Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από BasilTh » Δευ Οκτ 14, 2019 6:52 pm

Πριν από περίπου ένα χρόνο παρουσιάστηκε μια νέα μέθοδος ευθυγράμμισης των μαχαιριών του EK-43 από τον Mitchell Hale . Η μέθοδος χρησιμοποιεί γυαλόχαρτα και είναι περισσότερο παρεμβατική από τον συνήθη τρόπο ευθυγράμμισης με αλουμινόχαρτο .

Γιατί να ευθυγραμμίσουμε έναν μύλο ;

Σκοπός της ευθυγράμμισης σε επίπεδα μαχαίρια είναι να γίνουν απόλυτα παράλληλα , με αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφη άλεση . Αυτό που περιμένουμε είναι όσο μεγαλύτερο ποσοστό της άλεσης να βρίσκεται συγκεντρωμένο στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ).
Δηλαδή λιγότερα fines και λιγότερα boulder .

Η Ευθυγράμμιση θα μας δώσει νοστιμότερο φλυτζάνι ;

Θα μας δώσει μεγαλύτερο extraction yield ( Διαθλασίμετρο )
Θα μας δώσει μεγαλύτερο ποσοστό άλεσης μεταξύ 250-500μm ( Σίτες )

Για πολλούς , τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν καλύτερο φλυτζάνι , αλλά η γεύση είναι κάτι τελείως υποκειμενικό . Κάποιοι προτιμούν την πίκρα των fines και άλλοι την υποεκχύλιση των boulder . Ίσως η ευθυγράμμιση τους χαλάσει την συνταγή.
Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο αρρύθμιστος είναι ο μύλος . Με μικρή παρέκκλιση θα έχουμε μικρή διαφορά στη γεύση , με μεγάλη , η γεύση θα αλλάξει σημαντικά .

Η γενική ιδέα είναι να εφαρμοστούν γυαλόχαρτα πάνω στα μαχαίρια , ώστε να μπορέσουμε να λειάνουμε τους φορείς των μαχαιριών και να τους καταστήσουμε απόλυτα παράλληλους .
Ουσιαστικά , χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτα στα κατάλληλα σημεία , ο μύλος αυτό- ευθυγραμμίζεται - . Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα , αν σκεφτούμε ότι σε ένα μηχανουργείο , οι φορείς των μαχαιριών ευθυγραμμίζονται σε σχέση με την εργαλειομηχανή και όχι μεταξύ τους . Αν υπολογίσουμε δε , ότι μηχανουργεία με ακρίβεια 1μm σπανίζουν και θα χρέωναν πανάκριβα , τότε η αξία της μεθόδου μεγαλώνει .
Επίσης η μέθοδος συμπεριλαμβάνει στην ευθυγράμμιση και τα συγκεκριμένα -μοναδικά- μαχαίρια που φορά ο μύλος που έχουμε στα χέρια μας . Έτσι είμαστε σίγουροι ότι και η παραμικρή κατασκευαστική ατέλεια των μαχαιριών εξαλείφεται .

Είναι μια μέθοδος – τυφλοσούρτης - . Αν τηρήσουμε μερικές βασικές οδηγίες το αποτέλεσμα θα είναι θετικό . Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε ζημιά στον μύλο , γιατί στην τελική φάση χρησιμοποιούμε πολύ λεπτά γυαλόχαρτα Ρ800 - Ρ1000 . Αρκεί να μην το παρακάνουμε στην αρχή με τα χοντρά γυαλόχαρτα Ρ280 , ( 2-3 εφαρμογές είναι αρκετές ) να χρησιμοποιήσουμε λάδι κοπής , και να κάνουμε την λείανση περιστρέφοντας τον μύλο με το χέρι ή με δραπανοκατσάβιδο σε χαμηλές στροφές . Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία βγάζουμε τον μύλο από την πρίζα .

Παρόλο που η μέθοδος φτιάχτηκε για τον EK που το εσωτερικό μαχαίρι εφαρμόζει στο σώμα του μύλου , νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στους μύλους όπου το εσωτερικό μαχαίρι περιστρέφεται ,δηλαδή στους περισσότερους μύλους με επίπεδα μαχαίρια , αρκεί να υπάρχει αρκετή επιφάνεια για να μπορέσουμε να κολλήσουμε τα γυαλόχαρτα .
ge1.jpg
Έτσι έλυσα τον Super Jolly που έχω στον πάγκο μου και η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και εδώ .

Στο video ευθυγράμμισης του EK [urlhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=GPHfzFsma3o ]
[/url]
η λείανση εφαρμόζεται μόνο στην βάση του εσωτερικού σταθερού μαχαιριού ( chamber ) , ενώ ο Hale περιγράφει μια διαδικασία όπου όταν ολοκληρωθεί η λείανση της βάσης του σταθερού μαχαιριού , ακολουθεί η λείανση του φορέα του εξωτερικού , κινούμενου μαχαιριού .
https://www.scottrao.com/blog/2019/1/9/ ... ur-grinder
Παρατήρηση : ( Στο video η πλάτη του μαχαιριού του EK εμφανίζεται τελείως επίπεδη , ενώ σε άλλο video που ο Matt Perger εφαρμόζει την μέθοδο του αλουμινόχαρτου , το μαχαίρι εμφανίζεται να έχει πατούρα . Ίσως τα μαχαίρια με επίπεδη πλάτη είναι μια προσπάθεια της Mahlkonig για καλύτερη ευθυγράμμιση )

Άσχετα αν ο EK έχει η όχι πατούρα , η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλους μύλους , αρκεί να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τα γυαλόχαρτα με σταθερό τρόπο πάνω στο μαχαίρι .
ge2.jpg
( Η εκτίμηση που διατυπώνω στην παραπάνω εικόνα , έγινε με υλικό που αλίευσα στο δίκτυο , χωρίς να έχω τα μαχαίρια στα χέρια μου . Έτσι πιθανών να είναι λανθασμένη .Χρησιμοποιήθηκαν απλώς σαν παράδειγμα. )
Συγκεκριμένα στον SJ η πατούρα έχει φάρδος 4,5mm και συγκρατεί άνετα τον δακτύλιο του γυαλόχαρτου . Νομίζω ότι μια πατούρα 3mm ή και λιγότερο θα μας δυσκολέψει πολύ .

Έτσι εφαρμόζοντας στην αρχή χοντρά γυαλόχαρτα ( Ρ 220 )και ακολούθως όλο και λεπτότερα ( Ρ 320 , Ρ 600 )πάνω στα μαχαίρια , λειαίνουμε τα σημεία επαφής τους με τούς φορείς .
Αυτές είναι οι οδηγίες του Hale για τον EK με την απαράδεκτη κατασκευαστική ακρίβεια .

Στους υπόλοιπους μύλους , που έχουν μεγαλύτερη κατασκευαστική ακρίβεια και μικρότερα μαχαίρια , θα πρέπει να επιλέξουμε πιο λεπτά γυαλόχαρτα ( P280 , P400 , P600 , P800 , P1000 ).
ge3.JPG


Ευθυγράμμιση του Super Jolly.


Πριν ξεκινήσουμε είναι σημαντικό να σημαδέψουμε μαχαίρια και φορείς , ώστε κατά την διαδικασία λύσε-δέσε κάθε εξάρτημα να μπαίνει πάντα στην ίδια θέση .

Για να εκτιμηθεί η έκταση του προβλήματος της ευθυγράμμισης , χρησιμοποιήθηκε η κλασική μέθοδος του μαρκαδόρου , αλλά έγινε και μια εκτίμηση με την χρήση μικρόμετρου ( ρολοϊ γράφτη ) .
ge4.JPG
ge5.jpg
Η χρήση του μαρκαδόρου μας δηλώνει την ύπαρξη προβλήματος . Συγκεκριμένα τα σημεία στις 120 και 240 μοίρες βρίσκονται χαμηλότερα και το μελάνι έχει σβηστεί λιγότερο η και καθόλου , ενώ τα σημεία στις 45 και 330 έχουν υποστεί την πιο έντονη τριβή .Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα μαχαίρια στις 120 και 240 μοίρες παράγουν boulder, ενώ στις 45 και 330 παράγουν fines .

Αντίθετα με την χρήση του ρολογιού βλέπουμε ότι το κάτω μαχαίρι καθώς και τα δύο μαχαίρια κολλημένα μεταξύ τους παρουσιάζουν παρέκκλιση μικρότερη από 10μm .
ge6.JPG
ge7.JPG

Το αρχικό μου συμπέρασμα ήταν , ότι ο μύλος είναι αρρύθμιστος και γι’αυτό ευθύνεται ο φορέας του πάνω σταθερού μαχαιριού ,στο οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε καμία μέτρηση. Έτσι εφάρμοσα την μέθοδο μόνο στον φορέα του πάνω μαχαιριού και το αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη ευθυγράμμιση . Ο Hale προτείνει μόλις τελειώσουμε την ευθυγράμμιση στο εσωτερικό μαχαίρι , να επαναλάβουμε όλη την διαδικασία και στο εξωτερικό .

Τώρα , μετά το τέλος όλης της διαδικασίας , νομίζω ότι η προσφορότερη λύση για όλους τους μύλους , θα ήταν η εφαρμογή την λείανση εναλλάξ ανάμεσα στον κάτω και στον πάνω φορέα . Δηλαδή ξεκινώντας με γυαλόχαρτο Ρ280 λειαίνουμε τον κάτω φορέα , όταν το γυαλόχαρτο φθαρεί συνεχίζουμε την λείανση με καινούργιο γυαλόχαρτο Ρ280 στον πάνω φορέα . Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στον κάτω και τον πάνω φορέα , αντικαθιστώντας τα γυαλόχαρτα με όλο και λεπτότερα .Έχουμε έτσι μια σταδιακή σύγκλιση των δύο μαχαιριών .

Προσοχή χρησιμοποιούμε γυαλόχαρτο μετάλλου και όχι σμυριδόπανο που είναι πολύ χοντρό. Επίσης δεν τσιγκουνευόμαστε το λάδι κοπής . Αν δεν το έχουμε χρησιμοποιούμε κάποιο λεπτόρευστο μηχανέλαιο .
Περιστρέφουμε τα μαχαίρια με το χέρι , ή εφαρμόζοντας ένα δραπανοκατσάβιδο που μπορεί να αναπτύξει πολύ λίγες στροφές . Ξεκινάμε την περιστροφή με τα μαχαίρια ελαφρώς σφηνωμένα και μετά από 20-30sec διακόπτουμε για να σφίξουμε πάλι . Συνεχίζουμε έτσι 3-5 φορές μέχρι να στομώσει το γυαλόχαρτο .


Αναλυτική περιγραφή στο video που ακολουθεί :https://youtu.be/qFdZpiZBXDE


Η διαδικασία είναι μονότονη και βαρετή , αλλά η προσδοκία του επιτυχούς αποτελέσματος σου δίνει κουράγιο .
Μετά την λείανση το σημείο που ακούγονται τα μαχαίρια , βρίσκεται περιστρέφοντας το κολάρο ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση fine περισσότερο , από ότι το περιστρέφαμε πριν . Αυτό δίνει την εσφαλμένη εντύπωση πιο λεπτής άλεσης . Το σημείο πού ο μύλος κόβει για espresso όμως βρίσκεται στην ίδια απόσταση από το 0 , πριν και μετά την ευθυγράμμιση ( 13 δοντάκια ) .

Στο τέλος της μέρας το αποτέλεσμα μας δικαιώνει .
ge8.JPG

Συγγνώμη ,οι σωστές φωτογραφίες είναι αυτές και μιλούν από μόνες τους .

ge9.JPG
ge10.JPG



Καλό κουράγιο .




.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Οκτ 14, 2019 7:51 pm

Κατ αρχήν ΜΠΡΑΒΟ για την παρουσίασή σου!
Μου άρεσε πολύ το βίντεο που έφτιαξες όπως και οι φωτογραφίες σου και η δουλειά που έχεις κάνει πάνω σε αυτές για να φανεί αυτό που θέλεις να δείξεις . Εισαι μερακλής και στη δουλειά που κάνεις και στο να μοιραστείς την εμπειρία σου και αυτο για εμένα μετράει πάνω απο ολα. :worthy:

Στα του θέματος τώρα:δεν μας είπες αν ειδες εσύ κάποια διαφορά μετα την ολη διαδικασία και αν ναι , ποιά ηταν αυτή γιατι αυτό μετράει εν τέλει.

Γενικά έχω διάφορες απορίες σε αυτά που κάνεις και κάποιες ενστάσεις σε αυτά που λές , αλλά για αρχή θα αναφέρω 3 απο αυτες για να ξεκινήσω και τη συζητηση:
  • Τα μαχαίρια σου (στην προκειμένη περίπτωση) αν και έχουν πατούρα ,βιδώνουν στο ''κέντρο'' τους ,που σημαίνει οτι πατάνε εκεί που πιάνει η βίδα.Είναι ετσι όπως το λέω ή κάνω κάπου λάθος?Γιατι αν ειναι ετσι όπως το λέω ,δεν εχει νοημα να φας την περιφέρεια του φορέα που πατάει η πατούρα του μαχαιριού και να αφήσεις άθικτο το κέντρο του.
  • Σε αυτό τον τύπο των μύλων σαν τον Super Jolly που έχεις , το σταθερό μαχαίρι (ο φορέας του δηλαδή) εχει μπόσικα ανάμεσα στα σπειρώματα με αποτέλεσμα όταν τα μαχαίρια ειναι σχεδόν ακουμπιστά -δηλαδή για πολύ ψιλή άλεση- μόλις ακουμπήσεις τον πάνω φορέα π.χ. με το χέρι σου ,τα μαχαίρια να βρίσκουν μεταξύ τους και μόλις τον αφήσεις να μην βρίσκουν.Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο η όλη διαδικασία σε μύλο που έχει εκ κατασκευής τόσα μπόσικα είναι χωρίς νόημα.
    Στο μύλο σου ισχύει κατι τέτοιο-έχει μπόσικα ο φορέας του σταθερού μαχαιριού?
  • Τι νόημα έχει να κολλήσεις τα μαχαίρια μεταξύ τους και να μετρήσεις την απόκλιση με μικρόμετρο στο πίσω μέρος του πάνω ''σταθερου'' μαχαιριού, την ώρα που ο φορέας του όταν αυτό βιδωθεί πάνω του ,μπορεί να ειναι εντελώς στραβός? Το να μετρήσεις το κινούμενο μαχαίρι ως προς τον άξονα του μοτέρ ειναι το προφανές , αλλά το να μετρήσεις τα δυο μαχαίρια κολλημένα μεταξύ τους και να βγαίνουν αλφαδιασμένα δεν δηλώνει κάτι άλλο εκτος απο το οτι τα 2 μαχαίρια μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται όντας και τα 2 λανθασμένα απο μόνα τους.Αυτο που μέτρησες είναι όντως μια ένδειξη αλλά οχι απόδειξη οτι φταίει ο φορέας του (πάνω) σταθερού μαχαιριού.
Στο βίντεό σου δεν καταφερα να ακούσω κάποια διαφορά στον ήχο που κάνουν τα μαχαίρια όταν ακουμπάνε , ανάμεσα στο πρίν και στο μετά της διαδικασίας.

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από Nimrodel » Τρί Οκτ 15, 2019 8:24 am

Καταπληκτική παρουσίαση Βασίλη!
Κατατοπιστικότατη.

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από PaNoSS » Τρί Οκτ 15, 2019 9:43 am

Καλά μιλάμε εντελώς κατατοπιστικό ποστ..
Και χαράς στο κουράγιο σου που έκατσες να το γράψεις..
Πολύ σωστή διαδικασία..άκρως απαραίτητη για έναν φλατ μύλο!!👍🏻👍🏻

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Οκτ 15, 2019 10:31 am

Βασίλη είσαι μουρλός. Τέλος. Και μπράβο σου! :a013:

Το ίδιο ερώτημα έχω και εγώ, διαπίστωσες διαφορά στη γεύση;

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από BasilTh » Τρί Οκτ 15, 2019 6:10 pm

Σας ευχαριστώ πολύ όλους .

Η ευθυγράμμιση είναι πρόσφατη και δεν έχω σχηματίσει ακόμα σαφή αντίληψη σχετικά με το γευστικό κομμάτι . Νομίζω ότι η γεύση στρογγύλεψε .Μου θύμισε καφέ φτιαγμένο αποκλειστικά από το προϊόν της μεσαίας σίτας , έχοντας πετάξει ότι μαζεύτηκε στην πάνω και κάτω . Βέβαια ο μύλος δεν ήταν παντελώς αρρύθμιστος . Ήταν ήδη ευθυγραμμισμένος με αλουμινόχαρτα .

Πάντως τα νούμερα είναι ανεβασμένα.

Πρώτη φορά βλέπω e.y πάνω από 18% σε εκχύλιση χωρίς preinfusion . Μέχρι τώρα πάλευα στο 17% .

Στις σίτες το ποσοστό μεταξύ 250-500μm ανέβηκε από 65% σε 75% .

Οπτικά οι εκχυλίσεις στο naked έχουν βελτιωθεί .


Σχετικά με τις απορίες του Rallakias

I Τα μαχαίρια πατούν μόνο στην πατούρα και όχι στο σημείο που πιάνουν οι βίδες .
Συγκεκριμένα το βάθος της πατούρας του μαχαιριού είναι 2,2mm και αντίστοιχα η πατούρα στους φορείς είναι 1,2mm . Σε αυτό το κενό του 1mm συγκεντρώνεται καφές , γι αυτό και πρέπει , όταν καθαρίζουμε τον μύλο να ξεβιδώνουμε και τα μαχαίρια .

II Ο SJ έχει έναν εξαιρετικά στιβαρό και ακριβή μηχανισμό ρύθμισης της άλεσης , τουλάχιστον ώς προς τον κατακόρυφο άξονα . Βιδώνοντας το κολάρο κατά 3-4 στροφές ( περιοχή άλεσης ) το πάνω μαχαίρι μπλοκάρεται ανάμεσα στο κολάρο και στα τρία σκληρά ελατήρια . Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν μπόσικα , μπορείς βέβαια ασκώντας πίεση πολλών κιλών να μετακινήσεις τον φορέα προς τα κάτω , αλλά αυτό δεν είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά κατά την διάρκεια της άλεσης . Πρόβλημα ευθυγράμμισης για τον πάνω φορέα μπορεί να τεθεί κατά το οριζόντιο άξονα ( lateral offset ) . Τα τρία αυτάκια του , πλέουν μέσα στις αντίστοιχες φωλιές που υπάρχουν στο σώμα του μύλου , μέχρι να σφίξουμε το κολάρο . Έτσι δεν είμαστε σίγουροι αν είναι ακριβώς απέναντι από το κάτω μαχαίρι .

III Αν είμαι τόσο τυχερός , ώστε μού έτυχαν τρία εξαρτήματα ,(τα δυο μαχαίρια και ο κάτω φορέας) , που ενώ το καθένα τους είναι προβληματικό , όλα μαζί δείχνουν αλφαδιασμένα , αλληλο-εξουδετερώνοντας το ένα τις ατέλειες του άλλου , πρέπει επειγόντως να παίξω joker .

Όσον αφορά τον ήχο όταν ακουμπούν τα μαχαίρια , ακούγεται κάτι ανάλογο με τον ήχο του ευθυγραμμισμένου ΕΚ που παρουσίασε ο Matt Perger . Το τσίριγμα έχει μετατραπεί σε κελάρυσμα . Το επόμενο video έπρεπε να το έχω συμπεριλάβει στην αρχική παρουσίαση .
https://youtu.be/YsBNDCYnbpE





.

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από dkstopo » Τετ Οκτ 16, 2019 6:30 pm

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να επέμβει κάποιος στην βάση των μαχαιριών.
Και αυτό γιατί όταν αλλάξουμε μαχαίρια η παραλληλία που πετύχαμε δεν θα ισχύει και θα πρέπει να ξαναγίνει.
Το καλιμπράρισμα μιας μηχανής πρέπει να ειναι ρυθμιζόμενο και να επαναλαμβάνεται μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας χωρίς να επεμβαίνουμε στα μέταλλα. Γιαυτό κάθε φορά που αλλάζουμε μαχαίρια λέμε ότι θέλουν κάποια κιλά αλέσματος για να στρώσουν, αυτό είναι το αυτοκαλιμπράρισμά τους.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από BasilTh » Πέμ Οκτ 17, 2019 12:54 pm

Η μέθοδος αυτή προσφέρει μόνιμη ευθυγράμμιση , για το συγκεκριμένο ζεύγος μαχαιριών που έχουμε στα χέρια μας . Με βάση την οικιακή χρήση , τα μαχαίρια δεν θα χρειαστούν άλλαγμα για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον.

Σε όλη αυτή την περίοδο θα μπορώ να καθαρίζω τον μύλο , βγάζοντας και τα μαχαίρια , χωρίς να ξανά-ασχοληθώ με ευθυγράμμιση .

Εξάλλου η επέμβαση στα μέταλλα δεν ξεπερνά τα 150μm , δηλαδή μπορεί να επαναληφθεί πολλές ακόμα φορές . Αναφέρομαι στην περίπτωση αντικατάστασης των μαχαιριών , λόγω ζημιάς από άλεση πέτρας . :a060:

Ο ρόλος του στρωσίματος των μαχαιριών , είναι να απομακρυνθούν από την επιφάνεια τους , τα υπολείμματα της διαδικασίας χάραξης των εγκοπών από το κοπτικό εργαλείο ( γρέζια ) .
Αυτά είναι της τάξης μερικών μm και δύσκολα γίνονται αντιληπτά με το μάτι ή την αφή .

Δεν έχει καμία σχέση με τη ευθυγράμμιση , όπου οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους φορείς των μαχαιριών βρίσκονται στην περιοχή των εκατοντάδων μm .

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από BasilTh » Πέμ Οκτ 24, 2019 6:42 pm

Επειδή υπάρχει κάποιο μπέρδεμα , σχετικά με το τι είναι ευθυγράμμιση και τι είναι το στρώσιμο των μαχαιριών με την άλεση κάποιων κιλών καφέ , παραθέτω μερικές εικόνες που θα βοηθήσουν να στην καλύτερη κατανόηση του θέματος .

Καταγραφή21 (2).JPG
Καταγραφή22 (2).JPG
Καταγραφή23 (2).JPG

Πρόκειται για ένα καινούργιο μαχαίρι από sette270 , που στις ακμές του διακρίνονται υπολείμματα της διαδικασίας χάραξης των αυλακώσεων ( γρέζια ) .

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική γιατί τα γρέζια είναι τεράστια και μπορούν να αφαιρεθούν με το χέρι .

Αυτός είναι ο λόγος που στρώνουμε τα μαχαίρια , αλέθοντας καφέ ή ρύζι parboiled , και δεν πίνουμε τον καφέ από τα πρώτα 1-2kg .




Μια επίσης χρήσιμη εικόνα από το socraticteam που μας δείχνει την φθορά ενός μαχαιριού μετά από κατανάλωση 1500Kg καφέ .

Καταγραφή28.JPG

evaskal
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Ευθυγράμμιση Επίπεδων Μαχαιριών με την χρήση Γυαλόχαρτων

Δημοσίευση από evaskal » Παρ Οκτ 25, 2019 10:50 am

Μιας και αναφέρθηκε το θέμα των καινούριων μαχαιριών και των ακμών τους, θυμάμαι όταν άλλαξα τα μαχαίρια στον δικό μου SJ ότι οι ακμές τους όταν τις αγγίζεις με το δάχτυλο σου δίνουν την αίσθηση οτι «ξυρίζουν», πράγμα βέβαια το οποίο ισχύει ακόμα όταν τα καθαρίζω. Να υποθέσω ότι ισχύει το ίδιο και με τα κωνικά; Όταν δηλαδή τα αγγίξεις καταλαβαίνεις αμέσως ότι είναι κοφτερά; Ρωτάω γιατί άγγιξα πρόσφατα μαχαίρια από Κ10 και δεν μου έδωσαν καμία τέτοια αίσθηση, παρόλο που υποτίθεται είχαν αλέσει μόνο μερικά κιλά. Ειδικά το εξωτερικό σταθερό μαχαίρι δεν έμοιαζε να καθόλου κοφτερό και μου έκανε εντύπωση.

Απάντηση