Φίλτρο νερού
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Φίλτρο νερού
Μερικά δεδομένα σχετικά με τις τιμές ολικής σκληρότητας του νερού ( CaCO3 ) και το ποιες είναι οι ιδανικές τιμές , τόσο για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα , όσο και για την μεγαλύτερη προστασία της μηχανής :
Εδώ είναι τι link Αμερικάνικου SCA για τα στάνταρ του νερού
http://www.scaa.org/PDF/resources/water-standards.pdf
Και στην παρακάτω εικόνα η άποψη των κατασκευαστών ( Bezzera )
Εδώ είναι τι link Αμερικάνικου SCA για τα στάνταρ του νερού
http://www.scaa.org/PDF/resources/water-standards.pdf
Και στην παρακάτω εικόνα η άποψη των κατασκευαστών ( Bezzera )
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Φίλτρο νερού
Το νερο της Αθηνας δεν χρειαζεται κατι εκτος απο την αφαιρεση των χημικων(εχω μετρησει απο 130 εως 165 ppm). Εγω χρησιμοποιω το ocs 2 της everpure το οποιο ηταν το πρωτο φιλτρο που επηρεαζει ουσιαστικα το μαγνησιο με τετοιο τροπο που δεν δημιουργει επικαθισεις στα boiler,μετα την ιδια τεχνικη την υιοθετησε και η 3Μ.Αφαλατωση καν.ω περιπου καθε τρεις με τεσσερις μηνες αλλα δεν βγαζει κατι η μηχανη. Γευστικα σε συγκριση με οταν ειχα brita που κατεβαζε τα ppm κοντα στα 90 ειναι κλασεις ανωτερος ο καφες.Rallakias έγραψε: ↑Τρί Ιουν 25, 2019 10:17 pmΑυτο που αναφέρεις ως ιδανικό που το βασίζεις?coolmind έγραψε: ↑Δευ Ιουν 24, 2019 8:16 pm...
Δεν μπερδευομαι καθολου το ιδανικο ειναι να εχεις απο 140 εως 170 ppm νερο για να βγει ο καφες οπως πρεπει.
https://www.lenntech.com/calculators/ha ... rdness.htm
Εσένα η σκληρότητα του νερού που χρησιμοποιείς ειναι στο εύρος που αναφέρεις?
Αν κατεβαινει τοσο χαμηλα η ολικη σκληροτητα οπως αναφερετε ο νερο πρεπει να εχει ph κατω απο 7 το οποιο ειναι οξινο,γιατι αυτα τα δυο ειναι αλληλενδετα
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Φίλτρο νερού
Το νερό της Αθήνας είναι πράγματι στο εύρος σκληρότητας που περιγράφεις ,αλλά αυτές οι τιμές σίγουρα δεν ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τον sca . Μπορεί να ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τους γευστικούς κάλυκες σου μιας και σίγουρα θα ειναι ''νοστιμότερο'' το νερο με σκληρότητα 140ppm αντι για 80ppm ,αλλά όχι και ασφαλέστερο για την καφετιέρα.Σε κάθε περίπτωση ο καθένας ενεργεί κατα το δοκούν και ο sca δεν ειναι και ο Πάπας της Ρώμης!
Κάτι άλλο που ήθελα να αναφέρω μιας και ανέφερες ποιό φίλτρο χρησιμοποιείς ,είναι μια μικρή λεπτομέρεια.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.
Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.
Τα φίλτρα αυτά έχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη μεγάλη μείωση του ph στο νερό ,αλλά σε κάθε περίπτωση αν θελουμε να ειμαστε σωστοί , μαζί με το φίλτρο έχουμε και 2-3 τεστάκια μέτρησης του Ph ,της σκληρότητας και της αλκαλικότητας για να διασφαλιζόμαστε οτι όντως το νερό που παίρνουμε ειναι σε όλους τους κρίσιμους παράγοντές του καλύτερο και όχι χειρότερο απο πρίν το φίλτρο.
Κάτι άλλο που ήθελα να αναφέρω μιας και ανέφερες ποιό φίλτρο χρησιμοποιείς ,είναι μια μικρή λεπτομέρεια.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.
Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.
Τα φίλτρα αυτά έχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη μεγάλη μείωση του ph στο νερό ,αλλά σε κάθε περίπτωση αν θελουμε να ειμαστε σωστοί , μαζί με το φίλτρο έχουμε και 2-3 τεστάκια μέτρησης του Ph ,της σκληρότητας και της αλκαλικότητας για να διασφαλιζόμαστε οτι όντως το νερό που παίρνουμε ειναι σε όλους τους κρίσιμους παράγοντές του καλύτερο και όχι χειρότερο απο πρίν το φίλτρο.
-
- Δημοσιεύσεις: 296
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
- Όνομα: Νάσος
- Μηχανή:: Unic Stella Mini
- Μύλος:: Custom Made By Me
- 2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
- Οι καφέδες μου:: Natural Coffees
Re: Φίλτρο νερού
Κατ αρχας δεν ενεργω ποτε μονος ,παντα εχω πολυ υψηλους γευστικους στοχους λογο των φιλων μου οι οποιοι ειναι μεσα στον χωρο του καφε,με περγαμηνες εντος και εκτος Ελλαδας και δουλευουν χρονια στο αντικειμενο του speciality coffee.Rallakias έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 30, 2019 12:08 amΤο νερό της Αθήνας είναι πράγματι στο εύρος σκληρότητας που περιγράφεις ,αλλά αυτές οι τιμές σίγουρα δεν ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τον sca . Μπορεί να ειναι στο ιδανικό εύρος σύμφωνα με τους γευστικούς κάλυκες σου μιας και σίγουρα θα ειναι ''νοστιμότερο'' το νερο με σκληρότητα 140ppm αντι για 80ppm ,αλλά όχι και ασφαλέστερο για την καφετιέρα.Σε κάθε περίπτωση ο καθένας ενεργεί κατα το δοκούν και ο sca δεν ειναι και ο Πάπας της Ρώμης!
Κάτι άλλο που ήθελα να αναφέρω μιας και ανέφερες ποιό φίλτρο χρησιμοποιείς ,είναι μια μικρή λεπτομέρεια.
Πράγματι το OCS2 είναι ενα φίλτρο νερού που λέει οτι ειναι για μηχανές καφέ (Office coffee service) και δηλώνει οτι αποτρέπει την επικάθηση αλάτων στις σωληνώσεις,μπόιλερ κτλ.Αυτό γίνεται με την προσθήκη πολυφωσφορικών αλάτων στο νερό ,που αποτρέπουν τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Η σημείωση ειναι οτι το φίλτρο αυτό προβλέπεται για μηχανές που κάνουν καφέ και όχι ατμό , για αυτόματους πωλητές κτλ ,αλλά όχι για μηχανές dual boiler.Αυτό γιατι τα πολυφωσφορικά άλατα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (όπως αυτες στο μπόιλερ ατμού) χάνουν τις ιδιότητές τους και επικάθονται στα τοιχώματα και απο εκει που πάμε να γλυτώσουμε απο τις επικαθήσεις αλάτων ασβεστίου που διαλύονται έυκολα με ενα οξύ ,έχουμε επικαθήσεις αλάτων φωσφόρου που διαλύονται πολύ δυσκολότερα .Ετσι ενω στο μπόιλερ του καφέ δεν εχουμε επικαθήσεις , στο μπόιλερ του ατμού δημιουργούνται άλατα που φεύγουν πολύ δύσκολα.
Γι αυτό και τα φίλτρα που προορίζονται για χρήση σε espresso μηχανές όπως π.χ. το Eso7 της Everpure για να μείνουμε σε φίλτρα της ίδιας εταιρείας , δεν κανουν ισχυρισμό για μείωση των επικαθήσεων.Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα αυτό που αναφέρω αλλά ακούστε το και πετάξτε το όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε φίλτρο νερού.
Τα φίλτρα αυτά έχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν τη μεγάλη μείωση του ph στο νερό ,αλλά σε κάθε περίπτωση αν θελουμε να ειμαστε σωστοί , μαζί με το φίλτρο έχουμε και 2-3 τεστάκια μέτρησης του Ph ,της σκληρότητας και της αλκαλικότητας για να διασφαλιζόμαστε οτι όντως το νερό που παίρνουμε ειναι σε όλους τους κρίσιμους παράγοντές του καλύτερο και όχι χειρότερο απο πρίν το φίλτρο.
Τεστ νερου εχω εδω και παρα πολλα χρονια λογο ενασχολησης με ενυρδεια,οπως και φιλτρου αντιστροφης οσμωσης,δοκιμασα και με αυτο με προσθηκη ιχνοστοιχειων και οτι αλλο χρειαζοταν,αλλα ξαναγυρισα στο νερο βρυσης αλλα χωρις τα χημικα και τις οσμες.
Αυτα που γραφονται στα manual των Ιταλικων μηχανων ειναι καλυτερο να τα αγνοει ο κοσμος γιατι οι Ιταλοι εχουν θεμα με την καθαριοτητα και γενικα ειναι πολυ πισω στο θεμα του εσπρεσο.Δεν θελουν ουτε backflush ουτε αφαλατωσεις ουτε τιποτα,αλλα ολα αυτα ειναι λαθος,οι μηχανες πρεπει να καθαριζονται οπως πρεπει,δηλαδη καθημερινο backflush με σκετο νερο,και μια φορα την εβδομαδα με καθαριστικο,και αφαλατωση καθε τρεις με τεσσερις μηνες. Τα βασικα προβληματα επικαθησεων δημιουργουνται λογο της απενεργοποιησης των μηχανων γιατι οταν κρυωνει το νερο σταματα η φυσικη κυκλοφορια που εχει μεσα στο boiler λογο της διαφορας θερμοκρασιας,η δικη μο μηχανη δεν σβηνει απλα μπαινει σε standby mode οπου διατηρειτε ζεστη.
Το ocs 2 το ειχε τεσταρει φιλος πριν απο μερικα χρονια στην μηχανη του(knees van der western speedster)και μετα απο ενα χρονο χρησης και service στην kawacom τα boiler ηταν πεντακαθαρα. Ο sca ειναι ενας πλεον για ολο τον κοσμο ,εδω και καποια χρονια δεν υπαρχει scae(Europe)και scaa(America) και ατα που δινει σαν στοιχεια τα γραφει ως σημειο εκκινησης με βασικο σκοπο να υπαρχουν για τις περισσοτερες χωρες του πλανητη που το νερο δεν πινεται,και πρεπει να φτιαχνουν τα νερα τους.
Δεν ειναι τυχαιο οτι σχεδον ολες οι ομαδες που φευγουν απο εδω για πρωταθληματα στο εξωτερικο παιρνουν μαζι τους νερο,γιατι οσες φορες πηγαν και δοκιμασαν με τα νερα που τους εδωσαν εκει οι καφεδες δεν εβγαιναν.
Ασχετο Πολυ ωραιο μυλο εχεις (ek43s)
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Φίλτρο νερού
έχετε βρει πουθενά φτηνά maxtra+ ;;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Φίλτρο νερού
διαβάζοντας πάλι για φίλτρα είδα ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φίλτρων που όχι μόνο δεν κάνουν καλό στις μηχανές αλλά προκαλούν και διάβρωση των μετάλλων!
ελπίζω η Britta να μην είναι σε αυτές τις κατηγορίες ε;
ελπίζω η Britta να μην είναι σε αυτές τις κατηγορίες ε;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 04, 2015 12:42 pm
- Όνομα: Μανόλης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
- Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
- 2ος Μύλος:: Breville BCG800
- Οι καφέδες μου:: Round Cup
- Τοποθεσία: Ξάνθη
Re: Φίλτρο νερού
Καλησπέρα σε όλους. Έχουμε πρόταση για φίλτρο intank για να γλιτώσω από τα άλατα? Στην Ξάνθη και με φίλτρο βρύσης κάτω πάγκου τα άλατα δεν παλεύονται! Έχω την lelit plust pid, αν κάποιος έχει δοκιμάσει κάτι που να αξίζει ας δώσει τα φώτα του.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Φίλτρο νερού
Εγώ εδώ δοκιμασει της lelit τα φιλτρακια. Βγαινουν σε 35 και 70 λίτρα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Τώρα παρήγγειλα αυτά τα σακουλάκια αλλά δεν ξέρω τι δουλειά κάνουν! Έχει δοκιμάσει κάποιος? Πρέπει να υπάρχει πάντα νερό μέσα στο δοχείο ή καλύτερα να το αδειαζω?
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 04, 2015 12:42 pm
- Όνομα: Μανόλης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
- Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
- 2ος Μύλος:: Breville BCG800
- Οι καφέδες μου:: Round Cup
- Τοποθεσία: Ξάνθη
Re: Φίλτρο νερού
Ποια είναι της lelit τα φιλτρακια? Μπορείς να μου στείλεις link? Κι αφού έμεινες τόσο ικανοποιημένος γιατί πήρες αυτά τα σακουλάκια που αναφέρεις?pankostas έγραψε: ↑Τετ Οκτ 02, 2019 3:59 pmΕγώ εδώ δοκιμασει της lelit τα φιλτρακια. Βγαινουν σε 35 και 70 λίτρα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Τώρα παρήγγειλα αυτά τα σακουλάκια αλλά δεν ξέρω τι δουλειά κάνουν! Έχει δοκιμάσει κάποιος? Πρέπει να υπάρχει πάντα νερό μέσα στο δοχείο ή καλύτερα να το αδειαζω?
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Φίλτρο νερού
Της lelit είναι αυτά https://espresso.lelit.com/accessorygroup/5. Μια αναζήτηση Google θα βρεις καταστήματα και εσωτερικό και εξωτερικό.
Σακουλάκια πήρα για να δοκιμάσω , να έχω μέτρο σύγκρισης.
Σακουλάκια πήρα για να δοκιμάσω , να έχω μέτρο σύγκρισης.