Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Το καλαθακι της Lelit pl41em χωραει ανετα 18 γρ καφε!
Οποτε μην αγχωνεστε...
Για εμπορικους καφεδες μπορεις να βαζεις 16 γρ η 17 γρ αν θελεις να βγαλεις λιγο περισσοτερο. Στους σπεσιαλ χωρανε και τα 18γρ. Εγω συνηθως βαζω 17.5γρ και ποτε δεν ειχα προβλημα να ακουμπα ο καφες στη ντουζιερα.
Οποτε μην αγχωνεστε...
Για εμπορικους καφεδες μπορεις να βαζεις 16 γρ η 17 γρ αν θελεις να βγαλεις λιγο περισσοτερο. Στους σπεσιαλ χωρανε και τα 18γρ. Εγω συνηθως βαζω 17.5γρ και ποτε δεν ειχα προβλημα να ακουμπα ο καφες στη ντουζιερα.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!
Κάπου διάβασα οτι το καλαθάκι της Lelit χωράει 14 γραμ... γι' αυτό και ήθελα τα φώτα σας...
Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με εμπορικούς καφέδες οπότε μιλάμε για 18 γραμ σπέσιαλ...
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια οικονομική ζυγαριά...?
* Βλέπω πολύ trial & error για να πετύχεις αυτό που επιθυμείς...
Κάπου διάβασα οτι το καλαθάκι της Lelit χωράει 14 γραμ... γι' αυτό και ήθελα τα φώτα σας...
Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με εμπορικούς καφέδες οπότε μιλάμε για 18 γραμ σπέσιαλ...
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια οικονομική ζυγαριά...?
* Βλέπω πολύ trial & error για να πετύχεις αυτό που επιθυμείς...
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Εγω πηρα μια εξαιρετικη μικρη μεταλλικη ζυγαρια με σκριβεια 0.01γρ απο ebay με κοστος καπου στα 7 ευρω. Ειμαι υπερ ευχαριστημενος και δε βλεπω το λογο να δωσεις 30 ευρω η παραπανω για να μετρας με ακριβεια.
Επισης μεταλλικο ταμπερ βρηκα απο Ελλαδα καπου στα 20 ευρω. Ειναι 57.5 mm και δε βρισκεις ευκολα. Δε νομιζω οτι χρειάζεται να δωσεις 50 ή 60 ευρω. Ψαξε στο skroutz.
Επισης μεταλλικο ταμπερ βρηκα απο Ελλαδα καπου στα 20 ευρω. Ειναι 57.5 mm και δε βρισκεις ευκολα. Δε νομιζω οτι χρειάζεται να δωσεις 50 ή 60 ευρω. Ψαξε στο skroutz.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Δεν θέλω να μπλέξω με εξωτερικό για τη ζυγαριά γιατί θα αργήσει και θα προτιμούσα κάτι πιο άμεσο...
Αν έχετε κάποια να προτείνετε έστω και με pm...
Επίσης, σχετικά με τα παραπάνω γραμμάρια και τους χρόνους εκχύλισης...
Αν κάποιος θέλει π.χ. εσπρέσο λούγκο προφανώς και ο χρόνος θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να πέσει περισσότερο νερό....
ή αν θέλεις στρέτο...τότε θα πρέπει να μειώσεις τον χρόνο... σωστά...?
Αν έχετε κάποια να προτείνετε έστω και με pm...
Επίσης, σχετικά με τα παραπάνω γραμμάρια και τους χρόνους εκχύλισης...
Αν κάποιος θέλει π.χ. εσπρέσο λούγκο προφανώς και ο χρόνος θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να πέσει περισσότερο νερό....
ή αν θέλεις στρέτο...τότε θα πρέπει να μειώσεις τον χρόνο... σωστά...?
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ο ριστρετο ναι, τον τραβάς πιο γρήγορα. Στο lungo μην υπερεκχυλισεις, να προσθέσεις ζεστό νεράκι. Ακόμα καλύτερα να βάλεις νερό στο φλυτζανι σου πριν την εκχύλιση. Έτσι δεν θα χαλάσεις την κρέμα.
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 11, 2018 12:38 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: lelit pl41em
- Μύλος:: graef cm702
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Για την ίδια μηχανή πήρα αυτό :dioz έγραψε: ↑Τετ Δεκ 04, 2019 11:51 pmΔεν θέλω να μπλέξω με εξωτερικό για τη ζυγαριά γιατί θα αργήσει και θα προτιμούσα κάτι πιο άμεσο...
Αν έχετε κάποια να προτείνετε έστω και με pm...
Επίσης, σχετικά με τα παραπάνω γραμμάρια και τους χρόνους εκχύλισης...
Αν κάποιος θέλει π.χ. εσπρέσο λούγκο προφανώς και ο χρόνος θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να πέσει περισσότερο νερό....
ή αν θέλεις στρέτο...τότε θα πρέπει να μειώσεις τον χρόνο... σωστά...?
https://www.liveyourhome.gr/ell/product ... 3MiOiIifV0
Και ζυγαριά αυτή :
https://www.skroutz.gr/s/8938824/SF-812.html
Ως προς τη ζυγαριά, βέβαια, διατηρώ μια επιφύλαξη για την αντοχή της, αλλά σε αυτά τα λεφτά ό,τι και να πάθει μικρό το κακό
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Το ιδιο ταμπερ εχω κι εγω και ειναι αψογο! Επιπεδο, βολικο και δε λερωνει ούτε κολλαει ο καφες.
Για τη ζυγαρια δεν ξερω, αλλα μου φαινεται μια χαρα. Δε χρειαζεσαι περισσότερη ακριβεια.
Για τη ζυγαρια δεν ξερω, αλλα μου φαινεται μια χαρα. Δε χρειαζεσαι περισσότερη ακριβεια.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Εγώ πήρα το πατητήρι της Lelit 57.35mm μαζί με τη μηχανή ....δυστυχώς με διπλάσια τιμή από το παραπάνω....
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Η ζυγαρίτσα είναι μια χαρά για τη δουλειά της, θα την προσέχεις μόνο να μην βραχεί.