα του νερού άκρως καθοριστική στο αποτέλεσμα που θα πάρεις ανεξάρτητα από την πιο σημαντική μεταβλητή... την «τεχνική»!
* https://www.eydap.gr/userfiles/c3c4382d ... -nerou.pdf
Για τα υπόλοιπα σχετικά με το μαγνήσιο και ασβέστιο που αφαιρεί η αντίστροφη όσμωση συμφωνώ και είναι ένας από τους λόγους που δεν έβαλα στο σύστημα μου.
Αν και μεταξύ μας εάν κάποιος κάνει κάνει ισορροπημένη διατροφή με σαλάτες φρούτα κτλ δεν έχει αυτά τα στοιχεία ανάγκη από το νερό. Εκτός και εάν ζει σε υψόμετρο 3500μ και δεν υπάρχουν αντίστοιχα τρόφιμα. Αλλά εκεί και το νερό θα είχε πρόβλημα.
Όσο αφορά την ιδανική γεύση που είπες δεν μπορώ να πω κάτι είναι καθαρά υποκειμενικό για την μετέπειτα γεύση που θα έχει ο καφές.