Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Παιδιά καλησπέρα
Θέλω λίγη βοήθεια.
Με ρυθμισμένο το μύλο στο 13 (δεν έχει σημασία το νούμερο για να φανεί το βήμα το λέω) παίρνω 1:2 αναλογία με 18 γραμμάρια στο καλαθάκι και καθόλου πάτημα (μόνο οσο κάνει από μόνο του το distributor) σε 38 δευτερόλεπτα. Αν το κόψω ένα βήμα πιο χοντρό sto 14 (δυστυχώς ο graef 702 δεν είναι stepless) τότε μου δίνει την ίδια αναλογία σε κάτω από 20 δευτερόλεπτα όσο δυνατά κι αν πατήσω με το τάμπερ. Ο καφές είναι taresso supremo. Κάνω κάτι λάθος ??
Θέλω λίγη βοήθεια.
Με ρυθμισμένο το μύλο στο 13 (δεν έχει σημασία το νούμερο για να φανεί το βήμα το λέω) παίρνω 1:2 αναλογία με 18 γραμμάρια στο καλαθάκι και καθόλου πάτημα (μόνο οσο κάνει από μόνο του το distributor) σε 38 δευτερόλεπτα. Αν το κόψω ένα βήμα πιο χοντρό sto 14 (δυστυχώς ο graef 702 δεν είναι stepless) τότε μου δίνει την ίδια αναλογία σε κάτω από 20 δευτερόλεπτα όσο δυνατά κι αν πατήσω με το τάμπερ. Ο καφές είναι taresso supremo. Κάνω κάτι λάθος ??
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Οι 2 εκχυλίσεις οπτικά ειναι όμοιες ή π.χ. η μια εχει πολύ channeling?
Αυτο που περιγράφεις ειναι οτι ο μύλος σε ενα βήμα άλεσης περιέχει όλο το ευρος του εσπρέσσο. Πιθανών να εχει καποιο πρόβλημα ο μύλος?Στο 12 δηλαδή η μηχανή μπουκώνει εντελώς?
Αυτο που περιγράφεις ειναι οτι ο μύλος σε ενα βήμα άλεσης περιέχει όλο το ευρος του εσπρέσσο. Πιθανών να εχει καποιο πρόβλημα ο μύλος?Στο 12 δηλαδή η μηχανή μπουκώνει εντελώς?
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Στο 12 σίγουρα μπουκώνει η μηχανή. Στο 13 η ροή είναι σταγόνες στην αρχή και μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα ψιλό-κανονικά και στο 14 κατάφερα τελικά με αρκετά δυνατό tamping να πάρω 1:2 στα 30 δευτερόλεπτα ενώ με μεσαίο πάτημα παίρνω στον ίδιο χρόνο 1:3 περίπου. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι φταεί μάλλον το καλαθάκι (κινέζικο) στο οποίο παρατήρησα κάτι πολύ περίεργο : όταν φλασάρω το γκρουπ (με άδειο καλαθάκι εννοώ) το καλαθάκι κρατάει μέσα νέρο όσο έιναι κουμπωμένο και μόλις το ξεκουμπώσω τρέχει κανονικά από κάτω αυτό που έχει μέινει μέσα... ενώ όταν το βάλω κάτω από την βρύση έχει κανονικότατη ροή...
-
- Δημοσιεύσεις: 79
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 18, 2012 3:33 pm
- Μηχανή:: Gaggia Baby pid opv
- Μύλος:: Graef cm 702
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: δοκιμάζω συνεχώς
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
αυτο με το καλαθάκι μπορεί να συμβαίνει λόγω ενος μικρού κενού που δημιουργείται, σε μηχανές που δεν έχουν τριοδη βαλβίδα.
για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.
για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ναι σήμερα κατάφερα με 18γρ και αρκετά δυνατό πάτημα να πάρω ακριβώς 1:2 στα 28 δευτερόλεπτα και ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα! Άμα πάρω και μια μηχανή της προκοπής θα το ευχαριστιέμαι πραγματικά χαχαχαDioNiSis έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 09, 2019 10:58 amαυτο με το καλαθάκι μπορεί να συμβαίνει λόγω ενος μικρού κενού που δημιουργείται, σε μηχανές που δεν έχουν τριοδη βαλβίδα.
για τον CM702 τωρα, εχει μεγαλα βήματα οποτε πρέπει αναγκαστικά εκτως απο βήματα να κανεις και μικρες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε.
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 378
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
μόλις περιέγραψες το θεώρημα Torricelli οπότε καλώς έχουν τα πράγματα.DgSensei έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 09, 2019 1:06 am.............Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι φταεί μάλλον το καλαθάκι (κινέζικο) στο οποίο παρατήρησα κάτι πολύ περίεργο : όταν φλασάρω το γκρουπ (με άδειο καλαθάκι εννοώ) το καλαθάκι κρατάει μέσα νέρο όσο έιναι κουμπωμένο και μόλις το ξεκουμπώσω τρέχει κανονικά από κάτω αυτό που έχει μέινει μέσα... ενώ όταν το βάλω κάτω από την βρύση έχει κανονικότατη ροή...
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
-
- Δημοσιεύσεις: 52
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl91t
- Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
- Τοποθεσία: Σέρρες
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Να ρωτησω κατι; Για το freddo cappuccino βάζουμε 60 ml καφέ με πόσο γάλα ; Τί αναλογία έχουμε στο Freddo ;; Μπορει καποιος να βοηθησει;
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 11, 2019 7:17 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM
- Μύλος:: Mazzer Major '01
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Θέλω να μου λύσετε μια απορία. Γιατί κάπου διαβάζω ότι η βασικη συνταγή σαν αναλογία καφέ/τελικού ροφήματος είναι 1:2 και αλλού σαν στάνταρ ο κλασικός μονός εσπρέσσο με 7γρ καφέ βγάζει 30γρ ρόφημα και ο διπλός 14γρ καφε/60 γρ ρόφημα τα οποία με αναλογία βγάζουν 1:4,2 ? Άρα αφού ο κλασσικός ιταλικός εσπρέσσο έχει συνταγή 1:4 συνεπώς το 1:2 σαν συνταγή δεν είναι η βασική ιταλική συνταγή του εσπρέσσο.
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Μάλλον εννοείς 30 ή 60 ml. Όχι γραμμάρια. Αυτή είναι μια κλασσική κατεύθυνση ώστε να βγαίνει ένα αποδεκτό αποτέλεσμα.
Όπως και να έχει οδηγός είναι το αποτέλεσμα. Αυτό που θα σου αρέσει προσωπικά θα είναι η συνταγή σου.
Όπως και να έχει οδηγός είναι το αποτέλεσμα. Αυτό που θα σου αρέσει προσωπικά θα είναι η συνταγή σου.
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 11, 2019 7:17 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM
- Μύλος:: Mazzer Major '01
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
1 ml νερό εχει 1 γρ βάρος , το ίδιο και ο καφές...για να είμαστε ακριβολογοι αν θες ίσως να μην είναι ακριβώς 1 γρ , να είναι 1.05 να είναι 0.95 του γραμμαρίου πάνω από +- 10% δεν είναι. Σε τέτοιες μικρές ποσότητες η διαφορά είναι αμελητέα, να μιλούσαμε για λίτρα πολλά, κυβικά νερού να το δεχτώ ότι θα έχει κάποια απόκλιση σημαντική. Ακόμα και έτσι όπως το λες να το πάρουμε με ml θες να μου πεις ότι πχ σε μια παρασκευή διπλού με 14 γρ καφέ να βγάλουμε 50 δε σου λέω 60 ml ρόφημα θα έχει βάρος 28-30γραμμαρια? Αυτο μου ακούγεται εξωπραγματικό. Εκτός και εάν κάποιος μπορεί να βγάλει 25γρ καφε υγρού και με τα υπόλοιπα 3-5 γραμμάρια βγάλει κρέμα όγκου 25ml πάνω από τον καφέ. ....δηλαδή για να το κάνουμε πιο λιανα κάποιος θα έχει φτιάξει εσπρέσσο 50ml που τα 1/2 του συνολικού ογκου θα είναι η κρέμα του δλδ αέρας. Δε ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό