CUP10 coffee roaster
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: CUP10 coffee roaster
Ουαου πειράματα!!! Έτσι! αυτά Μ αρέσουν.
Κι εγώ θα πάρω μέρος. Έχω μάλιστα και κλειστά σακουλάκια ίδιο καφέ με διαφορετικό rd (Αιθιοπία ) οπότε θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας. Θα ανοίξω και τα δυο σακουλάκια, θα κάνω εκυλιση με ίδιες παραμέτρους και στα δύο και θα μετρήσω το αποτέλεσμα με διαθλασιμετρο.
Σχετικά με ο,τι έχω παρατηρήσει πάντως στον Μπουρουντί που είχα πάρει αρκετά σακουλάκια από το ίδιο ψήσιμο είναι ότι δεν έχω αλλάξει παρα ελάχιστα την άλεση. Προς το πιο ψιλό όμως. Δλδ 1-1,5 (στον niche).
Κι εγώ θα πάρω μέρος. Έχω μάλιστα και κλειστά σακουλάκια ίδιο καφέ με διαφορετικό rd (Αιθιοπία ) οπότε θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας. Θα ανοίξω και τα δυο σακουλάκια, θα κάνω εκυλιση με ίδιες παραμέτρους και στα δύο και θα μετρήσω το αποτέλεσμα με διαθλασιμετρο.
Σχετικά με ο,τι έχω παρατηρήσει πάντως στον Μπουρουντί που είχα πάρει αρκετά σακουλάκια από το ίδιο ψήσιμο είναι ότι δεν έχω αλλάξει παρα ελάχιστα την άλεση. Προς το πιο ψιλό όμως. Δλδ 1-1,5 (στον niche).
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: CUP10 coffee roaster
Καλή η ιδεα με το πείραμα! Ετσι πρεπει να γινεται οταν διαφωνουμε πανω στη θεωρια και ενα σωστα σχεδιασμένο και μελετημενο πειραμα δειχνει πολλα...
Θα πρεπει να το κανει καποιος με αξιοπιστο μυλο. Ο Vario που εχω δεν προσφερεται για τετοια... Επισης ο παραγοντας 'μικρα παιδια' ειναι μη αποδεκτος για το πείραμά μας...
Επισης όποιος το αναλαβει θα πρεπει να τηρει τη διαδικασια σωστα, δηλαδη ιδια γραμμαρια καθε φορα, ιδια σκαλα αλεσης, ιδιο ανακατεμα και πατημα κτλ και γενικα να ξερει τη διαδικασια.
Ετσι αν κρατησουμε χρονο σταθερο θα μπορει να μετρα τα γραμμάρια του τελικου ροφήματος και πως αυτα αλλαζουν με την παροδο του χρονου, σε συγκεκριμενες ημερομηνίες που θα εχουμε συμφωνησει. Στις ιδιες ημερομηνιες θα πρεπει να γίνει και η μέτρηση χρώματος. Τωρα για τα στερεα δεν ξερω...
Το μονο που μπορω να σας πω με σιγουρια ειναι οτι για το ιδιο σακουλι οσο περναει ο καιρος πρεπει να αλεθω ελαχιστα πιο ψιλα για να μενουν οι υπολοιπες παραμετροι ιδιες.
Θα πρεπει να το κανει καποιος με αξιοπιστο μυλο. Ο Vario που εχω δεν προσφερεται για τετοια... Επισης ο παραγοντας 'μικρα παιδια' ειναι μη αποδεκτος για το πείραμά μας...
Επισης όποιος το αναλαβει θα πρεπει να τηρει τη διαδικασια σωστα, δηλαδη ιδια γραμμαρια καθε φορα, ιδια σκαλα αλεσης, ιδιο ανακατεμα και πατημα κτλ και γενικα να ξερει τη διαδικασια.
Ετσι αν κρατησουμε χρονο σταθερο θα μπορει να μετρα τα γραμμάρια του τελικου ροφήματος και πως αυτα αλλαζουν με την παροδο του χρονου, σε συγκεκριμενες ημερομηνίες που θα εχουμε συμφωνησει. Στις ιδιες ημερομηνιες θα πρεπει να γίνει και η μέτρηση χρώματος. Τωρα για τα στερεα δεν ξερω...
Το μονο που μπορω να σας πω με σιγουρια ειναι οτι για το ιδιο σακουλι οσο περναει ο καιρος πρεπει να αλεθω ελαχιστα πιο ψιλα για να μενουν οι υπολοιπες παραμετροι ιδιες.
-
- Δημοσιεύσεις: 128
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
- Όνομα: Θοδωρης
- Μηχανή:: Flair espresso pro
- 2η Μηχανή:: Graef es850EU
- Μύλος:: Pharos 2.0
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043 MMI Fred
Re: CUP10 coffee roaster
Δυστυχώς ουτε εγω μπορώ να αναλάβω το πείραμα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων
-
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
- Μύλος:: Niche Zero
Re: CUP10 coffee roaster
Αναστασία μήπως είσαι διαθέσιμη να αναλάβεις και το πείραμα? Εγώ δεν έχω την απαιτούμενη πείρα και έχω και ένα μωρό με συνέπεια να μην ξέρω αν θα μπορώ να ανταποκριθώ με συνέπεια στα συμφωνηθέντα...Εσύ πάλι ψοφάς για τέτοια....
Τι λές???
Τι λές???
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: CUP10 coffee roaster
χαχα φυσικά.
ήδη είπα ότι θα το κάνω με ό,τι έχω διπλό στο σπίτι.
ήδη είπα ότι θα το κάνω με ό,τι έχω διπλό στο σπίτι.
-
- Δημοσιεύσεις: 88
- Εγγραφή: Τρί Μαρ 06, 2018 12:06 pm
- Όνομα: Μανόλης
- Μηχανή:: bezzera bz99
- 2η Μηχανή:: Delonghi EC685
- Μύλος:: Mazzer super jolly
- Οι καφέδες μου:: ακόμα το ψάχνω
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Re: CUP10 coffee roaster
Όσον αφορά εμένα το σίγουρο είναι ότι πήρα λάθος αποτέλεσμα λόγω του ότι δεν δούλευε η μηχανή μου καλά .Τώρα θα πάει για σέρβις
σήμερα έφτιαξα καφέ στην δεύτερη μηχανή που δεν είναι και ότι καλύτερο(Delonghi ec685) και το blend είναι πολύ καλύτερο οπότε άκυρη η προηγούμενη μου τοποθέτηση για πρόβλημα στον καφέ
το πρόβλημα ήταν η μηχανη
σήμερα έφτιαξα καφέ στην δεύτερη μηχανή που δεν είναι και ότι καλύτερο(Delonghi ec685) και το blend είναι πολύ καλύτερο οπότε άκυρη η προηγούμενη μου τοποθέτηση για πρόβλημα στον καφέ
το πρόβλημα ήταν η μηχανη
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: CUP10 coffee roaster
Παλεύοντας με την Αιθιοπία του cup10 είπα να ακολουθήσω τη συνταγή κατά γράμμα... Εβαλα 18 γρ καφέ και πέτυχα να πάρω 32-34 γρ ρόφημα σε 35 με 40 δευτερόλεπτα. Η ροή καλή φαινόταν με το μάτι. Οι πρώτες σταγόνες στα 7-8 δευτερόλεπτα. Γεύση... ξινός!! Τον μισό τον πέταξα! Ανεβάζω θερμοκρασία από τους 94 στους 95 και σε επόμενη δοκιμή στους 96+ , προθερμαίνω πολύ καλά τη μηχανή και... πάλι μια έντονη οξύτητα που έμοιαζε πάρα πολύ με λεμόνι. Σε καμία περίπτωση ξύδι, αλλά ξεκάθαρα λεμόνι. Στην πρώτη γουλια γεύτηκα το λεμόνι και αμέσως μετά κάτι σαν σκούρα σοκολάτα. Στις επόμενες γουλιές μόνο λεμόνι! (ο ουρανίσκος μου δεν ειναι και πολύ ευαίσθητος για να έπιανα οτιδήποτε άλλο μπορεί να έβγαζε ο καφές)
Μετά είπα να δοκιμάσω την υπερεκχύλιση... Πήγα σε λόγο 1:3, δηλαδή έβγαζα 50-53 γρ ρόφημα στον ίδιο χρόνο και στους 94 βαθμούς και το λεμονάκι περιορίστηκε πολύ. Ο καφές αραίωσε λιγάκι σε σώμα, αλλά πίνονταν πιο ευχάριστα. Είχε μια οξύτητα που έφερνε πιο πολύ σε λεμόνι παρά σε φρουτα.
Και ερωτώ: Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Ποιά η σχέση της Αιθιοπίας με τη λεμονάδα; Μήπως το "lime, citrus fruit" κυριαρχεί;
Μετά είπα να δοκιμάσω την υπερεκχύλιση... Πήγα σε λόγο 1:3, δηλαδή έβγαζα 50-53 γρ ρόφημα στον ίδιο χρόνο και στους 94 βαθμούς και το λεμονάκι περιορίστηκε πολύ. Ο καφές αραίωσε λιγάκι σε σώμα, αλλά πίνονταν πιο ευχάριστα. Είχε μια οξύτητα που έφερνε πιο πολύ σε λεμόνι παρά σε φρουτα.
Και ερωτώ: Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Ποιά η σχέση της Αιθιοπίας με τη λεμονάδα; Μήπως το "lime, citrus fruit" κυριαρχεί;
- M.speciality
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: San Reno racer
- 2η Μηχανή:: Gina goat story
- Μύλος:: Mythos
- 2ος Μύλος:: Bunn G2
- Οι καφέδες μου:: Cup10
- Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
- Επικοινωνία:
Re: CUP10 coffee roaster
Είναι ο ίδιος καφές που την περασμένη εβδομάδα είχαμε διαφορά στην αλεση;;;brexei έγραψε: ↑Τετ Ιαν 22, 2020 10:38 amΠαλεύοντας με την Αιθιοπία του cup10 είπα να ακολουθήσω τη συνταγή κατά γράμμα... Εβαλα 18 γρ καφέ και πέτυχα να πάρω 32-34 γρ ρόφημα σε 35 με 40 δευτερόλεπτα. Η ροή καλή φαινόταν με το μάτι. Οι πρώτες σταγόνες στα 7-8 δευτερόλεπτα. Γεύση... ξινός!! Τον μισό τον πέταξα! Ανεβάζω θερμοκρασία από τους 94 στους 95 και σε επόμενη δοκιμή στους 96+ , προθερμαίνω πολύ καλά τη μηχανή και... πάλι μια έντονη οξύτητα που έμοιαζε πάρα πολύ με λεμόνι. Σε καμία περίπτωση ξύδι, αλλά ξεκάθαρα λεμόνι. Στην πρώτη γουλια γεύτηκα το λεμόνι και αμέσως μετά κάτι σαν σκούρα σοκολάτα. Στις επόμενες γουλιές μόνο λεμόνι! (ο ουρανίσκος μου δεν ειναι και πολύ ευαίσθητος για να έπιανα οτιδήποτε άλλο μπορεί να έβγαζε ο καφές)
Μετά είπα να δοκιμάσω την υπερεκχύλιση... Πήγα σε λόγο 1:3, δηλαδή έβγαζα 50-53 γρ ρόφημα στον ίδιο χρόνο και στους 94 βαθμούς και το λεμονάκι περιορίστηκε πολύ. Ο καφές αραίωσε λιγάκι σε σώμα, αλλά πίνονταν πιο ευχάριστα. Είχε μια οξύτητα που έφερνε πιο πολύ σε λεμόνι παρά σε φρουτα.
Και ερωτώ: Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Ποιά η σχέση της Αιθιοπίας με τη λεμονάδα; Μήπως το "lime, citrus fruit" κυριαρχεί;
Αν ναι την περασμένη εβδομάδα πως ήταν η γεύση του ;;;
Αν όχι!!! Ποιας ημερομηνίας είναι;; Και ποια η σχέση του με την άλεση;;
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: CUP10 coffee roaster
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: CUP10 coffee roaster
Έχω πάρει δύο φορές τον συγκεκριμένο καφέ. Την πρώτη (Νοέμβριος 2019) είχα παρατηρήσει ότι έπρεπε να πάω πολύ πιο ψιλά από οτιδήποτε είχα κόψει μέχρι τώρα και μου έκανε εντύπωση. Τη δεύτερη φορά (πριν από 25 μέρες) πήρα τον ίδιο και η άλεση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, περίπου εκεί που έκοψα και το blend cup10. Αυτόν δοκιμάζω τώρα.M.speciality έγραψε: ↑Τετ Ιαν 22, 2020 11:19 am
Είναι ο ίδιος καφές που την περασμένη εβδομάδα είχαμε διαφορά στην αλεση;;;
Αν ναι την περασμένη εβδομάδα πως ήταν η γεύση του ;;;
Αν όχι!!! Ποιας ημερομηνίας είναι;; Και ποια η σχέση του με την άλεση;;
Για να ειμαι ειλικρινής την προηγούμενη φορά δεν ακολούθουσα ακριβώς τη συνταγή, αλλά έβγαζα λιγάκι παραπάνω καφέ, κάπου στα 40 γρ, ενώ τώρα έβγαλα 32 γρ. Οπότε ίσως αυτή να ειναι και η πραγματική γεύση του καφέ αυτού! Κάτι σαν lime, ή σα να γλύφεις ένα κομένο λεμόνι και μετά από λίγα δευτερόλεπτα χάνεται η οξύτητα (ειναι έντονη και ξεκάθαρη) και σου μένει η γευση του καφέ και μια υποψία σοκολάτας.
Όχι δεν είναι. Λέει ότι είναι Heirloom Gr1. Αλλά και στην περιγραφή του Sidama δε γράφει πουθενά για λεμόνι! Μιλάει για σταφύλια, καραμέλες και σοκολάτες...Artisti έγραψε: ↑Τετ Ιαν 22, 2020 12:11 pm
Αν είναι Sidamo σίγουρα :
viewtopic.php?f=34&t=4992&p=72701&hilit ... %CE%B9#top
Ίσως οι ψήστες θα έπρεπε να γράφουν πιο καθαρά ποια ειναι η κυρίαρχη γεύση στον καφέ για εμας τους απαίδευτους που δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις "νότες" στις γεύσεις. Και όχι να αναφέρονται όλες οι γευσεις/αρώματα μαζεμένα και να μη μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο θα ειναι το βασικό και κυρίαρχο. Ευτυχώς υπάρχει και το φόρουμ και μπορείς να διαβάσεις απόψεις για αρκετούς καφέδες πριν αγοράσεις, ώστε να έχεις βρει κάποιον που να ταιριάζει περισσότερο στο προφιλ γεύσεων που σου αρέσει.