Mahlkonig Ek43

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Κυρ Μάιος 12, 2019 10:21 pm

Mahlkonig Ek43
EK43.png
Ενα μύλος ''ορόσημο'' για τη βιομηχανία του τρίτου κύματος του καφέ , ένας ''μύλος αναφοράς'' για τους διάφορους λάτρεις του καφέ!

Ο ΜΥΛΟΣ
Η ιστορία του ξεκινάει πριν 30 περίπου χρόνια όταν σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε απο την Mahlkonig για αυστηρά επαγγελματική χρήση σε καφεκοπτεία και παρεμφερείς επιχειρήσεις για να αλέθει μπαχαρικά,δημητριακά και βεβαίως καφέ σε μεγάλες ποσότητες ,με ταχύτητα και αξιοπιστία στο χρόνο.Διαθέτει μαχαίρια 98mm ,κινητήρα 1300Watt και ταχύτητα άλεσης περίπου 25gr/sec (data sheet)!Ο σχεδιασμός του ειναι καθ ύψος ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί απο κάτω του και να πιαστεί στο ειδικό ''μανταλάκι'' ,σακουλάκι για τον αλεσμένο καφέ.Ειδικότητα του βέβαια η άλεση καφέ για ''φίλτρου'' και όχι τύπου εσπρέσσο και προτέρημά του η ομοιογενής άλεση που παράγει.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ
  • Ο μύλος κάνει μια απο τις πρώτες του εμφανίσεις το 2009 (?) στο καφέ που διατηρεί ο μετέπειτα opinion leader του καφέ Scott Rao στο Μόντρεαλ του Καναδά ,αλέθοντας specialty coffee .
  • 2 χρόνια μετά ,το 2011 ο Matt Perger διαγωνιζόμενος για το world brewers cup τυχαία ''ανακαλύπτει'' το μύλο αλλά δεν τον χρησιμοποιεί στο διαγωνισμό ,ώσπου
  • το 2012 τον χρησιμοποιεί για να κερδίσει την πρώτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό
  • το 2013 είναι η χρονιά ορόσημο για τον Ek43 ,o Matt perger διαγωνιζόμενος στο World Barista Cup χρησιμοποιεί τον μύλο για να εκχυλίσει espresso και κερδίζει τις εντυπώσεις των κριτών ,ενω παράλληλα κάνει διάσημο τον μύλο στην κοινότητα του specialty espresso!Μπορεί ο Matt να κατέλαβε την 3η θεση στο διαγωνισμό αλλά η κινησή του να χρησιμοποιήσει εναν μύλο για καφέ φίλτρου σε παρασκευή εσπρέσσο ,σε συνδυασμό με την πρωτότυπη μέθοδο του για tamping που χρησιμοποίησε (Nutation),κίνησε το ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινοτητας του εσπρέσσο να δοκιμάσει τι ήταν ο μύλος αυτός!



    Κάπως έτσι ο Matt perger έγινε ''πρεσβευτής'' της Mahlkonig , ο Ek43 έγινε ο μύλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος καφέ ή αλλιώς ο ''βασιλιάς των μύλων'' κατα την κατασκευάστρια εταιρεία του και τα υπόλοιπα ειναι ιστορία ...
King.png

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο Ek43 είναι ενας μύλος του οποίου τα μαχαίρια ειναι σχεδιασμένα για να παράγουν ενα ομοιογενές αποτέλεσμα στον αλεσμένο καφέ με σχετικά ελάχιστα fines .Η εξαιρετική ομοιομορφία των αλεσμένων κόκκων του καφέ δίνει ενα γευστικό αποτέλεσμα με μεγάλη καθαρότητα γευσης ,ενώ παράλληλα επιτρέπει μεγάλα ποσοστά εκχύλισης του καφέ που δίνουν γλύκα και μεγάλη γευστική παλέτα στο φλυτζάνι.Επίσης η κάθετη σχεδίασή του επιτρέπει το single dosing με ελάχιστη κατακράτηση καφέ ,κάτι που τον καθιστά ικανο για οικιακή χρήση ή σε πρωταθλήματα.Τέλος η ικανότητά του να αλέθει απο εσπρέσσο μέχρι french press τον κάνει εναν all around μύλο.

Το πρόβλημα του ειναι οτι επειδή δεν ειναι σχεδιασμένος να αλέθει καφέ για εσπρέσσο ,δεν παράγει αρκετά fines ώστε να καθυστερεί η εκχύλιση υπο πίεση .Τα fines άλλωστε ειναι απαραίτητα στον εσπρέσσο για να πετύχουμε αντίστοιχους χρόνους εκχύλισης π.χ. >20'' παρά τη μεγάλη πίεση που ασκείται.Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Matt Perger όταν τον χρησιμοποίησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα barista ,εφάρμοσε τη μέθοδο tamping Nutation για να καθυστερήσει τεχνητά την εκχύλιση.
Σαν να μην έφτανε η σχεδίαση των μαχαιριών του που δεν παράγουν αρκετά fines, η Mahlkonig επειδή δεν τον σχεδίασε για εσπρέσσο , δεν τον παρήγαγε με την απαραίτητη κατασκευαστική ακρίβεια που απαιτείται για τόσο μεγάλα μαχαίρια και τόσο ψιλή άλεση ώστε αρκετοί χρήστες βρέθηκαν να έχουν εναν μύλο που παρήγαγε υποδεέστερο αποτέλεσμα απο άλλους πιο ταπεινούς (και φθηνότερους) μύλους.

Ενδεικτικά να αναφερθεί οτι:
  • 3 στους 10 Ek43 όπως βγαίνουν απο το εργοστάσιο δεν μπορούν να αλέσουν αρκετά ψιλά για εσπρέσσο (πηγή:Titus-Terranova)
  • μόνο 1 στους 10 Ek43 όπως βγαίνουν απο το εργοστάσιο παράγει τα εξαιρετικά αποτελέσματα που αναμένεται (πηγή:Scott Rao)
  • Ακόμα και στην περίπτωση που ο μύλος αλέθει όπως πρέπει ,επειδη τα μαχαίρια του έχουν μεγάλο εύρος άλεσης , στο κάτω εύρος λειτουργίας τους που ειναι για εσπρέσσο είναι πολύ πιθανό να δίνουν ενα πολύ περιορισμένο εύρος πριν ακουμπήσουν τα μαχαίρια μεταξύ τους.
Με αφορμή τα πιο πάνω ,όσο ''μελάνι'' έχει ξοδευτεί για το γευστικό αποτέλεσμα που δίνει ο Ek43 ,άλλο τόσο έχει ξοδευτεί για τα προβλήματα που συνεπάγεται η αγορά του και στο πώς τα αντιμετωπίζουν οι χρήστες του.Πατέντες βγήκαν για να αντιμετωπίσουν τις κατασκευαστικές ''αστοχίες'' της Mahlkonig ,αξεσουάρ βγήκαν για να συνδυαστούν μαζί του κάνοντας τη χρήση του ευκολότερη ,μια ''παραοικονομία'' χτίστηκε πάνω του και πάνω στους πολλούς παθιασμένους κατόχους του που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν το χρυσό δισκοπότηρο του εσπρέσσο.
Τον καλύτερο μύλο για καφέ!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ
Η ίδια η Mahlkonig ανακάλυψε σε μια νύχτα το άλογο κούρσας που διέθετε και δεν το γνώριζε.Είδε ξαφνικά τις παραγγελίες να ξεπερνούν την δυνατότητα παραγωγής ,αφού βρέθηκαν αρκετοί ''τρελοί'' να βάλουν στην κουζίνα τους μια ''ανεμογεννήτρια'' ύψους 77cm που αλέθει καφέ
horizontal.jpg
και να χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα φτιαγμένο να δουλεύει ολη μέρα για να αλέθουν μια δόση καφέ σε 2'' :a042: !
Η ίδια ομως το εκμεταλεύτηκε κατάλληλα , έγινε χορηγός του παγκοσμίου πρωταθλήματος και έκανε τον Ek43 το μύλο που χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι διαγωνιζόμενοι.Επίσης αντιλαμβανόμενη το κενό της αγοράς για οικιακούς καταναλωτές ,δημιούργησε μια κοντύτερη έκδοση που την ονόμασε Ek43s

EK43S-2.jpg

ενω παράλληλα βελτίωσε την κατασκευαστική της ακρίβεια ,μειώνοντας τις ανοχές που εννίοτε δεν επέτρεπαν στο μύλο να ειναι αντάξιος του ονόματος του.Τέλος έβγαλε στην αγορά και ενα νέο σετ μαχαίρια με την δυνατότητα να αλέθουν ψιλότερα (turkish-ek43st).






Συνεχίζεται με unpacking,μαχαίρια,ευθυγράμμιση,βελτίωση,εμπειρία χρήστη και άλλα.

Άβαταρ μέλους
barista.gr
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 22, 2011 11:11 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: La Marzocco GS3
2η Μηχανή:: Flair Pro
Μύλος:: Ceado E37S
2ος Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Taresso Artisan Coffee Roasters
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από barista.gr » Δευ Μάιος 13, 2019 8:22 am

Καλοριζικος ο μύλος Βασίλη

Όντως ένας από τους καλύτερους μύλους στην αγορά.

Η ομοιομορφία στην άλεση είναι σε άλλο επίπεδο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μύλο, εύκολα τα ποσοστά εκχύλισης φτάνουν πάνω από το 20% ακόμη και σε εκχυλισεις espresso των 20’’.

Πολύ ωραίο το review, δείχνει την πραγματική εικόνα του μύλου, τα μεγάλα πλεονεκτήματα του, αλλά και τα σοβαρά του μειονεκτήματα.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Μάιος 14, 2019 12:04 pm

"Βασίλη άρχοντα, πάρε μας τα υπάρχοντα!!", με το μύλο που αγόρασες ! χαχα :respekt:
Μπράβο βρε φίλε, πολύ χαίρομαι, να τον χαρείς όσο δεν πάει !!
(* Αναστασία, άμα έχεις περισσευούμενα αιθέρια έλαια, φέρε κανένα και από εδώ! *)

Επίσης: Με Ek43S, με Sette 270Wi και Pharos, έχεις καλύψει ποιότητα, ευκολία, προφίλ μαχαιριών, μετακίνηση/μεταφορά σε διακοπές ... ΌΛΑ! Χαχα. Άνοιξε καφέ και βάλε χρέωση! :lol: Θα κάνεις απόσβεση! :a013:

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Τρί Μάιος 14, 2019 3:53 pm

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !

Το θηρίο ήρθε και με περιμένει απο εχτές το πρωί να το ανοίξω αλλά επειδή ήμουν πνιγμένος στη δουλειά ,το έχω και το κοιτάω.
Γίνεται να το κοιτάς χωρίς να το ανοίξεις εστω και λίγο? Βέβαια και γίνεται αν θέλεις όταν το ανοίξεις ,να το ελέγξεις , να κάνεις δοκιμές ,να βγάλεις φωτογραφίες , διαθλασίμετρα , να συγκρινεις με άλλους μύλους ,να,να,να.....(όλα μαζι τα θέλω!)

thumbnail_IMG_1104.jpg

Ελπίζω σήμερα να μπορέσω να το απολαύσω όπως του αξίζει.

Αναστασία, καφετέρια δεν θα ανοίξω ,ο Pharos θα πάρει το δρόμο της πώλησης σαν τρίτος της παρέας, ο sette θα μείνει γιατί ειναι απλά κορυφαίος στο είδος του!Αυτά βέβαια αφού γίνουν οι απαραίτητες γευστικές συγκρίσεις μεταξύ τους.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από cosini » Τρί Μάιος 14, 2019 4:06 pm

καλοριζικος βασιλη , αντε να κανεις δοκιμες να μας ενημερωσεις ....... φοβερος μυλος !!!!!!!!!!!!!!!! :worthy:
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Μάιος 15, 2019 9:27 am

ΜΑΧΑΙΡΙΑ

Τα μαχαίρια του ek43 είναι βέβαια ο κύριος λόγος της άλεσης που παράγει και της φήμης που τον ακολουθεί.Είναι τα μεγαλύτερα επίπεδα μαχαίρια (98mm) που μπορεί να συναντήσετε σε οικιακή χρήση με διαφορά απο τα περισσότερα υπόλοιπα ,μιας και ο ''κανόνας'' ειναι τα 54 ή 64mm ενω τα 75 ή 84 θεωρούνται ''μεγάλα''. Ο λόγος ύπαρξης της διαφοράς είναι βέβαια η σχεδίασή τους για σκληρή επαγγελματική χρήση που ξεπερνάει αυτήν μιας ''απλής'' καφετέριας-άσχετο αν κάποιοι ''παλαβοί'' αγοράζουν το ''κανόνι για να σκοτώσουν μύγες'' στο σπίτι τους. Ο κινητήρας που απαιτείται για να κινήσει με ασφάλεια τέτοιου μεγέθους μαχαίρια ειναι 1300Watt ,όταν μύλοι επιπέδου mazzer super jolly ή major με επίπεδα 64άρια και 83άρια έχουν 350watt και 650watt αντίστοιχα.

Η σχεδίαση των μαχαιριών δεν θα μπορούσε παρά να ειναι ιδιαίτερη :
Δείτε τα μαχαίρια του Ek43 , πόσο ομοιόμορφα ειναι χωρίς έντονες ακμές που κόβουν τον κόκκο.Δείτε πόσο μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας τους είναι επίπεδο και βρίσκεται στην περιφέρεια των μαχαιριών.
burrs 1.jpg
burrs 4.jpg
Τα μαχαίρια αυτά θα λέγαμε οτι περισσότερο τρίβουν ή σπάνε τον καφέ με την επίπεδη επιφάνειά τους ,παρά τον κόβουν με τις ακμές των μαχαιριών τους.Αυτό το μέρος των μαχαιριών (σε συνδυασμό με την ταχύτητα των μαχαιριών και το μεγάλο τους μέγεθος) είναι κυρίως υπεύθυνο για την ομοιογενή άλεση που δίνουν.

Αντίθετα δείτε τα μαχαίρα των mazzer super jolly και major αντίστοιχα , 2 μύλων ευρέως χρησιμοποιούμενων και γνωστών για το ποιοτικό τους αποτέλεσμα.Δείτε πόσο πιο ''επιθετικά'' είναι ,πόσο έντονες ειναι οι ακμές τους σε σχέση με του Ek43!
burrs major.jpg
burrs jolly.jpg
Τι άλλο παρατηρείτε?
Τα αυλάκια στα μαχαίρια του Ek43 φαίνονται να έχουν την αντίθετη φορά απο εκείνα των άλλων μύλων!Τί γίνεται γυρίζουν αντίστροφα σε σχέση με των άλλων μύλων ή κάτι άλλο ισχύει?
Απάντηση:τα μαχαίρια περιστρέφονται όπως τα βλέπετε με αντίστροφη φορά απο του ρολογιού ετσι ώστε ο κόκκος καφέ που θα μπεί στο κέντρο να οδηγηθεί προς τα την περιφέρεια των μαχαιριών όπως αυτά θα περιστρέφονται.Το σημαντικό όμως δεν είναι αυτό!

Για δείτε απο πιο κοντά και εστιάστε στο έξω μέρος του μαχαιριού:
pqcbm566u1cz.jpg
burrs 7.jpg
κάντε και πάλι τη σύγκριση με ενα τυπικό μαχαίρι μύλου
klassiko maxairi.jpg
Τα 2 μαχαίρια φαίνονται να έχουν την ίδια φορά στις εγκοπές τους ,μόνο που αυτά του Ek43 γυρίζουν αντίστροφα απο εκείνα του mazzer!
Βλέπετε λοιπόν οτι όπως περιστρέφεται το μαχαίρι , πρώτα είναι η πλατιά πλευρά σε κάθε αυλάκι και μετά η ακμή/κοφτερή πλευρά!!!Υπάρχουν ακμές στο μέσα μέρος στα μαχαίρια αλλά αφενός δεν ειναι έντονες ,αφετέρου δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων μαχαιριών.
Το πρωτόγνωρο λοιπόν είναι οτι πρόκειται για τα μόνα μαχαίρια στην αγορά που αλέθουν στρέφοντας την ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου ΚΑΙ ΟΧΙ την αιχμηρή πλευρά των αυλακώσεων του ενός μαχαιριού προς την αντίστοιχη αιχμηρή του άλλου !!!Σφίγγοντας τα μαχαίρια θα ακουμπήσουν οι ακμές των μαχαιριών αλλα με αντίστροφη φορά απο οτι συνήθως.

pqcbm566u1cz-2.jpg
Το βέλος δείχνει τη φορά με την οποία ο κόκκος καφέ πέφτει πάνω στα μαχαίρια.

Σκοπός τους δηλαδή δεν είναι να σκίσουν/κόψουν τον καφέ αλλά να τον συνθλίψουν!
Παράξενο; - κι όμως δουλεύει!

FINES
Ο Ek43 δεν παράγει fines-ΜΥΘΟΣ!

Δεν είναι αλήθεια οτι ο Ek δεν παράγει fines.Για την ακρίβεια επειδή ο καφές είναι ένα εύθρυπτο υλικό ,δεν γίνεται να κοπεί χωρίς να σπάσει σε μικρά ή μικρότερα κομμάτια.Δεν γίνεται να υπάρξει άλεση χωρίς fines.Ο ek43 παράγει fines όπως ακριβώς και άλλοι αντίστοιχοι μύλοι ,ίσως και ελαφρώς περισσότερα!
Ε τότε πώς παράγει το ανώτερο γευστικό αποτέλεσμα?
Το κάνει επειδή όχι μόνο το μέσο μέγεθος κομματιού αλεσμένου καφέ που παράγει είναι σχεδόν το ίδιο (αυτό λίγο πολύ το κάνουν και άλλοι μύλοι), αλλά επιπλέον είναι πιο κοντά στο μέγεθος των fines απο ότι 3 αντίστοιχων μύλων σε δοκιμή που έκανε η ίδια η Mahlkonig και δεν εχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε!
Πηγή
:Ek43 vs K30 vs Anfim Caimano vs Mazzer Robur
Δηλαδή ακόμα και τα fines που παράγει , σαν τάξη μεγέθους δεν απέχουν πολύ από όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του καφέ.
κατανομη.jpg
Η μπλέ γραμμή ειναι η κατανομή της άλεσης του Ek43

Αυτό ειναι!Οσο πιο ομοιογενής άλεση μπορεί να γίνει σήμερα!

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Nimrodel » Τετ Μάιος 15, 2019 10:38 am

Βασίλη εκτός του ότι περιμένω εναγωνίως κάθε φορά τη συνέχεια του σίριαλ που μας άνοιξες... παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η σύγκριση του μύλου με μεγάλους κωνικούς. Δλδ τι προφίλ σου βγάζει ένας ρόμπουρ σε σύγκριση με τον ΕΚ43. Κι αυτό γιατί, σε οικιακό επίπεδο, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που να έχει δύο κορυφαίους μύλους έναν με επίπεδα κι έναν με κωνικά για να δοκιμαστεί (δεν εννοώ τις συγκρίσεις που διαβάζουμε στο ίντερνετ, μιλώ για εδώ, στο φόρουμ. να τους βάλουμε κάτω και αν δοκιμάσουμε με την ίδια μηχανή, τον ίδιο καφέ και τον έναν και τον άλλον).

Ps. αν θέλεις KRUVE για δοκιμές πες μου.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Μάιος 15, 2019 11:54 am

Η άποψή μου ειναι οτι η διαφορά μεταξύ κωνικών-επίπεδων μαχαιριών ,ίσως σε blind test και να μην υπάρχει ή τουλάχιστον να μην ειναι ξεκάθαρα ευδιάκριτη.Κάποια τέστς σε άλλα φόρα αναφέρουν κάτι αντίστοιχο ,καθιστώντας τη διαφορά ελάχιστη.Μάλιστα αναφέρεται η διαφορά ως ανύπαρκτη ανάμεσα σε μύλους των 500 ευρω και μύλους των 3000+ !
Κάτι άλλο που θα ανέφερα ειναι οτι ο κάτοχος κωνικού μύλου προτιμάει τις οξύτητες και το πιθανότερο ειναι να πίνει καφέδες απο 1:1,0 μέχρι βαριά 1:1,8 .Ο Ek43 ειναι ενας μύλος εξαίρεση που για να φανεί το πλεονέκτημά του πρέπει να πιείς απο 1:2,5 μέχρι 1:3,0 !Αν γίνει σύγκριση ,ανάλογα σε ποιανού του γήπεδο θα γίνει θα καθοριστεί και ο νικητής εκ των προτέρων!Για εμένα μια τέτοια σύγκριση θα ήταν άτοπη.
Εγώ αγόρασα αυτόν το μύλο για τη γλύκα στο φλυτζάνι , ενώ π.χ. εσύ προτιμάς εναν μεγάλο κωνικό για την καθαρή οξύτητα του.Τι σύγκριση να γίνει?

Υ.Γ.για τη σίτα Kruve επιφυλάσσομαι να στην ζητήσω ,μόλις στρώσουν τα μαχαίρια μετά απο καμια 100αριά κιλά καφε! :lol: :a042:

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από ioannisz » Τετ Μάιος 15, 2019 12:14 pm

Βασίλη, δεν ξέρεις πόσο ευχαριστιέμαι αυτά που γράφεις, έτσι όπως τα γράφεις. Να τον χαρείς!
Να μου επιτρέψεις όμως να πω, ότι και το παραπάνω είναι αποτέλεσμα σύγκρισης - γνώσης.
Το να ξέρεις την λειτουργικότητα του, τα θετικά του στοιχεία και να τα προσαρμόσεις στην γεύση σου, είναι και ο στόχος.
Όταν θα το πετύχεις, θα ήθελα να μας πεις την γνώμη σου.
Εδώ σημείωση ότι στα δικά μου γούστα, το καλύτερο το καταλάβαινα καλύτερα, όταν αναγκαζόμουν μετά από καιρό να δοκιμάσω τον παλιό μου εξοπλισμό και όχι αμέσως όταν πήγαινα στον καινούργιο!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση γιατί μέσα από τις εμπειρίες σου μαθαίνουμε και εμείς.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Nimrodel » Τετ Μάιος 15, 2019 12:27 pm

Μα η σύγκριση δεν θα γίνει για να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος. Θα γίνει για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Η μαγεία είναι να μην ξέρουμε εκ των προτέρων πού θα καταλήξουμε. Εύρημα θα είναι και αυτό που λες...το να μην μπορέις να διακρίνεις τις διαφορές. ίσως θα ναι εύρημα το να βγάζει ο ίδιος καφές διαφορετικό προφίλ...Δεν ξέρω.. Σε κάθε περίπτωση δεν γυρνάς πίσω μετά χαχαχαχαχα

Βασίλη σε βοηθώ να κόψεις τα 100 κιλά άμα θες χαχαχαχα

Απάντηση