Lelit Victoria PL91T
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Lelit Victoria PL91T
Δοκίμασε και το ειδικό γάλα για barista της Nestle.
- Sagi21
- Δημοσιεύσεις: 3
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 11, 2019 11:57 am
- Όνομα: Σταύρος
- Μηχανή:: Lelit PL91T Victoria
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- Οι καφέδες μου:: RoundCup Ethiopia Worka, Taresso Tigrato
Re: Lelit Victoria PL91T
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τη συμβουλή σου. Αύριο κιόλας θα κάνω μία δοκιμή. Δε ξέρω μήπως χρειάζεται να κάνω κάποιες δοκιμες και με τη θερμοκρασία. Από δοκιμές +-5 βαθμούς πάντος, το αποτέλεσμα ήταν μία απ’τα ίδια
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Lelit Victoria PL91T
Εφόσον δεν έχεις την εμπειρία και όλα γίνονται πολύ γρήγορα, πρώτο και βασικό θα χρησιμοποιείς θερμόμετρο. Η θερμοκρασία, ειδικά σε μικρή γαλατιέρα, ανεβαίνει πολύ γρήγορα οπότε πρέπει να αποσύρεις νωρίτερα από το επιθυμητό. Αν δεν έχεις θερμόμετρο θα ακουμπάς τη γαλατιέρα στην παλάμη σου και μόλις θα φτάνει σε θερμοκρασία που δεν την αντέχεις, αποσύρεις. Το γάλα που έχει καεί πικρίζει και είναι πέταμα, ενώ το ζεστό τουλάχιστον πίνεται.
Κατέβασε λίγο τη θερμοκρασία του ατμού για να μην είναι πολύ επιθετικός και βάλε τη γαλατιέρα στο ψυγείο. Αυτά είναι μικρά τρικ για να επιμηκύνεις λίγο το χρόνο εκτέλεσης, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά αν δεν κάνεις κτήμα σου την τεχνική.
Ψάξε λίγο το φόρουμ γιατί κατά καιρούς η Σταυριάνα έχει γράψει χρήσιμες πληροφορίες για το πως φουσκώνουμε γάλα.
Μην αγχώνεσαι θέλει αρκετές προσπάθειες μέχρι να μάθεις σε ποιο ύψος κάθεται το ακροφύσιο, λίγο κάτω από την επιφάνεια ώστε να προκαλεί δίνη.
Ποιο οικονομικός τρόπος (που προσωπικά με βοήθησε) είναι σαπουνόνερο σε πυρίμαχο διαφανές σκεύος όπου μπορείς να δεις πότε σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες και πότε το νερό στροβιλίζεται.
Κατέβασε λίγο τη θερμοκρασία του ατμού για να μην είναι πολύ επιθετικός και βάλε τη γαλατιέρα στο ψυγείο. Αυτά είναι μικρά τρικ για να επιμηκύνεις λίγο το χρόνο εκτέλεσης, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά αν δεν κάνεις κτήμα σου την τεχνική.
Ψάξε λίγο το φόρουμ γιατί κατά καιρούς η Σταυριάνα έχει γράψει χρήσιμες πληροφορίες για το πως φουσκώνουμε γάλα.
Μην αγχώνεσαι θέλει αρκετές προσπάθειες μέχρι να μάθεις σε ποιο ύψος κάθεται το ακροφύσιο, λίγο κάτω από την επιφάνεια ώστε να προκαλεί δίνη.
Ποιο οικονομικός τρόπος (που προσωπικά με βοήθησε) είναι σαπουνόνερο σε πυρίμαχο διαφανές σκεύος όπου μπορείς να δεις πότε σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες και πότε το νερό στροβιλίζεται.
-
- Δημοσιεύσεις: 52
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
- Τοποθεσία: Σέρρες
Re: Lelit Victoria PL91T
Δεν χρειάζεται ούτε ειδικό γάλα ούτε τίποτα. Θέλει τον τρόπο της. Και εγω στην αρχή δεν τα κατάφερνα, έβραζε το γάλα, πιτσιλούσε κτλ. Μέχρι που ακολούθησα τις οδηγίες του παρακάτω λινκ σορρυ είναι στα ιταλικα)
https://www.youtube.com/watch?v=Xci9-ZH4hrs
Πες μου αν τα καταφερες.
- Sagi21
- Δημοσιεύσεις: 3
- Εγγραφή: Κυρ Αύγ 11, 2019 11:57 am
- Όνομα: Σταύρος
- Μηχανή:: Lelit PL91T Victoria
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- Οι καφέδες μου:: RoundCup Ethiopia Worka, Taresso Tigrato
Re: Lelit Victoria PL91T
Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη πολύτιμή βοήθεια , αλλά δυστυχώς παιδιά από τη χθεσινή δοκιμή δε κατάφερα και πολλά.
Αρχικά χρησιμοποίησα το γάλα NOVO GoBarista (είναι το μόνο που βρήκα), χαμήλωσα τη θερμοκρασία στους 130 βαθμούς και έβαλα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου τη γαλατιέρα που χρησιμοποιώ, η οποία είναι της Belogia 600ml με ενσωματωμένο θερμόμετρο. Έκλεισα το steam όταν έφτασε η ένδειξη της θερμοκρασίας τους 60-65 βαθμούς και δυστυχώς κατάφερα μόνο ένα λεπτό στρώμα αφρού από πάνω κι αυτό με φουσκάλες .
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προηγούμενες φορές αλλά και πάλι βραστό γάλα πήρα.
Σε όλη τη διάρκει της διαδικασίας το γάλα στροβιλίζεται απλά δε ξέρω αν είναι σωστή η γωνία και πόσο βαθιά είναι η μύτη! Επίσης δε ξέρω αν και η γαλατιέρα είναι μεγάλη και κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα. Το γάλα που βάζω είναι ακριβώς μέχρι στο σημείο που ξεκινάει η καμπύλη στο ρύγχος.
Σήμερα θα κάνω δοκιμές με διαφορετική γωνία και θα βάλω λίγο πιο βαθια το εργαλείο!
Αρχικά χρησιμοποίησα το γάλα NOVO GoBarista (είναι το μόνο που βρήκα), χαμήλωσα τη θερμοκρασία στους 130 βαθμούς και έβαλα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου τη γαλατιέρα που χρησιμοποιώ, η οποία είναι της Belogia 600ml με ενσωματωμένο θερμόμετρο. Έκλεισα το steam όταν έφτασε η ένδειξη της θερμοκρασίας τους 60-65 βαθμούς και δυστυχώς κατάφερα μόνο ένα λεπτό στρώμα αφρού από πάνω κι αυτό με φουσκάλες .
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προηγούμενες φορές αλλά και πάλι βραστό γάλα πήρα.
Σε όλη τη διάρκει της διαδικασίας το γάλα στροβιλίζεται απλά δε ξέρω αν είναι σωστή η γωνία και πόσο βαθιά είναι η μύτη! Επίσης δε ξέρω αν και η γαλατιέρα είναι μεγάλη και κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα. Το γάλα που βάζω είναι ακριβώς μέχρι στο σημείο που ξεκινάει η καμπύλη στο ρύγχος.
Σήμερα θα κάνω δοκιμές με διαφορετική γωνία και θα βάλω λίγο πιο βαθια το εργαλείο!
-
- Δημοσιεύσεις: 52
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
- Τοποθεσία: Σέρρες
Re: Lelit Victoria PL91T
Αν ακολουθησες τα βήματα από το λινκ που σου έδωσα και δεν τα κατάφερες, αυτο που σκέφτομαι είναι ότι πιθανόν να βαζεις λίγο γάλα για την συγκεκριμένη γαλατιέρα.
- anstelios
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 28, 2019 11:06 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Mignon Specialita
Re: Lelit Victoria PL91T
Καλημέρα σε όλους,
Διαβάζω εδώ και λίγο καιρό το forum και προσπαθώ να ενημερωθώ όσο μπορώ για να κάνω κι εγώ τα πρώτα βήματα στην παρασκευή "ποιοτικού" espresso στο σπίτι.
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω την συγκεκριμένη μηχανή και έχω μερικές απορίες, ίσως κάποιος κάτοχος ή κάποιος που γνωρίζει θα μπορούσε να με βοηθήσει.
1) Γνωρίζει κανείς τελικά αν το LCC της συγκεκριμένης μπορεί να αναβαθμιστεί??
Παραθέτω βίντεο της PL92T (διπλού boiler) όπου φαίνονται οι μεταβολές θερμοκρασίας. Επίσης σύμφωνα με το site της Lelit στην PL92T μπορείς να αλλάξεις τις παραμέτρους του pre-infusion από το LCC.
https://www.youtube.com/watch?v=JNuCysMn5Lw
2)Διαβάζω πως δεν έχει οπτική ένδειξη για την στάθμη του νερού στο δοχείο παραμόνο σε ειδοποιεί όταν το νερό τελειώσει.
Αν ανοίξεις το καπάκι από πάνω μπορείς να δεις την στάθμη?
Επίσης μπορείς να το γεμίσεις με αυτό τον τρόπο (ανοίγοντας το καπάκι) με ένα μπουκάλι πχ από πάνω? Ή πρέπει να βγάλεις εντελώς το δοχείο κάθε φορά που θέλεις να συμπληρώσεις/αλλάξεις νερό?
Να αναφέρω έτσι για την ιστορία ότι δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χρήση του steam wand καθώς θα πίνουμε κυρίως espresso και freddo.
Αυτά προς το παρόν… θα επανέλθω σίγουρα με νέες απορίες στο μέλλον..
Ευχαριστώ όλους προκαταβολικά αλλά και γενικότερα για τις πολύτιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο forum και με έχουν βοηθήσει αρκετά στις αναζητήσεις μου το τελευταίο διάστημα.
Διαβάζω εδώ και λίγο καιρό το forum και προσπαθώ να ενημερωθώ όσο μπορώ για να κάνω κι εγώ τα πρώτα βήματα στην παρασκευή "ποιοτικού" espresso στο σπίτι.
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω την συγκεκριμένη μηχανή και έχω μερικές απορίες, ίσως κάποιος κάτοχος ή κάποιος που γνωρίζει θα μπορούσε να με βοηθήσει.
1) Γνωρίζει κανείς τελικά αν το LCC της συγκεκριμένης μπορεί να αναβαθμιστεί??
Παραθέτω βίντεο της PL92T (διπλού boiler) όπου φαίνονται οι μεταβολές θερμοκρασίας. Επίσης σύμφωνα με το site της Lelit στην PL92T μπορείς να αλλάξεις τις παραμέτρους του pre-infusion από το LCC.
https://www.youtube.com/watch?v=JNuCysMn5Lw
2)Διαβάζω πως δεν έχει οπτική ένδειξη για την στάθμη του νερού στο δοχείο παραμόνο σε ειδοποιεί όταν το νερό τελειώσει.
Αν ανοίξεις το καπάκι από πάνω μπορείς να δεις την στάθμη?
Επίσης μπορείς να το γεμίσεις με αυτό τον τρόπο (ανοίγοντας το καπάκι) με ένα μπουκάλι πχ από πάνω? Ή πρέπει να βγάλεις εντελώς το δοχείο κάθε φορά που θέλεις να συμπληρώσεις/αλλάξεις νερό?
Να αναφέρω έτσι για την ιστορία ότι δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χρήση του steam wand καθώς θα πίνουμε κυρίως espresso και freddo.
Αυτά προς το παρόν… θα επανέλθω σίγουρα με νέες απορίες στο μέλλον..
Ευχαριστώ όλους προκαταβολικά αλλά και γενικότερα για τις πολύτιμες πληροφορίες που υπάρχουν στο forum και με έχουν βοηθήσει αρκετά στις αναζητήσεις μου το τελευταίο διάστημα.
-
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Lelit Victoria PL91T
Αυτές τις απορίες νομίζω ότι θα στις λύσει κάποιο παλικάρι που την έχει μόνο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα χρήματά της είναι υπερβολικά για αυτά που έχει. Με 80 ευρώ παραπάνω παίρνεις καλύτερη μάρκα (bezzera unica pid), ποιοτικότερη κατασκευή, και κυρίως group E61 (εδώ είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση)ενώ παράλληλα δεν θα έχεις ένα υποτιθέμενο pre infusion αλλά ένα ρυθμιζόμενο απο σένα από τον μοχλό.
Το LCC νομίζω πάντως δεν αναβαθμίζεται.....Δεν θα σου δείξει ποτέ την θερμοκρασία την πραγματική παρά μόνο αυτήν που έχεις ορίσεις ως τελική. Το είχα ρωτήσει στο barista.
Το LCC νομίζω πάντως δεν αναβαθμίζεται.....Δεν θα σου δείξει ποτέ την θερμοκρασία την πραγματική παρά μόνο αυτήν που έχεις ορίσεις ως τελική. Το είχα ρωτήσει στο barista.
- anstelios
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 28, 2019 11:06 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Mignon Specialita
Re: Lelit Victoria PL91T
Ισχύει, τουλάχιστον για την ώρα, δυστυχώς..
"Hello,
I would like to ask if it's possible to upgrade the LCC firmware of PL91T Vicroria in order to get functions available on PL92T Elizabeth LCC, like seeing real time temperature changes on the LCC screen and the ability to configure pre-infusion parameters.
Thank you.
"
"care@lelit.com <care@lelit.com>
14:29 (3 hours ago)
to me
Hello,
I’m sorry but at the moment it’s not possible to upgrade the LCC.
Sorry about this!
Nicole Antimir
LELIT Care
"
"Hello,
I would like to ask if it's possible to upgrade the LCC firmware of PL91T Vicroria in order to get functions available on PL92T Elizabeth LCC, like seeing real time temperature changes on the LCC screen and the ability to configure pre-infusion parameters.
Thank you.
"
"care@lelit.com <care@lelit.com>
14:29 (3 hours ago)
to me
Hello,
I’m sorry but at the moment it’s not possible to upgrade the LCC.
Sorry about this!
Nicole Antimir
LELIT Care
"
-
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Lelit Victoria PL91T
Πήγαινε στην πεπατημένη λύση της Plust αν δεν θες να ανεβάσεις παραπάνω το Budjet. Τα χρήματα που γλιτωνεις δωστα σε εναν καλυτερο μύλο που δεν θα χρειαστεί να τον αλλάξεις αρότερα.anstelios έγραψε: ↑Παρ Νοέμ 08, 2019 5:45 pmΙσχύει, τουλάχιστον για την ώρα, δυστυχώς..
"Hello,
I would like to ask if it's possible to upgrade the LCC firmware of PL91T Vicroria in order to get functions available on PL92T Elizabeth LCC, like seeing real time temperature changes on the LCC screen and the ability to configure pre-infusion parameters.
Thank you.
"
"care@lelit.com <care@lelit.com>
14:29 (3 hours ago)
to me
Hello,
I’m sorry but at the moment it’s not possible to upgrade the LCC.
Sorry about this!
Nicole Antimir
LELIT Care
"