N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
alexandrosns
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 25, 2017 10:56 pm
Μηχανή:: Lelit Bianca PL162T
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Roundcup,Cup10,Tarreso,
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από alexandrosns » Τετ Οκτ 16, 2019 10:15 pm

Παιδια θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε αυτον το συνδυασμο.
Θελω μια μηχανη που να κανει 2 τουλαχιστον απανωτα καφεδακια(πρωι-βραδυ,συνηθως espreso-cappuccino) με πολυ καλο αποτελεσμα ,και εδω και καιρο γυροφερνω την Ν.S OSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi.
Ειναι καλο πακετο ?
Εχετε να μου προτεινεται κατι καλυτερο ?
Να τονισω πως δεν θελω να περναω ολη μου την ημερα πανω σε μια μηχανη λογο περιορισμενου χρονου ,και δεν θελω να δωσω σρκετα χρηματα max1.000-1200 e.
Απο καποιoυς διαβαζω πως η hx ειναι δυσκολες μηχανες στον καθαρισμο τους και στο να πετυχεις καλο αποτελεσμα και αυτο με τρεναρει στην αγορα της,
Ισχυει ?

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από Nimrodel » Τετ Οκτ 16, 2019 11:15 pm

Οι hx ειανι δύσκολες μηχανές ναι. ΚΑΙ στον καθαρισμό τους είναι λίγο πιο δύσκολες από τις άλλες. Η Όσκαρ είναι μια πολύ ωραία μηχανή, οκ λίγο πλαστική, αλλά για τα λεφτά της δεν νομίζω ότι βρίσκεις κάτι άλλο καλύτερο.
Hx ειναι όλες οι μηχανές στα μαγαζιά. Αυτό γιατί εκεί θέλουν επαναληψιμότητα και μπακ του μπακ καφέδες και αφρογαλο χωρίς να επηρεάσουν τον καφέ. Στο σπίτι, αν δοκιμάζεις πολλούς καφέδες (εννοώ διαφορετικούς) ειανι λιγάκι δύσκολο να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία σου. Δεν ειναι αδύνατον φυσικά. Θέλει cooling flush. Μέχρι να βρεις τα πατήματα της μηχανής θα πετάξεις καφέδες οκ. Αλλά όταν τη μάθεις θα ναι σουπερ.
Γιορ τσόις.

alexandrosns
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 25, 2017 10:56 pm
Μηχανή:: Lelit Bianca PL162T
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Roundcup,Cup10,Tarreso,
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από alexandrosns » Σάβ Οκτ 19, 2019 8:55 pm

Θεωρεις πως θα ηταν καλυτερο να πηγαινα σε μια μηχανη διπλου μποιλερ με pid,58 port κτλ ?
Και αν ναι σε ποια,σε καποια Lelit ?
Θα ειχα καλυτερο αποτελεσμα και θα ηταν τα πραγματα πιο απλα για μενα στο να φτιαξω καλο καφε και να καθαριζω την μηχανη απο οτι σε μια hx ?
Με προβληματιζει το οτι δεν εχω εμπειρια με πιο πολυπλοκες μηχανες.

Ποντιος
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Τρί Ιαν 12, 2016 10:05 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: La cimbali
Μύλος:: Mazzer super jolly
Οι καφέδες μου:: KATSANTONH
Τοποθεσία: Δραμα

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από Ποντιος » Δευ Οκτ 21, 2019 3:56 pm

Καλησπερα κι από μένα.Ημουν κάτοχος της Oscar για 1-2 χρόνια περίπου έμεινα παρα πολύ ευχαριστημένος βέβαια λίγο προτού την δώσω είχε ξερυθμηστει η πίεση.Την ρύθμισα και επερνα πολύ καλα φυλτζανια.Οταν όμως μάθεις και έχεις παραπάνω απαιτήσεις πας στου διπλού μπόιλερ για να ρυθμίζεις πιέσεις κ θερμοκρασίες.Γνωμη μου λοιπόν είναι ότι όταν εξοικειωθείς πρέπει να πας διπλού μποιλερ

alexandrosns
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 25, 2017 10:56 pm
Μηχανή:: Lelit Bianca PL162T
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Roundcup,Cup10,Tarreso,
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από alexandrosns » Δευ Οκτ 21, 2019 10:14 pm

Καλησπερα κι ευχαριστω για την απαντηση.
Οποτε μετα την εμπειρια σου με την Oscar 2 δεν θα πηγαινες σε μια ανωτερης ποιοτητας hx αλλα σε μια πολυ καλη μονου η διπλου μποιλερ (αναλογα βεβαια με τις αναγκες σου).
Αρχιζω και ψηνομαι να ανεβασω το μπατζετ αγορας μυλου και μηχανης ,αλλα θελω να παω σε κατι αρκετα καλο ωστε αργοτερα να μην μπω εκ νεου στην διαδικασια αναζητησης καινουργιας μηχανης.
Το θεμα βεβαια εινα πως δεν εχω αρκετες γνωσεις πανω στις μηχανες και τους καφεδες,οποτε οσο πιο ευκολα τοσα και καλυτερα.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Οκτ 22, 2019 11:56 am

Αλέξανδρε είσαι αγχωμένος και αυτό είναι πολύ λογικό. Αρχικά, το αντίδοτο είναι να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς. Όσο θα διαβάζεις τόσο περισσότερες απορίες θα έχεις, αλλά παράλληλα θα αποκτήσεις και πιο εμπεριστατωμένη, δική σου, άποψη. Δεν αρκεί να σου δώσει ο καθένας την γνώμη του διότι η κάθε επιλογή σου πάει παρέα με τις ανάγκες σου και αυτές είναι καθαρά προσωπικές και υποκειμενικές.

Καμία κατηγορία μηχανών (τουλάχιστον αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς ως οικιακοί χρήστες) δεν είναι πολύπλοκη. Είναι όλες απλές διατάξεις μόνο που αλλάζουν κάποια ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Προσωπικά ήμουν ανίδεος όταν ξεκίνησα με την δικιά μου oscar και όταν την άνοιξα παλεύοντας με μια opv, άρχισα να καταλαβαίνω πως δουλεύει, τι κάνει το κάθε εξάρτημα, γιατί ακούγεται ο τάδε ήχος, γιατί ανάβει το λαμπάκι, τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη γεύση... Αν έχεις όρεξη να μάθεις και η διαδικασία σου αρέσει, όλα έρχονται φυσιολογικά.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τώρα ξεκινάς και δεν ξέρεις αν σου ταιριάζει η διαδικασία (διαβάζω, φτιάνω καφέ, παιδεύομαι μέχρι να μάθω, λερώνω, καθαρίζω, συντηρώ τακτικά) είναι λίγο παρακινδυνευμένο να πάρεις απευθείας κάτι ακριβό. Είναι σα να μην έχεις δίπλωμα και να θέλεις να αγοράσεις την bugatti chiron. Θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσεις με μια entry level single boiler με pid lelit/bezzera/ecm ή μια hx όπως πχ η oscar και ένα καλό μυλαράκι graef/ascaso/sette/niche...να διαπιστώσεις αν όντως το βλέπεις σαν χόμπι και αν όντως σου αρέσει αναβαθμίζεσαι σε κάτι που θα το κρατήσεις για πολλά χρόνια.

gzsb
Δημοσιεύσεις: 65
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 17, 2018 4:30 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: AEG EA 150
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από gzsb » Τρί Οκτ 22, 2019 2:20 pm

Μια απορια που ειχα παντα για τις HX μηχανες.
Εφοσον δεν εχουν pid, πως αποκτας εμπειρια μαζι τους; Σε οδηγει ο ουρανισκος σου;
Γιατι αν αλλαζεις καφεδες και θες καθε φορα αλλη θερμοκρασια, πως γινεται να την πετυχαινεις χωρις pid;
Με βαση το αν σου αρεσει η γευση υποθετω. Σωστα;
Παντα το ειχα απορια με τις hx μηχανες και την ακριβη θερμοκρασια.
Στο οτι μπορεις ταυτοχρονα να εκχυλιζεις καφε κ να χρησιμοποιεις ατμο δεν το συζητω οτι ειναι ευκολια.
Απλα με την ακριβεια της θερμοκρασιας και οτι πρεπει να κανω cooling fluch (που ειναι κατι ας πουμε στα τυφλα χωρις την ακριβεια ενος pid) ειχα παντα την απορια.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Οκτ 22, 2019 3:53 pm

Γιάννη σε κάθε περίπτωση σε οδηγεί ο ουρανίσκος σου. Η γεύση εκπαιδεύεται και εξελίσσεται. Ότι εξοπλισμό και να έχεις, κάνεις συνεχώς πειράματα μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει γευστικά. Αν έχεις pid παίζεις με τις ρυθμίσεις και προσπαθείς να "ακούσεις" τις αλλαγές στη γλώσσα σου. Το ίδιο και με το cooling flush, άλλο αποτέλεσμα θα σου δώσει το φλασάρισμα του ενός δευτερολέπτου, άλλο των δέκα.

Από την άλλη πιστεύω οτι το pid για να αποδώσει χρειάζεται να συνοδεύει ένα μεγάλο boiler. OK, χρειάζεσαι την ακρίβεια εφόσον όμως έχεις εξασφαλίσει θερμοκρασιακή σταθερότητα. Δεν γίνεται να τρελαινόμαστε και να προ-ρυθμίζουμε το pid στο 92.5C(ναι γιατί ακόμα και ο μισός βαθμός μας κάνει διαφορά miheso) και όταν εισέλθουν 60ml σε ένα boiler 250ml κατά τη διάρκεια μιας εκχύλισης, η θερμοκρασία να πέφτει 10 βαθμούς. Θα προτιμούσα την "σχετική ακρίβεια" του απλού θερμοστάτη μιας hx που διαθέτει boiler 2lt και όταν θα πέσουν 60ml φρέσκου νερού δεν θα καταλάβει τίποτα.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από Rallakias » Τρί Οκτ 22, 2019 8:54 pm

Luckees έγραψε:
Τρί Οκτ 22, 2019 3:53 pm
....
Από την άλλη πιστεύω οτι το pid για να αποδώσει χρειάζεται να συνοδεύει ένα μεγάλο boiler. OK, χρειάζεσαι την ακρίβεια εφόσον όμως έχεις εξασφαλίσει θερμοκρασιακή σταθερότητα. Δεν γίνεται να τρελαινόμαστε και να προ-ρυθμίζουμε το pid στο 92.5C(ναι γιατί ακόμα και ο μισός βαθμός μας κάνει διαφορά miheso) και όταν εισέλθουν 60ml σε ένα boiler 250ml κατά τη διάρκεια μιας εκχύλισης, η θερμοκρασία να πέφτει 10 βαθμούς. Θα προτιμούσα την "σχετική ακρίβεια" του απλού θερμοστάτη μιας hx που διαθέτει boiler 2lt και όταν θα πέσουν 60ml φρέσκου νερού δεν θα καταλάβει τίποτα.
Απο τις σωστότερες κουβέντες που έχουν γραφτεί εδω μέσα! :oneup:

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: N.S ΟSCAR 2 με μυλο Baratza Sette 270Wi

Δημοσίευση από cosini » Τρί Οκτ 22, 2019 9:46 pm

Luckees έγραψε:
Τρί Οκτ 22, 2019 3:53 pm
OK, χρειάζεσαι την ακρίβεια εφόσον όμως έχεις εξασφαλίσει θερμοκρασιακή σταθερότητα. Δεν γίνεται να τρελαινόμαστε και να προ-ρυθμίζουμε το pid στο 92.5C(ναι γιατί ακόμα και ο μισός βαθμός μας κάνει διαφορά miheso) και όταν εισέλθουν 60ml σε ένα boiler 250ml κατά τη διάρκεια μιας εκχύλισης, η θερμοκρασία να πέφτει 10 βαθμούς.
Πολύ σωστά τα λέει ο Αποστόλης και όλοι οι κάτοχοι μηχανών μονού boiler αυτή την σταθερότητα ψάχνουν κατά πρώτο και την σωστή πίεση κατά δεύτερο .
Εάν διαθέτεις τα απαιτούμενα χρήματα και στη σκέψη σου είναι μια αγορά που να μείνει για χρόνια στον πάγκο σου εγώ θα σου πρότεινα μηχανή διπλού boiler και έναν καλό μύλο μια κ έξω να ξενοιάσεις .
Αν δεν διαθέτεις τα απαιτούμενα χρήματα το πας ανάποδα … δλδ έναν καλό μύλο και μια φθηνή μηχανή ώστε να κάνεις το αγροτικό σου και μετά να την αλλάξεις γνωρίζοντας καλυτέρα τι ακριβώς θα σε ικανοποιήσει .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Απάντηση