Taresso Tigrato

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Gespresso » Παρ Οκτ 18, 2019 6:39 pm

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Αν δεν σου βγαίνει στους 93 δοκίμασε άλλη θερμοκρασία. Οδηγός είναι το προσωπικό γούστο. Τα υπόλοιπα είναι ένας γενικός μπούσουλας.

Άβαταρ μέλους
gsisr
Δημοσιεύσεις: 491
Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από gsisr » Παρ Νοέμ 22, 2019 8:37 pm

Μετά από πολύ καιρό είπα να τον ξαναδοκιμάσω. 18γρ in 40 out. Δυστυχώς το 18 vst που έχω δε παίρνει παραπάνω στο συγκεκριμένο βρίσκει στη βίδα. Τα ζητάει τα παραπάνω. Στο επόμενο έκοψα λίγο ψηλότερα με 32 out στα 32 sec σαφώς καλύτερος. Φώτο δε πρόλαβα να βγάλω :lol:
Συνημμένα
IMG_20191122_192007_compress74.jpg

Άβαταρ μέλους
knight_77
Δημοσιεύσεις: 87
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 21, 2015 5:53 pm
Όνομα: Βάιος
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
Μύλος:: Eureka Mignon
Οι καφέδες μου:: Kudu, Round Cup, Cup 10, Taf
Τοποθεσία: Κηφισιά

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από knight_77 » Δευ Ιαν 06, 2020 9:17 am

Δυστυχώς στις δύο τελευταίες παρτίδες που έχω πάρει, δεν μου βγαίνει με τπτ. :(
Σε αντίθεση με τη συσκευασία πού είχε έρθει μαζί με τη Lelit από barista.gr μαζι με την αγορά της μηχανής,
όπου έβγαινε φανταστικός και έπαιρνα όλα τα layers της γεύσης.

Το setup μου είναι ακριβώς το ίδιο και δεν έχω αλλάξει τπτ στη διαδικασία.

101 PID (0 offset)
19.5gr in -> 40gr out
Διανομή και tamping ακριβώς τα ίδια.

Ειδικά η επίγευση βατόμουρου έχει εξαφανιστεί ενώ και το κυρίως σώμα είναι σαφέστατα λιγότερο
με τη σοκολάτα γάλακτος να είναι ανεπαίσθητη.

Δεν ξέρω αν είναι θέμα παρτίδας και χαρμανιού αλλά εκεί πηγαίνει ο νους μου.
Αν κάποιος έχει καμιά ιδέα να δοκιμάσω, θα του ήμουν υπόχρεος. :a048:

Άβαταρ μέλους
todoornot
Δημοσιεύσεις: 337
Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Flair Pro 2
Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
2ος Μύλος:: Aergrind
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από todoornot » Δευ Ιαν 06, 2020 10:40 pm

κι εγώ πήρα πρόσφατα, ίδιες εντυπώσεις. Τίποτα από προφίλ.

hoakin1981
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τρί Μαρ 03, 2020 4:43 pm

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από hoakin1981 » Παρ Μαρ 20, 2020 12:38 pm

Αξίζει η δοκιμή του αλλά σε μικρότερες ποσότητες, π.χ. 15gr in και 30gr out?

Καλάθι για 19-20gr δεν παίζει.. :cfstd:

kostas83
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 29, 2020 12:01 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Baratza Sette 270wi

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από kostas83 » Σάβ Μαρ 21, 2020 10:29 am

Εγώ τον βγάζω στα 18 γραμμαρια και περίπου 35ml εκχύλιση

Σε αυτή την συνταγή βγαίνει γλυκόπιοτος με μια οξύτητα μέτρια. Μου βγάζει και λίγο φράουλα

hoakin1981
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τρί Μαρ 03, 2020 4:43 pm

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από hoakin1981 » Τρί Μαρ 24, 2020 6:37 pm

kostas83 έγραψε:
Σάβ Μαρ 21, 2020 10:29 am
Εγώ τον βγάζω στα 18 γραμμαρια και περίπου 35ml εκχύλιση

Σε αυτή την συνταγή βγαίνει γλυκόπιοτος με μια οξύτητα μέτρια. Μου βγάζει και λίγο φράουλα
Σε πόσο χρόνο βγάζεις την εκχύλιση αυτή?

kostas83
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 29, 2020 12:01 am
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Baratza Sette 270wi

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από kostas83 » Παρ Μαρ 27, 2020 2:11 pm

Τον βγάζω στα 27 με 30"

jimikoukou
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί Οκτ 23, 2018 10:54 am
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από jimikoukou » Τρί Μαρ 31, 2020 4:06 pm

Είπα και εγώ να το δοκιμάσω τον Tigrato μετά από τα διάφορα που διαβάζω στο forum.
Δε με δυσκολεψε στο χρόνο του, και με το naked pf οπτικά η εκχύλιση ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει, ένας κώνος πολύ παχύς, πηχτός κ τιγράτος, στη γεύση όμως δεν.. Αντίθετα με όσα διαβάζω, το profil του μου βγήκε ιδιαιτέρως πικρό, ίσως από τους πιο πικρούς καφέδες που έχω φτιάξει. Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ κυρίως μονοποικιλιακούς του taf, κ πιο σπάνια coffee island.
Παρατηρώ ότι το roasting είναι αρκετά πιο σκούρο απο τους taf, οπότε μήπως θέλει πιο χαμηλή θερμοκρασία? Έριξα περίπου ένα βαθμό το PID, βελτιώθηκε λίγο αλλά η επίγευση εξακολουθεί να είναι αρκετά πικρή, παρόλο που το σώμα είναι καλό και η κρέμα, και η οξύτητα αρκετά χαμηλή.
Δοκίμασα παράλληλα κ έναν Taresso Ethiopia Guji Grade 1, που είναι αρκετά φρουτώδης, έβγαλε κάποια αρώματα παραπάνω αλλά η επικρατούσα γεύση είναι πάλι πικρή, σαν χρώμα ο κόκκος φαίνεται το ίδιο σκούρος με τον Tigratto.
Οι δόσεις που δοκίμασα είναι περίπου στα 18.5, σε καλαθάκι IMS 18ρι, σε χρόνο έπαιξα τα 60ml από 25-35sec. Το κόψιμο πιστεύω είναι οκ, αν κοψω πιο ψιλά, με καλό πάτημα μπουκώνει, αν πάω πιο χοντρό βγαίνει γρήγορα.
Θα δοκιμάσω αύριο να ρίξω και άλλο έναν βαθμό θερμοκρασία.

Παρατηρείτε όντως οι συγκεκριμένοι καφέδες να θέλουν αρκετά πιο χαμηλή θερμογρασία σε σχέση με πιο light roasts (όπως του taf)?

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από nkout » Τρί Μαρ 31, 2020 4:11 pm

Ειχα παει στο καταστημα που εχουν στο κεντρο της Αθηνας να πιω κ με την ευκαιρια πιασαμε κουβεντα με τα παιδια που δουλευουν εκει. Απο αποψη τον ψηνουν medium προς dark κ κανουν εκχυλιση στο μαγαζι στους 90.5 (ισως κ 91.5 γιατι παει καιρος κ δεν θυμαμαι αλλα πονταρω τα λεφτα μου στο 90.5) στα 23-27 sec με 5sec preinfusion. Στο μαγαζι ηταν ελαχιστα πικρος αλλα μου αρεσε.

Στη δικια μου μηχανη δοκιμασα στους 91 αλλα εκει ηταν πικρος, αλλα οταν κατεβηκα 88-89 ηταν μια χαρα!

Απάντηση